Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Chief Brody

83 bejegyzést írt és 59 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy évvel ezelőtt sajnos nem emlékeztem meg róla... John Hurt (Kane), Harry Dean Stanton (Brett) és Ian Holm (Ash) után 2021. március 15-én elhunyt a negyedik utas is, a Parker főgépészt alakító Yaphet Kotto...
Az aliensonline.hu archívuma jóvoltából néhány évvel ezelőtt még elérhető munkám volt a Stefan nicknéven készített Alien Adatbázis, amely magyar nyelven ma is kuriózum, de a feltöltése idején, 2003-ban (amikor a blogolás, a Wikipedia és a DVD-filmek még csak néhány éves múltra tekinthettek vissza)…..
Chief Brody 2022.01.09 15:46:52
@BerenionßTuron:
Kedves BerenionßTuron!
Igen, sajnos az UW fizetőssé tette a tárhelyet, amit nem vállaltam be, a blog főmenüjéből ki is vettem az Alien Adatbázis linket. Ellenben nagyon örülök, hogy van igény közel 20 éves "gyermekem" iránt, így megpróbálok valami ingyenes lehetőséget keresni az adatbázis újbóli közzétételére. Köszönet az érdeklődésért!
Frederick Forsyth angol író olyan hidegháborús, hírszerzési, bűnügyi és terrorizmus témájú thrillerekkel szerzett világhírnevet, mint A Sakál napja, Az ODESSA-ügyirat, A háború kutyái, A negyedik jegyzőkönyv, az Isten Ökle vagy az Ikon. Forsyth 1938. augusztus 25-én született a Kent megyei…..
Chief Brody 2018.08.12 17:56:58
@Flankerr: Ha fegyvert fognának a fejemhez, hogy meg kell jelölnöm a kedvencemet, akkor az A negyedik jegyzőkönyv lenne, de nagyon nehéz dönteni. A top5 további tagjai a Sakál, az Isten ökle, az Ikon és az Ördög alternatívája.
Chief Brody 2018.08.12 18:00:58
@doggfather: Nálam is nagyjából így alakult, 4-5-6-szor olvastam mindet, kivéve a Manhattan (bevallom, még egyszer sem) és az utolsó három (Afgán, Kobra, Halállista), azokat talán csak kétszer. A csúcstartó a Sakál napja, azt tinédzser korom óta legalább tízszer, bár nem számolgatom.
Chief Brody 2021.07.14 10:54:03
@Fandor: Egyetértek! Mindig meglep, amikor belegondolok, hogy a modern történelmet kicsit is ismerők pontosan tudják, hogy de Gaulle nem lett merénylet áldozata, de a végkifejlet ismeretében is végig tudjuk izgulni a filmet és a könyvet, sokadszorra is. Szerintem ez az igazi írói bravúr. Részemről a Sakál napjában a legnagyobb élvezet annak a részletes nyomon követése, ahogy a Sakál felkészül a merényletre (ugyanez a helyzet A háború kutyáival, ott is az államcsíny előkészületei a legérdekesebbek).

Ami az Ikont illeti, számomra az az utolsó igazi "klasszikus", nagyszabású, epikus Forsyth-regény, a az apró részletek kidolgozása, a több idősík egymáshoz közelítése és találkozása egyenesen zseniális. Arról nem is beszélve, hogy a negyed évszázados történet mennyire hajaz a mai Oroszországra...
Immár hét éve hunyt el Tom Clancy amerikai regényíró, a techno-thriller mestere, high-tech katonai, politikai, terrorizmus és hidegháborús témájú művek világszerte népes rajongótáborral rendelkező szerzője, akinek neve és szellemisége nem csak írásai által, hanem jól bevezetett márkaként, licencként…..
Chief Brody 2021.07.14 09:43:27
@Fandor: Megtisztelsz a dicsérettel! Minden magyar rajongó nevében köszönet a fordításért, jómagam már régen beletörődtem, hogy az SSN csak angolul elérhető, így igazi meglepetés volt a hazai megjelenés.
StarTrekker Zűrszekerek! 2020.03.23 20:24:49
Korábban foglalkoztunk már a Star Trek magyarországi "kultúrtörténetével" (két részben is, első rész itt, a második itt), most egy kicsit visszatérnénk rá, mert érdekes dolgokat találtam az MTVA online sajtóarchívumában...
John Hurt és Harry Dean Stanton után elment a harmadik utas is.....
Szánom-bánom, de múlhatatlan Cápa-rajongásom ellenére csak most jutott tudomásomra, hogy Peter Benchley mindent elindító alapregénye 33 év után tavaly ismét megjelent magyar nyelven. A 21. Század Kiadó KULT XX sorozatában polcokra kerülő puhatáblás, 336 oldalas kötet a már jól ismert Veres…..
Chief Brody Alien-dosszié 2017.07.01 10:09:00
“1979-ben a mozilátogatók a bőrükből is kiugrottak ijedtükben egy stílusos, megdöbbentő sci-fitől, melynek reklámja így figyelmeztetett: ‘Az űrben senki nem hallja a sikolyodat.’ Valahol a 2001 és A texasi láncfűrészes mészárlás között egyensúlyozva, A nyolcadik utas: a halál savmarta ellenszert…..
Chief Brody 2020.05.13 20:17:15
@István És Melinda Antal:
Helló! Igen, aktív, legalábbis abban az érelemben, hogy karbantartom, rendezgetem, és figyelek a kommentekre, ha nagy ritkán jön egy-egy. Új posztokra számos vázlatom és tervem van, sajnos idő hiányában nem tudom, mikor tudom újra ténylegesen is aktívvá tenni az oldalt. Köszönöm az érdeklődést, jól emlékszem, hogy kezdetektől fogva követtetek! :)
Négy év híján fél évszázados késéssel magyar nyelven is megjelent Brian Garfield Bosszúvágy (Death Wish) című regénye, mely Charles Bronson 1974-es kultikus önbíráskodó-filmjének alapját szolgáltatta. Az író 2003 óta nem jelentetett meg könyvet, ugyanabban az évben hunyt el Bronson, az első három…..
Roy Richard Scheider (1932-2008)..
Az Alien széria hírhedt idegen tojása („tudományos” nevén Ovomorph) a franchise hat filmjében jelent meg, csak a második AvP-ből és a Prometheus-ból hiányzott. Az idegen életciklusának első állomása – az egész Alien-legendával együtt – Dan O’Bannon fejéből ugrott elő (a tojás cikluson belül…..
FIGYELEM, SPOILER-VESZÉLY! Sokaknál kiverte a biztosítékot, hogy korábbi posztomban minden idők második legjobb Alien-filmjeként jellemeztem a Covenant-ot. A filmet támadó kritikák zöme a sztori negatívumait taglalta, következetlenséggel, logikátlansággal, az Alien univerzumhoz nem illő, azt…..
Chief Brody 2017.06.27 08:52:31
@chrisred:

"Azért számomra jelentős különbség, hogy az Alienben a szabályzat írta elő az értelmes lényektől származó jelek megvizsgálását, míg a Covenantben teljesen a hasukra ütve döntöttek az útirány megváltoztatásáról. "

Nem is állítottam, hogy mindkét filmben ugyanaz volt a motiváció, csak a tényre mutattam rá, hogy mindkét legénység ugyanazt csinálta.

"Ami mondjuk egy üzemanyagszállító űrhajó legénységétől inkább elfogadható, mint egy harci bevetésen lévő katonai egységtől. "

Bizony, pedig a tengerészgyalogosok is műveltek marhaságokat. Például: Hadley's Hope-on talált nyomok, feljegyzések, a sztázis-csövekben lévő arctámadók alapján egyértelművé vált, hogy Ripley igazat mondott az idegen kapcsán. Ennek ellenére nem hívják vissza a szakaszt az atmoszféra-processzorból még akkor sem, amikor kiderül, hogy nem használhatnak lőfegyvert. Gyakorlatilag vágóhídra küldik őket, ahelyett hogy egy egyszerű, manapság is létező felderítő robottal vagy akár Bishoppal felderítenék a terepet. Vagy: a leszállóhajó ellenséges terepen nyitott ajtókkal "parkol". Vagy: a nyomok alapján a településen már korábban tűzharc folyt, tehát az idegenek be tudtak oda hatolni. Ennek ellenére a katonák betelepülnek oda, ahelyett, hogy a jól védhető és mobil leszállóhajón és/vagy az APC-n maradnának, onnan indítva bármilyen műveletet.
Chief Brody 2017.06.27 11:51:12
@csokidani:
Öt elmélet:
- a helyi "légvédelemnek" az utolsó pillanatban sikerült még rálőni a hajóra, miután rájöttek, hogy valaki fekete ragacsot dobál rájuk
- ahogy itt a kommentekben valaki már utalt is rá, David szándékosan tette így le a hajót, a rádióadást kiegészítendő csalogatóként gyanútlan űrhajósok számára (ennek mondjuk akkor lenne értelme, ha a hajóban el is helyezett volna csapdákat, például tojásokat)
- Dr. Shaw a további bombázást megakadályozandó megkaparintotta a kormányt, vagy dulakodni kezdett Daviddel, és ez lett belőle
- valamilyen nyakatekert magyarázat okán a két űrhajó nem ugyanaz
- a filmesek elcseszték, és nem vettek észre egy ilyen baromi nagy bakit
Chief Brody 2017.06.27 17:32:29
@-Britpopper-:
A japán Prometheus regény szerzőiként Jon Spaihts és Damon Lindelof, a film írói vannak feltüntetve, szóval élek a gyanúperrel, hogy az csak a forgatókönyv nyomtatott változata. Ellenőrizni sajnos akkor sem tudnám, ha beleolvasnék :) Hátha egyszer Fostert felkérik, hogy írja meg...

Nagyon örülök, amikor valaki az első részt jelöli meg kedvenceként az Alien-sagából, mivel jómagam utolérhetetlen és időtálló remekműnek tartom. Összességében pedig azt kell, hogy mondjam, hogy a 6 filmből a Ridley Scott által rendezett hármat tartom a legjobbnak. Én is remélem, hogy a Covenantból lesz Director's Cut, elvégre tulajdonképpen Ridley találta föl a rendezői vátozatot, néhány filmjét gyökeresen meg is változtatta a későbbi verzió (Legenda, Mennyei királyság).

Az Isolation-ben leginkább a Nostromo-legénységes két kiegészítő tetszett (naná :)), meg az, hogy az alapjáték is kapcsolódik az eredeti történethez, bele is tartozik a hivatalos kánonba. Plusz az első Alien stílusát idéző helyszínek, szkafanderek, hangok, zenék, valódi mennyország egy rajongónak!

A dicséretet nagyon köszi!
Dan O'Bannon: sci-fi és horror rajongók számára bizonyosan ismerős a név. A 2009-ben elhunyt művész legjelentősebb öröksége, hogy neki köszönhetjük A nyolcadik utas: a Halál történetének alapötletét és Ronald Shusett-tel együtt írt első forgatókönyvét, tehát ő a teljes Alien-jelenség szellemi atyja…..
Ridley Scott 1982-es klasszikus sci-fi-je, a Szárnyas fejvadász (Blade Runner) bemutatója óta fel-felröppen a rajongói találgatás azzal kapcsolatban, hogy a film egyazon fikciós univerzumban játszódik a rendező korábbi remekével, az Alien – A nyolcadik utas: a Halál-lal. A posztban összeszedtem…..
"A Cápa egyike azon filmeknek, ahol a filmkészítés története csaknem olyan jó, mint maga a film." (Peter Biskind) A témával több könyvet is teleírtak és sok órányi dokumentumfilmet megtöltöttek, nyilvánvaló tehát, hogy csak a legfontosabb momentumok összefoglalására vállalkozhatom. Az összeállítás…..
Chief Brody 2017.05.30 15:45:26
@dutch:
Igazán köszönöm! Az ízlésed alapján feltételezem, hogy te sem az új évezred gyermeke vagy. Általában azok rajonganak az általad felsorolt filmekért és alkotókért, akik hozzám hasonlóan fiatalon találkoztak velük, amikor ezek még új filmek voltak. No és melyik mai tinédzser tudná, hogy ki az a Dutch Schaefer :)

Ami a Cápa-cikket illeti, ég a pofám rendesen, mivel a blog.hu-s változat is egy éve van fent, de alapvetően 2011-ben írtam, úgyhogy a folytatás többet késik, mint az Avatar 2 :) Most, amint láttad is, az Alien van előtérben nálam (főleg a nem rövidnek ígérkező Így készült cikksorozat), de megígérem, hogy előveszem a poszt elején írt Jaws-dokumentumfilmet, és nekilátok a folytatásnak.
Chief Brody 2017.05.31 10:21:19
@dutch:
Bizony, a 13-as rendőrőrs egy tökéletes kis film a maga nemében, elég kevesen ismerik, talán megérne egy posztot :)
Az Alien-tetralógia ikonikus főhősnője Ripley hadnagyként vonult be a felejthetetlen sci-fi karakterek dicsőségcsarnokába. Jómagam többször elgondolkodtam, hogy vajon a harmadik résztől miért kezdik hadnagyként (lieutenant, rövidítve Lt.) emlegetni az addig civil Ripley-t; ki, mikor, miért és hogyan…..
Chief Brody 2017.05.29 15:50:25
@11110000:
Remélem, azért pihentetőként belefért neked Az idő rövid története és a Hamlet olvasása között
Chief Brody 2017.05.29 20:57:29
@Pipas:
Pipas, basszus, szégyenlem magam, de az egyik legjobb érvet az elméletem mellett te sütötted el, én a poszt írásakor megfeledkeztem róla! Hiszen tényleg, Ripley maga jelenti ki, hogy Gorman hadnagy és Apone törzsőrmester halála után Hicks tizedes a rangidős, ilyet pedig hadnagyként valóban nem mondott volna. Köszi!
Chief Brody 2017.05.31 10:05:05
@Pipas:
Pontosan. Ha éles harci helyzetben egy szakasz elveszti mindkét parancsnokát (a tisztet és az őrmestert is), és ott van helyben egy ugyanahhoz a fegyvernemhez tartozó tiszt, át KELL vennie az irányítást, nem tolhatja rá egy tizedesre, függetlenül attól, hogy ez a tiszt az eredeti állománytábla szerint nem tartozik a szakaszhoz. Sőt mi több, ha nem teszi meg, utólag retorzióra számíthat, súlyosabb esetben büntetőeljárásra is. Az efféle parancsnokságátvétel mindennapos volt akár a világháborúkban, akár Vietnamban.
Érdemes megnézni (nem csak ezért, egyébként is) a Zulu című, igaz történeten alapuló klasszikust Michael Caine-nel (a legendás 1879-es Rorke's Drift-i csatáról szól). Ott harci szituációban el kellett dönteni két hadnagy közül, melyik vegye át egy helyőrség parancsnokságát. Egyikük "igazi" csapattiszt volt, a másik pedig egy híd építését irányító mérnök. Végül az utóbbi lett a vezető, mert valamivel korábban végzett a tiszti iskolán, tehát régebb óta volt hadnagy. Mit sem számított a beosztás, csak a rendfokozat (illetve annak azonossága esetén az, hogy ki viseli régebben).
Chief Brody Alien Bodycount 2017.05.18 20:24:11
A filmes "bodycount" (talán hullaszámlálásként fordíthatnánk legjobban) a Péntek 13-filmek kapcsán jött divatba, de a cenzúra is használja mérőszámként. Természetesen jól tudom, hogy az Alien-sorozatnak - ellentétben Jason kalandjaival - nem az a lényege, hogy mennyi embert gyilkolnak le benne, de…..
Chief Brody 2017.05.29 15:01:26
FIGYELEM, KOMOLY SPOILER-VESZÉLY! Nos igen, az a véleményem, hogy a minden idők legjobb sci-fi horrorjából, az 1979-es Alien – A nyolcadik utas: a Halál-ból kiinduló, immár nyolc filmből álló Alien-franchise második legjobban sikerült darabja az Alien: Covenant. Mint ebből a posztból is látszik, az…..
Chief Brody 2017.05.25 09:54:21
@Lector Oris:
Egyszerűen csak arról van szó, hogy nagyra értékelem, ha valaki részletesen kifejti a véleményét és megpróbálja azt alátámasztani, függetlenül attól, hogy az negatív vagy pozitív. Ha valaki veszi a fáradtságot, hogy érvel, az megérdemli a tiszteletet. Amit sokan elfelejtenek kommentelés közben, hogy mennyire értelmetlen, parttalan és kulturálatlan dolog valakire csak azért haragudni, gyűlölködni, fröcsögni, trollkodni, mert más tetszik neki, mint nekünk.

Még egy picit lovagolva a megúszáson: 5 év telt el a Prometheus óta, szóval ha Scott akarta volna, az elérhető legjobb írók bevonásával addig brainstormingolhatott volna, amíg csak akar, hogy tökéletes forgatókönyvet hozzon össze, teljesen fölösleges lett volna butaságokkal gyorsítani vagy könnyíteni a munkát, nem értem, mi motiválta volna a megúszásra a kemény meló helyett. Egyetlen ilyen tényezőt tudok elképzelni, az pedig a 20th Century Fox nyomásgyakorlása a rendező felé. Ugyanis a Prometheus "emberiség eredete" vonalát szerintem nézői-rajongói nyomásra varrták el, olyannyira távol állt az Alien-saga lényegétől. Szerintem ha Scotton múlt volna, az eredeti Paradise Lost elképzelést kaptuk volna meg, a pénzemberek viszont inkább biztonsági játékot akartak.
Chief Brody 2017.05.29 13:46:33
@napalm:
www.youtube.com/watch?v=Y6dSIMFo7iU

A lényeg, hogy az áldozatai testéből csinál tojást (el is nevezték eggmorphing-nak a folyamatot). A rendezői vágásba egyébként visszakerült a jelenet.
Sir Roger George Moore (1927-2017)..
A RENDEZŐ Mikorra Walter Hill befejezte a forgatókönyv első átírását, az ALIEN vált a 20th Century Fox egyik fő tervezetévé. Hillt jelölték a rendezésre, végül azonban ez ütközött A HARCOSOK (The Warriors, 1979) című filmje rendezésével. Alkalmas direktort keresve David Giler újra megnézte a…..
A klasszikus sorozat mind a négy részének létezik a moziváltozattól eltérő speciális verziója. Az első, harmadik és negyedik részhez a 2003-as Alien Quadrilogy 9-lemezes DVD-box kedvéért készültek módosított kiadások (habár Ridley Scott nyitófilmjének rendezői vágását mozikban is vetítették), ebből…..
A nyolcadik utas: a Halál ősbemutatója után alig fél évvel, 1979 decemberében utcára kerülő hivatalos Alien magazin már a címlapján hirdette: "Első jelentés az Alien II-ről". Íme az újságban ezzel kapcsolatban megjelent rövidke cikk: "Nem meglepő módon máris folyamatban van az ALIEN folytatásának…..
Laokoón-csoport (Laokoón és fiai); az ókori Rómából ránk maradt márvány szoboregyüttes: Théodore Géricault: A Medúza tutaja (1818-1819); olajfestmény: H. R. Giger: Hieroglifák; a svájci művész festménye az eredeti 1979-es Alien korai forgatókönyve alapján készült, az idegen életciklusát…..