Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Reiman Zoltán

376 bejegyzést írt és 102 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ezúttal Borsod-Abaúj-Zemplén megye helyneveinek eredetéről írok, remélem érdekesnek találjátok majd a cikket, amely rendkívül sok érdekességet tartogat - szerintem - mindenki számára. A sorozat első részében a megye városainak - legalábbis egy részüknek - eredetével ismerkedünk meg.   A…..
Reiman Zoltán 2022.07.01 08:25:39
@DrBaji Mihály: Köszönöm szépen!
Reiman Zoltán 2022.07.01 08:26:09
@gigabursch: Igen. De ez a hivatalosan elfogadott magyarázat.
Egy érdekes írásra bukkantam a Miskolci Hírlapban, miközben egy teljesen más ügyben kutattam a régi újságok között. Rögtön tudtam, hogy ez a történet nem maradhat a feledés homályában, ezt a miskolciaknak ismernie kell.   id. Georg Philipp Rugendas: Kuruc-labanc lovas párbaj. Forrás:…..
A közelmúltban találkoztam egy bejegyzéssel, amely Győr városáról szólt. A bejegyzés azt taglalta, hogy Európában is egyedülálló az, hogy a kisalföldi városban 700 méteren belül öt felekezetnek is van temploma. Nos, Miskolcon is hasonló a helyzet.   Na, ki tudja megnevezni mindegyik templomot a…..
Száz évvel ezelőtt még nagyon erős volt a rivalizálás Miskolc és Diósgyőr sportkubjai között. Azt is láthatjuk a tudósítások alapján, hogy nem mindig sportszerű keretek között került sor erre. Már a tízes évek elején találunk olyan beszámolót, hogy a vasgyári szurkolók és játékosok inzultálták a…..
Az utóbbi időben a Sajó folyó állapotáról nem sok jót olvashattunk, ennek ellenére az embernek olyan érzése van, mintha az egész nem igazán érdekelné sem a mainstream médiát, sem a két ország vezetőit. Merthogy a Sajóba a szlovák oldalon kerül a félelmetes mennyiségű szennyező anyag, amely egy több…..
Bató Eszter balladája   Egyszer réges régen, lassan kétszáz éve, Amikor még Miskolc, nagy becsben volt véve, Élt egy helyi család, kiknek legendája, Az országot széltében, hosszában bejárta.   A családról készült festmény a Nyilas Misi házban, a Bató Eszter Emlékszoba falán    Bató István…..
Ezúttal Pereces történetéből állítottam össze egy érdekes, tartalmas összegzést. Talán sokan nem is tudják, hogy miért és mikor jött létre ez a településrész.    A perecesi Bányaigazgatóság, színház és filmszínház egykori épülete. Forrás: Pereces városrész - Miskolc Facebook csoport   Pereces…..
Egy különleges, háromkötetes napló került hozzám a közelmúltban - telis-tele miskolci vonatkozásokkal. Déryné a fordulatokkal teli életének eseményeit jegyezte le benne. Ezekből az eseményekből olvashattok egy kis ízelítőt a lenti írásomban.   Déryné Széppataki Róza szobra a Miskolci Nemzeti…..
Ebben a soroztaban a Magyar Értéktárba bekerült miskolci helyszíneket, épületeket, tárgyakat, szellemi örökségeket vesszük sorra és mutatjuk be őket. Legyünk büszkék rájuk, legyünk büszkék miskolciságunkra és arra, hogy az országnak az egyik legjobb adottságokkal rendelkező részén…..
Herman Ottó, az utolsó magyar polihisztor heves és makacs természetű ember volt, sokszor párbajozott az igaza megvédésének érdekében. Vegyünk sorra a helyi sajtóban fellelhető eseteket időrendi sorrendben, melyekből kiderül, hogy nem is mindegyik eset végződött tényleges párbajjal.   Forrás:…..
Ezúttal is a miskolci és borsodi tájszólásokat gyűjtöttem össze egy csokorba. Remélem, ahogy én is, ti is rá fogtok csodálkozni egy-egy általatok ismert és használt tipikus borsodi szóra, kifejezésre.     ,,Nyelvészeink általában mégis legtisztább, legszebb magyar kiejtésnek a miskolc-környéki,…..
A diósgyőr-vasgyári római katolikus templom különleges szépségű műemléke városunknak. Múltja természetesen a vasgyári kolóniával kapcsolható össze. Már a kolónia alapításakor felmerült a templom építésének lehetősége, erre azonban csak a XX. század elején került sor.   Forrás: Dósa István,…..
Mind a négy könyvem megvásárolható jelenleg. A Géniusz Könyváruházban és az Antikváriumban lehet kapni a négy kiadványt, illetve a 100 történelmi érdekesség Miskolcról című könyvet a Pizza, Kávé, Világbéke kávézó és a Tourinform miskolci irodája is forgalmazza.     Aki dedikálva, postán…..
Ebben a bejegyzésemben Kletz Lászlóról fogok írni, hiszen a kivételes képességű képzőművész-menedzser idén áprilisban fél évszázada van a pályán. Munkássága mellett szó nélkül elmenni nem lehet, a szikszói születésű művész Miskolc óriási értéke. Én ezzel az írással szeretném megajándékozni a…..
Barta Ildikót, a miskolci zeneszerző-előadóművészt a közelmúltban egy rangos nemzetközi zenei versenyen a mezőny legjobb zeneszerzőjének és előadójának választották a Találkozások című dalával. Ez egy hihetetlen siker és nagy elismerés Ildikó számára, aki egyébként a szintén óriási tehetségeként…..
Ismét jelentkezem legnépszerűbb sorozatommal. Ezúttal is sok érdekességeket gyűjtöttem nektek. Remélem lesznek olyanok, melyeket még nem ismertek.     A szovjet katonák gránáttal "horgásztak" a Pisztrángtelepen Vásárhelyi István (1889-1968) neve nem biztos, hogy ismerősen cseng a…..
Vajon mindenki tudja, hogy miért Avas az Avas, vagy miért lett Pereces Pereces? Szirma és Martintelep nevének eredete ismert mindenki előtt? Ha nem, tartsatok velem, ezekre a kérdésekre is választ kaptok hamarosan.   Miskolc látképe a XX. század elején   Avas Az Avas Miskolc központi helye…..
A Weidlich név ma is fogalom Miskolcon. A híres kereskedő palotája ma is áll a város szívében. Keveset tudunk azonban arról, hogy kis is volt ő valójában és a családjával mi történt a második világháborút követően. Ebben az interjúban Weidlich Gizellával, Weidlich Pál unokájával…..
Sokan úgy gondolják, hogy nekik nem lehet újat mondani, mindent tudnak Miskolcról és történetéről. Ezt a megható legendát azonban még biztos nem ismerik. Remélem tetszeni fog mindenkinek.   A Hámori-tó manapság. Forrás: termeszetjaro.hu   A történelem előtti időkben a Bükk ezen részét Konor…..
Reiman Zoltán 2022.03.04 08:04:33
Egy kissé elfeledett, Miskolcot az otthonának tekintő háborús hősről írok a mai napon. Gömöry Árpád minden tekintetben kiemelkedő egyénisége volt korszakának, városunknak - és Magyarországnak. Emlékezzünk rá, elevenítsük fel Miskolcon eltöltött éveit.   Gömöry Árpád valahol a harctéren. Forrás:…..
Reiman Zoltán 2022.03.04 08:02:41
Olyan legendákat gyűjtöttem össze a Diósgyőri vár történetéből, melyek évszázadokon keresztül szájról-szájra apáról fiúra szálltak a nép körében. A legendák mindegyike meglehetősen kétes igazságtartalommal rendelkezik, de nagyon érdekesek.     Alagutak a Diósgyőri vár alatt Talán a legtovább…..
Egy program segítségével a huszadik század első harmadából való, a miskolci belvárost ábrázoló képeslapjaimat színessé varázsoltam. Lássuk színesben a (déd)nagymamáink, (déd)apáink Miskolcát!   Korona szálló   A Korona szálló évszázadokon keresztül a legnívósabb hely volt a városban. Bálok,…..
Balla Riana Emma, egy csodálatos tehetséggel megáldott kislány. Egyszer már olvashattátok az oldalamon az interjúmat, amit vele készítettem. Ezúttal egy különleges kisfilm elkészülte miatt beszélgettünk. Nemcsak ő, hanem a kisfilm producere/operatőre is nyilatkozik majd ebben az interjúban. A most…..
A miskolci bor híres volt évszázadokon keresztül. A várost a bor, és az azzal való kereskedés tette naggyá. Nézzük most a szőlőtermesztés és a borkultúra helyi érdekességeit, különlegességeit, amelyre a ma élő ember is felkapja a fejét.     A (nagy-)miskolci szőlők első említése ,,Itt az…..
A tervek szerint 2022 tavaszára elkészül a lillafüredi Zsófia-kilátó vagy, ahogy a múltban nevezték, amikor még állt az eredeti építmény: Zsófia-kilátótorony. Újabb értékkel gazdagodik városunk.   Forrás: 24.hu   A kilátó (újjá)építése egy 2019-ben létrehozott országos turisztikai fejlesztés…..
Reiman Zoltán 2022.01.16 13:43:42