Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dr. Farkas Kitti

218 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2023 az az év volt, amely számos változást hozott az életemben. Pályát módosítottam, új képesítéseket szereztem, életmódot váltottam, ismét aktívan mozgok, és menopauza aktivista is lettem. Projetkmenedzserként napról napra csak ültem a számítógép előtt, lelkesen dolgoztam addig, amíg a testem nem…..
Miután kiderült, hogy inzulinrezisztenciám és Hashimotóm van kb 20 évvel ezelőtt sikerült 100 kilóról 85 kilóra fogynom. Örültem a sikernek, ami viszont nem bizonyosult tartósnak. Ahhoz, hogy valamit jól csináljak, értenem kell, mi, miért történik. Ennél a résznél vesztettem el a fonalat és adtam…..
A sikertelen fogyókúrák zöme nem a fogyni vágyók elszántságának hiánya, hanem a helytelen módszer miatt fullad kudarcba. Egy-egy csodadiéta során lehetséges, hogy leadunk kilókat, de ez csak átmeneti, hamar visszatérnek a pluszok. Ez történt Katánál is korában. Az Alakorvoslás Programmal nemrég…..
Nyár előtt szorgosan diétázunk, hogy a strandszezonra elérjük a legjobb formánkat. Ha elérted a célodat, akkor se hagyd el magadat, hiszen a hízás olyan, mint egy lejtő. Az elején lassan indulsz el rajta, de a végén, ha nem vigyázol, brutális sebességre gyorsulsz. Ha pedig nem vagy teljesen…..
A fogyókúrával kapcsolatos tévhitek száma végtelen. Ezen belül is ki kell emeljük a reggelit, ugyanis nem túlzás azt mondani, ezt szinte mindenki rosszul csinálja. Így viszont hiába várjuk az eredményt „Reggelizz úgy, mint egy király”, reggelire bármit ehetsz lemozgod, a narancslé reggel jó,…..
Közeleg a bikiniszezon, a sztárvilág pedig lázasan készül rá. Nem kell aggódni, hamarosan ellepi a sajtót a hír-tsunami a szenzációs fogyásokról és az újabbnál újabb csodálatos módszerekről – orvosként pedig a fejünket fogjuk vagy a szemünket forgatjuk. És készülünk az őszre, amikor a praxisunk…..
Az Alakorvoslás Program létrehozásakor az volt a célom, hogy olyan szakmai tudást adjak a programosok kezébe, amivel megismerik a szervezetüket, megtanulják az alapvető élettani folyamatokat, ezáltal könnyedén megtartják az elért eredményt. Ha pedig felszalad egy-két kiló, tudják, hogyan adják…..
Kata fogyástörténete mindenki számára inspiráló. Egy hároméves és egy négy hónapos kislány édesanyjaként nem a kifogásokat keresi, nem az anyai és háztartásbeli teendőivel magyarázza a plusz kilókat, hanem odafigyel arra, hogy mikor és mit eszik és amikor csak teheti, mozog. Biztos vagyok benne,…..
Sokan vágtak bele egy diétába az év elején. Egy hónap elteltével pedig a legtöbb fogyni vágyó türelmetlen magával szemben és azonnali eredményt szeretne, ráadásul nem kismértékűt. Ez érthető, de gondoljunk csak bele, hogy hosszú hónapok, évek alatt szedtük fel a pluszt, majd hirtelen, hetek, napok…..
Szomorú adatok és helyzetkép Magyarországról. Annak tükrében különösen, hogy a fogyókúra ipar évről-évre sikeresebb. Sajnos nem tudok ebből másra következtetni, minthogy a legtöbb fogyókúrás módszer szakszerűtlen és éppen ezért kudarcra van ítélve a fogyni vágyó.  Az Európai Unió Statisztikai…..
Gyakran kérdezik tőlem, megéri-e az ünnepek előtt diétázni. A válaszom egyértelműen az, hogy igen. Egyáltalán nem mindegy, hogyan érkezünk meg az ünnepi asztalhoz. Miért? Az alábbiak bemutatom a legfontosabb érveket. tipp1Előfordulhat, hogy a hideg téli napokban már felszaladt pár plusz kiló, azaz…..
Judit már elérte a célját az Alakorvoslás Programmal, több, mint 10 kg-tól szabadult meg és ismét 38-as méretű ruhát hord. Mindezt könnyedén, éhezés és szenvedés nélkül érte el.Az alábbiakban az ő fogyástörténetét ismerhetitek meg.Baloghné Horváth Judit vagyok, 43 éves pedagógus, 2 gyermek anyukája.…..
A sikertelen fogyókúrák zöme nem a fogyni vágyók elszántságának hiánya, hanem a helytelen módszer miatt fullad kudarcba. A sikert garantálni lehet egy szakmai programnál, ha a fogyni vágyó betartja a program előírásait látványos fogyást lehet elérni egészségesen, helyes módszerrel, éhezés és…..
Az Alakorvoslás Programban a programosok nemcsak elérik és megtartják vágyott alakjukat, hanem energikusabbak, kiegyensúlyozottabbak, fittebbek lesznek.Éva 43 éves, két gyermek édesanyja. Ülőmunkát végez, édesapja elvesztése óta jelentős súlytöbblettel küzdött addig, amíg meg nem ismerte a…..
Számtalan teendő van egy esküvő előtt: vendéglista, meghívók, helyszínválasztás, ruhaválasztás, menütervezés, tortakóstolás, hogy csak néhányat említsünk. Azonban az egyik legnagyobb stresszfaktor a párok életében, hogy elérhetik-e az álomalakot a nagy napra. Az interneten rengeteg tanácsot…..
A 160 grammos diéta sok embernél működik. De soknál nem. Mi lehet az oka? Ezt a kérdést járja körül dr. Bajnok Éva ebben a cikkében. Mi is ez a diéta pontosabban? A szénhidrátanyagcsere zavar (2-es típusú cukorbetegség, cukorbetegséget megelőző prediabeteses állapotok, mint az IGT, IFG és inzulin…..
A böjtnek számos pozitív élettani hatása van, szakszerűen végezve az egész testet megújítja, a sejteket regenerálja, a szervezetünkben elindult esetleges rossz folyamatokat képes kikapcsolni. A kúraszerű böjt mellett ezt a sok fantasztikus hatást a mindennapi táplálkozásunkkal is elérhetjük az…..
A preload azt jelenti, hogy étkezés előtt 30 perccel beviszünk egy megfelelő összetételű, speciális „fogást”, tulajdonképpen egy előételt, amitől elkezd termelődni az inzulin. Amikor aztán eszünk az inzulin már készen várja a tápanyagokat és nem engedi olyan magasra a vércukorszintet, mintha nem…..
Együnk, amikor csak megéhezünk és azt, amit kívánunk? Lényegében ezt állítja az intuitív diéta, mellyel egyre gyakrabban találkozni. Megállapításai vonzónak tűnhetnek, sőt, még sztár is akad, aki javasolja. Gwyneth Paltrow például egyenesen a böjttel kombinálja ezt az étrendet. De miről is szól az…..
Nagy vitát váltott ki a napi öt étkezést kritizáló blogposztom, és bevallom, ez is volt a cél. A vita jó, mert általa jobban megérthetjük a testünk működését. Szeretek érvelni, és örülök, ha átgondolt ellenérvekkel találkozom. Az ötszöri étkezés kérdése kapcsán például joggal kérdezik sokan, hogy mi…..
dr. Farkas Kitti 2019.04.05 08:11:36
@Anikó Czinkné Sztán: Köszönöm, hogy írtál. Örülök, hogy tetszett a cikk, köszönöm a visszajelzést. Pontosan ez van, amit írsz, nagyon klasszul megfogalmaztad, "cukorban fognak ázni" ez nagyon tetszik!
Szép lassan azt gondolom ez is változni fog itthon és a nemzetközi guideline is begyűrűzik. Mondjuk egyre többen, és akkor egyre gyorsabban terjed az, hogyan lehet javítani és nem fenntartani, rontani az állapoton.
dr. Farkas Kitti 2019.04.26 12:44:30
@Noémi Z: Kedves Noémi! Köszönöm a kérdésed. Éppen most készülök írni egy cikket a témában, hamarosan kiteszem itt a blogon. Addig pici türelmet szeretnék kérni még.
dr. Farkas Kitti 2021.09.22 16:56:20
@Lilla Bárdi: Kedves Lilla! A kóros soványság és az inzulinrezisztencia nem lehet egyszerre jelen, mindenképpen javaslom Dr. Bajnok Éva endokrinológus felkeresését, hogy az egészségügyi állapotoddal kapcsolatban átbeszéljétek a helyzetet és szakorvosi tanácsot adjon neked.
A tortáról általában a csupacsoki kerek édesség jut eszünkbe.De egy torta lehet értékes tápanyagokat tartalmazó reggeli vagy épp sós vacsi is. Az ikreim nagyon szeretnek "tortá"-t enni, ezért egyre több ételt készítek ebben a formában.Az egyik kedvencük ez az egyszerű almás túrótorta, tökéletes…..
Minden évszaknak megvan a saját ízvilága, az éppen elérhető alapanyagok, az éppen érő gyümölcsök miatt.Bármikor is diétáztok a program szerint, óriási recepttárunknak köszönhetően előnyben tudjátok részesíteni a szezonális hozzávalókat, most például - többek között - az almát, a diót, a sütőtököt…..
Az orvosi ajánlás egészségünk megőrzése érdekében a rendszeresen végzett heti 150 perc testmozgás. Ha fogyni akarunk, akkor elősorban kis intenzitású, 60-90 percig tartó edzés javasolt. Sokan – bevallom sokszor én is – érzem úgy, ha nem mozgok legalább 40-60-90 percet egyszerre, annak semmi értelme.…..
Schobert Norbi néhány napja kórházba került, stroke-ja volt, azonban elmondta, hogy az orvosok nem találtak nála szervi problémát, és azt gondolja a túlhajszolt életmód miatt kaphatott stroke-ot. Dr. Tőzsér Berta Mária szakorvosjelölt azonban másként látja a helyzetet, szerinte a ketogén étrend…..
Most, amikor tervezzük, ki, mikor megy a gyerekért és hogyan lesznek a különórák, ne felejtsünk el azt is végiggondolni, hogyan fog a  lehető legjobban táplálkozni a család. Az egészséges, kiegyensúlyozott gyermek jól táplálkozik, nézzük ehhez néhány jótanácsot.  Reggelivel indítsa a napot Az…..