Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Reiman Zoltán

477 bejegyzést írt és 108 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Lillafüredi Állami Erdei Vasút története 1917-ben kezdődik. Ebben az írásomban a kezdetektől a kisvasút indulásáig követjük nyomon a kisvasút történetét. A vasútüzemet a Bükkben termelt faárú és a Diósgyőri szénbánya szenének szállítása miatt hozták létre. Azonban már létrehozásának pillanatában…..
Ismét öt érdekes történetet hoztam nektek Miskolc múltjából. Tudtad, hogy Weidlich Pál egyszer életet mentett a Hámori-tóban? Vagy ismered az avasi harangjáték titkait? Tudod mennyit ért egy díszpolgári cím a húszas években? Ismered a miskolci lacipecsenyét és a miskolci kocsonyát? Ezekre a…..
Rendhagyó bejegyzés következik a blogon, hiszen nem az én írásom lesz olvasható, hanem egy 2008-as szakdolgozat, Ozsvári Tamás munkája. Nagyszerű munka, érdemes elolvasni. A 9. HONVÉDZÁSZLÓALJ MEGSZERVEZÉSE ÉS TÖRTÉNETE 1848. DECEMBERÉIG a szakdolgozat címe. Ezúttal a honvédsereg társadalmi…..
A vidéki városok közül Pozsony és Szombathely után Miskolcon indult meg a villamosközlekedés. Szombathelyen már nincs villamosvonal, Pozsony már nem tartozik országunkhoz, így a miskolci a legrégebben működő vidéki hálózat. Immár 127 éve!   Fotó: Miskolc a múltban Facebook csoport    (Az írás…..
Sassy Csaba írásait élmény olvasni. Miskolc első lokálpatriótája mindenkit ismert a városban és - kis túlzással - minden történetét ismerte. Ezúttal az utolsó borsodi betyárról szól a legenda - a 28-as embertől. (Most még szóljon ez a történet, aztán majd mesélek Vihar Petiről, aki tényleg az utolsó…..
A hétvégén az uniós parlamenti választás mellett az önkormányzati helyekért is harcba szállnak a miskolci képviselöltek. Ezúttal három független jelöltet mutatok be nektek, akik nagy lokálpatrióták és a helyi kulturális élet aktív szereplői. A három jelölt: Nagy Bálint, Lichtenstein Raymond és Ujpál…..
Miskolcon az egyik független polgármesterjelölt Dohány András. Ezúttal vele készítettem interjút. Elmondta az elképzeléseit a város vezetésével kapcsolatban, illetve a kampány során szerzett tapasztalatait is megosztotta velem.     - Sokan nem ismerik Önt, a Hahó Miskolc Facebook oldal az a…..
Tudtad, hogy a Vasgyárban is volt egy fürdő? Tudtad, hogy az a futballista, aki az első gólunkat szerezte világbajnokságon, Diósgyőrben is volt játékos és edző? Tudtad, hogy a világhírű revütáncos Josephine Baker kétszer is fellépett Miskolcon? Tudtad, hogy egy országos hírű párbajhőst csaknem…..
Négy miskolci legendát hoztam nektek mára. Megismerkedhettek a miskolci sárkány legendájával, majd ennek a folytatásával, a Mátyás király és a Szent György Lovagrend történetével. Ezután a miskolci kocsonyáé kész a főszerep, majd a Fekete kutya is színre lép. :)   Az avasi református templom sok…..
Sassy Csaba írásait élmény olvasni. Miskolc első lokálpatriótája mindenkit ismert a városban és - kis túlzással - minden történetét ismerte. Ezúttal a huszadik század fordulójának híres rendőréről, Kecskeméthy Sámuelről hoztam egy legendát - a 28-as embertől.     ,,Biztos, mint…..
A miskolci bor híres volt évszázadokon keresztül. A várost a bor, és az azzal való kereskedés tette naggyá. Nézzük most a szőlőtermesztés és a borkultúra helyi érdekességeit, különlegességeit, amelyre a ma élő ember is felkapja a fejét.     A (nagy-)miskolci szőlők első említése ,,Itt az…..
Vajon mikor kezdődött Miskolc története? Kik éltek itt a honfoglaló magyarok előtt? Ezúttal ezekre a kérdésekre keressük a valaszt. Ezen írásomat elsősorban Ringer Árpád munkáira alapoztam.   A Kárpát-medence népei a Kr. e. 1. században. Az illusztráció Szabó Miklós a Keleti kelták című…..
A múlt héten jelentette be Hatvani Olivér, miskolci lokálpatrióta, közgazdász hatvan városfejlesztési pontját. Ennek apropóján készítettük az interjút, amely elég részletesen mutatja be Olivér elképzeléseit a várossal kapcsolatban. Persze nem az összes tervét, hiszen hagytunk még érdekességeket a…..
A mai írásom témája egy brutális gyilkosság lesz, amely a harmincas években Diósgyőrben, pontosabban Újdiósgyőrben történt. Az áldozat egy cukrászmester volt, akit egy szerencsétlen sorsú, egykori cirkuszi szolga ölt meg. Az eset óriási közfelháborodást keltett Nagy-Miskolcon.     Kovács Gyula…..
Egy érdekes levelezése bukkantam a miskolci sajtóban az akkor még Görömbölyhöz tartozó és Görömbölytapolcának nevezett településrész elszakadása kapcsán. A Magyar Jövő újság hasábjain próbáltak új nevet adni az olvasók Tapolcának.    Forrás: Miskolc a múltban Facebook csoport  Tapolca soha nem…..
Emlékszem arra, hogy öt évvel ezelőtt, amikor Veres Pál elindult a választáson, Szántó István - független újságíró - készített vele egy nagyon jól sikerült interjút, mint civil a civillel. Ezen felbuzdulva kerestem meg Tóth-Szántai Józsefet, a Pont Mi Lokálpatrióta Egyesület polgármesterjelöltjét,…..
A Diósgyőri Képzőművész Stúdió '76 48 éve van jelen a magyar kultúra színpadán. Ez idő alatt az ország egész területén - és a határainkon túl is - folytatták ,,missziós" tevékenységüket. Ebben az írásomban a stúdió történetébe tekintünk bele egy kicsit Kletz László Lajos segítségével, aki a közösség…..
Rendhagyó bejegyzés következik a blogon, hiszen nem az én írásom lesz olvasható, hanem egy 2008-as szakdolgozat, Ozsvári Tamás munkája. Nagyszerű munka, érdemes elolvasni. A 9. HONVÉDZÁSZLÓALJ MEGSZERVEZÉSE ÉS TÖRTÉNETE 1848. DECEMBERÉIG a szakdolgozat címe. Ezúttal a vidéki toborzásról lesz…..
Amikor mi miskolciak a Csanyikot emlegetjük vagy a Csanyik-völgyet, akkor nem is gondolunk arra, hogy azért hívjuk így, mert réges-régen egy falu állt azon a területen. A falu térképről való eltűnésének körülményei annak idején rengeteg kérdést vetettek fel, melyre nem találtak válaszokat...   A…..
Sokan tudják azt, hogy Diósgyőrt 1945-ben csatolták Miskolchoz. Azt azonban kevesen, hogy jópár évtizeddel előtte többször is felmerült ez a lehetőség, csak városunknak valahogy soha nem sikerült kihasználni az adandó alkalmat.     A Vasgyári kolónia és Újdiósgyőr Miután 1870-ben megkezdte…..
Ebben a bejegyzésben Miskolc mindennapjaiba nyerünk betekintést egy-egy kép és egy rövid leírás keretein belül. Ezúttal a történelmi belvárost járjuk be fotók segítségével. Remélem érdekesnek fogjátok találni a látottakat. :) Ezzel a poszttal szeretnék mindenkinek eredményekben gazdag, boldog új…..
A Magyar Írószövetség döntése alapján 2018-tól minden évben február 18-án, Jókai Mór születésnapján ünnepeljük a Magyar Széppróza Napját.  De mi is az a széppróza? ,,Művészi tartalmú és stílusú próza. (...) Kisfaludy Károly novellái, Fáy András regényei a magyar széppróza fejlődésének fontos…..
Sassy Csaba Miskolc város történetének egyik legnagyobb egyénisége volt. Ennek ellenére nem forog közszájon a neve, a város lakossága nem ismeri, nem is hallott róla. Ezzel az írásommal is szeretnék emléket állítani a ,,legmiskolcibb" költőnek, írónak, újságírónak.   Sassy Csaba. Forrás:…..
Tíz nagyszerű emberről, tíz nagyszerű miskolci polgárról írok ezúttal. Életüknek - vagy haláluknak - egy érdekes történetét mesélem el nektek.    Bató István nekrológja Bató István (1812-1882) Miskolc legendás polgára rövid szenvedés után 1890-ben hunyt el. A Nemzet című újság így búcsúzott…..
Balla Riana Emma Miskolc büszkesége. Ezúttal Ausztrália, Sydney volt a helyszíne egy rangos filmfesztiválnak, ahonnan két díjat is elhozott.   A fesztivál molinójára montírozták Riana képét, így ott is volt, még nem is az ausztrál fővárosban   A most 12 éves, 34 nemzetközi filmdíjas színésznő,…..