Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kertelünk kertépítés

20 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Télen Magyarországon viszonylag kevés színt, életet látunk a kertben. Ilyenkor a növények visszahúzódnak, vagy nagyon kevés jelét adják annak, hogy élnek. A mégis virító növények közül olyan lágyszárú évelő növényeket mutatunk be, amelyeknek télen is mutatós leveleik vannak, és ezzel vidámabbá…..
Az ősz beköszöntével a virágzó növények száma erősen csökken, pedig a rövidülő nappalok, a borús időben sötétebb napszakok miatt egyre fásultabbak lehetünk. A virágok élénk színei jelentősen javítják hangulatunkat, de az évelő növények többsége tavasszal és nyár elején virágzik. Kevés olyan évekig…..
Teraszra elsősorban olyan növények valók, amelyek kompakt, zárt növekedésűek. Nem növekszenek óriásira. Ez utóbbi általában azzal jár, hogy ezek a fajták lassan is növekszenek, így sokáig díszítik a ház környékét nagyobb cserépben vagy kőedényekben. Mivel összeállításunk növényeit cserépbe ültetve…..
A szegfűk virágával díszítő növények, többnyire évelők. Az újonnan nemesített fajták lapos növekedésűek és kompakt, zárt levélzetet fejlesztenek. Van közöttük sok illatos is és sokféle, feltűnő virágszín közül választhatunk a kertészetekben. Az alacsony fajtákat balkonládába vagy cserepekbe is…..
A Phalaenopsis hibridek, a lepkeorchideák. A lepkeorchideákat a már régóta tartó nemesítésüknek köszönhetően az egyik legismertebb, hosszú évekig díszítő orchideák között tartjuk számon. A növények télen kezdenek el virágozni. a virágzati szár felfelé törő, de a sok virág súlya alatt csüngővé vagy…..
Ősszel sokféle gyümölcs érik, ami közül választhatunk. Az almák, a körték nagy része, a szilvák, a szőlők és a késői őszibarackok mellett néhány dísznövénynek ültetett fásszárú növény termése is gazdagítja kínálatot. Sokunknál szempont, hogy ne csak díszítsen a növény, hanem valamely része…..
Gyakori kérdés, hogy olyan növényekre lenne szükség, amelyek gyorsan fejlődnek és nagy levélzetük van. Az árusított növények között viszonylag kevés, az ilyen kívánalmaknak megfelelő, könnyen tartható növény. Őket többnyire kerítés mellé keresik, hogy a belátást legalább nyárra és őszre…..
Az alábbiakban olyan növényeket szeretnénk bemutatni, amelyeket könnyen beszerezhetünk, és korai virágzásukkal színt csalnak a kertbe. A legtöbb közülük általánosan, virágboltban vagy garden centerekben is megkapható, könnyen gondozható növény. Kankalin A március-áprilisi időszakban kapható virág.…..
Télen a hó fehérsége, a télizöld növények komor zöldje és az egyébként is fényszegény időszak ellenére szeretnénk egy kis színt látni a kertben vagy a teraszon. A következőkben olyan télen is virágzó növényeket soroltunk fel, amelyek nem csak a kertben mutatnak jól, hanem akár edényes tartásban a…..
Hazánkban az ősz a színváltások évszaka: az évelők, cserjék és fák levélszíne megváltozik. Sárga, narancs, barna és vörös színűvé változnak a növények levelei. A nagy színpompa mellett a növények termést is nevelnek többnyire. Nem minden termés látványos, de van, amelyik színével vagy tömegével…..
Az utóbbi évek egyik fő törekvése nem csak Magyarországon, hanem az egész világon, a fenntartható gazdaság, és ezen belül a fenntartható közfelületek kialakítása. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a közösségi zöldfelületeket olyan növényekkel ültetik be, amik egyrészt viszonylag kevés gondozást…..
Szinte mindenhol, ahol terasz tartozik a házhoz, láthatunk különféle színű leandereket virágozni nyáron. A dézsákban nem csak ez a növény mutat szépen, hanem sokféle növény közül választhatunk, amelyek talán kicsit különlegesebbek és új színt visznek a teraszra. A dézsás növények jól fejlődéséhez…..
Karácsonyra szinte minden lakásba vásárolnak fenyőfát. Persze újabban az élőhöz szinte megtévesztésül hasonlító műfenyőknek is nagy keletje van. A „szokásos”, mindig kapható karácsonyfának szánt fajták között a legnépszerűbb a Normann-fenyő, amely nem hullik, nem szúr, viszont kevésbé illatos. A…..
A fenyőféléket gyakran örökzöldeknek hívjuk. Ha ezt a szót meghalljuk, gyakran az újonnan épült kertek szép zöld színű tuja-sorai, vagy a szürkés színű Leyland-ciprusokból nyírt sövényei jutnak eszünkbe. A fenyőfélék között azonban igazán sokféle faj, és azok rengeteg fajtája ültethető hazánkban,…..
A mediterrán kertek növényei általában melegebb éghajlatú tájakról származnak, de sok olyan akad közöttük, amely a magyarországi időjárást is jól tűri. Nézzük, melyek ezek a növények.   Lilaakác – Lila, rózsaszín, fehér vagy kék színű fajtáit ismerjük. Magyarországon nagyon gyorsan és erősen…..
1. Hogyan lássunk hozzá? A mediterrán kertépítés során a szokásos kertmegvalósítási sorrenden érdemes haladni. Mérjük fel a családunk igényeit, mire van szükség a kertben (pl. konyhakert, sütögető, játszósarok, kocsibeálló stb.). Ezután mérjük fel a meglévő kert, vagy kialakítandó terület fontos…..
Hagyományosan tavasszal ültetünk nyári virágzású balkonnövényeket. Azonban a fagyosabb, hűvösebb időszakokra is lehet készíteni szép összeültetéseket, sőt, olyan kiegészítőket használhatunk fel, amelyek még szebbé varázsolhatják a balkonládát, vagy éppen egy nagyobb cserepet. A virágboltban és…..
A páfrányok a harasztok közé tartoznak. A növények kinézete különleges, a nyitvatermőkétől és a zárvatermőkétől nagyon különbözik. Sokféle éghajlati övben megtalálhatók. Magyarországon elsősorban árnyékos helyen élnek, a nedves környezetet részesítik előnyben. Közös jellemzőjük, hogy a tavasszal…..
Ha az utcafronton ki kell vágni az idős, elpusztult fákat, vagy kötelező a telepítés, esetleg nagyobb hely áll rendelkezésre a kertben, akkor jó választás lehet hársfa ültetése. A hársfák (Tilia nemzetség) ma divatosnak számító, erős növekedésű fajok. Mindegyik faja jól árnyékol, viszonylag nagy…..
Budapesti kertépítő vállalkozásként alapvetően Budapesten, illetve annak családi házas – kertvárosias kerületeiben dolgozunk. Közel 15 évnyi kerttervezői és kertépítői múlttal a hátunk mögött. összegyűlt jónéhány gyakorlati tapasztalatunk a budapesti kertekről, melyet szeretnénk veletek is…..