Regisztráció Blogot indítok
Adatok
geobuddie

5 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„– Oroszlány megromlott” – mondja a srác a város északi végén elterülő mesterséges tó partján, a 70-es években épült lakótelep árnyékában. Pecázni jött, hajnalban indult Győrből, ahol a szüleivel él. „– Itt éltünk ebben a panelban – mutat rá az egyik tízemeletesre – aztán bezártak a bányák.” A…..
geobuddie 2023.01.27 11:57:42
@Numi, na mi? Numida!: nyilván nem így volt, de van benne igazság. Ez történik, ha lényegében egy egész város gazdasága egy valamitől függ, és az a valami elfogy.
geobuddie 2023.01.27 11:58:35
@Numi, na mi? Numida!: igen, valóban. Köszi a pontosítást!
geobuddie 2023.01.28 13:50:53
@geegee: ha megnézed a képet a tóról, sok esetben közös stéget használnak (ld. a kép bal oldalán).
A nyugat-balkáni állam, amellyel az összes szomszédjának kisebb-nagyobb problémája van, amelynek társadalma etnikailag, kulturálisan, politikailag és demográfiailag egyaránt szélsőségesen megosztott, amely a korábbi Jugoszlávia legszegényebb része volt, amelyet súlyos kivándorlás sújt, amelyben…..
geobuddie 2021.12.13 13:25:50
@Tomi1973Wien: valóban nagyon vendégszeretőek, ezt én is két hónapon át tapasztaltam. De a kávézók/éttermek/egyéb turistás helyek hátsó falán gyakran ott díszeleg a "Nagy-Albánia" meg az "ez itt Albánia" felirat.
geobuddie 2021.12.20 11:50:08
@Gery87:
"3 évet leszámítva a terület sosem volt bolgár uralmon a nemzeti ébredés és a nacionalizmus hőskorába."

Nyilván.
Viszont még 1913 előtt évtizedeken keresztül volt egy viszonylag aktív irányzat, hogy a Török Birodalomtól történő függetlenedést követően a terület (legalábbis a szlávok által lakott rész) Bulgária része legyen. Tehát volt egy bolgár irányvonal (erre értettem a "bolgárkodást"), eközben már voltak szószólói az önálló macedón államiságnak is. Érdekes, hogy a szerb és a görög irányvonal ehhez képest marginális volt, később mégis e két ország szerezte meg és osztotta fel a történelmi Macedónia 90%-át.
geobuddie 2021.12.24 12:28:00
@Gery87: ironizáltam :)
Budapest etnikai diverzitása elmarad a nyugat-európai nagyvárosokban tapasztalt szinttől, ugyanakkor a magyar fővárost is már több, kulturálisan és nyelvileg sokszínű tömegeket mozgató migrációs hullám érte el. Joggal vetődik fel a kérdés: vajon Budapesten van-e multietnikus környék? Létezik a…..
geobuddie 2021.03.26 19:21:39
@Kampfer: kérlek fejtsd ki, milyen kijelentéseim jelentik számodra a foscunamit. Az, hogy te a bevándorlást negatívnak ítéled, az egy dolog. De ha minden olyan megállapítást, ami nem reprodukálja a te véleményed, fosnak tartasz, akkor kérdés, miért olvasol el egyáltalán bármit is. Nézőpontok, érted, nézőpontok! Én is laktam a Népszínház utcában, nem szerettem túlságosan, de nem kezdek el csak azért okádni tőle, hogy a hozzád hasonlók jól érezzék maguk. Mint ahogy nem istenítem a bevándorlást sem.
A jelenlegi helyzetben, amikor a határok átjárhatósága a járványkrízis miatt kérdésessé vált, az országhatáron átívelő szuburbanizáció egyébként is összetett kérdésköre sajátos felhangot kap. Az utóbbi években a hazai sajtóban jelentős publicitást kapott, hogy Rajka a határon túlról beköltözők révén…..
geobuddie 2020.05.11 16:05:57
@lezlidzsi84: eddig nem igazán érdekelték őket a választások, állampolgárság híján többségüknél eleve szóba sem jöhetett. Ez persze változhat, kérdés, milyen jelszóval lehet megmozgatni őket. Pár évvel ezelőtti példa: egy (magyar anyanyelvű) betelepülő kampányolt azzal, hogy az új lakosok érdekeit akarja képviselni - nem választották meg, kérdés, hogy azért. mert nem akarnak ilyen szegregált érdekképviseletet vagy simán csak még nem érték el a kritikus tömeget
geobuddie 2020.08.31 15:04:56
@kelyka: a szlovák mellett a szlovák gyerekek magyarul is tanulnak, ahogy ez természetes egy magyarországi óvodában. De az nem hinném, hogy gond lenne, ha az anyanyelvükön is. A szlovákul beszélő óvónő egyébként nem szlovák, hanem szlovákiai magyar, így két nyelven is el tudja látni a feladatát. Emellett az sem lenne rossz, ha a magyar óvodások közül páran megtanulnának kicsit szlovákul: Pozsony közelsége miatt később jól jöhet.
„A háború előtt” – így kezdődik Vukováron nagyon sok mondat, megállapítás vagy visszaemlékezés. A jelenleg hivatalosan 27 ezer – a helyiek véleménye szerint 20-21 ezer – fős kelet-horvátországi város 1991 előtt a jugoszláv „Testvériség – Egység” jelszavaival fémjelzett hivatalos ideológia…..
geobuddie 2020.06.03 20:50:46
@pitcairn2: a németek kiűzése valóban óriási téma és épp ezért nem fért bele ebbe a bejegyzésbe
jó lenne kutatni azt is
a békés együttélés nyilván a 45 utáni időszakra vonatkozott
geobuddie 2020.06.11 15:08:08
@Untermensch4: a Benes-dekrétumok éppen úgy nem jogosak, mint a vukovári szerbek kollektív megbélyegzése. Azzal hogy az egyiknél rávilágítunk erre, közvetve a másikra (és minden ahhoz hasonlóra) is ráirányítjuk a figyelmet
geobuddie 2020.06.18 11:56:46
@Untermensch4: a kollektív megbélyegzést - például a Benes dekrétumokat, vagy éppen a délszláv háborúkban történő, szerbeket, horvátokat, bosnyákokat egyaránt érintő tisztogatást - én is elítélem, Hozzád, vagy más kommentelőkhöz hasonlóan. Nem igazán világos, hogy kit akarsz meggyőzni.

@pitcairn2: a németek kitelepítése óriási és részben máig feldolgozatlan téma, szakmailag és a társadalompszichológia oldaláról egyaránt. Érdemes foglalkozni vele, szükséges is. Az a tény, hogy ezt nem tudták a volt jugoszláv tagköztársaságok feldolgozni (hozzáteszem: teljesen még mi magyarok sem), nem jelenti, hogy esély sincs rá. El kell kezdeni, ahogyan a délszláv háború feldolgozását is. A bejegyzés az utóbbiról szól, a németek - most és itt - nem fértek bele.