Regisztráció Blogot indítok
Adatok
attitűd

0 bejegyzést írt és 36 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Eric-kel mindketten heves lakáskeresésben vagyunk, és erre a remek ajánlatra bukkantunk az interneten : értékesítés eladó ingatlan típusa lakás ingatlan építése…..
Az elektronikus cégeljárás körül szappanopera újabb fejezete az alábbi közlemény. Aki nem értené, az alapprobléma a következő: eddig az összes benyujtandó dokumentumot cégenként csak egyszer kellett elektronikus aláírásal és időbélyeggel ellátni. Most néhány bíró úgy…..
TheElf küldte be az alábbi levelet témaindítónak. A garancia és jótállás sajátos értelmezése nagyon is jellemző szűk kis hazánkra, sajnos a több tízmilliós új építésű ingatlanok esetében is simán lerázzák magukról az ilyenfajta kötelezettséget az építtetők, főleg,…..
Az alábbi bonyolult problémát a szombati munkanap emlékére teszi közzé a Zugügyvéd. Azt már meg sem említi a levélíró, hogy egyes dolgozókra rászólnak a felsővezetők, hogy miért nem mennek az első emeletre gyalog, miért lassítják a liftet, de ez talán egy másik levél…..
attitűd 2008.05.03 15:50:59
Két eset lehetséges.

1) A munkaszerződésben kifejezetten rögzítve van, hogy a munkaidő mettől-meddig tart, ezen belül a munkaközi szünet is. Ebben az esetben a munkáltató a munkavállaló egyetértése (közös megállapodás) hiányában nem módosíthatja a munkakezdést 9 óráról korábbra egyoldalú utasításával, és nem növelheti/csökkentheti a Munka Törvénykönyve keretei között maradva sem a munkaközi szünet idejét/időtartamát.

2) A munkaszerződésben csak az van, hogy teljes munkaidőben, napi 8 órában alkalmazzák a munkavállalót. Ebben az esetben irodai munkakörökben ez nappali munkavégzést jelent, ezen belül pedig a munkáltató - munkaszerződés, kollektív szerződés eltérő rendelkezés hiányában - teljes joggal utasíthatja a munkavállalókat, hogy a napi 8 órát ezentúl ne 9 től, hanem 8-tól kezdjék el ledolgozni. Hajnali négyet nem mondhat, mert az nem nappali munkarend, de 9 helyett 8-at vagy 10-et, azt igen, teljes joggal. És simán rendelkezhet úgy, hogy az ebédidőt mondjuk nem délben, hanem fél egytől adja ki, és nem 30 percre, hanem 1 órára. Az a lényeg, hogy a Munka Törvénykönyvében szereplő minimális garanciákat (kógens rendelkezések) betartsa. Így pl. az ebédszünet nem lehet kevesebb 20 percnél, és több 1 óránál. Ezen belül ő dönt, hogy mennyi.

Papírkutyának meg maximálisan igazat adok. Tragikus, hogy az ún. "állami szférában" valaki emiatt kizsákmányoltnak érzi magát. Nem kívánom a levélírónak, hogy megtapasztalja a magánszféra szabályrendszerét, mert nem sokáig húzná ki ott ezzel a hozzáállással.
Az persze megint más dolog, hogy nem szabad mindent szó nélkül lenyelni, és ki kell állni a munkavállalói jogokért, a levélíró azonban az ő helyzetében jobban teszi, ha csendben marad, mert ha emiatt lázadozik, esetleg kilép a munkahelyéről, akkor kénytelen lesz azzal szembesülni, hogy máshol sem jobb a helyzet, sőt...
Egy idő után már szívesen dolgozna reggel 8-tól este 6-ig is, csak kapjon munkát.
attitűd 2008.05.05 23:03:25
Középkorú, már bejáratott emberek meg állami aktatologatók (és itt nem az egész állami szférát szólom le, csak a nagyobb részét) könnyen okoskodhatnak. Lassan 50 éves létemre én sem pedálozok a munkahelyemen, hiába mert nem féltem a helyem.

Azonban jó lenne egy kicsit a multi-versenyszférában dolgozó fiatalabb pályakezdők (vagy idősebb kényszerű pályamódosítók) fejével gondolkodni itt azoknak, akik csuklóból "lebalekozzák" azt, aki a munkaidején túl egy órát dolgozik, ha ezzel biztosítva látja előrelépését, meg ha megkérik rá, akkor ingyen is túlórázik este nyolcig mondjuk kéthetente egyszer.

Nem baj, jönnek a leépítések az állami szférában, sokan belekényszerülnek majd a versenyszférába. Kíváncsi vagyok, hogy fél év kényszerű munkanélküliség után egy végre megcsípett munkahelyen visszapofázik-e majd a főnökének is a balekozó illető, amikor arra kérik, hogy ugyan fejezze már be ezt a ma átadott és holnapi határidős munkát akkor is, ha ezért este hétig bent kell maradnia.

Mert ha visszapofázik, akkor a próbaidőt sem tölti ki. Ha pedig nem tud a versenyszférában egy komolyabb (és igen, megterhelőbb) állásban mondjuk 3 évig helyt állni, akkor örökre pályakezdő bérért dolgozhat, rosszabb esetben jön a fél év munkanélküliség, 1 hónap munka körforgás. Amiből nehéz megélni.

Ha már bedolgozta magát, akkor lehet egy kicsit lazítani, de aki alapból azzal kezdi a versenyszférában, hogy egy mondat megfogalmazása közben kalap-kabát a munkaidő végén, meg felháborodik, követelőzik, fenyegetőzik, az sohasem fogja úgymond bedolgozni magát.
attitűd 2008.05.06 19:17:39
efi: Kissé felnyomtad az agyamat, ezért legyen ez az utolsó hozzászólásom munkamorált illetően, aztán lezárom a témát részemről.

1) A Munka Törvénykönyve szerint a munkavállaló kötelezettsége, hogy a munkaidő kezdetén munkára képes állapotban a munkahelyén megjelenjen és munkavégzés céljából a munkaideje alatt rendelkezésre álljon.

Ezt a versenyszférában, ahol folyik a küzdelem a megrendelőkért, ügyfelekért úgy értelmezik, hogy ha momentán nincs is munkád, mert ilyen is van ritkán, akkor is végig ott kell lenned. Sőt, lehetőleg egy kicsit tovább, mert ha egy új ügyfelet szalasztasz el amiatt, hogy 4 órakor elmész, ő meg 4 óra 20-kor telefonál (mert nem feltétlenül tudja, hogy meddig tart a munkaidőd), akkor az ügyfél felhívja a konkurenciádat, ahol még 4:20-kor is felveszik a telefont, és tőle rendel.

Az állami szférában meg többnyire nincs küzdelem az ügyfelekért, sőt, az ún. szolgáltató cégek egyenesen a halál kék eres f*szára kívánják az ügyfelet, csak zavarja őket a csevegésben meg a kávézásban. Ezért van pl. az, hogy én pénteken 12 óra után állami intézménybe (önkormányzathoz) már nem telefonálok, mert úgyis minek. Ugyan 14:30-ig tartana a munkaidejük, de vagy már nincsenek bent 12 után vagy ha igen, akkor nem veszik fel a telefont vagy ha valaki felveszi, akkor letagadtatja magát. Esélytelen.

2) A munkaközi szünet időtartama - munkaszerződés, kollektív szerződés eltérő rendelkezése hiányában - nem számít bele a munkaidőbe.

A versenyszférában ezt szó szerint veszik, és többnyire nincs eltérő rendelkezés, ezért nem is létezik 8 órás munkanap, mert hozzájön az ebédidő, amit biztosítanak, de mivel a törvény értelmében nem munkaidő, nem fizetik ki. Adnak 1 óra ebéfdszünetet, de elvárják, hogy ha kényelmesen megebédeltél 20-30 perc alatt, akkor csak azért ne menj el kirakatokat nézegetni vagy a közeli plázába, hogy "Úristen, csak dolgozni ne kelljen".

Az állami szférában a dolgozók hajlamosak beleszámolni az ebédidőt a munkaidejükbe. Hiába van az, hogy még nem hallottam olyan pl. okmányirodai ügyintézőről, aki ebédelés közbe is kiállította volna a forgalmi engedélyem, sőt, ők azért beleszámolják. Meg az öt-hat kávé-, és cigiszünetet is. Ezért ha a munkaidejük munkaközi szünetekkel együtt több, mint 8 óra (mondjuk 9), akkor sírnak-rínak, hogy ők ki vannak zsákmányolva.

3) És ez volt a legfelháborítóbb az érvelésedben. Én sem azért túlórázok alkalmanként, mert annyira sz*r munkaerő vagyok, és nem tudom beosztani az időmet, hanem mert pl. egy könyvelőirodában az okos ügyfél gyakran 1 nappal az adóbevallás határideje előtt jelentkezik be, hogy nem boldogult a bevallással a megszokott "Micike" könyvelője, és most nagy sz*rban van, tudunk-e segíteni? Mi persze tudunk, de nem 8 órai munkába kerül ez, hanem mondjuk 11 óraiba. Ezért cserében aztán hiába túlórázik az ember ingyen, ha jó munkaerő, mwegbecsülik, 1-2 év múlva előléptetik, aztán ezért keres többet, mint sok síró-rívó bérszámfejtő a MÁV-nál. Ami szintén nem küzd mostanában az ügyfelekért.

Az állami szférában sokszor
A családjogi ügyek között a gyermek-elhelyezési perek hangulata alulmúlja a vagyonmegosztási tárgyalásokét. Egy ilyen üggyel kapcsolatos levelet tesz most közzé a Zugügyvéd. Tisztelt Zugügyvéd! Jelenleg gyermekelhelyezési és gyermektartási per van folymatban gyermekemmel…..
A körülöttünk lévő világ elég hangos már így is, nem hiányzik senkinek, hogy újabb zajforrásokkal vegye körbe magát. Ezért érdemes inkább hangtalan, vagy legalábbis a szokásosnál halkabb háztartási gépeket vásárolni otthonra, hogy így is csökkentsük a dobhártyánkra…..
A parkolási bírságtörténetek újabb változatáról szól az alábbi levél. A Zugügyvéd is tapasztalta már, hogy egyes ilyen ügyekben eljáró ügyvédek már-már hatóságként kezdenekel viselkedni. Tisztelt Zugügyvéd! A következő ügy van éppen folyamatban, aminek sajnálatos…..