Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ecolife Magazin

282 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egyértelmű társadalmi, gazdasági és környezeti előnyöket jelent, ha 2050-re Európa áttér a kibocsátásmentes lakások építésére – állapítja meg a Cambridge Econometrics új tanulmánya. Ez nemcsak a lakástulajdonosok fűtési költségeit csökkenti, de jelentős haszonnal jár az ukrajnai háború által…..
A WWF Magyarország nem csak természetvédelmi, de az erdőgazdálkodás fenntarthatósága szempontjából is súlyosan aggályosnak látja az augusztus 5-én hatályba lépő kormányrendeletet, amely katasztrófavédelmi szempontokra hivatkozva eltörli a fakitermelés szinte minden korlátozását. Ilyen döntésre…..
2022-ben a globális túllövés napja július 28-ra esik a Global Footprint Network nevű nemzetközi szervezet számítása szerint, amelyet a nemzeti ökológiai lábnyom és biokapacitás adatok alapján végeznek.   Kép forrása: Global Footprint Network, overshootday.org Ez a nap arra figyelmeztet…..
Hétfőtől dohányzási tilalom lépett életbe Barcelona összes tengerparti strandján. Az intézkedés mellett Eloi Badia, az önkormányzat klímavészhelyzetért és ökológiai átmenetért felelős tanácsosa úgy érvelt, hogy Spanyolországban évente ötmillió cigarettacsikk kerül a tengerbe és a dohányszemét…..
A méhek földünk egyik legfontosabb élőlényei. Nélkülük sokkal nehezebb lenne a gyümölcsök és zöldségek kitermelése, alapvető élelmiszereink beszerzése és a minket körülvevő flóra sem lenne ugyanaz. A méhészek kemény munkája mellett bárki segítheti ezeket az állatokat, mégpedig könnyű és gyors…..
Bardóczi Sándor, a főváros főtájépítésze szerint ezt nevezik minőségi faültetésnek. A Stockholm módszer faültetésnek drága ugyan, de "zöld közművesítésként" már nem. Korábbi méretének másfélszeresére nőtt az a fa, amit tavaly ültettek el Budapesten az úgynevezett Stockholm módszer alapján –…..
Magyarország az Európai Unió tagjaként vállalta, hogy 2050-ig eléri a teljes klímasemlegességet. Ehhez át kell alakítanunk az életünket, a termelés módjától, a közlekedésen át az otthonaink energiahatékonyságáig. Az Egyensúly Intézet két szakpolitikai csomagban (Hogyan érjük el a klímasemlegességet?…..
Rekordszámú résztvevővel, vidám hangulatban és rekord mennyiségű összegyűjtött hulladékkal zárult a III. Tisza-tavi PET Kupa. Az elmúlt napokban zajló környezetvédelmi programon ezúttal a tó Tiszafüred és Tiszanána-Dinnyéshát közötti szakaszán több mint 1500 zsák szemetet gyűjtöttek össze a…..
Pulóver, gumiabroncs és rengeteg műanyag - ezúttal is öt köbméter szemét került elő Budapest egyik legfontosabb élővizéből, a Szilas-patakból.  Az újpesti önkormányzat dolgozói 1,2 kilométeren át kutattak hulladék után vádliig az iszapban. A munkához Trippon Norbert alpolgármester is csatlakozott,…..
A WWF Magyarország öt kistelepülésen, a lakosok partnerségében valósított meg a természetes vízmegtartásra irányuló projektet, melynek célja a klímaváltozás következtében fennálló vízhiány csökkentése. A programot monitoringrendszer kiépítésével támogatja a Magyar Telekom annak érdekében, hogy a…..
Bár a kereskedelmi forgalomban kapható legtöbb napelem még mindig szilíciumalapú, már évek óta kísérleteznek a perovszkit nevű kalcium-titanát ásványból készülő napelemekkel is, amelyek nagyobb hatásfokot és könnyebb felhasználást ígérnek. Ezekkel egyelőre az a legnagyobb probléma, hogy sokkal…..
Pálmaolajmentes, Fairtrade, vegán és bio termékekre is könnyen rátalálhatunk a hipermarketekben és drogériákban vásárolva a Tudatos Vásárlók Egyesületénnek mobilalkalmazásával. Az Android és iOS platformokon egyaránt elérhető applikáció használata kényelmes, a Fairtrade világnapra időzített…..
A magyarok többsége támogatná, ha az ásványvizes palackokat az üvegekhez hasonlóan vissza lehetne váltani a boltokban – derült ki a Mizse ásványvíz márka megbízásából készített online reprezentatív felmérésből. Az MTI-nek küldött közleményben kiemelik: Magyarországon a legelterjedtebb…..
Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza 800 fát adományozott Budapest 22. kerületének. A projekt lebonyolításában az ország egyik legismertebb zöld civil szervezete, a 10 millió Fa Alapítvány segített, az ültetések tavaly tavasztól mostanáig tartottak.  A 3-5 méteres facsemetékből 178 darabot…..
Az Országgyűlés megalakulásakor 180 civil szervezet nyílt levélben fordul a miniszterelnökhöz azt kérve, hogy a megalakuló kormányban a természeti erőforrások, a környezet és az éghajlat védelmét önálló minisztérium képviselje. A következő kormányzati ciklusban olyan veszélyekkel kell szembenéznie…..
Március elején több ország – köztük az Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália – is jelezte, hogy betiltja az orosz kőolaj importját, Nagy-Britannia pedig fokozatosan tervezi a leállást az év végéig. Ezzel szemben az orosz kőolaj legnagyobb importőre, az Európai Unió egyelőre adós maradt egy ilyen…..
A magyarok több mint 90%-a elvárja a mindenkori kormánytól, hogy a természet- és klímavédelem ügyét kiemelt fontossággal kezelje, és lakóhelytől függetlenül döntő többségük úgy gondolja, hogy minden kormányzati ciklusban önálló környezetvédelmi minisztériumra lenne szükség hazánkban – derül ki a WWF…..
A víz világnapján, március 22-én rendezték meg a második "Smart Water: Fenntartható Vízgazdálkodás" nevet viselő digitális eseményt. A rendezvény fontos platformja volt a vízkészlet-gazdálkodás intelligens megoldásairól szóló párbeszédnek és vitának. A digitális eseményt a Resideo, egy kényelmi…..
László Ervin kapta a „The Visioneers International Network” elnevezésű nemzetközi szervezet életműdíját, az „emberiség hőse” kitüntetéssel. A díjjal a tudomány, a filozófia és a rendszerelmélet területein végzett példaértékű munkáját, valamint az emberiség életminőségének békés és igazságos…..
A víz világnapját Magyarország rendkívüli szárazsággal "ünnepli". A vízhiány oka sokrétű, hatásai pedig az élővilág pusztulása mellett már az élelmezés-biztonságunkat veszélyeztetik. Ezért a WWF Magyarország arra figyelmeztet, hogy átgondolatlan félmegoldások és látszatberuházások helyett végre…..
Az Egyesült Államok és Norvégia azt jelezte szerdán, hogy az eddigieknél kissé még több gázt tud küldeni Európába az orosz gázszállítások helyettesítése érdekében, Olaszország pedig azt jelezte, hogy legalább három év kell nekik, mire teljesen ki tudják váltani az orosz gázfelhasználást.…..
A tagállamok olyan szerződést szorgalmaznak, amely a műanyag teljes életciklusát szabályozza a gyártástól az ártalmatlanításig. Ebben állapodott meg a világszervezet kenyai környezetvédelmi közgyűlése. Az 1950 és 2017 között előállított, becslések szerint 9,2 milliárd tonna műanyagból mintegy 7…..
A jelenleg kitűzött fenntarthatósági célok elérésével nem oldjuk meg azt a problémát, hogy lassan élhetetlenné válik a Föld. Legfeljebb halasztani tudjuk az elkerülhetetlent. - int László Ervin, a Budapest Klub alapítója. Ugyanakkor még soha nem volt akkora esélye a fenntartható világ…..
A klímaváltozás Európa partjait támadja, a vízszint emelkedik, az erózió felgyorsul. A francia Normandia régióban hatalmas sziklák omlanak a tengerbe, Németországban az Északi-tengernél, az UNESCO által védett ártér és a szigetek vannak veszélyben. Hans von der Brelie beszámolója. Egy óriási…..
Különleges új szélturbinát fejlesztettek ki a Lancasteri Egyetemen: az O-Wind érdekessége, hogy egy poliéderről van szó. Ennek is köszönhetően a turbina minden irányból képes befogni a szelet, illetve hasznosítani azt.  Az O-Wind két megalkotója, Nicolas Orellana Olguin és Yanseen Nooran főként a…..