Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Menyhárt Attila

87 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amikor a huszonnegyedik század végén néhány klingon leül pár palack vérborra, előbb-utóbb felelevenítik a három Dahar mester hősi tetteit. Ezeknek a legendás klingon harcosoknak az egyénisége annyira különbözött egymástól, hogy szinte törvényszerű lett, hogy nemcsak harcostársak, de barátok is…..
A Star Trek univerzumának egyik legsötétebb korszaka az eugenikus háborúk. Sok utalás elhangzik ezekről az eseményekről, de kevés konkrétumot tudunk erről a kaotikus és fontos időszakról a harmadik világháború előtt. Én legszívesebben "láthatatlan háborúnak" hívnám, mert az egész háború javarészt a…..
A Star Trekben számos negatív, sőt gonosz karakter is megjelenik, akik gyakran személyes ellenségként keserítik meg a főhősök életét. Ha vannak olyan nagystílű alakok, akik legalább egy fejjel kimagaslanak közülük, akkor az Khan Noonien Singh és Gul Dukat. A két főgonosz életútjában és tragédiájában…..
A Nemezis eseményei után húsz évvel veszi fel a történetek fonalát a Picard sorozat. Ez nem tűnik túl nagy időnek, a Star Trek ismert galaxisa mégis nagy változáson esett át. A Föderáció létezik, sőt terjeszkedik is, újabb és újabb szektorokat felderítve és lassan kolonizálva. Azonban a marsi…..
A Csillagflotta a Föderáció által támogatott „védelmi és kutatószervezet”. Csillaghajói az ismeretlent kutatják, és ebbe nemcsak ismeretlen fajok felfedezése tartozik, de forradalmian új, vagy elfelejtett technológiák keresése is. Ugyanakkor ezek a csillaghajók egyfajta mozgó kutatólaboratóriumok…..
A titkok és hazugságok sötét hálója mindenkit megmérgez, aki belegabalyodik. Álmokat és életeket tesz tönkre. Már az első évad felénél járunk a Picard sorozatban, és egy új, sötét összeesküvés kezd kibontakozni a szemünk előtt. Konteó rovatunkat ezennel megnyitjuk, lássuk, hogy hova vezethetnek az…..
Hamarosan itt az új Picard sorozat, amelyet a Nemezis mozifilm megjelenése óta vártunk, régi és új rajongók egyaránt. Jó alkalom ez tehát, hogy visszaemlékezzünk a kezdetekre, amikor Az új nemzedék epizódjait elkezdték készíteni több mint harminc évvel ezelőtt...
A kíváncsiság szinte velünk születik és ez mindig bennünk van, akkor is, ha leülünk kedvenc mozink vagy filmsorozatunk elé. Nemcsak azt szeretnénk látni, hogy mi történik a történetben, hanem kíváncsiak vagyunk az előzményekre. Tudni akarjuk mi történt a szereplőkkel korábban, vagy mi lesz velük a…..
A Star Trek mintegy érintőlegesen érinti az Eugenikus Háborút és következményeit, és ezért keveset tudunk erről a korszakról, mely az emberiség történetének egy sötét szakasza. A Star Trek miriádnyi univerzumában azonban létezik olyan is, ahol a genetikailag feljavított emberek győztek, és…..
Gene Roddenberry „szép új világában” három dolog biztosan hiányzik: a mellszőrzet, a pénz és az ügyvédek. Az utópia ezen pillérei azonban annyira megelőzték a korukat, hogy még a Star Trekben is lehetetlennek bizonyult a megvalósításuk. De vajon miért alakult ez így?..
A vulkániak titokzatos nép, még a Föderáció korában is. Spock, aki maga is félig vulkáni, egyenesen zavarba ejtő. De apja, Sarek maga az eleven rejtély, és egy mondás szerint a fiú nem más, mint egy apa folytatása. Bár Sareket sokszor láthatjuk a képernyőn, az életútján tátongó üres részleteket néha…..
Mindig voltak olyan emberek, akik találmányai, elméletei megváltoztatták a világot. Newton, Einstein, Elon Musk… vagy maga Zefram Cochrane. Nagyon keveset tudunk erről a különc mérnök zseniről, aki megnyitotta az univerzum kapuit az emberiség előtt. Születési ideje bizonytalan (egyes források…..
Mogh fia, a khitomeri mészárlás túlélője, az első ismert klingon származású személy a Csillagflotta szolgálatában. Mivel a határ mindkét oldalán rendelkezik rokonokkal, magánélete igen érdekesen alakult, ami befolyásolta későbbi karrierjét is...
A hüllő ősöktől származó kardassziai fajt mindig is szorgalmas, gyors észjárású lényekként ismerték. Azt még ellenségeik is elismerik, hogy mindig ügyelnek a részletekre. Ugyanakkor a tipikus kardassziai idegengyűlölő, arrogáns és paranoiás. Számos más sci-fi univerzumban a…..
A második évad lezárása után még mindig vannak kérdések a rajongók körében. A Discovery tényleg beilleszkedik a kánonba? Valóban az elsődleges univerzumban játszódnak a Discovery kalandjai? Vagy a Discovery történetéhez átírják a kánont? Lássuk, mit mutatnak a tények...
Mi vehet rá egy embert arra, hogy elárulja azokat az eszméket, amelyek védelmére felesküdött? Hogyan szövetkezhet azokkal, akik ellenségei voltak mindannak, amit képvisel? A Star Trek történelmének talán legsötétebb összeesküvése az az eseménysorozat, amely a khitomeri békekonferencián lezajlott…..
2063-ban az emberiség először lépett hivatalosan kapcsolatba idegen fajjal, amikor a vulkániak felderítő hajója leszállt egy észak-montanai rakéta támaszponton. A kapcsolatfelvétel mindig kockázatos: nem tudni, hogy az idegenek baráti kézfogásra nyújtják kezüket, vagy…..
Az NX-Enterprise hőseinek élete a Föderáció megalapításával nem ért véget. Az Enterprise múzeumba került, de a tisztekre még rengeteg feladat várt, hogy tovább építsenek egy szép új világot. A most következő cikkünkben a kánoni és nem-kánoni történelemből szemezgetve…..
A Föderáció megalakulását megelőző években a csillagközi nagypolitika színpadára kilépő Egyesült Föld egy félelmetes és halálos játszmába keveredett bele, amelyet temporális hidegháború néven ismerünk. Ez egy sokszereplős dráma, rengeteg mellékszállal amely behálózzák…..
A Star Trek: Discovery második évada számos új ismerettel gazdagította tudásunkat a Föderáció egyik legtitokzatosabb szervezetéről, amit 31-es szekciónak neveznek. A huszonharmadik században ez a kompánia még sok dologban eltér attól, ahogy azt a Deep Space Nine epizódjaiban megismertük. Még…..
Mindannyian várjuk az új Star Trek sorozatot, amelynek Patrick Stewart lesz a főszereplője. Ezúttal nem egy Csillaghajó kapitányi székéből fogja irányítani az eseményeket, hanem egy szokatlan csapat élén. Magáról a történetről nem sokat tudni, de a kiszivárgott tények már…..
Minden sorozatban őrzünk emlékezetes, vagy humoros jelenetet, ami miatt egy-egy epizód a kedvencünk lesz. Néhány mondat szinte szállóigévé válik, amit egymás közt is használunk, miközben egy kívülálló nem is érti mire gondolunk. Választék van bőven, de igyekeztem összeszedni…..
Gyakran találkozom a magyar rajongók közt azzal az állítással, hogy a Discovery tükör-univerzuma közvetlen előzménye az eredeti sorozat (TOS) 'Mirror, mirror' című epizódjának, és folytatása a Star Trek: Enterprise 'In a Mirror, Darkly' című részének. De tényleg így van?..
Minden mozifilmnek van egy kultikussá vált jelenete, amelyet újra és újra felelevenítünk emlékezetünkben. Természetesen a Star Trek mozifilmjei is bőségesen kínálnak jól ismert és gyakran emlegetett jeleneteket. Íme az én öt személyes kedvencem...
Amikor a kijavított és új tagokkal kiegészített legénységű Enterprise-E elhagyta a Föld körüli űrdokkot, egy új univerzum várta a Naprendszer határán túl. A Star Trek ugyanis nem ér véget a film végi stáblistával. Könyvek tucatjai igyekeztek felvázolni a galaxis történelmének újabb fejezeteit, és a…..