Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Menyhárt Attila

92 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Star Trekben sem ritkaság, hogy egy-egy színész több szerepet is eljátszik valamelyik sorozatban (gondoljunk Jeffrey Combs vagy Mark Lenard karaktereire). Vannak azonban olyan különleges és népszerű főszereplők, akik több sorozatban is megjelentek, William Riker és Deanna Troi például a Star Trek…..
A Star Trek: Enterprise 2151-be repíti vissza a rajongókat. Még nincs Föderáció, csak az Egyesült Föld, amely már újjáépítette magát a harmadik világháború óta. Van néhány naprendszeren kívüli kolóniája, teherhajói pedig bejárják a környező világűrt, de az emberiség még csak fiatal űrutazó…..
A Star Trek nézőknek nem kellett várniuk a Deep Space Nine sorozat befejezéséig, mert 1996-ban útjára indult a Voyager sorozat, a „szabad űr” rajongóinak nagy örömére. Ezúttal nem egy újabb Enterprise lett a „főszereplő”, hanem egy kisebb méretű, de modern Csillagflotta hajó, a USS Voyager. Első…..
A Csillagbázisok személyzete csak álmodhat az izgalmas felfedezésekről, kalandokról, mert az igazán fontos események a galaxist bebarangoló csillaghajókon történnek. De a Deep Space Nine sorozat bebizonyította nekem ennek ellenkezőjét...
Egymás után jönnek az utóbbi években az új Star Trek sorozatok, de nem szabad elfeledkeznünk a régi sorozatokról, melyek kikövezték az utat a jelenlegi új aranykornak. Sok kritika éri ezeket a ma már klasszikus történeteket, hogy túl utópisztikusak és túlhaladottak a huszonegyedik században. Igazuk…..
Amikor a huszonnegyedik század végén néhány klingon leül pár palack vérborra, előbb-utóbb felelevenítik a három Dahar mester hősi tetteit. Ezeknek a legendás klingon harcosoknak az egyénisége annyira különbözött egymástól, hogy szinte törvényszerű lett, hogy nemcsak harcostársak, de barátok is…..
A Star Trek univerzumának egyik legsötétebb korszaka az eugenikus háborúk. Sok utalás elhangzik ezekről az eseményekről, de kevés konkrétumot tudunk erről a kaotikus és fontos időszakról a harmadik világháború előtt. Én legszívesebben "láthatatlan háborúnak" hívnám, mert az egész háború javarészt a…..
A Star Trekben számos negatív, sőt gonosz karakter is megjelenik, akik gyakran személyes ellenségként keserítik meg a főhősök életét. Ha vannak olyan nagystílű alakok, akik legalább egy fejjel kimagaslanak közülük, akkor az Khan Noonien Singh és Gul Dukat. A két főgonosz életútjában és tragédiájában…..
A Nemezis eseményei után húsz évvel veszi fel a történetek fonalát a Picard sorozat. Ez nem tűnik túl nagy időnek, a Star Trek ismert galaxisa mégis nagy változáson esett át. A Föderáció létezik, sőt terjeszkedik is, újabb és újabb szektorokat felderítve és lassan kolonizálva. Azonban a marsi…..
A Csillagflotta a Föderáció által támogatott „védelmi és kutatószervezet”. Csillaghajói az ismeretlent kutatják, és ebbe nemcsak ismeretlen fajok felfedezése tartozik, de forradalmian új, vagy elfelejtett technológiák keresése is. Ugyanakkor ezek a csillaghajók egyfajta mozgó kutatólaboratóriumok…..
A titkok és hazugságok sötét hálója mindenkit megmérgez, aki belegabalyodik. Álmokat és életeket tesz tönkre. Már az első évad felénél járunk a Picard sorozatban, és egy új, sötét összeesküvés kezd kibontakozni a szemünk előtt. Konteó rovatunkat ezennel megnyitjuk, lássuk, hogy hova vezethetnek az…..
Hamarosan itt az új Picard sorozat, amelyet a Nemezis mozifilm megjelenése óta vártunk, régi és új rajongók egyaránt. Jó alkalom ez tehát, hogy visszaemlékezzünk a kezdetekre, amikor Az új nemzedék epizódjait elkezdték készíteni több mint harminc évvel ezelőtt...
A kíváncsiság szinte velünk születik és ez mindig bennünk van, akkor is, ha leülünk kedvenc mozink vagy filmsorozatunk elé. Nemcsak azt szeretnénk látni, hogy mi történik a történetben, hanem kíváncsiak vagyunk az előzményekre. Tudni akarjuk mi történt a szereplőkkel korábban, vagy mi lesz velük a…..
A Star Trek mintegy érintőlegesen érinti az Eugenikus Háborút és következményeit, és ezért keveset tudunk erről a korszakról, mely az emberiség történetének egy sötét szakasza. A Star Trek miriádnyi univerzumában azonban létezik olyan is, ahol a genetikailag feljavított emberek győztek, és…..
Gene Roddenberry „szép új világában” három dolog biztosan hiányzik: a mellszőrzet, a pénz és az ügyvédek. Az utópia ezen pillérei azonban annyira megelőzték a korukat, hogy még a Star Trekben is lehetetlennek bizonyult a megvalósításuk. De vajon miért alakult ez így?..
A vulkániak titokzatos nép, még a Föderáció korában is. Spock, aki maga is félig vulkáni, egyenesen zavarba ejtő. De apja, Sarek maga az eleven rejtély, és egy mondás szerint a fiú nem más, mint egy apa folytatása. Bár Sareket sokszor láthatjuk a képernyőn, az életútján tátongó üres részleteket néha…..
Mindig voltak olyan emberek, akik találmányai, elméletei megváltoztatták a világot. Newton, Einstein, Elon Musk… vagy maga Zefram Cochrane. Nagyon keveset tudunk erről a különc mérnök zseniről, aki megnyitotta az univerzum kapuit az emberiség előtt. Születési ideje bizonytalan (egyes források…..
Mogh fia, a khitomeri mészárlás túlélője, az első ismert klingon származású személy a Csillagflotta szolgálatában. Mivel a határ mindkét oldalán rendelkezik rokonokkal, magánélete igen érdekesen alakult, ami befolyásolta későbbi karrierjét is...
A hüllő ősöktől származó kardassziai fajt mindig is szorgalmas, gyors észjárású lényekként ismerték. Azt még ellenségeik is elismerik, hogy mindig ügyelnek a részletekre. Ugyanakkor a tipikus kardassziai idegengyűlölő, arrogáns és paranoiás. Számos más sci-fi univerzumban a…..
A második évad lezárása után még mindig vannak kérdések a rajongók körében. A Discovery tényleg beilleszkedik a kánonba? Valóban az elsődleges univerzumban játszódnak a Discovery kalandjai? Vagy a Discovery történetéhez átírják a kánont? Lássuk, mit mutatnak a tények...
Mi vehet rá egy embert arra, hogy elárulja azokat az eszméket, amelyek védelmére felesküdött? Hogyan szövetkezhet azokkal, akik ellenségei voltak mindannak, amit képvisel? A Star Trek történelmének talán legsötétebb összeesküvése az az eseménysorozat, amely a khitomeri békekonferencián lezajlott…..
2063-ban az emberiség először lépett hivatalosan kapcsolatba idegen fajjal, amikor a vulkániak felderítő hajója leszállt egy észak-montanai rakéta támaszponton. A kapcsolatfelvétel mindig kockázatos: nem tudni, hogy az idegenek baráti kézfogásra nyújtják kezüket, vagy…..
Az NX-Enterprise hőseinek élete a Föderáció megalapításával nem ért véget. Az Enterprise múzeumba került, de a tisztekre még rengeteg feladat várt, hogy tovább építsenek egy szép új világot. A most következő cikkünkben a kánoni és nem-kánoni történelemből szemezgetve…..
A Föderáció megalakulását megelőző években a csillagközi nagypolitika színpadára kilépő Egyesült Föld egy félelmetes és halálos játszmába keveredett bele, amelyet temporális hidegháború néven ismerünk. Ez egy sokszereplős dráma, rengeteg mellékszállal amely behálózzák…..
A Star Trek: Discovery második évada számos új ismerettel gazdagította tudásunkat a Föderáció egyik legtitokzatosabb szervezetéről, amit 31-es szekciónak neveznek. A huszonharmadik században ez a kompánia még sok dologban eltér attól, ahogy azt a Deep Space Nine epizódjaiban megismertük. Még…..