Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Reiman Zoltán

491 bejegyzést írt és 108 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Folytatódik a Kitekintő rovatom. Három a legnagyobbak közül. Három nagy magyar hadvezér életéről olvashattok a mai írásomban. Három korszakban éltek, két dolog volt bennük közös: a zsenialitás és a hazaszeretet.   A kép illusztráció, a lent említett hőseink közül egyik sem található rajta.…..
100 évvel ezelőtt hunyt el Dr. Szentpáli István (1861-1924), aki másfél évtizeden keresztül volt Miskolc polgármestere. ,,A nyugat-európai műveltségű úr, aki Nagy-Miskolc atyja" - írta róla Dobrossy István. Közvetlensége, kedvessége, szakmai hozzáértése és munkássága a legnagyobbak közé…..
Öt érdekességet hozta mára, ezúttal a Korona szálló történetéből. Olvashattok a kezdetekről, a ,,szőlőfürtös koronáról", a rendszeres színjátszás kezdetéről Miskolcon, a vidék legjobb étterméről és egy furcsa esetről, amikor a kormányzót retusálni mellett egy képről.      A…..
Dr. Hodobay Sándor (1880-1957) volt talán az a polgármester, akinek a regnálása idején a legtöbbet fejlődött Miskolc. A polgári kor egyik legnagyobb formátumú politikusa, aki mert nagyot álmodni. Ehhez az álomhoz pénz is kellett, amit részben a kormánytól, részben a Speyer-kölcsönből teremtett elő…..
A múlt héten szombaton Miskolctapolca és a Barlangfürdő történetét ismerhettétek meg. A sajnálatos tűzeset, ami a közelmúltban történt az egész országot megdöbbentette. A Barlangfürdő tetőszerkezete leégett, ezért bizonytalan ideig nem lehet használni a fürdőt. De nézzük, hogy milyen turisztikai…..
Óriási csapás érte az elmúlt héten Miskolcot. A miskolctapolcai Barlangfürdő tetőszerkezetének leégése miatt városunk egyik értékét, illetve fő turisztikai vonzerejét veszítette el. Az egész ország érdeklődve várja a városvezetés intézkedéseit, a fürdő újjáépítését. Arra gondoltam, hogy addig is…..
Dr. Halmay Béla Miskolc történetének kiemelkedő alakja. A várost évtizedekig szolgáló tisztviselő élete nem egészen úgy alakult, ahogy tervezte, szerette volna, de tartását és becsületét mindvégig megőrizte. Példakép lehet minden miskolci számára.   Dr. Halmay Béla fogságban készült képe.…..
Ezúttal öt érdekességet hoztam Miskolc történetéből. Remélem lesz olyan, amit még nem hallottatok. Tudtátok, hogy Lévay József szobrán rosszul szerepel a költő halálának dátuma? Vagy, hogy a Miskolci Akadémiai Bizottság épületének homlokzatán el van rontva a címer? És azt, hogy Kossuth Lajos szobra…..
Az ország egyik legszebb vidékén közlekedik a Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁÉV) menetrend szerinti járata, amely Magyarország második legforgalmasabb erdei vasútja. Eredetileg a Bükkben termelt faárú és a bánya szenének szállítása miatt hozták létre, a személyforgalom csak később indult meg…..
A mai interjúmat Kossárik Nándornéval, leánykori néven Polgár Mariann-nal készítettem. A később a tanári pályát választó hölgy fiatalon a Miskolci Vasutas Sport Club női kézilabda csapatában játszott, abban a csapatban, akik óriási meglepetésre újoncként nyerték meg a magyar NB I-es bajnokságot.…..
A Lillafüredi Állami Erdei Vasút története 1918-ban kezdődik. Ebben az írásomban az áruszállítástól a személyszállítás megindításáig követjük nyomon a kisvasút történetét. A vasútüzemet a Bükkben termelt faárú és a Diósgyőri szénbánya szenének szállítása miatt hozták létre, bár már létrehozásának…..
Sokan tudják azt, hogy Diósgyőrt 1945-ben csatolták Miskolchoz. Azt azonban kevesen, hogy jópár évtizeddel előtte többször is felmerült ez a lehetőség, csak városunknak valahogy soha nem sikerült kihasználni az adandó alkalmat. De nézzük azt a kísérletet, amikor tényleg csak egy hajszálon múlott,…..
Koromsötét volt az erdő. A szakadó esőben a szél a király arcába csapkodta a lehulló ágakat. A kétnapos csata után már alig maradt ereje az uralkodónak. De nem lehetett megállni, nem, mert az ellenség nagyon közel járt.   IV. Béla menekül üldözői elől. A kép a Képes krónikánban található    -…..
Ezúttal a miskolci zsidóságról írok, ezen belül pedig a vészkorszaknak nevezett időszakról, amikor városunk zsidó kisebbségének a nyolcvan százalékát elvesztette. Ezek a döbbenetes események a második világháború alatt történtek.   A Kazinczy Ferenc utcában található zsinagóga    Az első…..
A Lillafüredi Állami Erdei Vasút története 1917-ben kezdődik. Ebben az írásomban a kezdetektől a kisvasút indulásáig követjük nyomon a kisvasút történetét. A vasútüzemet a Bükkben termelt faárú és a Diósgyőri szénbánya szenének szállítása miatt hozták létre. Azonban már létrehozásának pillanatában…..
Ismét öt érdekes történetet hoztam nektek Miskolc múltjából. Tudtad, hogy Weidlich Pál egyszer életet mentett a Hámori-tóban? Vagy ismered az avasi harangjáték titkait? Tudod mennyit ért egy díszpolgári cím a húszas években? Ismered a miskolci lacipecsenyét és a miskolci kocsonyát? Ezekre a…..
Rendhagyó bejegyzés következik a blogon, hiszen nem az én írásom lesz olvasható, hanem egy 2008-as szakdolgozat, Ozsvári Tamás munkája. Nagyszerű munka, érdemes elolvasni. A 9. HONVÉDZÁSZLÓALJ MEGSZERVEZÉSE ÉS TÖRTÉNETE 1848. DECEMBERÉIG a szakdolgozat címe. Ezúttal a honvédsereg társadalmi…..
A vidéki városok közül Pozsony és Szombathely után Miskolcon indult meg a villamosközlekedés. Szombathelyen már nincs villamosvonal, Pozsony már nem tartozik országunkhoz, így a miskolci a legrégebben működő vidéki hálózat. Immár 127 éve!   Fotó: Miskolc a múltban Facebook csoport    (Az írás…..
Sassy Csaba írásait élmény olvasni. Miskolc első lokálpatriótája mindenkit ismert a városban és - kis túlzással - minden történetét ismerte. Ezúttal az utolsó borsodi betyárról szól a legenda - a 28-as embertől. (Most még szóljon ez a történet, aztán majd mesélek Vihar Petiről, aki tényleg az utolsó…..
A hétvégén az uniós parlamenti választás mellett az önkormányzati helyekért is harcba szállnak a miskolci képviselöltek. Ezúttal három független jelöltet mutatok be nektek, akik nagy lokálpatrióták és a helyi kulturális élet aktív szereplői. A három jelölt: Nagy Bálint, Lichtenstein Raymond és Ujpál…..
Miskolcon az egyik független polgármesterjelölt Dohány András. Ezúttal vele készítettem interjút. Elmondta az elképzeléseit a város vezetésével kapcsolatban, illetve a kampány során szerzett tapasztalatait is megosztotta velem.     - Sokan nem ismerik Önt, a Hahó Miskolc Facebook oldal az a…..
Tudtad, hogy a Vasgyárban is volt egy fürdő? Tudtad, hogy az a futballista, aki az első gólunkat szerezte világbajnokságon, Diósgyőrben is volt játékos és edző? Tudtad, hogy a világhírű revütáncos Josephine Baker kétszer is fellépett Miskolcon? Tudtad, hogy egy országos hírű párbajhőst csaknem…..
Négy miskolci legendát hoztam nektek mára. Megismerkedhettek a miskolci sárkány legendájával, majd ennek a folytatásával, a Mátyás király és a Szent György Lovagrend történetével. Ezután a miskolci kocsonyáé kész a főszerep, majd a Fekete kutya is színre lép. :)   Az avasi református templom sok…..
Sassy Csaba írásait élmény olvasni. Miskolc első lokálpatriótája mindenkit ismert a városban és - kis túlzással - minden történetét ismerte. Ezúttal a huszadik század fordulójának híres rendőréről, Kecskeméthy Sámuelről hoztam egy legendát - a 28-as embertől.     ,,Biztos, mint…..
A miskolci bor híres volt évszázadokon keresztül. A várost a bor, és az azzal való kereskedés tette naggyá. Nézzük most a szőlőtermesztés és a borkultúra helyi érdekességeit, különlegességeit, amelyre a ma élő ember is felkapja a fejét.     A (nagy-)miskolci szőlők első említése ,,Itt az…..