Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Paleszmurt

53 bejegyzést írt és 54 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A mari naptár szerintA mariknál az a mondás járja : Legyetek olyan gazdagok, mint a hód (Умдыр гай поян лийза).A hód alapvetően vízi állat, házát azonban a vízpartra építi. Szelíd természetű, a kisebb élőlényeket nem bántja, és a nagyobbak között sem akadnak…..
Félrefordítások Újra Georgia 2009.01.08 20:30:14
Volt már ugyebár Georgia több vonatkozásban is; egyszer mint ország, egyszer (Georgian formában, tehát György-korabeli) mint építészeti stílus. Grúzia, ugyebár, és nem Georgia. Na de. Verától kaptunk pár órája egy levelet, amiben egyrészt a Rhapsody in blue-t említi, utána…..
Paleszmurt 2009.01.14 18:25:41
Van egy erős érzésem, hogy a grúz nagykövet arról beszélt, hogy az angolban kérik a Georgia használatát, a korábbi Gruzi(y)a helyett. (L. pl. en.wikipedia.org/wiki/Gruziya.)

A magyarban eleve képtelenség lenne Georgiának írni, de [dzsordzsá]nak ejteni. Vagy ejtjük [georgijá]nak? Nekem mindkettő elég bizar. Ha már tényleg ilyesmit kérnek, akkor állapodjunk meg Szakartvelóban, vagy a Kartvél Köztársaságban vagy ilyesmiben.
Cikksorozatunk utolsó írása az első Szlovák Köztársaság gazdasági életével, hétkönapjaival, valamit külpolitikájával, és az állam bukásával foglalkozik.Gazdaság, és szociális viszonyokAz újonnan létrejövő szlovák állam gazdasági lehetőségeit, és gazdasági viszonyait…..
Paleszmurt 2009.01.10 20:24:02
Németh László (1943). MNM, Történeti fényképtárEz a poszt annak jár utána, mióta hígak a hígmagyarok, s mióta mélyek a mélyek. Illetve mitől mélyek és mitől hígak, kik is ők tulajdonképpen. Azok-e, akiknek elsőre gondoljuk, hogy ők lennének azok (s ki a 'jöttmagyar' ?),…..
A honfoglaló magyarok koponyalékeléséről szóló előző cikkhez számos nagyon izgalmas hozzászólás érkezett. Az alábbiakban igyekszem a felmerült kérdések és felvetések egy részére választ adni. Az agyafúrt szó jelentése A görög trepanáció kifejezés magyar megfelelője…..
Előző postunkban a szlovák állam megalakulásáról írtunk, jelen írásunkban pedig a szlovák belpolitikai életet tekintjük át. A szlovák politkai életre mindvégig jellemző volt egy olyan folyamat, amely a demokratikus intézmények kiüresedésével, és megszűnésével párhuzamosan…..
2008. november 10-én ünnepeljük emlékezünk meg Leonyid Iljics Brezsnyev halálának 26. évfordulójáról. Azért nem a 25. évforduló kapcsán született ez a cikk, mert akkor rmég nem létezett szeretett blogunk. Ahogy nem létezett még születésének 100. évfordulóján sem, mert az meg még azelőtt volt.…..
A háború végeztével politikai pályán maradt, s maradt a hadseregben. Júniusban kinevezték a 4. Ukrán Front politikai irányító testületének vezetőjévé, június 24-én részt vett a moszkvai Díszszemlén. Egy évig sem tartott megbizatása, mert békeidőben más területen volt 'igény' szervezőkészségére.…..
Komiföldön Szavin-szótár és művek többkötetes megjelentetését tervezik Hangzott el az igény "Az egyén szerepe a nemzeti kultúrák kialakulásában és fejlődésében" című összorosz gyakorlati-tudományos konferencián, amelyet Sziktivkarban rendeztek meg november…..
Paleszmurt 2008.11.25 22:49:56
Mindenképp helyesebb lenne nem a Google archívumát, hanem a szöveg eredeti helyét belinkelni: christal.elte.hu/curriculum2/Magyar/5Klima/Fgrsagismsegedanyagok/Irodalmifejezet/zurjenirodalom.htm

A szöveg pedig jelentős részben megegyezik A Hajdú--Domokos: Uráli nyelvrokonaink 192--207 oldalán található szöveggel, az itt idézett mondatok szó szerint szerepelnek ott is.
Novembertől hegyi-mariul is lehet rádiót hallgatniKozmogyemjanszkban megkezdte adását a Marij El Rádió önálló stúdiója az "Akparsz".A rádióállomás felállítását a köztársaság vezetése kezdeményezte, amely részben a köztársaság költségvetéséből részben…..
Félrefordítások Don't smoking! 2008.09.21 06:00:00
Ez egy ellenkező irányú félrefordítás, ami elvileg nem lenne itt téma, de Mina gyűjtése annyira jó, hogy nem hagyhatom ki - ráadásul képet is küldött hozzá (és az előző poszthoz is kapcsolódik...):a dabasi Spar-ban láttam a kasszánál egy helyes kis táblát, egy áthúzott…..
Korzikai dal nyerte a kis nyelvek alternatív dalfesztiválját 2008-banNéhány tudnivaló a Liet-Lavlutról dióhéjban:A Liet-Foundation-t 2002-ben frízek hozták létre Hollandiában. Az európai nyelvi kisebbségek dalfesztiválját Frízlandon rendezték 2002-2004 között, majd a…..
Paleszmurt 2008.10.30 19:21:10
Az a bizonyos finn nyelvváltozat meänkieli ('a mi nyelvünk', finn irodalmi változata meidän kieli), nem pedig mäenkieli ('a domb nyelve, dombi nyelv').

Döbbenet, milyen sokan rontják el! :)
www.google.hu/search?q=m%C3%A4enkieli
(Na jó, bevallom, volt idő, amikor én is elrontottam! Furcsamód épp a finntudás zavarja meg az embert! :)

Picit bővebben itt lehet olvasni róla: renhirek.blogspot.com/2008/10/hny-urli-np-van-1-finnek-karjalaiak.html
hu.wikipedia.org/wiki/Me%C3%A4nkieli_nyelv

Egyébként nagyon érdekes, hogy egy olyan szájt, ami éppen valahogy a diszkrimináció ellen tesz valamit, másfelől diszkriminatív technológiát használ (ti. csak IE-n nézhetők a kilippek).
Ma este az Udmurt Nemzeti Könyvtárban bemutatják a „Tangira” című udmurt eposzt Az eposz szerzője Mihail Atamanov – bölcsészdoktor, az uráli népek történelmi és kulturális kutatóintézetének vezető munkatársa az Udmurt Állami Egyetemen. A „Tangira”…..
Az udmurt nyelvű kötetet Párizsban mutatták bePjotr Zaharov az "Invozso" újság főszerkesztője, költő, újságíró, kritikus, és az Udmurt Pen-Club alapítója fél évvel ezelőtt elhatározta, hogy megmutatja: az udmurt nyelv is képes arra, hogy nemzetközi színvonalon…..
Iona Jasezerszkij szent nevére keresztelt pravoszláv templomot építettek 2008. 10. 09. A Karjalai Egyházmegye tájékoztatása szerint a húsz kilométeres körzetben egyedülálló építkezés négy évig tartott. Jelenleg a befejező munkálatoknál tartanak, elektromos árammal és…..
A MAFUN pályázatot hirdet a MAFUN hivatalos himnuszának megírásáraÁltalános kritériumok:- A himnusz egy ünnepélyes dal, amely a MAFUN szimbólumaként a hivatalos rendezvényeken megszólal.- Jelen felhívás az általános feltételekről és a pályázat lebonyolításáról…..
A IX. Oroszország-Finnország Kulturális Fórumot idén Jyväskyläben rendezték meg A Komi Köztársaság kulturális és művészeti képviselői október 9-10 között Finnországban tárgyaltak a komi-finn kapcsolatokról.A Fórum témája a kultúra, az ifjúság és az oktatás volt.A…..
Paleszmurt 2008.10.15 17:02:57
Timo Korva nem "lapp kormányzó", hanem Lappi "megye" (kunta) feje (kormányzója? elnöke?): fi.wikipedia.org/wiki/Lapin_l%C3%A4%C3%A4ni

Lappi egy közigazgatási egység, melynek nagy részén nem is élnek lappok (és már egy jó ideje). A név csak etimológailag kappcsolódik a lappokhoz. A finn lappalainen nem is jelent lappot, hanem csak ennek a tartománynak a lakóját (nemzetiségtől függetlenül).
Kedves Olvasók!A következő három hétben valószínűleg igen keveset fogok internetközelben tartózkodni, ezért a blog is akadozni fog (sajnos éppen nyaralok.. és sajnos, nem a "finnugor világban") Ezért mindenkitől elnézést kérek.Amilyen gyakran tudok, jelentkezem. Ezért…..
Paleszmurt 2008.09.11 20:55:14
Ma Észtországban is lobognak a nemzeti színű zászlók2008. 08. 20.Augusztus 20-a az Észt Köztársaság ünnepe is egyben. A korábbi Észt Köztársaság Legfelsőbb Tanácsa 1991. augusztus 20-án mondta ki az Észt állam függetlenségét. Így az ország e napon ünnepli függetlensége…..
A finnek génállománya a régi vándorlásokról mesél2008. 08. 25.Egy friss holland kutatás megállapítása szerint Finnország - Európa többi részéhez képest - genetikailag elszigetelt hely volt. Bár az európaiak génkincsében nincsenek számottevő különbségek, a holland kutatás…..
A Mordvin Köztársaság már két olimpiai arannyal is büszkélkedhet a Pekingi Olimpián 2008. 08. 22. Az orosz olimpiai csapat színeiben versenyző Valerij Borcsin, majd öt nappal később Olga Kanyiszkina is aranyérmet szerzett könnyűatlétikában - mégpedig férfi illetve női 20…..
Engedélyezték a mellékjelek használatát az SR domain nevekben2008. 08. 06.Az SR domain nevekben engedélyezték azok regisztrációját, melyek cirill mellékjeles karaktert tartalmaznak. A RU-CENTER - amely az SR-ként regisztrált domainnevek 70%-ának kezelője - kérésére az SR…..
2009-től élvezhetjük a "Finnugor Olimpiát"A Komi Köztársaság vezetői 2009-ben "Finnugor Olimpiát" szeretnének rendezni az északi köztársaságban. A Finnugor Olimpia lebonyolítása során a hagyományos olimpiai játékokat tekintenék mintának. A Komi…..
Paleszmurt 2008.08.05 18:19:11
Megtaláltam az eredeti hírt: rian.ru/sport/20080723/114761924.html

Eszerint évente szeretnék rendezni (egy-egy télit és nyárit -- ilyesmiket a köztársaságokon belül, a járások között eddig is rendeztek), és kezdetben csak kevés sportággal, amit fokozatosan bővítenének. Kérdés azonban, milyen értelemben tekinthető ez finnugor olimpiának.

A tervek szerint ugyanis a finnugor régiók és a finnugor államok vennének rajta részt. Mivel azonban a legtöbb finnugor régió lakosságának többsége orosz, várhatóan az oroszországi sportolók többsége orosz nemzetiségű lesz, miközben kimaradnak pl. a baskírai marik vagy a penzai mordvinok. Persze ezzel nincs semmi baj, hiszen Romániát is képviselte már romániai magyar sportoló, sőt, a balti államok vagy éppen Kazahsztán sportolóinak jelentős része orosz nemzetiségűként nyeri meg hazájának az érmeket. Csak éppen az a kérdés, hogy mitől finnugor ez az egész? Egyáltalán: van-e értelme nyelvrokonsági alapon (akár valódi nyelvrokonsági alapon is) sporteseményeket szervezni?