Regisztráció Blogot indítok
Adatok
papírkutya

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az alábbi bonyolult problémát a szombati munkanap emlékére teszi közzé a Zugügyvéd. Azt már meg sem említi a levélíró, hogy egyes dolgozókra rászólnak a felsővezetők, hogy miért nem mennek az első emeletre gyalog, miért lassítják a liftet, de ez talán egy másik levél…..
papírkutya 2008.05.03 14:52:51
Ami a jogi problémát illeti: ahogy számos felhasználó helyesen megjegyezte, az ebédidő (munkaközi szünet) nem tartozik a munkaidőbe. Ettől eltérően lehetséges megállapodni, de az ilyen gyakorlat a privát versenyszférában jobbára ismeretlen. Simán lehet, hogy 20 percről ebben az esetben is felemelték 40 percre az ebédidőt, így meg kijön a napi nyolc óra.

A másik, amit nem értek, az a kicsinyesség. Minden személyeskedés nélkül, a beíró "kizsákmányolt" bizonyára még életében nem dolgozozz az igazi privát versenyszférában, mert akkor eszébe nem jutna ilyen dolgok miatt panaszkodni. Meg a lift miatt sem.

Én magam bizony a privát versenyszférában dolgozom, szintén "irodai" munkakörben.
Nálunk a kezdés 8.30-kor, a munkaidő hivatalos vége 17.30-kor van. A cég igen praktikusan 1 óra "ebédidőt" ad, tudván, hogy nem tudod kihasználni, mert az ipari park területén ennyi idővel nem tudsz mit kezdeni. Ahhoz kevés, hogy alatta elmenj valahova ügyet intézni, ahhoz pedig sok, hogy megebédelj, ami 20 perc alatt megvan. Ügyes húzás a részükről, mert a legtöbb hozzám hasonló alkalmazott éppen ezért ki sem tudja használni, hanem helyette is kénytelen az irodában ülni, és jobb híján dolgozni, csak ezt nem fizetik. Kimondatlan is a szabály, hogy az ebédidőre "legyen elég max. fél óra". Ezzel nincs is probléma, mert mint említettem, mást úgysem tudsz csinálni, ha akarnál sem. Hacsak nem szeretsz a pusztában sétálgatni még 40 percet mondjuk télen fagypont alatti hőmérsékletben.
Emellett szintén kimondatlan szabály, hogy akkor is, ha nincs határidős munkád, 18:30 előtt nem "illik" hazamenni. Ha mégis rendszeresen 17:30-kor kikapcsolod a géped, és kalap-kabát, akkor nem szólnak ugyan semmit, csak következtetnek "elhívatottságod" mértékére. Ami azt jelenti, hogy ha próbaidő alatt vagy, akkor azt nem fogod ilyen magatartással sikeresen kitölteni, ha pedig később szoksz rá erre a gyakorlatra, akkor keresnek a helyedre egy "elhívatottabb" munkatársat, neked pedig felmondanak. És találnak a mai világban 1-2 hónapon belül, hidd el.
Ha szervezkedni kezdsz, meg megsértődsz emiatt, akkor is "útilapu" előbb utóbb, találnak rá törvényes indokot, van állandó megbízott ügyvédi iroda, aki hasznos tanácsokat ad erre az esetre. Benyelik inkább a felmondási időt, ha muszáj, de ilyen munkamorált tanúsító emberekkel nem akarnak hosszabb távon együtt dolgozni.

Ha határidős munka van, akkor persze természetes a fizetetlen túlóra, esetenként este 9-10-ig dolgozhatsz bent.

Mindezt csak azért írtam le, hogy a T. Beíró szerintem ne annyira érezze magát "kizsákmányoltnak".