Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Iridium

0 bejegyzést írt és 397 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Messze a legkisebb prioritást kapott legfontosabb kérdés idén. Nézzük leegyszerűsítve: Az állam súlyos pénzekből kitaníttat minden évben x számú embert orvosnak, majd utána ad nekik nettó 82 ezer forintos fizetést. Állam bácsi, normálisnak tetszik lenni?A diplomához…..
Régebben már volt arról szó, hogy a magánnyugdíj-pénztárak államosításából származó bevétellel az állam konszolidálni szeretné a MÁV-ot. Most eljött az idő, a tervek szerint az állam július 31-ig átvállalná a MÁV mintegy 300 milliárd forintos adósságát. Ez az összeg…..
Iridium 2011.06.28 13:03:59
@Adani: Tényleg nem akarnám továbbrágni ezt a csontot, nem a mellékvonalakkal van (ill. nem csak azokkal) a problémám, ez csak egy baj a sok közül. Az én gondom még mindig a dilettáns vezetés, akik képtelenek piac- és versenyképes vasutat létrehozni és üzemeltetni, és ahelyett, hogy megszabadulnának mindenki örömére bizonyos dolgoktól (értsd, kevesebb menne erre az adókból), mai napig játsszák a nagymenőt, csak most épp narancs kabátban.

Alig tud bárki érdemi eredményt felmutatni a MÁV elmúlt mondjuk 20 évéből, pénzügyi szemszögből nézve meg semmilyet nem tudunk. Ehhez hozzájárul a mellékvonalas téma is, de hozzátesz még az "irodisták-mozdonyvezetők" bohózatba illő aránytalansága is, akárcsak a régi, korszerűtlen szerelvények vagy a kartonpapírra nyomtatott jegy a lyukasztókkal együtt így 2011 táján.

Sokkal mélyebb problémát vélek itt felfedezni, mintsem a mellékvonalak létjogosultságáról elmélkedni. Arról beszélek, hogy a MÁV szempontjából az elmúlt két évtizedben senki nem oldotta meg az igazi, nagy problémákat, nincs közlekedési koncepciója se a mostani, se másik korábbi kormányoknak. A MÁV-ba fektetett minden egyes fillér pocsékolás szvsz, az egészet gyökereitől kellene újragondolni, kiegészítve természetesen a csatlakozó légi- vagy víziforgalommal és természetesen a közutakkal. Amíg kinyitjuk-becsukjuk a mellékvonalakat, amíg ide veszünk új szerelvényt, oda nem, amíg vagy 30 különböző jeggyel utazik az átlagember vagy tucatnyi különböző kedvezmény igénybevételével, addig bármilyen szakmai eszmefuttatás, bármilyen állami vagy uniós támogatás csak idő- és pénzpocsékolás.

Évente többszáz milliárdba fáj az embereknek ez a "teszetoszáskodás" és csak azt látom, hogy megint csak mossák kezeiket a felelősök. Maradnak a BzMotok, maradnak a szárnyvonalak, maradnak a kartonjegyek, minden marad a régiben. Látunk majd új szerelvényt egy-két helyen, kitakarítanak néhány állomást, hogy az elégedetlenkedőknek mutogathassák, de legbelül semmi nem változik. Na ez a bajom.
Iridium 2011.06.28 13:47:24
@Adani: Na igen, ilyeneken elmélkedtem én is.
Iridium 2011.06.28 17:25:35
@gcsabi: @gcsabi: Nem tudom, mennyi maradt a cargóból állami kézben, a lényegen nem változtat, hogy szerintem ezt is és a személyt is ki kell adni privátba, az állam meg csak fejlessze/tartsa karban alájuk az infrastruktúrát. Ösztönzésre még mindig lehet nekik pénzt adni, ami a kisebbik rossz a folyamatos tíz- és százmiliárdos pótlások helyett. De nem is fontos ebben a gazdasági helyzetben, majd később ráérnek.

Garanciáról nem írtam, csupán annyit, hogy ösztönözzék a cégeket a menetrend és a színvonal fenntartására, pl. bónuszrendszerrel (vagy máshogy). Nyilván nonszensz lenne 100%-os rendelkezésre állást és menetidőket elvárni, de ha te, mint magáncég lehetőséget kapsz extra bevételre, ha tudod tartani a menetidőt, akkor miért ne próbálnád meg ezt elérni?

Szvsz pont ezen okok miatt lenne jóval életképesebb egy magáncégek által üzemeltetett közlekedési rendszer, mivel ők nem kalkulálhatnák bele minden évben Kovács II. Géza sokadik miniszterpalánta és jó elvtárs kenőpénzét, valószínűleg nem költenének többezer irodai alkalmazottra vagy puccos székházra, csak ha tényleg belefér a keretbe. Pont ez a baj az állami szerepvállalással, hogy a mindenkori állami cégek vezetői nagyívben letojják a hatékonyságot, mert úgyis tudják, hogy -keserű szájízzel ugyan, de- az állam kifizeti majd a tartozásokat, elvégre a szekérnek döcögnie kell.

És senki és semmi nem fogja ösztönözni őket arra, hogy tartsák a menetrendet (úgyis megkapja a fizetését, ha nem tartja), hogy takarítsanak rendesen (úgyis megkapja a fizut), hogy utasbarát, mosolygós alkalmazottakkal találkozzon az ember (mert úgyis megkapják a fizut), stb.

Az én cégeimben mindig azt figyelem, hogy hol tudnék egy kicsit hatékonyabb lenni. Már azzal sokat spórol az ember, ha kétoldalasan nyomtat, és ez csak csepp a tengerben. 2-3 évvel ezelőtt mintegy 300 milliót spórolt az egyik vállalat ahol dolgoztam azzal, hogy minden alkalmazottnak bevertük a fejébe, hogy kapcsolja le a villanyt az öltözőben vagy ahol nem szükséges égnie a lámpának, az összes számítógépet (volt vagy 5-6000 gép) beállítottuk, hogy pár perc után kapcsoljon készenlétbe inkább stb. stb. Rengeteg ilyen dolog van, ami után én és a kollégáim is kaptunk egy kis bónuszt, ha sikerült teljesíteni, mivel nagyon sokat javít a pénzügyi mutatókon.

Mi van a MÁV-nál (vagy az összes többi állami cégnél): Minek kapcsolja le? Minek nyomtasson kétoldalasra? Minek vigyázzon rá? Minek fejlesszen? Úgyis kifizetik majd a költségvetésből, ha fogytán a pénz. Megszámolni se tudom lassan, hányszor húzták ki a gödörből a céget. Normális helyen (értsd: magáncégnél) ilyenkor az az első, hogy felülvizsgálják, hol megy el a pénz és hogyan lehet ezen változtatni (adminisztrációba küldik a céget). Aztán ha megvan a megoldás, akkor alkalmazzák is rögtön. Mi meg már emberemlékezet óta csak küszködünk a MÁV-val meg az összes többivel, tényleg ezt kell csinálnunk mindig, csak azért mert mirrmurr a kandúr? Nem hinném. Le kell darálni az egészet, s olyanokra bízni, akiknek a saját gatyájuk megy rá, ha nem vigyáznak rá. Ne az emberek pénzét költsék a kisded játékaikra, szerintem.
Az előző posztom utáni kommentekből tanultam egy érdekes jelzőt: „szíjjártópetyai”. Ahogy ez a politikában lenni szokott, már a definíció megfejtéséhez sem mindegy, hogy honnan nézünk a szóra. Én azt mondom: a jobboldallal nem szimpatizáló kommentelő meghatározása…..
A jobbikosok mellett a kormány is egészségünkért dolgozik: Nagy Anna kormányszóvivő kedden jelentette be, hogy az aznapi kormányülésen döntöttek a népegészségügyi termékadóról, amit az egészségtelen élelmiszerekre vet ki a kabinet szeptembertől. Nézzük csak, hova jutottunk…..
Iridium 2011.06.24 15:08:44
@Cr: Mekkora bolt előtt ácsorogtál? Csak azért, mert sokan pont a cigi meg a sör miatt ugranak le a kisebb boltokba, a heti kaját az olcsóbb, nagyobb üzletekből szerzik be vagonszámra, ahelyett, hogy másfél-kétszer annyiért venné meg a sarki közértből a frisset minden egyes nap.

Én is csak ilyen apróságok miatt megyek kisebb boltba, feltölteni a bérletet, telefont, venni egy lottót, ilyesmik. Kajáért meg utazok egy 10 percet busszal a legközelebbi nagyba, aztán gurulós bőrönddel meg hátizsákkal hazaviszem a következő hétre valót, és spóroltam egy rakás pénzt.

Gondolom ez utóbbi fontosabb szempont a magyarnak, minthogy minden nap egyen 5 különböző zöldséget-gyümölcsöt. Ezért is lenne jobb az egészséges kaják utáni adók csökkentése, amivel tényleg a népnek kedveznének a nevetséges indokok mögé bújtatott adóemeléssel szemben. Szerintem így lehetne (részben) javítani a rossz étkezési szokásokon, nem izomból adóemeléssel...
Iridium 2011.06.24 16:05:59
@Cr: jaj, én nem tiltakoztam, mondjuk inkább úgy, hogy hozzáfűztem csak egy gondolatot. A kisbolt szó felett tényleg elsiklottam, mea culpa.

Szerintem csak azért fogy több ilyen termék a kicsikben, mert ezek nagyrésze majdnem ugyanannyiba kerül, akárhol is vegye az ember (tekintsünk el a néhai akcióktól). Így hétvégén megcsinálja az ember a nagybevásárlást, hétközben meg leugrik a karton sörért meg egy kis piros szimfiért a sarokra. Egyszerűbbnek tűnik talán.
 Még egy kis bulvár mára belefér. Két téma. Az első: néhány napja a web minden luxussal meg drága kütyüvel foglalkozó blogján megjelent a Zafirro irídiumborotvája. A lényeg: a nyele majdnem teljesen tiszta irídiumból készül, amely fém földi tekintetben olyan ritka, hogy…..
Edgaras pl. az. Nem elég, hogy már nem az első autóját használja biztosítás nélkül és ezzel vagyonokat spórolt meg, múlt héten megtörték az A4-es Audiját (hátsó lámpa, sárvédő, gyakorlatilag az autó sarka megsemmisült) és annyi pénzt kapott a károkozótól, hogy meg is…..
Iridium 2011.05.19 10:01:42
@Zlot: Egyetértek. Elcsépelt, de igaz, hogy mindig meg kell nézni az apróbetűset mielőtt aláírsz valamit. Főleg, ha több száz fontról van szó, akkor sajnos venni kell a fáradságot és megnézni mire is megy el a pénz, és szükség esetén milyen feltételekkel szabadulhatsz meg tőlük. Ezt nyilván nem tetted meg, különben most nem itt tartanál. Mondjuk úgy, ez volt a tanulópénz.
Android Fing, a hálózatszkenner 2011.03.31 04:10:00
Nem tudni, minek köszönhető a hálózati felderítő alkalmazásokat fejlesztő Overlook névválasztása, de komoly sikert jósolunk a frissen Androidra portolt appjának a magyar felhasználók körében. Az Overlook Fing egy hálózati felderítő és TCP szkenner alkalmazás, amivel…..
Iridium 2011.04.18 10:32:35
@degreen: Vagy inkább Overlook Thing, azaz "Áttekintő dolog". Szokták f-esíteni (esetleg v-síteni: "wiv") a "th" hangot, gondolom így keletkezett a név.
Mégis lesz idén iPhone 5, szerintem a fehér modellt fogják így hívni, és a közelgő premier egyben magyarázatot ad arra is, hogy miért csúszik év végére, 2012 elejére a teljesen új telefon piacra dobása: valószínűleg olyan erőforrásokat emésztett fel a fehér szín…..
Iridium 2011.04.14 20:41:31
@naplómente: 3 van, amelyiknek saját hálózata is van, de úgy tudom 5 vagy 6 van (t, voda, pannon, djuice, postafon, redbull). Nem ott élek, szóval nem tudom. Persze valószínűtlen, hogy iPhone mondjuk postafonon jönne ki, de soha nem lehet tudni :d Most például a fehér színnel kacérkodnak, úgyhogy minden lehetséges :D
Iridium 2011.04.15 09:52:18
@naplómente: a djuiceról ezt találtam: nonstopmobil.hu/kivalt-a-djuice-a-pannonbol-20100410.html
Szóval csak egy brand, nem külön szolgáltató, bár független a Telenor branden belül.

Ugyanígy a redbull is, szintén a Telenor színeiben.

Viszont a Postafon virtuális mobilszolgáltató, szóval ők a 4. (még ha nincs is saját hálózatuk, de függetlenek a 3 nagytól, csak nagyker áron veszik a rendszert a vodától).

Szóval 4 van, legalább tisztáztam magammal :)
Iridium 2011.04.15 14:17:47
@naplómente: nem lemaradva vagyok, hanem ez jön be ha rákeresek a neten. Mivel fogalmam sincs milyenek vannak Magyarországon.
És ami bejön, az az, hogy van 3 nagy szolgáltató, saját hálózattal, 1 virtuális szolgáltató (de, a Postafon az az, a voda hálózatán), és van (vagy volt, lényegtelen) egy-két márka, amik nem tekinthetőek külön szolgáltatónak.
Most, hogy ki milyen készüléket, hálózatot akármit használ, ajánl, az irreleváns. A lényeg, hogy van 4 és kész. Egyébként meg nem kell kukacoskodni :P
Elkészült a felsőoktatási törvény 2.0-ás változata, ám a tapsvihar ezúttal sem járt ki Hoffmann Rózsának. Most Pokorni Zoltán helyett maga a LegNagyobbFőnök ordított vele röpke két órát, majd megkérte: legyen kedves haladéktalanul visszapattanni a szopórollerre, hogy…..
(Nem)lokális emberek BKV... 2011.03.02 00:33:00
Reggelente busszal járok dolgozni. Tél van, hideg. Én szeretem a telet, mert friss a levegő. Legalábbis frissnek tűnik addig amíg az ember fent van a hegyen, vagy amikor elmegy a nagyszülőkhöz vidékre. Sajnos ugyanez nem mondható el akkor, amikor a Moszkva téren felszállok a buszomra.…..
Nem véletlenül nyomattam jó előre a fészbukon is, hogy bemutatjuk a tévémaci legóját, mert hiszem és vallom, hogy a tévémacival kapcsolatos zavaros ügyek feltárása a legfontosabb nemzeti feladataink egyike. Valódi elszámoltatást!Nos, lássunk akkor tisztán, mivel is csapatta…..
Iridium 2011.02.28 22:27:55
@klarky: "amit mi öltöztetős katonának hívtuk"

Én azokra a katonákra ejtőernyőt szabtam nejlonszatyorból, cérnával rájuk erősítettem, majd kidobtam a panel hatodik emeletéről. Felejthetetlen.
Engedtessék meg, hogy idézzek Szabó Márton a Kopint-Tárki vezető kutatójának nyilatkozatából. (Azoknak idéznék, akik bevásárolni járnak, és finoman fogalmazva megdöbbentek az utóbbi hetek elszállt árain...): "A kutató cáfolta azt az állítást, hogy eddig drasztikus…..
Iridium 2011.02.28 10:31:12
@ggaborx: Valami narancsos-vöröses színű köd fedi el a tekintetüket.
 Tegnap arrról írtunk, hogy Rogán Matolcsyékat leiskolázó kommunikációját csak Orbán Viktoré lesz képes túlszárnyalni. És tényleg. Ma bemutatták a miniszterelnök nyugdíjasoknak írott levelét.  Orbán elképesztő pofátlansággal kifinomult profizmussal próbálja…..
Iridium 2010.12.12 14:06:34
@high up: "a mynaup pénzek nem magánmegtakarítások hanem az államtól 13 éven át magánszámlára elprivatizált bevételek. Ami után az államnál mintegy 3.500 md forint államadósság keletkezett. Ennek a törvénybe iktatott lopásnak vége, az államadósságot a végén be mindieg be kell tömni."

Várjá, Jani, várjá. Ha 13 éve hoztak egy, a nemzetre és a polgárokra veszélyes, az államot nyomorba döntő törvényt, ami kizárólag a kapitalista bolsevikballibák zsebeinek megtömésére szolgált, akkor:

- Az 1 évvel később megválasztott nemzeti kormányunk mi a retkes fenéért nem törölte el, még AKKOR? Nem értem, ennyire hülyék lettek volna, most meg a homlokukra csaptak, hogy '98-ban elkúrták? Vagy azt is kérdezhetném, hogy akkor az (akkori) Orbán kormány is legalább annyira felelős, mivel nem tett a béna, nyomorba döntő törvény ellen?
Úgy érzem, mindkét fél ugyanannyira hibás, bár én nem választom külön az összes eddigi pártot egymástól, mert ugyanazt csinálják, csak más van a szövegbuborékban.
Sokan vannak, akik egyfajta felnőtt legót látnak az ikeás bútorszerelésben, és szívesen fúrnak-faragnak órákon keresztül. Mások viszont hidegrázást kapnak a puszta gondolatától is annak, hogy a vasárnap délutánjukat azzal kell tölteniük, hogy sok hülye kis csavart tekergetnek…..
Munkahelyi (T)error Multi terror 2010.12.04 06:00:00
Szevasztok! Multinál melózok.Új áruházat nyitott a cég, oda toborzott bennünket októberben.Azóta tanultunk, gyakoroltunk.5 napja végre meg is nyitottunk. 190 dolgozó van itt, ehhez építettek 2 női és 1 ffi Wc-t. Gyakorlatilag a pihenő időnket sorban állással töltjük. 190 ember…..
Iridium 2010.12.05 00:15:34
@Oregon (TM):

Irodalom óra.

"Gyakorlatilag a pihenő időnket sorban állással töltjük."

Tehát ő azt mondja, hogy a szünetben (mondjuk 15-30 perc?) kell ennyi embernek elintézni a dolgát, nem az egész 8 órás műszakban. Matekból a kettesed már meglesz, szövegértésből még van mit javítani.
IDDQD Heti retro: Populous 2010.12.02 10:30:00
Aki rendszeresen követi a blogot, annak talán feltűnt már, hogy egyik kedvenc fejlesztőm a Monkey Islandek és a Day of the Tentacle révén elhíresült Tim Schafer. A másik pedig az ötletmilliomos Peter Molyneux, akiről most fogok bővebben megemlékezni, hiszen múlt héten a Populoust…..
Iridium 2010.12.02 12:43:08
@Dester: Theme Hospital nekem is itt van a polcomon, szép dobozosban. Néha felteszem, eszembe juttatja a felhőtlen gyerekkoromat :D
Ez PG hetedik beküldése, és nem fogjátok elhinni, de ez a hetedik poszt, amiben a titánium szerepel. Akárhogy is nézzük, ez a szó kezd bevonulni a köznyelvbe. Az még egy érdekes kérdés persze, hogy egy alapvetően szaknyelvi szó mikortól nevezhető köznyelvinek - talán mondjuk azt,…..
Azért kétségkívül nagy hatással van rám a kormány tevékenysége - nekem is abszurdabbnál abszurdabb dolgok jutnak az eszembe, amik kezdetben talán még szórakoztatóak is, de attól tartok, idővel egyre kínosabbá válik a hülyeség.Például eszembe jutott már az is, hogy a…..
Iridium 2010.11.23 10:29:31
@Michael Knight: lehet, hogy december 31-én 23:59:59 és január 1. 0:00:00 közötti 1 millimikronanoszekundumban, amikor az órák kijelzőjén éppen pörgésben vannak az évet mutató ledek, büntetik majd meg (jogosan) a végkielégítést kapókat. Aztán mondhatják, hogy a régi már, az új még nem volt hatályos.

Vagy hoznak egy törvényt, hogy erre a törvényre nem érvényes a jogalkotási törvény.
Egy 17 éves srácnak sikerült, ami az Apple-nek nem. Miközben az Apple láthatóan tehetetlen, és rejtélyes okokból kifolyólag nem képes fehér iPhone 4-et szállítani, Fei Lam kitalálta, hogyan készítsen fehéret a feketéből.Az egyesült államokbeli Lam, aki folyékonyan beszél…..
Iridium 2010.11.17 21:58:13
@registraal: mibol veszed, hogy hivatalos forrasbol vette?

Anno Esztergom kornyeken az volt a meno, hogy a suzuki munkasok suzukipirosra vagy suzukizoldre fujt nokia 3210-zel vaganykodtak, 500-ert pedig barkinek lefujtak a kivant szinure a telojat. Na errol miert nincs blogbejegyzes? Vagy ezt irjam a suzukiblogra?
..
Iridium 2010.11.13 16:08:37
@fuggo.elemzo: "Sajnálom, mert az, ami most van, de méginkább lesz, az nagyon szomorú. Nem működik a város. A régi hivatali rutinok megtiltva, kilőve, újak meg nincsenek, nincs is, aki kitaláljon ilyesmiket. Bénaság van."

Érdekes, hogy Meggyes (és az őt támogató képviselők) szerint Esztergom azért van nehéz helyzetben, mert az elmúlt 8 év szocialista kormánya nem engedélyezett nekik semmit, nem kaptak pénzt stb. A másik verzió, hogy azt mondják - ahogy Te is -, hogy Tétényi nem képes vezetni a várost, s emiatt most komoly működésbeli problémák adódtak. Minden véleménynek, ami eddig nem hangozhatott el a százmilliókba kerülő városi médiában, az pedig a szeretgomon keresztül látott napvilágot javarészt (mivel a városi médiába nem kerülhettek bele kritizáló, kompromittáló anyagok, lásd százmilliók hiányoznak a Szent Miklós alapból, milliós tartozások a Volánnak, a közvilágítást nyújtó cégnek stb.)

Tehát felelősek a szocialisták, felelős Tétényi, felelősek a "csordaportál" tagjai, mindenki felelős, kivéve azokat, akik az elmúlt években a várost vezették. Ha ezt Te komolyan is gondolod, akkor még nagyon sokáig fog tartani amíg megérted, hogy a halak MÁR énekelnek. Csak Te vagy süket.
Hát igény az lenne rá, ezt bizonyítja, hogy a Skyfire egymillió dolláros forgalmat bonyolított az első héten. A program lényegében egy fordító: fogja a neten található Flash-videókat, saját szerverén átkonvertálja azokat H.264-be, majd ezt küldi tovább az iPhone-ra, hogy…..