Adatok
Viccctor
3 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Beszélgetés a házi sörfőzésről
LIDL / Silvercrest lekvárfőző a célpontban. Eszközök és átalakítások a gondmentes sörfőzéshez.
2017.06.12 20:20:08
Egy újabb Ausztrál sörfőzési módszerrel ismerkedhetünk meg. Mivel ilyen eszközöm nincs, ezért egy vendégszerző tollából olvashatjátok a nagyon részletes beszámolót. Az ausztrálok mindent kioptimalizáltak időre és energia befektetésre. Tőlük jön a BIAB, azaz zsákkal főzés a No chill módszer. Valamint…..
Viccctor
2021.11.29 11:32:54
@Antal László 2: Sajnálom de nem tudom az NTC pontos értékét, és már nincs lekvárosom a közelben amiben meg tudnám mérni.
Beszélgetés a házi sörfőzésről
Gyakori kérdésekre válaszok kezdőknek azaz A FAKU.
2018.04.17 00:16:36
Sziasztok,
Olyan, de olyan sokszor felmerülnek ugyanazok a kérdések az Első házisörfőző facebook csoportban, hogy itt az ideje egy mezei kérdés-válasz cikknek, amelyel remélhetőleg sok lelkes kezdő házi sörfőző fog hasznos információkkal gyarapodni. Előre szólok, hogy néhány esetben a válaszok…..
Viccctor
2018.06.11 12:49:59
@szeman90: Szia, nagy valószínűséggel oxidáció áldozadai lettek a söreid, de a harsány keserűséget okozhatja más egyéb probléma is. Próbáld meg élesztővel együtt kiönteni, lehet, hogy csak lehúzódtak az aromák az élesztővel együtt. Javaslom gyere a sörfőző facebook csoportba, dobd be oda a kérdésed és majd jól megoskodjuk mindannyian: www.facebook.com/groups/elsosor/
Viccctor
2018.07.20 17:29:12
@ZolPa: A 12-es pont szerintem megválaszolja a kérdésedet. A főerjedés a vödörben történik igen, az utóerjedés vagy ahogy magyarul szoktuk hívni az ászokolás már a palackban, de természeretesen csak akkor teszed hidegbe ha már kész van a buborék az üvegben. Ezek az erjedési időszakok csak közelítőek sok recept nem is ír ilyesmit, nem kell kötelezően addig csinálni akár figyelmen kívűl is hagyhatod ezt az infót. Mérni kell a sörödet és típustól függően 8-21 napig főerjeszteni, aztán megint csak típustól függően 2-3 héttől akár 1 évig is lehet ászokolni. Kóstolgatni kell így tapasztalsz.
Viccctor
2019.12.29 20:52:24
@ZolPa: Szia. Igazából elhanyagolható. Nem szoktuk számolni, 0,2-0,3% körüli. Az egész mérési hibahatáron belül van kb.
Sziasztok !
A különböző facebook csoportokban az általános FAKU nyomán igény mutatkozik egy olyan Gyakran Ismételt Kérdések és válaszok cikkre, ami kifejezetten az otthoni körülmények közötti Keges rendszer kiépítésére, előnyeire, hátrányaira, használatára...stb hegyeződik ki. Bár magamat már…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz
Gratula :)
Hát igen, néha előfordul hogy kialakul egy kis vákuum alul, ez főleg akkor jellemző, hogy ha túl apróra, lisztesre van roppantva a maláta, eltömíti a zsákot és nem tud olyan gyorsan visszafolyni a folyadék mint ahogyan a szivattyúnk szívja. A zsák nagyon határon van finomság szempontjából, de ez kell ahhoz hogy szárazanyagot meg ne engedjen át, viszont így meg érzékeny a roppantás minőségére kicsit.
2 dolgot tudsz csinálni.
Az egyik, hogy beépítesz egy sima golyós csapot a szivattyú után a visszafolyó ágba (nekem is bent van) és amikor látod, hogy ez a szituáció fennál (nekem mondjuk minden 5. főzésnél fordul elő), akkor ezzel a második csappal kicsit lassítod a visszafolyást. Fontos, hogy a szivattyú mögött legyen a csap.
A másik, meg amit szoktam csinálni, hogy levegőhöz juttassam hogy egyszerűen a műanyag keverőlapátot lenyomom a zsák meg a lekváros oldalfala között és kicsit megfeszítem vele a zsákot mintha fel akarnám emelni és ilyenkor azonnal nagy bugyborékolás van és levegőhöz jut.