Regisztráció Blogot indítok
Adatok
geobuddie

2 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A jelenlegi helyzetben, amikor a határok átjárhatósága a járványkrízis miatt kérdésessé vált, az országhatáron átívelő szuburbanizáció egyébként is összetett kérdésköre sajátos felhangot kap. Az utóbbi években a hazai sajtóban jelentős publicitást kapott, hogy Rajka a határon túlról beköltözők révén…..
geobuddie 2020.05.11 16:05:57
@lezlidzsi84: eddig nem igazán érdekelték őket a választások, állampolgárság híján többségüknél eleve szóba sem jöhetett. Ez persze változhat, kérdés, milyen jelszóval lehet megmozgatni őket. Pár évvel ezelőtti példa: egy (magyar anyanyelvű) betelepülő kampányolt azzal, hogy az új lakosok érdekeit akarja képviselni - nem választották meg, kérdés, hogy azért. mert nem akarnak ilyen szegregált érdekképviseletet vagy simán csak még nem érték el a kritikus tömeget
geobuddie 2020.08.31 15:04:56
@kelyka: a szlovák mellett a szlovák gyerekek magyarul is tanulnak, ahogy ez természetes egy magyarországi óvodában. De az nem hinném, hogy gond lenne, ha az anyanyelvükön is. A szlovákul beszélő óvónő egyébként nem szlovák, hanem szlovákiai magyar, így két nyelven is el tudja látni a feladatát. Emellett az sem lenne rossz, ha a magyar óvodások közül páran megtanulnának kicsit szlovákul: Pozsony közelsége miatt később jól jöhet.
„A háború előtt” – így kezdődik Vukováron nagyon sok mondat, megállapítás vagy visszaemlékezés. A jelenleg hivatalosan 27 ezer – a helyiek véleménye szerint 20-21 ezer – fős kelet-horvátországi város 1991 előtt a jugoszláv „Testvériség – Egység” jelszavaival fémjelzett hivatalos ideológia…..
geobuddie 2020.06.03 20:50:46
@pitcairn2: a németek kiűzése valóban óriási téma és épp ezért nem fért bele ebbe a bejegyzésbe
jó lenne kutatni azt is
a békés együttélés nyilván a 45 utáni időszakra vonatkozott
geobuddie 2020.06.11 15:08:08
@Untermensch4: a Benes-dekrétumok éppen úgy nem jogosak, mint a vukovári szerbek kollektív megbélyegzése. Azzal hogy az egyiknél rávilágítunk erre, közvetve a másikra (és minden ahhoz hasonlóra) is ráirányítjuk a figyelmet
geobuddie 2020.06.18 11:56:46
@Untermensch4: a kollektív megbélyegzést - például a Benes dekrétumokat, vagy éppen a délszláv háborúkban történő, szerbeket, horvátokat, bosnyákokat egyaránt érintő tisztogatást - én is elítélem, Hozzád, vagy más kommentelőkhöz hasonlóan. Nem igazán világos, hogy kit akarsz meggyőzni.

@pitcairn2: a németek kitelepítése óriási és részben máig feldolgozatlan téma, szakmailag és a társadalompszichológia oldaláról egyaránt. Érdemes foglalkozni vele, szükséges is. Az a tény, hogy ezt nem tudták a volt jugoszláv tagköztársaságok feldolgozni (hozzáteszem: teljesen még mi magyarok sem), nem jelenti, hogy esély sincs rá. El kell kezdeni, ahogyan a délszláv háború feldolgozását is. A bejegyzés az utóbbiról szól, a németek - most és itt - nem fértek bele.