Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Láng Orsolya

3 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha az ember Rómára gondol, vagy akár a birodalom provinciáira, általában a Colosseum, templomok, és fényes paloták jutnak eszébe. De hogyan, milyen körülmények között élt az átlagpolgár? Alsó- Pannonia fővárosát, Aquincum település-együttesét a fénykorában, a Kr. u. 2- 3.…..
Láng Orsolya 2010.01.29 20:08:13
@G.d.Magister: Valóban elgondolkodtató...mint ahogy az is, hogy pl. Alexandria lakossága a Kr.u.1. században 500.000 és 1.000.000 fő között mozgott, ezzel az ipari forradalom kora előtti legnagyobb lakosságszámú település volt!
Ma egy éve, hogy az első bejegyzés megszületett blogunkon. Ünnepelni jó dolog, no meg mi naplopó régészek amúgy is a múltba tekintésből élünk, lássuk tehát, hogyan telt az elmúlt év! Először egy kis statisztika: Eddig összesen 71 posztot írtunk. Bár tavaly február 23. óta…..
Amikor ásatást kezdünk Budapest területén többnyire csak a későbbi ráépítések, bolygatások alatt méterekkel kerülnek elő a régészeti kultúrák emlékei. A budai hegyek oldalában még tavaly megkezdett kutatás azonban több szempontból is meglepetésekkel szolgált: alig 10 - 15…..
Kedves kollégáinknál, az Agyagtábla, Papirusz blogon találtam az alábbi bejegyzést:"Még a Wall Street Journal is beszámolt róla, hogy egy Career Cast nevű amerikai álláskereső portál öt szempont alapján rangsorba rendezte a szakmákat (pontosabban kétszáz szakmát). A…..
Láng Orsolya 2009.01.10 19:17:41
A honfoglaló magyarok koponyalékeléséről szóló előző cikkhez számos nagyon izgalmas hozzászólás érkezett. Az alábbiakban igyekszem a felmerült kérdések és felvetések egy részére választ adni. Az agyafúrt szó jelentése A görög trepanáció kifejezés magyar megfelelője…..
„A világot nem kell megváltani, bár kis szerencsével azt is lehet.” Póczy Klári néni utolsó tanácsa volt ez, amelyet egy készülő cikkemhez adott. 86 évesen, rövid, súlyos betegség után hunyt el.Olyan régész volt, akit, - bár nemzetközi hírű kutató, számunkra,…..
Feltárások indultak Győr történelmi városrészének szívében a Széchenyi téren. A Bíró Szilvia Xántus János Múzeum régésze által vezetett ásatások izgalmas részletei folyamatosan nyomon követhetőek egy új képes blogon. Az ásatáshoz és a bloghoz ezúton is kívánunk sok…..
A keresztbefont karú, ruhátlan nőalakokat megjelenítő kykládikus márvány figurák a Kykládok kora bronzkori (Kr.e. 3100-2000) kultúrájának legismertebb és legrejtélyesebb alkotásai. Absztrakt vonásaik, és sima fehér felületük révén nagy hatással voltak a 20. század…..
Láng Orsolya 2008.09.06 22:00:27
„- Miért ásnak még? Én azt hittem, már minden fel van tárva…” Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket gyakran kap a régész az ásatás során. A nagyközönség ugyanis általában úgy gondolja, hogy ma, a 21. században, már mindent tudunk a letűnt kultúrákról, nincs…..
Láng Orsolya 2008.09.03 19:09:28
:)
Láng Orsolya 2008.09.03 21:04:11
www.klubradio.hu/index.php?id=44%23c . Az 1.részben volt

Üdv
Igen, mi is ottleszünk a Sziget Fesztiválon immár harmadik alkalommal. Az idei évben külön múzeumi negyedet alakítottak ki a fesztivál szervezői, ahol többek képviselteti magát a Magyar Nemzeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és az Aquincumi Múzeum is.Az aquincumi  sátorban…..
Ha néhány olvasónk esetleg még nem ismerné az Ókor című kiváló folyóiratot, külön szeretném felhívni a figyelmet a most megjelent legújabb ókori Egyiptommal és Núbiával foglalkozó számra A részletes tartalomjegyzék olvasható a újság honlapján...
Láng Orsolya 2008.05.05 20:56:29
Kedves Kérdezőbiztos!

A "nagyrabecsült régész szakma" már felkészült: 1997 óta (és azóta többször módosították)van érvényben a régészeti örökséget védő törvény, amely minden olyan nyilvántartott régészeti lelőhelyen, ahol földmunkát végeznek (azaz a lelőhely elpusztulna) feltárást írnak elő. Földet (telket) pedig eddig is vehetett boldog – boldogtalan (ld. külföldi érdekeltségű lakóparkok, plázák, bevásárlóközpontok stb.). A törvény pedig mindenkire vonatkozik (magyar, külföldi, magánember,cég). A költségeket pedig nem az állam, hanem az állja, aki a földmunkát végezteti, azaz elpusztítja a lelőhelyet. Ez minden EU-s országban, így nálunk is így van. Magyarországon elég jól is működik, sőt meg kell mondanom, h a külfödiek gyakrabban törvénytisztelőbbek, mint kis hazánk fiai... A rendszer egyébként olyannyira jó, h csak Bpesten évenete átlag 80-100 feltárás van. Úgyh 2011 számunkra nem lesz túl nagy változás.
Ami pedig a múzeumokat illeti: nem tudom mikor járt utoljára régészeti kiállításon (pl. MNM, Aquincumi Múzeum stb.) de igen jók, közel sem "nyögvenyelősek" vagy "túlszakmázottak". Sőt a kiállítási vendégkönyvek és egyéb visszajelzések alapján azt kell mondanunk, hogy a látogatók jelentős része még a kiállított anyagokon és szövegeken kívül is mélyebb ismeretekre vágyik!! Egyébként nyilván igaza van abban, hogy több ismeretterjesztés kellene és mi igyekszünk is, csakhát a szegény régészek mindannapjait éppen 48(!) órában tölti ki a régészeti örökség mentése és csak szabadidejükben jut idő ilyesmire…