Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Reiman Zoltán

464 bejegyzést írt és 108 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A múlt héten jelentette be Hatvani Olivér, miskolci lokálpatrióta, közgazdász hatvan városfejlesztési pontját. Ennek apropóján készítettük az interjút, amely elég részletesen mutatja be Olivér elképzeléseit a várossal kapcsolatban. Persze nem az összes tervét, hiszen hagytunk még érdekességeket a…..
A mai írásom témája egy brutális gyilkosság lesz, amely a harmincas években Diósgyőrben, pontosabban Újdiósgyőrben történt. Az áldozat egy cukrászmester volt, akit egy szerencsétlen sorsú, egykori cirkuszi szolga ölt meg. Az eset óriási közfelháborodást keltett Nagy-Miskolcon.     Kovács Gyula…..
Egy érdekes levelezése bukkantam a miskolci sajtóban az akkor még Görömbölyhöz tartozó és Görömbölytapolcának nevezett településrész elszakadása kapcsán. A Magyar Jövő újság hasábjain próbáltak új nevet adni az olvasók Tapolcának.    Forrás: Miskolc a múltban Facebook csoport  Tapolca soha nem…..
Emlékszem arra, hogy öt évvel ezelőtt, amikor Veres Pál elindult a választáson, Szántó István - független újságíró - készített vele egy nagyon jól sikerült interjút, mint civil a civillel. Ezen felbuzdulva kerestem meg Tóth-Szántai Józsefet, a Pont Mi Lokálpatrióta Egyesület polgármesterjelöltjét,…..
A Diósgyőri Képzőművész Stúdió '76 48 éve van jelen a magyar kultúra színpadán. Ez idő alatt az ország egész területén - és a határainkon túl is - folytatták ,,missziós" tevékenységüket. Ebben az írásomban a stúdió történetébe tekintünk bele egy kicsit Kletz László Lajos segítségével, aki a közösség…..
Rendhagyó bejegyzés következik a blogon, hiszen nem az én írásom lesz olvasható, hanem egy 2008-as szakdolgozat, Ozsvári Tamás munkája. Nagyszerű munka, érdemes elolvasni. A 9. HONVÉDZÁSZLÓALJ MEGSZERVEZÉSE ÉS TÖRTÉNETE 1848. DECEMBERÉIG a szakdolgozat címe. Ezúttal a vidéki toborzásról lesz…..
Amikor mi miskolciak a Csanyikot emlegetjük vagy a Csanyik-völgyet, akkor nem is gondolunk arra, hogy azért hívjuk így, mert réges-régen egy falu állt azon a területen. A falu térképről való eltűnésének körülményei annak idején rengeteg kérdést vetettek fel, melyre nem találtak válaszokat...   A…..
Sokan tudják azt, hogy Diósgyőrt 1945-ben csatolták Miskolchoz. Azt azonban kevesen, hogy jópár évtizeddel előtte többször is felmerült ez a lehetőség, csak városunknak valahogy soha nem sikerült kihasználni az adandó alkalmat.     A Vasgyári kolónia és Újdiósgyőr Miután 1870-ben megkezdte…..
Ebben a bejegyzésben Miskolc mindennapjaiba nyerünk betekintést egy-egy kép és egy rövid leírás keretein belül. Ezúttal a történelmi belvárost járjuk be fotók segítségével. Remélem érdekesnek fogjátok találni a látottakat. :) Ezzel a poszttal szeretnék mindenkinek eredményekben gazdag, boldog új…..
A Magyar Írószövetség döntése alapján 2018-tól minden évben február 18-án, Jókai Mór születésnapján ünnepeljük a Magyar Széppróza Napját.  De mi is az a széppróza? ,,Művészi tartalmú és stílusú próza. (...) Kisfaludy Károly novellái, Fáy András regényei a magyar széppróza fejlődésének fontos…..
Sassy Csaba Miskolc város történetének egyik legnagyobb egyénisége volt. Ennek ellenére nem forog közszájon a neve, a város lakossága nem ismeri, nem is hallott róla. Ezzel az írásommal is szeretnék emléket állítani a ,,legmiskolcibb" költőnek, írónak, újságírónak.   Sassy Csaba. Forrás:…..
Tíz nagyszerű emberről, tíz nagyszerű miskolci polgárról írok ezúttal. Életüknek - vagy haláluknak - egy érdekes történetét mesélem el nektek.    Bató István nekrológja Bató István (1812-1882) Miskolc legendás polgára rövid szenvedés után 1890-ben hunyt el. A Nemzet című újság így búcsúzott…..
Balla Riana Emma Miskolc büszkesége. Ezúttal Ausztrália, Sydney volt a helyszíne egy rangos filmfesztiválnak, ahonnan két díjat is elhozott.   A fesztivál molinójára montírozták Riana képét, így ott is volt, még nem is az ausztrál fővárosban   A most 12 éves, 34 nemzetközi filmdíjas színésznő,…..
Kevesen ismerik városunkban Miskolczy-Simon János nevét. Pedig az író, újságíró, költő, levéltáros nagy lokálpatrióta volt. Nélküle nem készült volna el a Szendrei-féle, városunkról szóló monográfia. Élete tragikus véget ért, ugyanis fájdalmasan fiatalon halt hősi halált az első…..
A Bükk-hegységben van egy mesterségesen felduzzasztott, meseszép tó, amit a XIV. század elejétől említenek a források és amely mai formáját a vaskohászatnak köszönheti.    A Hámori-tó. Fotó: Lechki Erzsébet    Ennek a tónak először nem is volt neve, majd a "régiek" Fel-tónak nevezték, mert a…..
A közelmúltban egyik olvasóm keresett meg azzal az ötlettel - melyet már több fórumon felvetett -, hogy mi lenne, ha sok vihart megélt Egressy Gábor-szobor méltó helyre kerülne városunkban. Pászk József sokáig a városüzemeltetésben dolgozott, dolgozik, így volt és van rálátása ezekre az ügyekre.…..
Miskolc városának több pólusa vagyon, Egyik fele hosszú, másik keskeny nagyon. A Sajó és az Alföld az egyiknek vége,  A másiknál magasodik a Bükk-hegységnek bérce. Kettő között sok városrész alkotja egészét, Ha kíváncsi vagy most figyelj rám hallgasd a meséjét.     A régi Miskolc területe…..
Az új könyvem a már kapható a Géniusz Könyváruházban és a Népkerti Vigadóban. A kiadvány Miskolc első közparkjának történetét meséli el.     Megtisztelő számomra, hogy az Észak-Magyarország és a Borsod Online főszerkesztője, az általam nagyra tartott Csákó Attila írta az előszót a könyvemhez,…..
Egy érdekes interjú lesz a mai. Egy tetováló szalonban jártam a közelmúltban többször is, ahol megismerkedtem az egyik ott dolgozó lánnyal. Nagyon szép munkái vannak, ha tetoválást akartok varratni magatoknak, én szívből ajánlom nektek Zsuzsit. Ez itt az ő története.     - Azt tudom, hogy…..
A Diósgyőri vár fénykora a 13. század végétől kezdődött és a 16. század első harmadával végződött. Az időszak alatt a királyok kedvenc tartózkodási helye és a királynék jegyajándéka volt a vár alatti településről elnevezett uradalom székhelye.    A vár manapság, illetve a felújítás előtt.…..
Rendhagyó bejegyzés következik a blogon, hiszen nem az én írásom lesz olvasható, hanem egy 2008-as szakdolgozat, Ozsvári Tamás munkája.      ,,A 9. honvédzászlóalj területéhez Észak-kelet-magyarország tartozott. Hadfogadó parancsnoksága pedig Miskolcon és Kassán volt, továbbá Kassát tették meg…..
Az egri pasa háreme birodalom-szerte híres volt, csak a legszebb lányok kerülhettek be a kiválasztottak közé. Féltette is őket Mehmed, védelmüket egy kisebb eunuch sereg látta el.   Korabeli lovaspárbaj. Forrás: napitortenelemforras.blog.hu   1643-ban járunk, amikor a török uralom ideje alatt…..
Az elmúlt években ismét sikert sikerre halmoz a DVTK női kosárlabda csapata. A tavalyi szezonban a miskolci lányok először szerepeltek az Euroligában, a legrangosabb európai kupában. Idén pedig máris bravúrral nyitottak, hiszen a bivalyerős londoni oroszlánok rovására jutottak be a kontinens legjobb…..
Nagy érdeklődéssel olvastátok pár éve a hejőcsabai zsebesiskoláról szóló írásomat. Említettem benne Sutyót, a világhírű tolvajt, aki interjút adott a Reggeli Hírlapnak. Ezúttal ezt a beszélgetést hoztam nektek mára.   Ezen a XX. század elején készült képeslapon is megjelenik a csabai zsebtolvaj.…..
A múlt század első évtizedeiben a Korona Szállót és annak éttermét a legnívósabb vendéglátóhelyek között tartották számon hazánkban. Az ország minden pontjáról érkeztek vendégek hozzánk csak azért, hogy megtapasztalják a híres-neves Böczögő József vendégszeretetét. Történt egyszer, hogy egy…..