Regisztráció Blogot indítok
Adatok
keszekusza

49 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szokatlan dolog történt: életemben először megfogalmaztam és leírtam az éves terveimet. Egy szombat délelőtti évindító online workshop és bő két óra gyerekmentes idő kellett hozzá – ami elég nagy kincs 3 gyerek mellett egy hétvégi napon –, hogy a tervek megtervezése megvalósulhasson.  Ezt a…..
Nincs suliba és oviba járás, nincs játszótéren lógás, nincsen gyerekbarát kávézóban ücsörgés, se sarki cukrászdába beugrás. Nincsenek gyerekprogramok a közösségi házakban, nem lehet böngészni a gyerekkönyvtárban. Mégsincs hiányérzetünk. Élvezzük, ahogy magunkra találtunk családként: sokkal több…..
Hétfőtől nincs suli, és valószínűleg ovi sem. Micsoda megkönnyebbülés! Kedden telt volna le a kéthetes iskola- és óvodalátogatási tilalmunk a franciaországi nagyszülőlátogatás után. Azt hittem, két hét kényszerszünet után majd nagyon fogom várni ezt a keddi napot, amikor három gyerek helyett újra…..
Megmondom már az elején őszintén: mi nem vagyunk egy legózós család. Sőt, továbbmegyek: sose tudtam mire vélni az emberek (akár kiskorúak, akár felnőttek) legó iránti rajongását. Hogy mindig minden alkalomra legót kérnek és legót adnak. Hogy mindegy, esik-e az eső vagy süt a nap, legózás van…..
Miért nem hagytuk ott a kempinget az önkénteskedés hullámvölgyei ellenére? Bár az ottlétünk alatt mindennap megfordult a fejünkben, hogy hamarabb eljövünk, végül mégis kitartottunk a hetedik napig. Ennek több oka is volt: Láttuk, hogy valóban szükség van ránk. Tennivaló akadt bőven, és tudtuk,…..
Magyarországon 30 kis ökogazdaság fogad önkénteseket a WWOOF Hungary szervezeten keresztül. Ennek a fele gyerekbarát, ami azt jelenti, hogy 15 gazdaság közül választhatunk, ha szülőként a gyerekünket is magunkkal is szeretnék vinni az önkénteskedésre. Ez nem azt jelzi, hogy a szálláson van rácsos…..
Három gyerekünk van: Nagytesó 8, Kistesó 3 éves, Öcsi pedig 10 hónapos. Egy iskolás, egy majdnem-óvodás és egy kisbaba. Három különböző életkor, nagyon más igényekkel és képességekkel. Elárulom: nem egyszerű mostanában az intenzív együttlét, ez már a nyári szünet legelején kiderült. Finoman szólva…..
Nagytesó nyolc éves lett, és mindenképp szülinapi bulit szeretett volna tartani. Nálunk nem vált eddig éves hagyománnyá a zsúrozás, legutóbb az ötödik szülinapja alkalmából szerveztünk neki partit. Azóta viszont született két kistestvére és iskolát váltott, úgyhogy idén bőven ráfért egy nagy…..
Végre visszavonhatatlanul itt a tavasz, vége a bekuckózásnak, kezdődhet a csavargás! Három teljesen különöző életkorú gyerekkel nem olyan egyszerű eljutni egy programra, ahol mindenki jól tudja érezni magát: az örökmozgó 2,5 évesnek nem kell sokáig egy helyben maradnia, de a nyolcévesnek sem uncsi…..
December közepén került hozzánk egy utazós kuponfüzet szilveszteri lejárati határidővel. Az eredeti tulajdonosa hónapokig őrizgette, nézegette, de nem élt vele, majd ránk hagyományozta az utolsó pillanatban, mielőtt értékét vesztette volna: kezdjünk vele gyorsan valamit, ha akarunk és tudunk.…..
December második hetében került elém az első cikk a last minute ajándékötletekről. Majd egy online mamicsoportban (nevezhetném virtuális fonónak is) olvastam a sokkoló kérdést azzal kapcsolatban, honnan lehet még „ilyenkor az utolsó pillanatban” ajándékot rendelni, hogy az karácsonyig megérkezzen.…..
A kesztyűmet nem láttad? – De, ott van a gesztenyék között! – És hol vannak a gesztenyék? – A fürdőszobában. Megtaláltad? – Igen, minden megvan! – A tornagatya is? – Igen, leszedtem a szárítóról. – És meg is száradt? – Azt nem néztem, csak bedobtam a tornazsákba... Így indult a hétfő reggelünk a…..
A tanévnyitó előtti este költöztünk be az új lakásba szinte már öten: a hétéves Nagytesó, a kétéves Kistesó, a Francia és én, meg a 35 hetes pocaklakó. Ez a szeptember eleji hétvége volt a végső határidő, amit kitűztünk magunknak. Szerettük volna az új helyen indítani az őszt, meg persze…..
Jankából először nem ismertem mást, csak a nadrágjait. De micsoda nadrágok, vagyis ahogy ő nevezi őket: pantallók azok! Vidám koptatóval a térdükön, hogy a kúszó-mászó babák gatyaszaggató ritmusával is felvehessék a versenyt. Schwertner Janka ugyanis a pici and the city márka alapítója és mindenese:…..
A gyerekeim kétnyelvűek. Édesapjuk kizárólag franciául szól hozzájuk, a hétéves Nagytesó és a kétéves Kistesó pedig érti és használni is tudja az apanyelvet. „Könnyű nekik! Egy francia apával én is gyorsan megtanulnék franciául!” – mondják a környezetünkben sokszor, de én egyáltalán nem vagyok benne…..
„Te még ilyenkor is utazol? Hogy bírod a repülést? Hogy bírod az autózást? És a meleget???” – ez csak néhány a leggyakoribb (és legártatlanabb) kérdések közül, amiket kapni szoktam a pocakos nyaralás mellé. Mivel a férjem egész családja Franciaországban él, eddig minden terhességemre jutott egy…..
A hosszú utazástól és a hóakadályok leküzdésétől kimerülten érkeztünk meg Kotorba egy március végi estén. Bár nem volt könnyű a bérelt autóval átjutni a hófödte hegyeken, mégis örültünk, hogy tengerparti szállást foglaltunk már az első éjszakára. Így egy kicsivel többet (na jó, a vártnál jóval…..
Családunk izmosabb fele elment a pünkösdi hosszú hétvégén kirándulni. Bár a túrát kifejezetten gyerkőclábakra méretezte a szervező (egy ismerősünk ismerőse), én a 22 hónapos Kistesóval és a 20 hetes pocakommal inkább kihagytam ezt a kalandot. Annál jobban érdekelt, hogy érezte magát a hétéves…..
Március végén a tavaszodó Budapestről indultunk repülővel Montenegróba. Nyolc napra mentünk kézipoggyásszal; a vastag pulcsit, kabátot és a sapkát izzadva aggattuk magunkra még itthon, hogy a kisbőröndbe és a hátizsákba minden beférjen, ami a gyerekeknek kellhet. De ahogy megérkeztünk Podgoricába, a…..
Már megint fájt a torkom éjszaka és reggel. Kisbaba megint köhög. Hatévesnek állandóan folyik az orra. Nincs két hete, hogy meggyógyultak, de most mintha elölről kezdődne minden... Az nem lehet, hogy most betegedjünk le, hiszen holnap utazunk Montenegróba! Nyolc nap Montenegró! Annyi szépet és jót…..
Hazafelé sétáltunk négyesben a játszótérről. Beszélni próbáltam valamiről a Franciával, de Kisbaba állandóan belekotyogott azzal, hogy „búú! búú!!!”. Egy idő után már képtelenség volt cuki gügyögésnek hinni és ignorálni az egyre hangosabbá és türelmetlenebbé váló búzást, így megállítottam a…..
keszekusza 2018.03.02 21:14:24
@Kukucs: Ezt nevezem multikultinak! :) Nekünk is volt egy ilyen időszak az életünkben: amikor Lengyelországban laktunk, és még az angol volt a közös nevező a férjemmel, mi is négy nyelvvel működtünk egyszerre... Ebből hármat beszélt is a lányunk, de három éves korában hazaköltöztünk, azóta maradt a francia és a magyar.
"Az egyetlen titok a következetesség" mondatomat úgy értettem, hogy tapasztalataim szerint igenis kell egy elszántság és kitartás a szülőkben, hogy a gyereknél esetlegesen felmerülő nyelvi nehézségek ellenére is igyekezzenek átadni az adott nyelvet. Több tanulmány leírja, hogy a többnyelvű gyerekeknél előfordulhat, hogy később kezdenek el beszélni, vagy egy ideig nem hajlandóak megszólalni az egyik nyelven (bár mindent értenek). Ez sokszor eltántoríthatja a szülőt; több olyan családról is hallottam, ahol az egyszerűbb kommunikáció kedvéért beáldozták az egyik nyelvet. Mi szerencsére nem tapasztaltunk se ilyet, se olyat, a lányaink hamar elkezdtek beszélni, és rögtön mindkét nyelven. De ahogy Te is írtad, mivel kevesebb időt töltesz a gyerekekkel, magyarul nem szeretnek beszélni - tehát ezen a ponton szükség van a te akaraterődre és következetességedre, hogy továbbra is magyarul szólj hozzájuk, és szinten tartsd a nyelvtudásuk.
A Peppa Pig egyébként nálunk is nagy kedvenc, mi franciául nézzük :)
A blogolás egyik nagyszerű velejárója, hogy az ember megismer más bloggereket is. Akár az online térben, akár személyesen jön létre a találkozó, mindig nagy élmény nekem egy közös érdeklődési pontból kiindulva felfedezni a másik ember világát. Ez történt akkor is, amikor először belelolvastam Sándor…..
keszekusza 2018.02.15 14:33:30
@aszfaltparaszt: Sajnos abban igazad van, hogy sokszor az üvöltés is a szülői lét szerves része, de ez nem jelenti azt, hogy ne igyekezhetnénk megszabadulni tőle... Nekem jobban tetszik az interjúalanyom hozzáállása: alkalmazkodás és improvizáció, kiegészítve egy nagy adag türelemmel - szerintem hosszútávon ez a megoldás sokkal jobb a gyerek-szülő kapcsolatnak, meg a saját lelki békénknek is :) Az üvöltés is egy erőszakos kommunikáció, akárcsak az általad említett pofon, és inkább félelmet kelt a gyerekben, mint bizalmat a szülő iránt. Épp másfél éves múlt a kisebbik lányom, napi szinten megszerzi valahogy a kést, és valóban ez jó edzés arra, hogy ne kiabálással próbáljam meggyőzni arról, hogy tegye le. A legegyszerűbb, hogy elveszem tőle, majd újra és újra elmagyarázom higgadtan, hogy ez veszélyes stb. Nem gondolom, hogy a "ráijesztéssel", félelemkeltéssel kéne nevelni, tanítani, még ha látványosabb eredményeket is érnénk el vele rövidtávon.
Miután csúfos kudarcot vallottam a zsírégetéssel, egyértelmű volt, hogy más mozgásforma után kell néznem. Sok mindent kipróbáltam, de úgy igazán semmi sem vált be: ha babás tornákra mentem, valahogy mindig az lett a vége, hogy Kisbaba elvonta a figyelmemet, és a 60 perces órákból általában 15-öt…..
Vannak napok, amikor nem úgy sikerülnek a dolgok, ahogy elterveztük. Néha az az érzésem, hogy velem túl gyakran történik ilyen, de azért mindig újra próbálkozom: például amikor a francia barátaink Budapestre látogatnak, érthető, hogy kitalálok nekik valamilyen programot... Bár ne tettem…..
Bár a karácsonyt idén Magyarországon töltjük halételek és mákos édességek társaságában, kíváncsi voltam, mi az ünnepi menü Franciaországban. Öt kérdést tettem fel francia barátainknak és rokonainknak a gyerekkori ízekkel és az idén készített karácsonyi ételekkel kapcsolatban, a válaszaikból pedig a…..