Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Koós Levente

43 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1. kép A Servette 1958/59-es csapatfotója, rajta az ifiválogatott tagjaival Az elmúlt években sorra születtek olyan kiváló és hiánypótló munkák, amelyek a kádári sportelhárítással foglalkoztak, ám az 1956-ban "kint maradt" ifiválogatott történetének teljes szakmai feldolgozása ezeddig még nem…..
A Ferencváros és az állambiztonság témájában jártas érdeklődök minden bizonnyal Novák Dezső ügynöki múltjáról rendelkeznek a legtöbb információval. Ismerik ügynöknevét („Nemere”), olvasták a botrány kirobbanásakor vele készült interjút 2004-ben, esetleg a történetével foglalkozó könyvet. Ebben a…..
A napokban megjelent sporttémájú könyvem (Egészpályás letámadás. A Fradi és az állambiztonság 1945-1970 között. Inverzmedia, 2019)közel ötven, a pártállam idején beszervezett ügynök tevékenysége segítségével igyekszik bemutatni a Fradi és a kommunista pártállam viszonyát. A könyv alábbi részlete…..
A napokban megjelent sporttémájú könyvem (Egészpályás letámadás. A Fradi és az állambiztonság 1945-1970 között. Inverzmedia, 2019)közel ötven, a pártállam idején beszervezett ügynök tevékenysége segítségével igyekszik bemutatni a Fradi és a kommunista pártállam viszonyát. A könyv alábbi részlete a…..
„Magyar vagyok, keresztény vagyok, fradista vagyok. Ezekből egy is elég, hogy ebben az országban semmire se vigyem.” A sokak számára jól ismert aforizma szerzője Lakat Károly, az egyik legtehetségesebb valaha élt magyar labdarúgóedző. A tökéletesen felépített gradáció mindhárom elemének valódi…..
Az alábbi történet az egyik legismertebb magyar színésznő és a kádári állambiztonság kapcsolatáról szól. Mivel a hatályos ügynök –és adatkezelési törvény a józan ész határain túlmenően is gúzsba köti a kádári múltfeltáráson fáradozó kutatókat és történészeket, nem tehetem meg, hogy az érintett…..
Koós Levente 2019.06.17 22:24:02
@szepipiktor: Köszönöm!
Koós Levente 2019.06.17 22:27:11
@lomposfarkas: Az Ungváry-Tabajdi: Befejezetlen múlt: a pártállam és a belügy című (remélem, jól írtam) könyv éppen ezzel a kérdéssel és persze a rengeteg nehézséggel foglalkozik. Amúgy tökéletesen igazad van.
Koós Levente 2019.06.18 10:26:34
@Tangooo: Ismerem Borvendég Zsuzsanna könyvét, volt a kezemben is. Én másik "foglalkozási ágról" írtam, és amelyben leginkább otthonosan mozgok (sportvilág), ott nem volt ez tapasztalható. Sőt, nagyon sokszor értetlenül állok az előtt, hogy miért nem szerveztek be bizonyos sportolókat, amikor a belügyi logika ezt kívánta. Röviden: nyilván az áb súlyozottan működött, a gazdasági kapcsolatok, vagy a diplomácia értelemszerűen a sportérdek (vagy a filmvilág) felett állt, ezért ezeken a területeken számszerűen is sokkal több hálózati személlyel találkozunk. De igazából a külkernek semmi köze ahhoz, amiről én írtam.
A magyar futballtörténelem telis-tele van szimbolikus eredményekkel és eseményekkel. Az egyik ilyen a Ferencváros 1963-as bajnoki címe, amelyet már a kortársak sem tudtak a politikai változások figyelembevétele nélkül értelmezni. Az ’56-os elítéltek többségének nyújtott amnesztiával párhuzamosan a…..
Az egykori BM III/III-A alosztályának alábbi jelentése a Hazafias Népfront  1967-es Sportcsarnokbeli nagygyűlése után íródott. A megszokottaktól eltérően a jelentést  ezúttal mindenfajta magyarázat nélkül közlöm, hiszen a sorok önmagukért  beszélnek.   „Az utóbbi évek folyamán egy esetben fordult…..
1. kép: Szalay Miklós 1972-ben a Batthyány-örökmécsesnél 45 évvel ezelőtt már februárban riadót fújtak a BM III. főcsoportfőnökségén, hogy a tavaszi „Nagy Négyes” szocialista ünnepkörét se huligánok, se tüntetők, se egyéb nem kívánatos elemek ne zavarhassák meg. Ezek közül természetesen a március…..
Az 1956-os forradalmat követő emigrációs hullám a magyar labdarúgókat sem kerülte el. Mára már általánosan elfogadott vélemény, hogy az akkori szabad világot választó tehetséges focistáink itthon maradásuk esetén az Aranycsapat kiöregedő tagjainak méltó utánpótlásai lehettek volna. A következő írás…..
Koós Levente 2019.02.14 12:06:21
@Frady Endre: Nincs sajnos, erről én nem olvastam/hallottam semmit. Sőt, az egész kinti életéről alig találtam valamit...
  „Kár érte, kiváló ügynök volt!” – hangzott el a sokak számára híressé vált mondat a Nyomás, utána! című Bud Spencer-Terence Hill filmben. „Kár érte, kiváló ügynök volt!” – mondogathatták egymásnak a kommunista állambiztonság tisztjei 1969-ben, amikor „Tarcsai” fedőnevű ügynökük saját otthonában…..
A rendszerváltás hajnalán a labdarúgás szurkolói szubkultúrájában már jól ismert jelenség volt a huliganizmus. A szurkolók e sajátos viselkedési formájának első hazai megjelenésével és az egykori politikai rendőrség kapcsolatáról már korábban is írtam, ami ide kattintva olvasható. A következő cikk…..
Nincs abban semmi meglepő, hogy a kommunizmus politikai rendőrsége a divatszakmában is kiépítette besúgóhálózatát, amely a diktatúra puhulása során egyre több nyugati kapcsolattal rendelkezett. Az újabb '56 elkerülése érdekében nyakunkba akasztott fogyasztói szocializmus egyre-másra termelte ki a…..
  1955 tavaszán egy autó parkolt le a XI. kerületi Fadrusz utcában, és az abból kiszálló államvédelmis hadnagy a harmincas házszám lakói közül a társasház békebizottsági tagját, a házbizalmit, és még egy további lakót csengetett fel. Mindhármuknál ugyanarról a személyről érdeklődött: a házban lakó…..
Koós Levente 2018.10.20 09:18:39
@Hungarian Geographic: Sok igazság lehet abban, anit írsz! Én például Dalnokiról nem tudtam, hogy '53-ban tárgyalt a Honvéddal. Nem emlékszel véletlenül, hol olvashattad ezt? Arról, hogy miért nem kapta vissza a nevét, még fogok írni itt a blogon, van arról is forrásom.
Koós Levente 2018.10.20 12:37:59
@Hungarian Geographic: Köszi szépen!
Koós Levente 2018.10.20 13:36:58
@Hungarian Geographic: Az Öcsi bácsiról írt írásod minden szavával egyetértek. Nyílvánvaló, hogy erről a kérdésről minden, a magyar focit vaéamennyire is szerető/követő drukker így vélekedik. (Az általad felvetetett kérdésekkel folyamatosan foglalkozom, fehéren-feketén megírom, ha van elég hitelesként kezelhető forrásom. De Honvédosként sosem fogok felébredni. :) )
1. kép Meglehetősen különleges történet olvasható Faludy György visszaemlékezéseiben (Pokolbéli víg napjaim, Budapest, 1989.) azokról a napokról, amikor a második világháborút követően hazatért nyugati emigrációjából. A zsidó származású fiatal költő 1938-ban döntött úgy, hogy a nácizmus veszélye…..
Koós Levente 2018.09.22 14:18:53
@wombat wombatovics wombatow: Köszi, nekem is nemrég akadt újra a kezembe. Nagyon szeretem.
Koós Levente 2018.09.22 14:21:51
@PiszkosFreddy:
Örülök, köszi!
Koós Levente 2018.09.22 14:31:02
@ninimimi: Köszi szépen, és azt is, hogy utánanéztél a Dávid-csillagos egyenruhának!
Psota Irén (forrás: promotions.hu) Az '56-os forradalom leverését követően az újjászerveződő politikai rendőrség kiemelt figyelemmel követte azon honfitársaink sorsát, akik jóllehet, a harcok során elhagyták Magyarországot, de rövid időn belül hazatértek. Az egykori állambiztonsági iratokban…..
1. kép: Az '58-as világbajnokság plaktája Hatvan évvel ezelőtt ezekben a napokban tért haza a magyar labdarúgó-válogatott a svédországi világbajnokságról. Az Aranycsapat sikereihez szokott futballszurkolók számára a csoportból való kiesés akkor óriási kudarcnak számított, jóllehet a forradalom…..
  1967 ősze igencsak sűrűre sikeredett a magyar-román labdarúgó-kapcsolatok terén. Mindössze egy hónap leforgása alatt találkozott egymással az utánpótlás válogatott, az ifjúsági válogatott, a B válogatott, a Népstadionban rendeztek egy Budapest-Bukarest mérkőzést, és nem utolsósorban a…..
1. kép Kennedy és felesége, Jacqueline Kennedy  1961 júniusában Kennedy-Hruscsov csúcstalálkozót tartottak Bécsben. A berlini válság idején megvalósult kétoldalú tárgyalás a várakozásokkal szemben nem enyhítette a két szuperhatalom közötti feszült viszonyt, így sem a rakétatelepítésekkel, sem…..
A Ferencváros 1961-es bajnokcsapata (ftcbaratikor.hu)   Budapesten a minap kezdődött meg a 2018-es divízió 1/A jégkorong-világbajnokság, ahol ismét a magyar válogatott sikereiért szoríthatunk. A következő írás a magyar jégkorong-sport történetének eddig még feltáratlan területére kalauzolja az…..
Koós Levente 2018.05.10 22:48:41
@Alick: Az valóban igaz, hogy nem a hangulatjelentések voltak a pártállami diktatúra legfontosabb iratanyagai, de ne feledjük el: a gyártósoron hangosan kommunistázó, Kádárt szidó melós könnyen megnézhette magát, ha neve bekerült egy hangulatjelentésbe...
Koós Levente 2018.05.11 21:58:12
@Alick: Persze, ez abszolút igaz. Ráadásul 1970-től a belügy is egy általános decentralizálásba kezd, kirúgnak több ezer ügynököt. Kádárék teljesen reálisan felmérik, hogy már alig kell valamitől/valakitől tartani, nincs szükség a társadalom egészének megfigyelésére. Persze a lánchídi csata megint más, a 80-as évek közepétől omladoznak a falak, akkor éppen megint túladminisztrálják magukat ügynökökkel. Nyilván, megint félnek. De ne felejtsük el, hogy amikor "Kocsis" jelentései íródtak, a hatalom még bőven akasztotta a forradalmárokat. Amúgy teljesen helyes a meglátásod.
IL-14 típusú repülőgép. Ilyennel utaztak a Fradisták is. Forrás: retronom.hu   1965 tavaszán a Ferencváros a VVK küzdelmek (gyakorlatilag a mai Európa Liga elődje) negyedik körében az Athletic Bilbao-val találkozott. A cél az elődöntőbe való jutás volt. A párharc első mérkőzésén a Fradi a…..
Vitray Tamás (forrás: blikk.hu)   A hatvanas évek elején még gyerekcipőben járt Magyarországon a televíziózás, ám a kommunista hatalom a kezdetektől fogva tisztában volt a terület állambiztonsági kockázataival és lehetőségeivel is. Éppen ezért semmi meglepő nincsen abban, hogy a belügy a televízió…..
Koós Levente 2018.02.24 00:10:43
@Kelly és a szexi dög: Hidd el, én is máshogy állnék hozzá, ha nem kötné a kezemet ez a drága kis ügynöktörvény. Ha változik, én is bátrabb leszek...
  A legismertebb magyar huligán, Karsai „Hypós”  Ferenc (1966-2010)  A focirajongók számára közismert tény, hogy a modern kori futballhuliganizmus a 80-as években gyűrűzött be Magyarországra. Megjelenésének és kibontakozásának tudományos vizsgálata azonban több okból is igen problematikus. Az…..
Koós Levente 2018.02.13 15:20:40
@satie: Szia! Dobj egy levelet ide, megírom: besugnak@gmail.com
Koós Levente 2018.02.13 15:21:55
@maradokapénzemnél: Lesz még itt huliganizmus, gyűlik az anyag, csak nem elég gyorsan.
Koós Levente 2018.02.13 15:24:12
@mojoking77: Szia! Nekem is dilemma volt, hogy akkor most írjak egy Hypós allezusammen posztot, vagy egy rövidebbet. Végül azért döntöttem így, mert azt gondolom, találok még róla a levéltárban és akkor a kép bővíthető lesz. Köszi a hozzászólásod!
Kép forrása: vaskarika.hu   Cseh Tamás és Bereményi Géza Frontátvonulás című műsorának elemzése alapos tanulmányért kiált. Jelen írásomban a darab egyetlen momentumát szeretném kiragadni: a hetvenes évekbeli magyar társadalom intranzigens részének találkozását a hatalom bitorlóival. Ecsédi Tamás…..
Koós Levente 2018.01.22 18:28:25
@közép dunántúli régió: Igen, a hetvenes évek végétől már megjelenhettek, inkább az a figyelemreméltó, hogy 72/73-tól többször is próbálkoztak, eredménytelenül.
Az aranylabda átadásának pillanata a Gundel Étteremben   1967. december 24-én Boskovics Jenő sportújságíró telefonon hívta fel Albert Flóriánt, aki a Szentestét otthonában, családja körében töltötte. Az immár kétszeres apának számító sportoló (az alig kéthetes „Kisflóri” december 12-én született)…..