Regisztráció Blogot indítok
Adatok
eNeS

210 bejegyzést írt és 282 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Íme egy újabb okoseszköz, ezúttal egy wifis sziréna, ami e mellett hőmérsékletet és páratartalmat is mér. Hasonló DIY eszközt már készítettem korábban, ám ezúttal megnéztem egy gyári kütyüt is közelebbről. A készüléket elsődlegesen 5V-os fix tápellátásra tervezték, a rajta látható microUSB…..
A Zigbee eszközeim sorában a következő az SHP13, ami egy fogyasztásmérős okoskonnektor. Zigbee 3.0 kompatibilis és maximum 16A-es fogyasztót tud vezérelni, egyébiránt a Tuya ökoszisztémához tartozik. Roncsolás nélkül sajnos nagyon nehezen szedhető szét, ez is a ragasztott eszközök sorához…..
Mára már leginkább költséghatékony zigbee eszközöket használok itthon, valamint persze DIY wifi eszközöket, amik nem mennek a felhőbe. Ebbe a sorba illik a következő egyed, ezúttal egy IKEA-s konnektort vásároltam tesztre. Általában szeretek belenézni az új eszközökbe, ám sajnos a nyilvánvaló…..
Az SBC vagyis Single Board Computer egy olyan integrált számítógép, ami egy lapon elfér, méghozzá igen kis helyen. Ennek a családnak talán a legismertebb tagja a Raspberry PI, amit aztán sok egyéb hasonló követett: az Orange Pi, Rock Pi, Nano PI, Banana Pi, LattePanda, Cubieboard és még sok…..
A Shelly Plug utódja a Plug S, ami némivel kisebb méretű, és ESP8266 alapú eszköz. (Gen1 Shelly) Papíron 2500W-os fogyasztót bír el, és képes mérni is a fogyasztást. Van egy gomb az eszközön, amivel a relé állapotát lehet változtatni, de annyira picike, hogy nem állíthatnám, hogy kényelmes lenne…..
A Shelly GAS egy vezeték nélküli, gázszivárgást érzékelő és jelző eszköz. Ezt a teszteszközt ismét bkil jóvoltából szereztem. Ez egy Gen1 eszköz, vagyis ESP8266 van benne. Létezik vezetékes CNG és palackos LPG gázt érzékelő változata is. A képen nem látható, de a hátulján egy dugvilla van, mivel…..
A Shelly 1 megspékelve fogyasztásmérő funkcióval. Érdekes módon még a fizikai méretei is megegyeznek, 36x41x17 mm, a színe viszont sokkal rikítóbb, mint a kék színű sima Shelly1 volt. Mivel méretei megegyeznek, kompatibilis a Shelly1 Addonnal, valamint a hozzá nyomtatott tartókkal is…..
Valamikor 2018-ban készítettem egy DIY WiFi-s nyomógombot, és már akkor rá kellett jönnöm, hogy a WiFi és az elemes használat nem barátok. Így amikor a Shelly piacra dobta a Button nevű termékét, nagyjából sejtettem hogyan működik, és nem gondoltam, hogy ilyet kellene…..
Korábban írtam már az ESP32 és a BLE hőmérőkről, ott egy saját micropythonos megoldásomon keresztül mutattam be a dolgot. De miért is jó a BLE? A Bluetooth Low Energy kifejezetten az alacsony fogyasztásra fókuszál, így egyáltalán nem meglepő, hogy ezekben az eszközökben ritkábban kell elemet…..
Még 2020-ban írtam arról, hogyan lehet szerintem legegyszerűbben WiFi eszközök megjelenését/eltűnését regisztrálni okosotthon rendszerben, valós időben. Akinek esetleg elkerülte volna figyelmét, mostanában az MQTT Autodiscovery híve lettem, a nemrég készített Tasmota alapú termosztátom mellett a…..
Sokáig használtam az ESPEasy alapú termosztátomat, ám költözésem után úgy gondoltam, az új helyen nem fogok erősáramot vinni a meglevő butatermosztát helyére (Computherm TR-010), hanem konkrétan rá fogom akasztani a meglévőre és gyengeáramú tápról fogom hajtani. Valamint színes kijelzőt szerettem…..
Többször hangoztattam ugyan, hogy a Tasmota nem igazán alkalmas szenzorok készítésére, hiszen kapcsolónak készült, és az egész logikája így is épül fel, ellenben az utóbbi évek során sok érdekes képességet belefejlesztettek, valamint egészen jó a támogatása a régi 1MB méretű flash-el szerelt…..
A Pico-t ugyebár bármiféle hálózati illesztő nélkül adták ki, de időközben alternatív kiadásai is megjelentek. Nemrég írtam a wifis megoldásról (PicoW), ezúttal pedig pár szót szeretnék ejteni az egyik számomra legszimpatikusabb megoldásról: a LAN-osról, hiszen a vezetékes kapcsolatnál nincs…..
eNeS 2023.02.19 14:28:20
@tomih: Köszönöm, így már értem.. egy import eltűnt valamiért a végleges fordítás előtt.. :( Bár azt nem értem nekem hogyan működött.
eNeS 2023.04.02 08:40:50
@tomih: Thonnyban rebootot nyomva nekem se megy az NTP. De mikor lekapcsoltam a Thonnyt és rebootoltam a PICO-t, akkor beállt a pontos idő.
Ugyan továbbra is az a véleményem, hogy a világítás okosítását nem az izzónál, hanem a kapcsolónál kell végezni, ám bkil jóvoltából hozzájutottam egy ilyenhez, hát kipróbáltam. Az Allterco Shelly Duo -jához hasonló a fényerőszabályzást támogató Shelly Vintage, abból is az A60-as típusú, 7W-os…..
Azt kell mondjam, mióta a Shelly Door Window -al találkoztam, alacsonyabbra tettem a lécet a wifis elemes eszközökkel kapcsolatban, bár nem tudom van-e lejjebb. A Shelly Motion ilyen szempontból pozitív csalódás volt, az nagyon jól bírja, bár hozzá kell tenni, hogy nem elemről, hanem egy akkora…..
A Zigbee technológia iránti bűvöletemben rendeltem próbára a Sonoff új ZBMINI L2 extrém kicsi reléjéból is. De mire is jó ez? Nos azt kell mondjam, ha otthonunkban a villanykapcsolóknál csak egy fázisvezeték van, meg egy továbbmenő vezérelt fázis a világítás felé, akkor nincs nullánk, tehát ha…..
Elemes eszközök terén a WiFi szabványra épülő eszközöknek semmi létjogosultságát nem látom, így továbbra is Zigbee eszközökkel barátkozom. Az előző Tuya-s zigbee hőmérő nem igazán győzött meg (ha kell valakinek, eladó), ám decemberben megütötte a szememet a Sonoff következő nagy dobása: egy kijelzős…..
Tavaly nagy hírverést kapott a Raspberry új szériája a "Pico". Eleinte sokan félreértették, és azt hitték mikroszámítógépről van szó, holott ez egy teljesen mezei ARM mikrovezérlő, operációs rendszer nélkül. Sajnos első kiadásában semmilyen hálózati csatlakozási lehetősége nem volt, talán ez is…..
eNeS 2022.09.01 18:25:14
@Gomby™: az "https://github.com/enesbcs/mpyeasy-async/releases/download/v1.1.206-beta/mpyeasy-11260-pico-w.uf2" a megfelelő gondolom szerinted is. újraindulás után a Thonny mit ír a logban két perc után, a nélkül, hogy bármit írnál vagy CTRL-C t nyomnál? Mennyi ideig vártál az AP megjelenésére, miután feltöltötted, lehúztad USB-ről, és újra csatlakoztattad az eszközt a gomb megnyomása nélkül?
eNeS 2022.09.03 16:42:57
@Gomby™: a Thonnyt lehet használni debuggolásra, ugyanis kiírja a konzolján, hogy mi történik éppen a háttérben, ebből lehet megállapítani, melyik ponton akadt el. Nekem dobja az mpyeasy SSID-t. Thonnyval többek között meg lehet nézni az eszköz data mappájában a json konfig állományokat is...
Már jó két hónapja feltűnt az Aliexpressen a WT32-ETH01 lapka, rendeltem is belőle tesztre, de eddig pihentettem, mivel a háttérben a MicroPython alapú mPyEasy-t fejlesztgettem és ezzel akartam tesztelgetni. Most értem el arra a szintre, hogy akár élesben is lehessen demózni. :) Egybegyúrja a…..
eNeS 2022.06.14 16:56:30
@CodeMedve: időközben én is találkoztam ilyen hibával, 5V 0.6A tápegységgel reprodukálható, de egy 470uF kondenzátort kötve az ESP32 "EN" és "GND" lába közé, a hiba áthidalható.
eNeS 2022.08.18 18:16:20
@julio12345: Gyanítom jól látod, a zöld villog kizárólag akkor, ha adatátvitel van, és a Tasmota már elindult. A sárgát sose láttam még világítani.
eNeS 2022.08.18 20:02:45
@julio12345: Még szerencse, hogy az Ethernet kapcsolat legalább működik benne. Némelyiken nagyon gyenge viszont a 3V-os integrált tápja, ezért kell az EN és GND közé egy kondenzátor, hogy el tudjon indulni. 10-ből 2 ilyet találtam eddig.
A Domoticz 2022.1-es stabil verziótól kezdve a Domoticz-ban immár megjelent az automatikus MQTT eszközfelismerő hardver. Persze azoknak, akik ismerik a HomeAssistant-ot, ez nem újdonság, onnan emelték át ezt a praktikus dolgot.  A dolog lényege annyi, hogy amennyiben MQTT-n egy eszköz elküldi a…..
eNeS 2022.07.28 06:05:41
@_Gábor_: Tasmota12-vel is működik, csak forrásból kell fordítani és engedélyezni a HA Discovery-t, ugyanis alapértelmezetten letiltják már valamiért.
eNeS 2022.07.29 07:20:00
@_Gábor_: igen, bár az ESP eszközökön a firmware frissítés nem annyira kritikus, hogy naponta kelljen.. én egy évig semmiképp nem nyúlok hozzájuk, ha hibátlanul mennek, minden egyes frissítés ugyanis potenciálisan újabb hibákat hoz be, különösebb nyereség nélkül.
Bár már a tavalyi év végén megjelentek a Shelly "Gen2" eszközök, ennek ellenére mindezidáig elhessegettem magamtól a késztetést, hogy vegyek egyet. De eljött ez a nap is. Íme az új Shelly1 Plus! Kicsit olybá tűnik nekem, mintha az eredeti Shelly1 dizájnere közben részt vett volna a Tesla Truck…..
Nem új dolog, de továbbfejlesztettem WiFi-s e-mail küldő áramkimaradást figyelő modulomat, felruházva a vezetékes hálózat stabilitásával a WT32-ETH01 LAN-os ESP32 chip felhasználásával. Igazából nem tűnik nagy kalandnak, kivéve hogy hardver és szoftverfronton is találkoztam némi akadállyal,…..
Már több mint 1.5 éve ketyeg a kínai SMAR 8 csatornás rögzítő, és igazából baj nem volt vele, amíg áramot kap, megy. Most azért megnéztem ugyanannál az eladónál, az akkor 28 USD-ba kerülő eszköz mára már 47 dollár, ami azért még mindig alatta van valamivel a kis hazánkban kapható videorögzítőknek,…..
Már egy ideje áhítozom egy kijelzővel ellátott zigbee-s hőmérőre, úgyhogy próbára rendeltem egyet. A Banggood-ról egy "RSH-Z-Bee-HS01" fantázianevű, (Bakeey gyártmányú) Tuya kompatibilis hőmérőre esett a választásom - egész egyszerűen azért, mert akciós volt. Persze ne tévesszenek meg senkit a nagy…..
Az előző Xiaomi Aqara nyitásérzékelő után egy akcióban ezúttal a lekerekített Mijia változatából szereztem, ami a fülbemászóan csengő MCCGQ01LM névre hallgat. Korszakalkotó különbségekre nem számítottam, 40x20x11mm méreteivel 1-2 mm csak az eltérés, ugyanolyan CR1632 elemmel működik, mint a…..