Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kurunczi Mária

284 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A nő szeretett fotózni. Csodálatos tájképeivel járta az ország fotókiállításait, s számtalanszor díjazták képeit. A vízesésekhez, tavakhoz, hegyekhez vonzódott. S minthogy egyedül élt, volt ideje elidőzni ezeken a helyeken, nemcsak a kattintásokért mászott fel magaslatokra. Romantikus ábrándokat…..
Miután elült a vihar a palotában, Ahmed újabb tulipánokat rendelt Hollandiából… Akkor még fel sem fogta, hogy a népe éhezik, és nyomorban él. Pedig a fia naponta emlékeztette erre, de ő csak annyit válaszolt, majd megnyugszanak, ha meglátják az újabb, az eddiginél szebb és színesebb…..
A tanya felé közeledtek. Mályinka néni a tornácról nézte a dűlőúton közeledő autót, amint hatalmas porfelhőt hagyott maga után. El sem tudta képzelni, ki jöhet erre ily délidőben, a nagy melegben, amikor a legrövidebb az árnyék. Várt még pár percig, s minthogy tanyáján túlment az autó, befordult a…..
Irodalmi harsona Csavar-kaland 2022.06.01 18:45:34
Csavar anyától, csavaros tanyáról csavarok csavarogtak el. Mentek a csavaros, akarom mondani kanyargós csavart úton, úgy vagy százhússzal, ha mondom. Csavaros agyukkal kitalálták, ha meglelik majd a vásárt, ott a vásártéren, hol ténfereg sok ember, bemutatják tudományuk, csavaros gyártmányuk mit…..
Irodalmi harsona Füstölt lazac 2022.01.19 14:36:21
A lány éppen, hogy beért a boltba, talán már csak fél óra volt zárásig. Rögtön ahhoz a polcrendszerhez vette az irányt, ahol ilyenkor már leértékelt áruk voltak kirakva. Szeretett itt nézelődni. Most is megakadt a szeme két csomag füstölt lazacon, ami 5.50 fontról le volt értékelve 2.50 fontra. Azt…..
A lépcsőház homályában nem ismerte fel a férfit. Csak a mozdulatai árulták el, hogy valahonnan ismerős. Amint az utcára értek mindketten felismerték a másikat. A közeli parkba tartottak. A nő megszokott sietős lépésekkel indult el, de később megtorpant. Talált egy padot, leült. A férfi mondani…..
A gyárban ismertem meg. Egyszerű cigányasszony volt, takarítónő három műszakban. Valamikor az úri cigányokhoz tartozott, férje egy cigányzenekarban húzta a vendégeknek egy nagy szálloda éttermében. Mindenki szerette őket. Minthogy nem volt gyermekük, a környék összes gyereke Anna néninél játszott…..
Bercit nem szerették társai, így nem is akarták bevenni a „locsolkodó” csapatba. Bár tudták, hogy Kékesi Mancika tetszik neki, aki nagyon, nagyon csúnya lány volt. De azt is tudták, hogy Mancikának nem tetszik Berci. Úgy gondolták, összefognak Mancikával Berci ellen. Le kellene koptatni ezt srácot,…..
 „Fényes zászlók tündökölnek…” énekeltük gyermekkorunkban. Az egész iskola kivonult a főtéren álló szoborhoz, ahol mozgalmi dalokat vitt a szél, sárga és piros tulipánokat lebegtetett, és mi örültünk, hogy elmarad az aktuális óra. Miközben megkoszorúztuk az elesett katonák emlékhelyét.A falu parkjai…..
Irodalmi harsona A Névnap 2021.02.27 15:43:12
Február 27-e volt. Ákos nagyon készült erre a napra, s bár már elmúlt a farsang, véget értek a bálok, most már böjtölni kellene, de azért még egy névnapi buli csak-csak belefér. Legföljebb vegetáriánus barátokat, barátnőket hív meg. De mi lesz az alkohollal, amit csak jó kolbászos szendvicsre, vagy…..
Irodalmi harsona A zöld leány 2021.01.03 13:14:34
Az élete olyan volt, mint egy átlagos embernek. Egy kis falusi házban kezdte életét. A kertben bóklászott, tépte a zöldségeket és üldözte a zöld gyíkokat, kergette a színes lepkéket. Elbújt a nagylevelű bokrok mögé. Apró fodros zöld ruhácskájában olyan volt, mint valami leveli béka. Végigjárta az…..
Irodalmi harsona A Paradicsomban 2020.08.03 06:42:50
Már minden állat a Paradicsomban érzi magát nálam. A meztelen csiga, a gyík, aki lebukott előttem, mielőtt elszaladt volna, láttam, hogy valamit rág, piros volt a szája. Aztán egy béka mászott ki a levelek alól, nem leveli volt, így az esőjóslás, sőt az eső is elmaradt. Ő is az én paradicsomomra…..
Irodalmi harsona Feledékeny vagyok 2020.07.29 15:56:03
Azt hiszem, az én koromban ez már nem okoz különösebb megdöbbenést, csak nekem kellemetlen úgy néha-néha. Gyerekeim gyakran mondják: már harminc fölött Cavintont kell szedni, de én nem akarom itt ezt a gyógyszert reklámozni, különben is vannak újabb gyógyszerek, amit memória ellen lehet szedni.…..
Klára asszony ma is, mint minden nap, megfőzött. A professzor nem válogatott, csak befalta az ebédet, s máris ment és írta a cikkeit, tanulmányait, verseit. Mindig pontos verseket írt, szabály szerint, szótagszám szerint és a többi…. Most mintha több időt töltött volna az asztalnál, szokása szerint…..
Karantén, karantin, nem mindegy, hogy bent vagy kint… 1. nap Egy mély levegőt és egy forró gőzfürdőt veszek -, gondoltam, de a párától nem láttam a fürdőszoba ajtót, így a konyhában találtam meg a gőzt… ő sem akart kimenni… a fazékból, de levettem a födőt… mondtam neki, értse meg nekem fontos a…..
Piros betűs ünnep e nap. A multik zárva, így marad az igazi magyar piac. Átlagos forgalom. A kofák, standok és a vevők aránya a megszokott hétköznapi. A fő, hogy rengeteg sonka mosolyog a húspavilonban. Ha akarod, mangalica sonkát, kolbászt választhatsz. A tojásos pultnál is sokan állnak. Egy…..
Irodalmi harsona A mini denevér 2020.04.05 13:57:18
A padláson járt a macska, s rajta kapta a denevérmamát, hogy itt hagyta icipici denevér lányát. Fogta, felkapta a lánykát, s ahogy tudott szaladt, szalad. A gazdasszony épp az ajtót nyitotta: - Mit hoztál már megint, te ebadta? - Hoztam neked valamit – tett le egy csodabogarat Mirco, a gazdinak.…..
Ők mindig a mosás előtt ütköztek össze. Már messziről megismerték egymást. Fekete alapon halványszürke csíkokkal. Ilyenkor menekültek egymástól. Nem elég, hogy az ember lábán össze vannak zárva.  Volt, hogy az egyik lecsúszott, csak azért, hogy a másik ne érjen hozzá, erre mit ad Isten, a másik…..
Irodalmi harsona A szeretet napja 2020.03.24 18:20:25
Március 24. a szeretet napja. Nem hivatalos világnap, amennyire tudom csak egyetlen esetben tartották meg a történelem során a szeretet napját (angolul: Love Day) 1458. március 24-én, Angliában a rózsák háborújában szemben álló felek, hogy békülést mutassanak. De mi is volt az a "Rózsák…..
Október volt, a nap ereje még elég volt ahhoz, hogy ne fázzunk, de kevés volt, hogy a napon sütkérezzünk. Akkor vettem észre a keresztlécen ülő kis baglyot, amint félénken kapkodva fejét próbált megbarátkozni azzal a helyzettel, hogy emberek mozognak körülötte. Aztán később megszokta, s már nem…..
Irodalmi harsona A kis Trabant 2020.03.20 11:56:42
Engem mindenki bánt. Milyen ügyetlen vagyok, csak pöfögök össze-vissza, és még a százat sem bírom. Környezetszennyező, füstokádó vagyok. Ugye, ti nem hiszitek ezt el rólam. Én is az országutak vándora vagyok, voltam, de a gazdám engem is lecserélt, ki sem tudom mondani a nevét, milyen típusú 21.…..
Irodalmi harsona A bizalom 2020.03.19 07:50:17
Beállt az elektromos kocsijával a cukrászda elé. 9-kor nyitottak. Botjára támaszkodva lassan elindult az apró asztalok felé. A felszolgáló elébe sietett. - A szokásosat – mondta, azzal leült a hozzá legközelebb álló asztalhoz. Hamar hozták neki a reggelit. A tányéron nyolc-tíz apró masni alakú…..
A tengerparti városban élt, s a nap 24 órájában mutatta az időt az embereknek. Nagyon fontosnak érezte magát, hiszen mindenki felnézett rá, amikor elment mellette, még a felhők is lejjebb úsztak, megtudják, mennyi idejük van fennmaradni, s mikor kell majd leesniük. A szél is tőle kérdezte: mennyi az…..
…a Kossuth-rádió az öltözőben hangosan bömbölte a híreket. „Szegednél az éjjel ismét emelkedett a víz szintje!”. Bármennyire is álmosak voltunk az éjszakai műszak után, e hírre felébredtünk. Az öltöző perceken belül zsibongó lett, mindenki mondta a magáét. Néhányan attól féltek a víz elmossa a…..
Szeretem, ha jössz. Apró léptekkel, észrevétlenül. Az ajtóm mindig nyitva, csendben beköszönsz. Szeretem, ha néha csokoládét hozol, mondod, hogy virág helyett. Mert a virág elhervad… De virágot is hozol. Jácintot, tulipánt, rózsát… ez a legszebb. Szeretem, ha zenét keresel. - Ez a kedvenced……..