Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tivadar Polgar

0 bejegyzést írt és 87 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Engem valahogy soha nem érintett meg a stoppolás kalandvágya, de ez persze nem jelent semmit, hiszen világszerte elég sokan próbálnak meg így eljutni egyik helyről a másikra. Közéjük tartozik TeePolgar, aki rutinos stoppolóként foglalta össze sok év alatt (és sok országban)…..
Tivadar Polgar 2018.06.25 03:25:51
@fda: Vannak akik a foutat preferaljak, ott is probalkoztam, de altalaban az autopalya gyorsabban halado autokat es nagyobb forgalmat vonz.

Ha 100km-nel kevesebb a tavolsag akkor nem autopalyazok mert valoszinuleg akkora tavert nem megy ki a varosbol es hajt ra a palyara majd hajt le (lehet hogy csak 10-20 km-re a celallomastol levo lehajton).
Tivadar Polgar 2018.06.25 03:30:36
@Bambano: Az oszkar iszonyat jo megoldas, bar szerintem ez nem az oka amiert a stoppolas, hanyatloban van orszagunkban. A fuvarosok akikkel beszlegettem, ok ugyerzik, hogy a rendszervaltas utan par evvel (`95) kezdett el kikopni a vezetokbol a bizalom es az utazokbol a stoppos vagy (egyik erositette a masikat feltehetoleg).

Az oszkar az hazai szinten faktor, a carpooling vagy a mitfahre... azok angol es nemet megoldasok amik az oszkat koncepciojaval megegyeznek, ott megsem csokken a stopposok szama.
Tivadar Polgar 2018.06.25 03:43:20
@ételizésítő: Kozsomon a kilyavitast. a hejesirasom a sohasem volt elfogadhato. ;)

Ez egy szubjektiv cikk (mint az osszes amit irok). Az en tapasztalataimat tartalmazza, nem masok velemenyet. Tehat ez nem egy angol egyetem altal vegzett tudomanyos kutatas eredmenye es nem is TED eloadas.

Szerintem a bizalom hianya az ami miatt nem popularis Europa egyes reszein (Spanyolo. pl) a stoppolas. Elegge nemzetkozi "jel" es meg Azsiaban is- ahol aztan nem bevett szokas- megallnak. Igaz, itt (Kazakhstan) elkell magyaraznom minden alkalommal, hogy ez nem taxi hanem stoppolas es bar sokan elhajtanak, mindenki erti, hogy mi a kulonbseg.

itt a spanyol lanyokrol a "cikk"
en.wikipedia.org/wiki/Alcasser_Girls
Utolsó részéhez érkezett TeePolgar háromrészes kazahsztáni minisorozata. A mai posztból kiderül, hogyan kell buszra szállni az országban, illetve mi az a visa-run és hogyan lehet lenullázni a napjainkat. (Az előző két részt itt és itt olvashatjátok el.) Tankoló helyi járat…..
Tivadar Polgar 2018.03.30 17:06:11
@Nagy kámpics: Hmm Narcizmus az nem hiszem-legalabbis meg nem ilettem magamat ezzel az onkritikaval, de arrogancia es tobb mint atlagos ego az van mint vesszoparipa. Sok helyzetben -blogolas is tobbbek kozott- ez negativ viszhangot ad es kelt a cikkeimmel.
Tivadar Polgar 2018.03.30 17:10:28
@London2009: Ceget is ugy alapit az ertelmesebb fele a tarsadalomnak, hogy nala okosabb emberekkel veszi korbe magat.
Tivadar Polgar 2018.04.01 03:07:56
@Nagy kámpics: Koszonom akomolyabb gondolat menetet. Erdekes ahogy a buddhista temmploos kommentet irod. nagyon jol van megfogalmazva es pl ezzel teljesen egyet ertek. Nem elvezem a muzeumokba jarast se a templomokba, sot meg az uzleti negyedek felkeresese sem hoz lazba.
Ez nem volt mindig igy mondjuk. Egy ido utan nem okoz elmenyt.
Az ultra futas es a maszas is csak a fizikai teljesitmeny megmereserol szol. Mindkettoben vannak celok de az odavezeto uton semmi sem garantalja hogy a testem engedne egy ido utan a szint lepest. A laikusok miatt hasznalom az Everestet. ketto ev mulva megyek pakisztanba hogy megmerjem magamat az elso 8000-n, a Marathin de Sables-t es a sarkkori marathont is leakarom futni Es ezek meg nem a leg"hitvanyabb" terveim. Az everest talan az egyetlen ami annyira popularis cel, hogy nem kell megmagyarazni.

A sok utazo, plane ez a 18-25 kozotti, velemenyem szerint On kereses, On mutogatas es On anarchizmus miatt megy el. Ezek kozul aki nem tud transzormalodni az uton az mind visszamegy a nagyvarosba (nem pejorativ ertelemben). Eletstiluskent utazik az aki mondjuk 3 honapnal tobbett van uton evente es nem az eladasi osztalyon manager egy multinal (munka vonatkozasu utazas).
Legtobben ezt nem ertik vagy maskeppen latjak. Es nem jelenthetem ki hogy nekem van igazam. Az en valosagom az en tapasztalataimon nyugszik, ami mas elenyeinek lehet teljesen ellentetes.
Ha még soha nem hallottál Shymkentről, ne szégyelld, én is így voltam ezzel egészen addig, amíg TeePolgarnak hála meg nem ismerkedtem vele. Legalábbis a mai poszt erejéig. Ígéretemhez híven folytatódnak ugyanis szerzőnk kalandjai (az első részt itt olvashatod el), immáron ebben a…..
Az nem újdonság, ha valakit a szíve nyugatra visz, ám ha az a nyugat nem egészen az a nyugat, amit megszoktunk, akkor már rögtön érdekesebb lesz a történet. Különösen, ha elárulom, hogy ma egy rendszeres szerző tér vissza TeePolgar személyében, márpedig azt már megszokhattuk…..
Felettébb rendhagyó poszt következik ma, hiszen egy Londonban élő magyar kér tulajdonképpen segítséget az álma megvalósításához, én pedig úgy gondoltam, ennyit elbírnak a blog keretei. Pláne, hogy Feri álma nem akármilyen álom, ráadásul ígéretet kaptam arra is, hogy ha…..
Tivadar Polgar 2017.11.24 20:37:26
@PolgárJenő: Nagyon tetszik az almod, plane hogy ilyen nagyszabasu! Sok sikert kivanok hozza!
A mai történetnek több különlegessége is van számomra. Az egyik, hogy egy olyan országba visz el, ahonnan még nem volt poszt a blog történetében, ez pedig Bhután. A másik, hogy egy rendkívül kalandosnak indult útról szól, ami aztán kissé más lett, mint aminek indult. A harmadik pedig a szerző,…..
Határátkelő A pokol, ami nem az 2017.10.23 06:30:00
A legtöbb országról él egy kép az emberekben, ez a kép persze a legtöbbször torzít. Mégis más a helyzet az olyan esetben, amikor egy nyitott, nyugati társadalomról van szó, és megint más, amikor egy olyan helyről, mint például Afganisztán. Eleve nagy kérdés, miért akar valaki…..
Tivadar Polgar 2017.10.25 04:30:12
@mojoking77: Baaaaz, hat nem irigyellek. Mennyi ido volt visszaterni a regi kerekvagasba neked?
Tivadar Polgar 2017.10.25 04:31:59
@mojoking77: "nikk: Bocs, be tudod linkelni a te postjaidat?" Koszonom a tamogatast :)
Tivadar Polgar 2017.10.25 04:35:53
@commentes nikk: Ezt orommel hallom, hogy sikereket ersz el a postjaiddal. Csak igy tovabb az irasokat. Szerintem sok stressztol megtudod magadat kimelni ha a jovoben nem olvasod ela postjaimat, mert en igy irok es igy elem az eletem. Valoszinuleg kevesbe eroltetett nekem ez mint a legtobb magyarnak a szamlka fizetese, de errol nem tudok nyilatkozni. Meghozza azert nem mert nem elek Magyarorszagon ellentetben a te konkluzioddal en hiszem, ha nem vagy szakerto valamiben akkor semmi ertelme okosnak lenni, mert az csak hangskalazas a semmibe.
Ha azt mondom nektek, Tadzsikisztán, mi jut az eszetekbe róla? Mert őszintén szólva nekem nem sok, aminek volt földrajztanárom most nem örül, de ez van. TeePolgar múlt héten megkezdett kalandjai (akkor a vízumszerzés gyötrelmeibe nyerhettünk betekintést, aki elmulasztotta, itt pótolhatja) ma…..
Tivadar Polgar 2017.10.17 16:25:46
@Nagy kámpics: Koszonom a postodat.
Igen, jol latod, nem ment egyik naprol a masikra, ahogy az sem, hogy elmenjek 3 hetre kolostort epiteni indiaba, hogy masoknak a cegenek elinditasaban segitek szimplan mert jol esik, hogy boldog boldogtalan ingyenelo utazot befogadok amikor egy eppen eletvitelszeruen elek, hogy ha tehetem masnap odaadom a munkat, hogy o keressen penzt, mert en majd "ugyis kitalalok valamit" elven megoldom.
Nagyon sokat veszek ki a rendszerbol, de ha a 7$-t nem ereznem meg, akkor azt sem ereznem meg, hogy miert jo ha a sajat lakasomban en a foldon alszok, mert eppen 8 hatizsakos ingyenelot fogadtam be a shanghai lakasomba anelkul, hogy meg a profiljukat is megneztem volna. Ezeknek ellenere nem irok ezekrol, mert szamomra ez a felvagoskodas es a nagykepuseg, nem az amikor az almaim megvalositasaert tuzon vizen atmegyek.
Tivadar Polgar 2017.10.17 16:36:57
@Herr Géza: Szervusz Geza, Eloszor is koszonom a kommentjeidet, te vagy az egyetlen (ha jol emlkeszem), hogy mindegyik eddigi cikkemre irtal, legyen meleg vagy hideg. A lentebbi postban altalanossagban leirom a vedelem jogan a velemneyemet. A multkori cikemre is irtal es reagaltam is csak akkor nagyon rossz volt az internet, igy nem tudtalak bejelolni rajta.Ha reagalnal arra, megkoszonom, ha nincs mit akkor at is megertem :)
Tivadar Polgar 2017.10.17 17:28:17
Kedves mindneki: Sokat gondolkoztam, hogy hogyan tudnek egy atagos, atfogo valaszt adni a kommentekre. Szemmel lathatoan (majdnem) mindnekiben ellenszenvet valtott ki a cikkem, talan cikkeim (is).
8 eve utazok, Ehhez senki egy garast nem tudott hozzatenni es nem is vartam el senkitol sem.
Egy kozeli ismerosom aki ismeri az eletemet javasolta; irjam le nektek az oneletrajzomat, s talan akkor eloszlatok par ketseget!? -Ha ezutan is tamad bennetek undor velem kapcsolatba, akkor ketto dolgot kerek: ne olvassatok a tovabbi cikkeimet, mert csak bosszusagot okozok nektek, valamint irjatok majd, hogy mennyibol sikerult kihozni 100 orszag bejarasat a nagy tarsadalmi normak megtartasaval <3

Anno kis csiko koromban ott tartottunk anyagilag, hogy honap vegen bab fozeleket felturmixolta edesanyam es azt kentuk a kenyerremint fott etel. (tudom, honnan tellet turmixra...-villaval nyomkodta ossze nyugi). Nem sokkal 14 eves korom utan neki alltam suli mellett ejszakasban arut tolteni a tescoban, hogy lehessen fiatalkorom (berughassak cimboraimmal mert akkor az tunt a legmenobb dolgonak es meg a tarsadalmi ertekek altal probaltam szocializalodni). Erettsegit angolbol tettem bar egeszen addig es meg ketto evig utana is ugy gondolkoztam: en sosem fogok utazni, nem fogok angolul megtanulni es nem is tudok. Egyetem masodik nyaran kimentem Svajcba folyami hajora miutan elvegeztem egy pincer tanfolyamot hogy hajon melozhassak (meg nem voltam 21, igy oceanjarora nem mehettem). Ott rajottem, hogy ha akarok valamit az elettol akkor nekem kulfoldon kell lennem (nem mindenkinek, de nekem igen!).Igy visszaterve Pecsre hanyagoltam az osszes foldrajs oramat es csak angol szakos targyakat vettem fel. Nyaron legkozelebb Kaliforniaba mentem de akkor meg az angolom hitvany volt igy csak paradicsomot szeltem egesz szezonban, viszont sikerult utana egy honapot utazni. kovetkezo nyaron mar WIsconzinban voltam vizimento egy aqua parkban. Ezt kovetoen kikoltoztem Hollandiaba tanulni es suli mellett volt ketto reszmunkaidos munkam, hogy tudjam fizetni a kiadasaimat. Mikor kimentem akkor annyi penz volt nalam, hogy szalamit ettem ketchuppal es tesztaval elso fizetesemig. Mikor elso fizetem megkaptam akkor 23 euro volt nalam...
Ott szerencsere hamar vagyonosodtam igy utana elmetnem indiaba es pakisztanba. Indiaban a Korosi Csoma Sandor altal lakott kolostor felujitasaban vettem reszt mint onkentes ipari alpinista. Itt-also tibetben- kezdtem el a hegymaszast. Kaptam olyan gyomorrontast, hogy Iranba nem tudtam mar beutazni s pakisztanbl visszakellett repulnom. Holandiaba mondtak, hogy a 6 regisztralt eset vagyok az orszagban olyan specifikus etelmergezest kaptam (10 nap alatt 8 kilot fogytam). Majd elkoltoztem spanyol orszagba, eltem Bulgariaba, Del Koreaba is hogy tanulhassak. Ezutan kimentem kb 1.5 evre ujzelandra ahol 4 honapig 7/7napot dolgoztam mint ipari alpinista. nem azert mert csoroskodas volt hanem mert imadtam a munkamat. Legkozelebb ausztralia-vietnam-cambodia-laos-thailand-oman-iran-azerbaidan utvonalon mentem ujzelandrol "haza". Thaifoldon megalltam es elvegeztem az angoltanari kepesiteset amit a Cambridge University ratifikalt. Ennek koszonhetoen eltem es tanitottam egy evet Shanghaiban. Ismet 7/7 napot dolgoztam de most mar 6 honapon keresztul es kerestem annyi penzt hogy ha minimalban utazok akkor 2 evig elkaristolok az uton.
Elinditottam a TeePolgar projektet baratommal (Latvian) es most mar YouTube, IG es sajat honlapom is van. A vegcelom hogy motivacios eloado legyek. Emellett felprofi futo vagyok es hegymaszo. Masik nagy almom hogy megmasszam elso magyarkent az everestet amihez egy ujabb lepest tettem meg iden nyaron amikor is elso 7000 m feletti hegycsucsra ertem fel. kovetkezo kettoben megyek 8000est maszni hogy megnezzem, hogy a testem/elmem birja -e (aki akar jonni az jelentkezhet nalam CVel).
35 eves korom elott beakarom jarni a foldet (most 29 multam), ev vegere kozel 100nal fogok tartani.
Minden nap van annyi megtakaritasom, hogyha akarok akkor holnap elkoltozok barhova a foldon.
Az utazas miatt megkellett tanulnom elengedni masokat az eletemben. Majdnem minden parkapcsolatom eddig addig tartott amig a vizumom. Minden szallasadommal addig tudtam kommunikalni amig ott voltam vele-nem csak azert mert mindkettonknek van sajat elete, hanem mert nem basztatom a telefonomat amikor az utzon vagyok es az almaimnak koszonhetoen kb csak akkor megyek vissza egy orszagba, ha hegyet maszaszni keszulok.
Igen!- sokszor kihasznalok embereket. Igen!-sokat kiveszek a "rendszerbl". Igen!- nem mindenki tartja etikusnak es nem gyomorforgatonak a stilust ahogy elek, megoldom az eletet, es leirom a kalandjaimat. Viszont van amikor a foldon alszok mert masik ingyenelo utasnak atadom az agyamat. Kinaban nem volt olyan nap a 10 honap alatt, hogy ne szallasoltam volna valakit, meg a profiljukat sem nezem meg mert nem erdekel hogy csak ingyen szallas kell e nekik vagy a tarsasagom...Biblia mondja kedves 76% kereszteny: ne itelkezz mert megiteltetsz.
Az, hogy ki milyen messze hajlandó elmenni függ az embertől és persze az álmoktól is. TeePolgar álma például elég messze van, ráadásul rögtön kettő, Tadzsikisztán és Afganisztán. Ha azt gondoljátok, hogy ebbe a két országba (pláne az utóbbiba) nem könnyű eljutni, akkor nem tévedtek, már a…..
Tivadar Polgar 2017.10.10 19:13:54
@Csodabogár
Mas narkozik, megint mas a House of Cards uj evadjat varja. En az egyre nagyobb izgalmat kergetem. Nagyon elvezem amikor erzem hogy egyre nagyobb az izgalom akar a tervezest illetoen akar a terv vegrehajtasa tekinteteben. Egyre “messzebb” kell mennem hogy ez megadja a vart euforiat. Mindenki a boldogsag hormon megkapasa miatt utazik-pihenni a kert vegeben is lehet egy kobeanyaival a kezben, ugyhiszem. Nekem az euforikus allapotot mar bulgar tengerpart nem tudja hozni. Persze volt amikor igen es imadtam abban a pillanatban azt is. Ne erts(etek) felre, nem lenezem aki turistaskodik. Valaki arrol ir hogy hogyan indult el kulfoldi elete, vagy hogyan tanult meg a fia jarni, en arrol hogy milyen elmenyeket kapok az egyre kevesbe latogatott helyek felfedezesebol.
Nagyon romanitukas hangzik, de nem sokban kulonbozik mas helytol. Az emberek ugyanugy elnek csak kulturajokhoz igazitva. Kabulban engem erdekelt leginkabb a haboru. A helyiek teljesen normalisan elik napirendjuket, bar nem sokat kerestek a tarsasagomat ami ebben a tersegben nem megszokott. A konkluzio, hogy itt nem sok joval kecsegtet ha “hitetennel paktal le az ember.

@Muscari
Az utazast amgat axert kezdtem el mert nagyon jo volt kitorni a megszokott eletformabol. Talan ki is voltam ehezve a vilag felfedezesere. Kesobb ez a hirtelen ingerek megtapasztala miatt atment “bejarni az osszesorszagot” kivanalomba se ezert kapkodva, mar mar idegesen haszoltam uj orszagot pecsetjet. Mostanra (kozel ketto eve) lelassitottam es inkabb az emberrekel torteno interakciora, kulturara fokuszalok. S bar meg mindig az az egyik fo cel hogy bejarjam a vialgot, mar nem surgetnek a pecsetek annyira mint regebben.
@NomádMatyi
Eloszor is, nagyon parades a felhasznalo neved 
Igen, adnak visumot a repteren es azzal is erkeztem. Viszont csak egyszeri belepesre adnak es nekem az Afgan project miatt ketszeti kellett. Igy mar a 75 dollar helyett 140 lett volna az osszkoltsege a vizumomnak.
@P.Elliot
Nem tekintenem erolkodesnek, szimplan valaki House of Cards uj evadot var, en azt hogy ellegyen minden papirom intezve es elmehessek (ujra) felfedezni a tarsadalom altal akar jogos akar jogtalan (media) tersegeket, orszagokat. En ebben lelem jelenleg a kiteljesedest. Most Szudanba neztem onkentes helyeket mint angol tanar. Nem erolkodok nem a FB kepek miatt csinalom, szimplan ez vonz. Helyek es elmenyek melyeket se youtube se a szomszed nem tud nekem megadni.
A konzullal valoban szemtelen voltam. Arroganciamnak azert engedtem utat mert a felelosseg minden fajtajat probalta mellozni es valami oknal fogva (nem tudok es akarok itelkezni ebben) nagy reluktanciat mutattott hogy segitsen azon felul, hogy teljesen erthetlenul vette az okaimat hogy miert akarok Afganisztanba menni turista vizummal.
A kemes reszt nem nagyon firtatom mert azzal en egyaltalan nem ertek egyet, de ha majd nem lesz igazam akkor ugysem itt lehet arrol majd olvasni hanem az RTLklub hiradoban (nem tudom hogy mukodik e meg a csatorna) 
Kifejtened, hogy mitre ertetted, hogy nem igazan tudom, hogy mit csinalok? Melyik resze utalt erre a postomnak, hogy igy velekedsz rolam?
@Herr Géza
Szevusz Geza, Remelem senki nem ugatott le a velemenyedert. En biztos nem tettem, sot ertekelm az ennyire reszletes velemeny nyilvanitast amit okokkal tamasztottal ala-Koszonom tenyleg. Nagyon jol latod, trofeagyujtes. 35 eves koromra szeretnek ellatogatni az osszes orszagba. Irnek nektek arrol is, hogy Nepalban mi tortenik velem (jelenleg itt vagyok), de ezt egyaltalan nem talalom erdekesnek, pedig az atlag embernek ez is foldontuli elmeny. Valaki belyeget gyujt, mas szalvetat, megint mas parkolocedulat… en orszagokat. Es valoban buszkeseggel toltott el hogy enyi szarragas utan vegul megkaptam a vizumot. Feljebb irtam is, hogy az adrenalin/tervezgetes az meginkabb hajt elore es ezert is fokuszalok sokkal jobban az “ilyen” orszagokra mint E-Korea meg Afghanistan.
A tiszteletbeli konzulrol es fizeteserol nem tudok, de azon kivul hogy az Eszt nagykovetseg hatuljaban ott volt a Magyar Tiszteletbeli Konzulatusanak “lakaskaja” biztonsagi orrel es akkora terrel, hogy fel ormansag elferne benne, arra velek utalni, hogy nem terez anyasagbol csinalja. Mint irtam emailemre sem valaszlt egy ido utan- “miert lennek szakacs ha nem foznek?” Az angol meg igenis legyen kotelezo egy ilyen poziciot betolto szemelynek. Ha elkernek egy kozepfoku neylvvizsgat egy rajztanartol akkor nemzetkozi ugyekert felelos egyszemelyes nemzeti kepviselokent az angol beszelese nem hogy kozepszinten hanem legalabb c1 szinten varhato el!
Tivadar Polgar 2017.10.10 19:14:59
@Turchi
Koszonom a bizalmat hogy nem ment az oltas a valaszok elmaradasaert. Most jottem meg Nepalba es elotte meg beszoktem Bhutanba-Ez is resze a bakancslistamnak, mint a postolas es torteneteim elmeselese, igy tenyleg ertekelem a kommentket, meleg vagy hideg egyarant mert sokat tanulok toletek, hogy hogyan tudnek irni megjobban.
koszonom megegyszer.

@gabors
Teljesen igazad van az arroganciat illetoen. Sokaig negativan iteltem meg ezen tulajdonsagomat es probaltam elfojtani, de ez csak azert tortent mert a tarsadalom negativan ertelmezi ezt. Nagyon jol vontad le a konkluziot; valoszinuleg ezert is mentem Afganistanba-ki ha en nem, illetve megmutatom en, hogy a youtube meg a hirado nem adja at a teljes kepet.
Kesobbi postod sajnos reszben helytallo-a leiras azt irja, hogy dleutan 4ig lehet befizetni es visszavinni a dijbefizetesrol szolo csekket, nekem delig volt idom. A leiras azt is irja, hogy vagy adnak vizumot vagy nem adnak, a kulugyi ugyeket intezo hiteles szemely altal irt “igazolas” sincsen irva. A google jo manko, de nem keszpenz ilyen ugyekben.
Sajnos megfogom irni, es hegymaszo is vagyok s “frostbite” erte a nyari maszo expediciom soran a labujjamat. Sot azt is latom hogy nem fogom a nyugdij korhatart megrni. Engem eek az elmenyek hajtanak, teged mas. Bizom benne egy nap a te eletedrol is lehet olvasni, mert ugy erzekelem, te jobban kitalaltad a boldogsag titkat mint en a feltunesi viszketegsegemnek a megnyilvanulasi lehetoseget, eszkozet.

@közép dunántúli régió
Igen, Mogadishuba is elakarok latogatni es ismerek is olyant aki volt mar ott, Magyar, gyujti a reptereket es feher. En tovabb szandekozom menni a repternel, de az O peldaja is mutatja, hogy nem lehetetlen . Az utolso mondatodat kifejtened, miert irritalo az irasom szamodra (jon meg ki ketto reszlet ezzel kapcsolatban amikor a Tajikistanban meg Afganistanban toltot idomrol irok, igy azt javaslom, hogy ne olvasd el oket mert azok is hasonlo stilusban irodtak.)
Az alszent moralizalast sem ertem (nem hetykesegbol irom hogy nem ertem)- tenyleg kell az ok okozati osszefugges, mert igy tudok jobban olyan postokat krealni amik jobban emeszthetok az olvaso szamara. Koszonom valasozdat elore is.

@Shanarey
Onmegvalositas teljes es kizarolagos mertekben. Ketto eve vartam, hogy jobba forduljon a helyzet, nem fordult en meg se nore se politikai helyzet javulasara nem varok 3 evet ;)
@Csodabogár
Helyesen latod. Nagyon jol definialtad a hajtoeromet!

@Hari Seldon 2
Koszonom a biztatast :)
Tivadar Polgar 2017.10.17 09:28:48
@Turchi: Ahhh imadom az ilyen embereket, barmit is csinaltatok ott tuti hogy egy konyvet meger az ilyen kaland! van esetleg blogod vagy keptarad ahol kicsit inspiralodhatnek?
Határátkelő Az új mumus 2017.06.17 06:30:00
Az ujgurok egy tízmilliós nép, jórészt Kína nyugati részén élnek. Talán akkor lehetett róluk Európában is többet hallani, amikor a kínai hatóságokkal nem egyszer összetűzésben kerültek. Indokuk rá elgondolkodtató, elég csúnya dolgok történtek arrafelé. Az ilyen egzotikus…..
Tivadar Polgar 2017.06.22 11:12:59
@puhacica: Haha, haat igen, lejartam a labamat mire sikerult megorokitenem mindent. Aztan amikor lattam hogy lemerult az akku de mar maszkaltam a horizonton jo ideje....haat ne tudd meg :)
Koszonom a visszajelzest es a hasznos tanacsokat!
Tivadar Polgar 2017.06.22 11:50:12
@kisrumpf: Koszonom az infot a blogodrol. Tok jo, hogy ilyen gyakran es reszletesen irsz! Nagyon szepen leirod, de ha esetleg egy par kepet meg bepattintanal az remek lenne! Latom esobol nem kell atmenned a skotokhoz :)
Tenyleg remek, hogy az emebrek megosztjak az elemnyeiket. Es persze, vannak szurke hetkoznapok, de a hetvegen nem nagyon van ures jarat ha motivalt vagy! Szerintem nalad azzal meg nincsen gond :)
Legyen szep napod!
Tivadar Polgar 2017.06.22 12:26:42
@Nagy kámpics: Ohh, teljesen vilagos most mar! Nagyon koszonom a visszajelzest. Amugy nagyon sokaig ugy voltam vele, hogy nem akarok beszelni senkihez, haggyanak beken azt "csa"! Az utazas szerelme nelkul sosem tortent volna ekkora (szocialis) fordulat az eletemben.
Ha a gyerekekkel fotozas kiboritott volna akkor az hogy multheten vettem almat a piacon es az elado lefotozkodott vele az megjobban kiverte volna a biztositekot.
Sajnos nagyon sok kulfoldi "fuggo" lesz. Alacsony onbecsulesuek tomkelege jon ide es direkt elvezi ha fotozkodhat....mint holdjaro yeti celebrity. :)
A címből már nyilván kiderült, hogy nagy valószínűséggel nem egy Észak-Koreában élő magyar küldte el határátkelése történetét (bár őszintén szólva már semmin nem lepődnék meg, szóval ha van Észak-Koreában élő magyar, aki nem fél, akkor hajrá…), viszont egy pillantást vetni a világ egyik legelzártabb…..
Tivadar Polgar 2017.05.20 14:41:00
@P.Elliot: A harmadik a szobor resz az ecset, az ertelmiseget jelkepezi, mig a sarlo a mezogazdasagot, s a kalapacs a nehezipart.
Tivadar Polgar 2017.05.20 14:51:08
@vöribaba: Hat az igazat megvalva eddig ipari alpinistakent dolgoztam, s most angol tanarkent. Bar elisemrem az altalad emlitett poziciora faj a fogam, hogy diplomata vizummal utazhassak :) Most eppen Dzungariaban vagyok- kisertetiesen hasonlit Hungaria-ra. Azt mondjak, hogy anno errol a videkrol indult el a Magyar nep. Itt is futoversenyen vettem reszt- ez is lehetne katasztrofa turzmus ( @Pink Petsch, mert itt is elnyomva vannak az emberek, es itt is van szegenyseg) ;)
Ha erdekelnek kepek, videok, akkor latogass el a facebook.com/TeePolgar oldalamra, ott hamarabb fogom postolni mint itt a nyelv miatt.
Szep napot!
Tivadar Polgar 2017.05.23 14:30:48
@Attilajukkaja: Nekunk azt modtak, hogy ecset. Amennyiben faklya a valos informacio, elnezest. Mi ezt az informaciot kaptuk. Ha a szemely megkapta a doktorijat akkor mindnebizonnyal en rendelkezem rossz informacioval :)