Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kápolnás Olivér

141 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1690. szeptember elején hatalmas csata bontakozott ki Pekingtől pár száz kilométerre, a Vörös Köd nevű helyen. Az egyik oldalon a mandzsuk, a másik oldalon az ojrát-mongolok álltak Galdan vezetésével. Az ütközet a mandzsuk győzelmét hozta, Galdan elmenekült. Az ütközet kapcsán…..
Nagyon szeretem a növényeket. Szeretnék mindig többet és többet látni magam körül. Sajnos ennek több akadálya is van: az egyik a helyhiány, a másik a még pici gyerekek. A gyerekek megnőnek és hamarosan ők is velem együtt kertészkednek, na és persze remélem, hogy ugyanúgy szeretik majd a növényeket,…..
Párizsban, 2011 június 9-én, a délelőtti órákban elkelt egy 18. századi, arany-fekete tanka, ami Kanakamuni buddhát ábrázolta. 27150 eurót csengetett ki a kép a új tulajdonosa ( http://www.sothebys.com/en/auctions/ecatalogue/2011/arts-dasie-pf1107/lot.115.html ). Valószínűleg a…..
Légy szerény, mint az ibolya, melyet havas réten is elárul illata! - talán ez volt Nurhacsi mottója, legalábbis az egyik 18. századi jellemzése alapján. A mandzsu birodalom megalapításának stratégiája (dacing gurun i fukjin doro neihe bodogon i bithe) c. nagy sikerű mű elószavában…..
A zászlónak is van lelke – gondolták a mandzsuk és a mongolok. S ha lelke van, akkor biztos, hogy valahogy a kedvére lehet tenni. Simogatni kellene? Vagy becézgetni? Inkább vérrel fröcskölni!  A mandzsu birodalom megalapításának stratégiája (daicing gurun i fukjin doro neihe…..
Az amatőr nyelvészkedésnek idehaza sok követője akad, egyik korai vezércsillaguk Horvát István (1784-1846) volt. 1825-ben megjelentetett Rajzolatok a Magyar Nemzet legrégibb történeteiből c. kötetével múlhatatlan érdemeket szerzett, nyelvészeti adatokkal kívánta demonstrálni,…..
Vannak tárgyak, amik kitüntetett szerepet kapnak a történelemben. Az egyik ilyen egy arany Mahakála szobor, amit Phagsz-pa láma készített a mongol uralkodó (Kubiláj) kérésére, még a XIII. században.  A szobor később több forrásban is feltűnik, egyesek ezt a szobrot tartják az…..
A mandzsu birodalmat 1636-ban Hung Tajdzsi (1626-1643) teljesen átszervezte. Úgy gondolta, hogy káoszhoz vezet az, ha tíz birkának kilenc pásztora van. Az egyeduralom lebegett a szeme előtt, amivel szembe ment néhai apjának, Nurhacsinak a politikai elképzelésével, aki szerint egy ember…..
Ha rövid a kardod, akkor told meg egy lépéssel! - ez a mondás ismerős lehet mindenki számára, de van-e más megoldás? Ha rövid a kardod, akkor vesd be az öt elem tanát! - mondhatnánk így is az alábbi mongol kézirat tanácsa szerint. Nyilván mindenki győzni szeretne, lehet…..
1634 első napjaiban a Góbi sivatagtól délre lakó mongolok érkeztek a mandzsu udvarba, hogy szokásos újévi jókívánságaikat elmondják, és ajándékokkal kedveskedjenek az uralkodónak, Hung Tajdzsinak. Az ünnepek lezajlottak, mindenki bizakodóan tekintett a jövőbe.   A mandzsu…..
Mandzsu történeti művek olvasásakor érdekes dolgokra lehet bukkanni, pl. egy-egy olyan kifejezésre, amivel még sehol sem találkozott az ember, illetve olyan történeti megközelítéssel, ami felettébb furcsa. A Mandzsu birodalom megalapításának stratégiája c. (daicing gurun i fukjin…..
A mongol buddhizmus tanulmányozásakor a tantrikus hagyományt nem szabad figyelmen kívül hagyni. Kubiláj kán (uralkodott: 1260-1294) Phagsz-pa lámától a Hévadzsra tantrába nyert beavatást, Ligdan kán (uralkodott: 1604-1634) is a Vadzsra-szekérre irányította a népét stb. stb.  A…..
Nemrég befutott egy kérdés, miszerint mi a mongol szó, kifejezés etimológiája? A választ meghozta a nyuszi. A kérdésről eltérőek a vélemények. Nyilván mást fog mondani egy kortárs mongolista, és mást egy régi mongol írástudó.Most Rasipuncug 1775-ben befejezett Bolor erike…..
Mióta vannak mongolok? A kérdésre többen, többféle választ is adtak. A Tang-dinasztia 8. századi feljegyzéseiben bukkan fel először a mongol szó, mint nép/etnikum neve, azonban, hogy valóban ettől a ponttól számíthatjuk-e a mongolság keletkezését az jó kérdés.  Mit mondanak…..
Az alábbi dal Uray-Kőhalmi Katalin egy régi füzetéből származik. Lassan hetven éve lesz, hogy lemásolta ezeket a sorokat a kínai klasszikus, a Dalok könyve mandzsu fordításából. Ma lenne 88 éves, ha megérhette volna. Úgy gondolom, hogy ameddig olvassák cikkeit, eszébe jutnak…..
A mandzsuk történelmi felfogásával kapcsolatban a történeti szövegek mellett a császári parancsra megjelentett könyvek előszavai is kiváló források. Most nem fogok milliónyi példát felhozni erre, korábban már egyébként is volt erről szó, akkor azt olvashattuk, hogy a…..
Kápolnás Olivér 2014.02.28 00:36:04
A Mandzsu birodalom megalapításának stratégiája (daicing gurun i fukjin doro neihe bodogon i bithe) című műben 1592 előttre utal a legrégebbi adat a mongolokkal kapcsolatban. 1607-ben Nurhacsi elpusztítja a hoifák hatalmát, aminek a kapcsán röviden össze van foglalva a történetük.…..
A mandzsu történetírásról hiába keresünk valami értelmes összefoglalást, nem fogunk találni. Valami miatt ez a téma az orientalisták mostohagyereke (bár jobb lenne egy vetéléshez hasonlítani, mivel meg sem született). A témába egy apró idézettel vágok bele, A Mandzsu birodalom…..
A mandzsu írás eredete nagyon szépen le van írva A Mandzsu birodalom megalapításának stratégiája (daicing gurun i fukjin doro neihe bodogon i bithe) c. mű harmadik kötete első lapjain, íme:sohon ulgiyan [1599] aniya […] juwe biyade fukjin manju hergen be banjibume araha .. tere fonde…..
Pár napja egyik ismerősöm kérte, hogy ajánljak neki egy átfogó művet a mongóliai buddhizmusról. Eszembe is jutott egy tanulmány egy nemrég megjelent könyvből, amit címe alapján ajánlanék, de tartalma alapján nem. A miértre a választ ebbe a rövid kritikába öntöttem. A szóban…..
Nemrég egyik kedves barimmal néhány levelet váltottam egy szó értelmezésében. Ligdan kán (1604-1634) Kandzsúr kiadásának kolofonjában szerepelt a dayi-un ulus kifejezés. A bari dayuan ulus-nak értelmezte, ami a Juan birodalmat takarja (1270-1368). Véleményem szerint ez nem arra…..
Cicero egyik műve, a De Oratore, ott lett volna a művelt mandzsuk íróasztalán? Onnan vették volna a historia est magistra vitae gondolatot? Ennek az esélye a minimálisnál is kevesebb.   1636 után a mandzsuk hatalma és szerencsecsillaga egyre feljebb kúszott az égen, korábban…..
Majdnem napra pontosan 138 évvel ezelőtt, 1875. november 15-én Bálint Gábor „A mandsuk szertartásos könyve” címmel előadást tartott a Magyar Tudományos Akadémián. Nézete szerint „Érdekesnek azért e könyvet mondani, mert ez azon vallás szertartásait tartalmazza, melyet minden…..
Régóta foglalkoztatja az embereket az a kérdés, hogy vajon mi lesz akkor, amikor eljön az utolsó óra. Mivel az átélt élményt extrém esetektől eltekintve nem lehet már elmondani a hátramaradottaknak, így marad a találgatás.  Ha nem találgatni szeretnénk, hanem valami…..
A kínaiak felett törpe kisebbségben uralkodó mandzsuk nem tehették meg, hogy figyelmen hagyják a meghódoltak kultúráját és hagyományait. Jó példa, hogy 1644-ben, mikor bevonultak Pekingbe, akkor az egyik első dolguk az volt, hogy hagyományos kínai szertartás szerint eltemették a…..