Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kenshikun

0 bejegyzést írt és 188 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ahogy a 444 kiszúrta, a kormány épp nemzeti konzultációt tart a klímaváltozásról, csak épp nem szóltak róla senkinek. Na persze nem maguktól készítik, hanem mert kötelező házi feladat az Európai Bizottság által. Valahogy ez a Google Formba öntött megtestesült kifinomultság nem hiszem, hogy 7…..
Jó látni, hogy az emberekben szüntelenül buzog a vállalkozókedv, és a legabszurdabb találmányban is üzleti potenciált látnak, miközben a fogyasztási szempontból legkevésbé megragadható csoportok környékén is piaci rést sejtenek. Így pl. olyan, nem túl homogén csoportok esetében is, mint amilyen az…..
Ez a poszt egy hirtelen ötletből született. Kávéfőző vásárlás előtt állok. Korábban egy szivattyús gépem volt, erről (illetve a javítási kísérletekről) írtam is itt többször már. Azóta volt mindenféle kölcsön, használt masina, de most épp nincs egy se, és kéne…..
Lazarbibi +10 kihalt formátum 2014.12.10 21:13:08
Az előző poszt folytatásaként (10 kihalt formátum az elmúlt évekből) lássunk újabb próbálkozásokat. Ebben a kupacban több olyan is van, ami már el sem jutott Európába, ezért nem valószínű, hogy összefutunk velük. A képekre kattintva itt is részletes ismertető fog…..
kenshikun 2014.12.11 23:40:40
@sanyix: egy percig nem mondtam, hogy nem kompromisszum mentes a dolog, bár ez is, mint miden, szubjektív, én az ogg-t nem túlzottan szeretem az atrac és az acc viszont bejött, bár ha már zene akkor flac, de ne legyünk telhetetlenek. Igazából lehet, hogy a playerrel csaptam bele nagyon, bár ajándék volt: Sony MZM200. Mondjuk az arcok sem mellékesek amit utazótársak vágnak mikor disket cserélek, mintha ufót látnának vagy nem tudom.
Gábor október óta várja, hogy történjen valami a Display.hu szervizben Myaudio tabletjével, de két hónap alatt odáig jutottak, hogy visszaraktak egy régebbi oprendszert, amitől pont semmi nem változott. A MediaMarkt ezt még nem érzi kritikus hibának, úgyhogy se pénzt, se másik…..
Faterom megkért pár hete, hogy szerezzek be neki valami jó kis dual sim-es okostelefont. Nézegettem a Marci által átküldött tesztelésre váró telefonokat és ott volt ez a kínai gyöngyszem, a Prestigio Multiphone 4055 DUO. Még nem volt lehetőségem ilyen típusú telefont…..
Jobbegyenes Hol vagytok gyermekek? 2013.01.14 19:08:19
Tulajdonképpen hálásnak kell lennünk annak a kormányzati gurunak, aki újra bedobta a közbeszédbe a 13. havi nyugdíj pszichotikus ötletét. Hálásnak, mert újra elkezdődhet egy vita, egy társadalmi párbeszéd a legégetőbb kérdésről: mit kezdjünk a fenntarthatatlan…..
kenshikun 2013.01.15 10:06:31
@Zabaalint: Azért előre leszögezek valamit. Nem a kis bérrel van főleg a gond, hanem azzal, hogy nem úgy akarom felnevelni a gyereket, hogy ne tudjak neki miből adni, akárcsak enni is (ne a luxuskiadásokra gondoljunk itt). Persze, meg lehetne oldani, de szerintem senki sem ítélhet el azért valakit, mert nem segélyekből akarja magát, párját és a gyereket (gyerekeket) fenntartani.
Nálunk pont ez a helyzet, és ismeretségi körömben több családnál is.
Fel szeretném hívni fiatalabb olvasóink figyelmét arra, hogy az imbuszkulcsnak semmi köze Harry Potterhez. Ami abban a filmben szerepel az a "zsupsz"-kulcs, és egészen másra való, mint mai főszereplőnk. A már sokat emlegetett idevágó szakképzésem során az egyik legmisztikusabb kifejezés a "belső…..
    Ritkán látni a környékünkről származó lakásriportot a nemzetközi blogokon. Most belefutottam egybe, ami még jó is: Lukas Kordik, a Gut Gut egyik építésze egy '30-as években épült házban lévő kislakást loftosított magának Pozsonyban.…..
Jópofa tükörrel lepte meg hölgy vásárlóit a kanadai Penningtons a próbafülkék rengetegében. A hölgyek ugyanis egészen lefagytak amikor az általuk kiválasztott ruhadarab felpróbálása és elbírálása közben a tükörben két tűzoltó jelent meg mellettük. Az úgynevezett…..
Attilának nem tűnt fel, hogy egy Shell-kúton félárat fizetett az autópálya-ematricáért, minthogy a pénztáros véletlenül motoros verziót ütött be, így a következő napokban kétszer is megbüntették. A befizetett 27500 forint visszatérítésére kérte az ÁAK-t, akik viszont egy…..
A tegnapi posztunk folytatása. Rex Weyler, a Greenpeace egyik alapítója szedte össze, milyen téveszmék tartják életben az atomenergiába vetett (maradék) bizalmat. Az első rész - köszönhetően az index-címlapnak- igen nagy olvasottságot ért el, aki nem akarja végigolvasni…..
kenshikun 2011.08.05 22:09:48
"Ezek közül a forgatókönyvek közül egyik sem megvalósítható, még kevésbé „fenntartható,” és semmiképpen sem jelent „megoldást” az energiaválságra valamint a globális felmelegedésre."

Elnézést a kötözködésért, mint érintett ember nyilatkoznék.
Amennyiben esetleg részt vennétek szimpóziumokon az atomenergetikával kapcsolatban, akkor talán meghallanátok, hogy még mi szakemberek SEM tartjuk ezt a technológiát egy deus-ex-machinának. Minden fórumon az hangzik el, hogy az atomenergetika kiválthat valamennyi fosszilis energiahordozót, kiválthat bizonyos erőműveket, egy ideig. Az uránkészletek korlátozottsága ismert, a jelenlegi fűtőelem reprocesszálási technológiák kutatási fázisban vannak, hogy a készletek tovább kitartsanak és kevesebb rendkívül aktív hulladék maradjon. Ettől függetlenül ez a technológia csak egy átmeneti "megoldás". Mivel a JELEN KOR követelményeit figyelembe véve jelenleg ezzel károsítod legkevésbé a környezetet, úgy, hogy mellette megbízhatóan sok energiát termelsz.

1000°C-on biztosan nem tárolnak kiégett fűtőelemet, mivel az már mérnökileg is problémás, reaktorfizikailag pedig pláne. 5-10 év az ameddig egy frissen kiégett fűtőelemet a remanens hő miatt víz alatt kell tartani a hűtés miatt, de ezek kis- vagy atmoszferikus nyomású medencék (azaz elégy alacsony, max 2-300 °C lehet bennük a hűtendő elem).

Az atomfegyverek pediglen a legjobb üzemanyag források a reaktorok számára, és bizony akármilyen hihetetlen is, a leszerelt atomtöltetek kivétel nélkül atomerőművek üzemanyagaként végzik.

Magamat környezetvédőnek tartom, mivel saját környezetemben is igyekszem a minimális energiafelhasználásra, és a lehető legtakarékosabb és legkörnyezetbarátabb berendezéseket használok, állatokat tartunk, zöldséges kertet művelünk. A jelen kor azonban nem erről szól. Az emberek tömegének energiára van szüksége, rengeteg energiára, akkor amikor annak szükségét látja. Ezt csupán a greenpeace által támogatott technológiák segítségével nem lehet megoldani, vagy amit meglehet több kárral jár, mint haszonnal.
kenshikun 2011.08.05 22:16:08
@Zöld_Dani: A második tanulmányt azért óvatosan linkeld be, nem annyira precíz számítások azok, és legfőképp a gazdasági szempontokat nem veszi figyelembe.
Gondolom az összes szolgáltatónál hasonló a helyzet, de Cirrmurr a Vodafone-nál vár már 3 hónapja vagy egy hasonló kategóriájú cseretelefonra, vagy az eredeti megjavított telefonjára, vagy a pénzére: A történet rövid de agresszív. Januárban vettem egy telefont a Vodafonnál…..
  Ma van a bohócforradalom és egyéb szakszervezeti tüntetések napja, az érdekvédelmi szervezetek országszerte sok minden más mellett elsősorban a korkedvezményes nyugdíj szabályainak radikális szigorítása ellen tiltakoznak. Tiltakoznának a rendvédelmi szervezetek munkatársai…..
kenshikun 2011.06.16 10:20:54
@KG2000: Pillanatra azért megállítanálak. Esetünkben a munkáltató FIZETI a korai nyugdíjazás teljes különbözetét, és mi legjobb esetben is 59 évesen (jelenleg) mehetnénk nyugdíjba.

A rendőrök, illetve rendvédelmiseknél természetesen a munkáltató úgymond nem fizet (állam a munkáltató ugye).

A jelenlegi szabályozás rossz, ez tény, de megint egy viszonylag szűk csoportnál tapasztalható probléma miatt másik nagyon széles kör esik el egy kifizetett (!) jogától.

Én csak ezt tartom problémának, illetve a visszamenőleges hatályt.
Azt hiszem, az előzményeket mindenki ismeri: a március 11-ei földrengés által keltett cunami a mellett, hogy több tízezer ember életét követelte, erősen megrongálta a fukushiamai atomerőművet is. A meghibásodások következtében több reaktorban is megolvadtak a fűtőelemek,…..
kenshikun 2011.06.07 10:55:43
@kenshikun: Pontosítanék magamon, szó ne érje a ház elejét. A mátrai erőmű maximális villamos hatásfoka 32%. Ehhez persze hozzájön a hőkiadás, de mint írtam én ezt az összeadást kellően elfogultan kezelném...
kenshikun 2011.06.07 11:34:48
@papugaja: Elvileg rekultiválhatóak, persze. Gyakorlatilag? A kijelentésem inkább arra vonatkozik, hogy érdemes volt-e ezért egy gyönyörű vidéket gyakorlatilag tönkretenni.
A hőkiadást meg valóban nem akarják, mert a jelenlegi szabályozás mellett nem kifizetődő egy vagyont költeni arra, hogy távhőközpontot alakítsanak ki, vezetékrendszert vigyenek mindenfelé, és az sem biztos, hogy hogy megfelelő lenne az a folyamathő, amit az erőmű szolgáltatni tudna (az iparnak persze, lakosságnak megfelelő, de a fő pénz az ipari fogyasztótól jönne).
És ugye ott van az az aprócska nem elhanyagolható tény, hogyha távhő kiadás van bármilyen formában, az a teljes blokk irányítástechnikáját érint, ami azért elég csinos összegekbe tud kerülni.
kenshikun 2011.06.07 12:17:46
@Goompah: Azért lignittüzeléssel, hacsak nem fluidtüzelésű lesz (amit kétlek) elég nehezen lesz megvalósítható a 45% villamos hatásfok...
A villamoshálózat vesztesége (2008-as tanulmányok alapján) idehaza kb 10%-ra tehető, ebbe az elosztás, szállítás, transzformálás tartozik bele.
Az akku (Li-ion, Li-po is) hatásfoka botrányosan alacsony. A jelenlegi technológiával a töltőteljesítmény és a kinyerhető teljesítmény között lehet, hogy van 89-90%, ami el tudja érni, de csak néhány töltés erejéig. Átlagosan a 60%-ot egy akku ha teljesíti már viszonylag jónak tekinthető.
Belsőégésű motor hatásfoka ezer tényezőtől függ. Van olyan, ami tud 40-45%-ot (tank-to-wheel ugye), de azt is csak statikus teszteken (a valós életben ez elég valószínűtlen). A jellemző valóban inkább a 20-30%. Főleg, hogy a motorok ugyan fejlődnek, de az autók átlagos tömege is nő, mindenféle biztonságtechnika, kényelem meg miegymások miatt. A motor hatásfoka lehet, hogy jobb, de attól még ugyanannyit fogyaszt, mert többet kell mozgatnia.
Papírzsepi kolléga most induló posztsorozata az atomenergia (többé-kevésbé) békés célú felhasználása kapcsán azokat a katasztrófákat elemzi, amelyek az elmúlt évtizedekben jó párszor beletették az ideget az emberiség tájékozottabb (és mennyiségi szempontból minden…..
kenshikun 2011.03.10 17:08:04
@Ahmet: Az nem alfa részecske, az neutron, ráadásul lassú :).
Az írás egyébkánt korrekt (szakmabeli)

@Gazz: Nem üzemanyaga, szaporító anyag. Th-232 n,gamma U-233 reakció alapján U-233 állítódik elő belőle, ami ugyancsak jól hasadóképes. A gyorsreaktorok üzemanyaga ettől függetlenül kb 10-20%-os dúsítású urán (235).
kenshikun 2011.03.10 17:10:06
@kenshikun: Pardon, Th-232 n,bétanegatív U-233
Artemy Lebedev az apró dolgok nagymestere. Az orosz designer és csapata a hagyományos adathordozók kiváltására alkalmas, egyszerű és stílusos USB kulcsot tervezett, amely ugyan még koncepció, de biztosan nem sokáig. A kartonból (jó eséllyel újrapapírból) készült, letéphető…..
Kati eléggé meglepődött, amikor 3 héttel az idei éves elszámolás után levelet kapott az ÉMÁSZ-tól, amiben visszamenőlegesen 110 ezer forint tartozást szeretnének rajta behajtani karácsonyig. Tudjuk, mi jár annak, akinek visszamenőlegesen jár? A kurva anyja, az.Előzmény: 10 éve…..
kenshikun 2010.12.20 10:03:34
@Dr Jozef Vengloš: Vannak cifraságok a számlán, amit még egyetemi szintű szakértelemmel is nehézkes érteni...
A menetrendkiegyensúlyozás especiel egy könnyen érthető dolog, de kell hozzá némi irodalom, szénbányászat/veszteség/irányítási díj meg nemtudommég mik vannak (azthiszem megújuló támogatása, kötelező átvételes korrekciók) stb. is szerepelnek. Hogy ezt minek kell halandó emberrel közölni, illetve visszamenőleg miért is kérik számon az emberen azt amit saját hibából követtek el azt nem tudom.
Számoltunk némi közfelháborodással, de Gyuri kijelentése azért nagyobb vihart kavart, mint gondoltuk – mondja az Origo tanulságos összeállításában a Fidesz elnökségi üléseinek egyik állandó résztvevője, aki nevének vállalása nélkül nyilatkozott az internetes lapnak. A…..
kenshikun 2010.11.30 10:43:39
@S2000: Egyet kell értsek a gondolatmenettel, itt tényleg árral szemben megy minden. És azért ha már nemzetközi szinten elég egyértelműen és ráadásul egybehangzóan hülyeségnek neveznek valamit, akkor ott bárkinek el kéne gondolkodnia rajta, hogy ez miért is van.

De a zemberek adták a hatalmat, uh értük mindent, tudom, meg mindenkinek jó ez így stb...

Nem állítom pl. hogy a mnyp rendszer tökéletes, sőt. De ettől független ezt nem így kell megoldani és levezényelni, és ez lehet, hogy részben kommunikációs hiba, de én inkább túlzott önbizalomnak és nemtörődömségnek nevezném. Ez arrogancia, ehhez kétség sem fér. Csak az a gond, hogy ez az arrogancia irányít mostmár lassan mindent.
"Még ebben a tizenkét éve kezdődött, külső okokból megnyújtott, de most már minden bizonnyal hamarosan lezáruló parlamenti ciklusban törvényt alkotunk a Nagy Nemzetboldogítási és Jógondolkodási Alap (NaJó) létrehozásáról", jelentette be Matolcsy György, a Nemzeti…..
kenshikun 2010.11.27 14:21:02
@combo: Akkor kérjük a lehetőséget, ha már kiiratkoztunk a nagy nemzeti egységből a saját keresetünkről mi rendelkezzünk, ne az állam. Az nem jó állampolgár, sőt üldözni kell aki csak befizet és semmit nem kap vissza, de az nagyonis jó állampolgár aki meg csak kivesz? Érdekes nézőpont...
kenshikun 2010.11.27 16:38:44
@combo: elnézést, de sajnos elég ritka manapság az irónia megjelenése blogban, de azért valahol reméltem én is :)
kenshikun 2010.11.27 19:07:50
@Lacdelo: Azt azért sokan elfelejtik, hogy a sávos adózásban ugyan 17% volt kis bérnél az adó, de csak bizonyos összeg (ha jól emlékszem a minimálbér) összege FÖLÖTTI részből. Ellenben most ugyan 16%, de a TELJES félszuperbruttó bérből. (ugyan ez majd lemegy szépen lassan simán a teljes bruttóra). Ez nekem pl. majd 6000ft mínuszt jelent havonta, még a kb 300.000 bruttó környékén érkezünk 0-ra...
H2SO4 A timföld átka 2010.10.04 21:45:00
Az alumínium nagyobb barátja az embernek, mint a kutya. Gondoljunk csak a sok könnyű szerkezetre, a pehelykönnyű biciklikre, olyan tuti ötvözetekre, mint a repülőgépeknél használt duralumínium. Fájdalom, az alumínium nem terem meg a szántóföldeken és alumíniumbányákban sem…..
kenshikun 2010.10.05 21:53:53
@flimo13: Ez egy teljesen pontos megfogalmazás, pláne, hogy a kis mértékű sugárzás biológiai hatásairól máig nincsen igazán hiteles (sokszor még kábé hiteles) adat sem. Az egyetlen komolyabb tanulmány amiről tudok, egy német intézet által a mellrák gyakoriság-kapott többletdózis esete. Itt pl. kimutatták, hogy valamennyi többletsugárzás (minimális mértékű) akár még jó is lehet, de persze ki tudja.
Ami ismereteink jelenleg is vannak, azok is 2 eseményből származnak (ami végülis 3):
Csernobil
Hiroshima
Nagasaki
De ezek is akut esetre, és ezek is csak valószínűsíthetőleg.
A természetes háttérsugárzás méréke sok embert meglepne. Vannak az irányszámok is nukleáris, vagy sugárbiológiai létesítményekre, de ezek olyanok, hogy vesszük ami biztosan már nem veszélyes, és azt osztjuk 10-el legalább. Amikor az élet megjelent bizony ettől nagyobb dózisok rohangáltak mindenfelé. Sőt. Manapság a sok "gyógyító" hely legtöbbjén is a normál háttérsugárzás többszörösét mérik (természetes okból), a sok gyógyvíz legtöbbje is tartalmaz természetes sugárzó izotópokat viszonylag nagy mennyiségben.

Nem egy olyan dolog ez amitől félni kell, mint a tűztől. A természetben minden okkal van és okkal történik.
kenshikun 2010.10.05 22:06:37
@ehja: Attól még, hogy nincsen saját atomerőmű előállító iparuk (tegyük hozzá ilyen nem is létezik) a tervezésben elég rendesen szerepet vállalnak. Pl. a EPR reaktortípus fejlesztésében is részt vettek, mint ahogy a IV. gen. egyes típusaiban is dolgoznak.
kenshikun 2010.10.06 10:20:24
@AlexM1983D: Cs még a magaslégköri atombomba kísérletekből és csernobilból valamennyi, de kimutatható, és valóban nem természetes eredetű.

TMI-nál túl sok minden sugárbiológiai szempontból nem történt, ellenben valóban voltak egyéb balesetek (véletlen és szándékos egyaránt) amiből vannak adatok, de statisztikai szinten ezek eltörpülnek az említett 3 esemény mellett.
Új MÁV blog Árvíz vs. MÁV 2010.06.23 11:06:00
Igen, ilyen megszólítással jött. Mivel nincs friss levél, ezért ezt teszem ki, bár a stílusa - számomra - nem túl megnyerő.Tisztelt MÁV- figyelő!Május 26- án értesültem róla, hogy az árvízhelyzet a Budapest- Balassagyarmat vasútvonalra- és emellett nyilván még sok más…..
Az én kis történetem se nagyívű, de azért elég tipikus lehet. Munkám érvén sokat utazom repülővel és olykor nagyobb távolságokra is. Így történt hogy egy újabb interkontinentális járaton utaztam hazafelé (2010 január közepén) Minden szép és jó volt csak 3 órát álltunk…..