Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hegyIVÁNdorló

101 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kid Kalandok Asztúria 2024.04.14 13:53:50
Varázslatos vándorlásunk negyedik hetébe kezdünk, és a féltávon túl járva már rutinos zarándoknak számítunk. Jól bírjuk a mindennapos, hosszú gyaloglást. A kisebb sérüléseket és betegségeket is le tudjuk gyűrni. Konfliktus és kudarc nélkül boldogulunk az idegen szokások közepette. Számtalan kedves…..
A Nap az óceán végtelen horizontján fog felkelni, aranyló színeivel ruházva fel az asztúriai tájat. Nagyjából félóra múlva. Én egyelőre még az alig derengő félhomályban gyömöszölöm össze hitvány motyómat a zarándokszállás télierkélyének avítt fapadlójára terített matracomról. Még este száműztem…..
A vicinálison zötykölődés nem szerepelt az eredeti terveink között, de végül a rövid vonatozást nyilvánítottuk optimális megoldásnak Santander elhagyására. A bölcs zarándok ugyanis mérlegel, és időnként mellőzi az ipari zónákon való átgyaloglást, hogy cserében majd bombajó helyeken tűzzön plusz…..
Kid Kalandok Kantábria varázsa 2023.11.01 19:20:16
Lesújtóan lehangoló lesz majd átgyalogolni Bilbao iparnegyedén, gondoltam indulás előtt. Acélgyárak, vegyiüzemek és erőművek szorításában, kaotikus bélrendszerként összezsúfolt, soksávos autópályák felett. Beton polipcsápként tekergő csomópontok ölelésében, őrült forgalomban és zajban. Nem ilyen…..
Kid Kalandok Hegyvidéki napok 2023.09.14 13:05:04
A meredek erdők aljában megbúvó, parányi Olatz település bárjában falatozunk. A kifogástalan fogadó a mai túraszakaszunk kezdőpontjától alig három kilométerre kínálkozik, ám mégis szinte minden zarándok kötelezően betér ide, mert a nap hátralévő részében - a baszk vadonban - nem fogunk semmilyen…..
Kid Kalandok Óceáni napok 2023.07.16 17:16:12
A tenger felől tört ránk a förgeteg. A Jaizkibel-hegy keleti gerincének füves lejtőin pedig semmi nem áll a viharos szél és a vízszintesen csapó vízözön útjába. Mármint rajtunk kívül. Gyorsan előrántom a zsákból az esőponcsót, amely kis híján azonnal tovaszáll, ám nem adom olyan könnyen.…..
Kinyitnám én a szemem, de még nem lehet... Szemhéjaim sokat megélt redőit a hollandokkal töltött tegnapi búcsúeste emléke forrasztja meghitt egységbe. Pedig a sátoron kívül Pernitz kempingjének legvidámabb madarai csicseregnek. Aléltan is érzékelem a nap égbe emelkedését, ami ujjongó érzéssel tölt…..
Az előrejelzésekből már tegnap, a verőfényes Schneeberg túránk alatt is tudtuk, hogy a mai nap korántsem a strandidő jegyében fog telni. Ennek megfelelően azzal a poénkodással szemléltük az ottani csúcsról a mai hegyünket, a Raxot, hogy nézzük meg jól, mert ma úgysem fogjuk látni. Poén, nem poén,…..
Kid Kalandok Hali hó! 2022.12.30 17:17:30
A hó utolsó maradéka még nyáron is látszódni szokott a Bécs alatti Schneeberg csúcsán. Ám nem csupán a júliusi hógolyózás lehetősége csábít minket a hegyre, hanem a magasra vivő Szalamandra-vasút kipróbálása, az alpesi rétek igézete és a várható panoráma is. Pernitz-i kempingünkből a Hohe Wand…..
Öt parádés nap után hagyjuk magunk mögött Krumau am Kamp pazar folyóparti kempingjét, amely nem ám holmi felparcellázott, napszítta menekülttábor, hanem egy dúsan zöldellő park, alig pár sátorral. Tehát eleve magas mércével közelítjük meg a 20 km-re lévő Schiltern falu élménykertjét, a Kittenberger…..
Kid Kalandok Az osztrák Dunakanyar 2022.11.22 16:55:04
Ez még nem a nyaralás vége, de a Krumau am Kamp táborhelyünkön az utolsó napunkat kezdjük, és egy szép körre készülünk a Duna-menti múzeumokban és várakban. Wachau az osztrák Dunakanyar, csak még annál is sokkal királyabb. Vagy, ha úgy tetszik, a Dunakanyar legyen királyi, de akkor Wachau immár…..
Tegnap Alsó-Ausztria tartomány Waldviertel régiójának keleti részét jártuk be, mára a nyugati végek maradnak. Az NÖ-Card turistakártyával ingyenes látnivalók terjedelmes számát az alábbiakra sikerült redukálnunk: a Schnaps-Glas-Museum pálinkáspohár gyűjteménye vidrák és akváriumok az…..
Utazásunk harmadik napján Ausztria legnagyobb várromjára vetettünk szemet, amely Waldviertel (Erdővidék) régió északi részén, a Thaya-folyó fenséges hajtűkanyarjában emelkedik. A mély völgyekkel tagolt, várakkal és kastélyokkal teleszórt, varázslatos vidék eddigi hanyagolása komoly mulasztás volt a…..
Verőfényes reggelen indulunk neki Klosterneuburg kempingjéből, hogy jókora hurkot tegyünk ma a Bécstől északra fekvő Weinviertel, azaz Borvidék csodás tájain. Első megállónk a Niedersulz melletti skanzen (Weinviertler Museumsdorf Niedersulz). Várakozással tekintünk elébe, hiszen volt már…..
Kid Kalandok Bécsi keringő 2022.09.04 20:12:57
Alsó-Ausztria tartomány eddig elhanyagolt mostohagyermeke volt az utazási vágyaimnak, ahogy a nászutasok és a lottónyertesek körében sem szerepel az első számú célpontok között. A tudományom addig terjedt, hogy persze itt található Bécs, meg Burgenlandon túl a Hohe Wand és a Schneeberg, ahová…..
A mai napon Liptóból emigrálunk a Szlovák-paradicsomba, ám közben sem maradunk tétlenek. Délelőtt még kultúrprogramokat fabrikálunk emitt, délután már a Tamásfalvi-kilátóról tekintünk le amott, de arról a túráról majd a Szlovák-paradicsomról zengő versciklusban fogok értekezni, egy következő…..
Reggel felszámoltuk az oravicei kempingben berendezett táborunkat, amely remek bázis volt a Nyugati-Tátra és a Beszkidek bejárásához, viszont a hét további részében a Szlovák Paradicsom lesz a főszereplő. Ám útközben kár lenne kihagyni a Kócs-hegység (Chočské vrchy) csodálatos szurdokait, és a…..
A tegnapi túraprogramok utáni lazuláshoz nagy családi egyetértésben válogattuk össze a mai nap  kultúrlátnivalóit.  Nem volt nehéz dolgunk, hiszen a környék bővelkedik a legkülönbözőbb érdekességekben, úgy mint: kétszáz éves vaskohó Podbiel műemlékfalu Tvrdošín középkori fatemploma skanzen és…..
Mai túránk a Nyugati-Tátra központi részére, a Roháče főgerincére vezet. A hegyoldal alsó 450 méternyi szintemelkedését kényelmesen, a Roháče-Spálná felvonó igénybevételével is leküzdhetjük. A völgyállomás csupán 20 km-re van oravicei kempingünktől, így még a kora reggel napfürdőjében ücsörögve…..
Vérbeli természetjáró nem elégedhet meg a primer szlovák hegyvidékek végigbarangolásával, hiszen az Alacsony- és Magas-Tátrán vagy a Szlovák Paradicsomon túli dimenziók rejtett csodáinak felfedezése a kalandok valóságos tárháza. A csehszlovák elvtársak számára pedig egyenesen elsődleges célpontok…..
Kid Kalandok Álomvilágban élsz 2022.05.11 18:52:43
Elérkeztünk hiperaktív nyaralásunk utolsó teljes napjához, és úgy tűnik, ez sem lesz laposabb az előzőknél. A családból nem is bírja már mindenki a kínai tornászlányok edzésintenzitásán messze túlmutató szülői elmebajt, és a gyerekek közül csak a legkisebb fiam tart velünk. A fő zsákmányunk egy…..
A tegnapi tömény városnézés után ma vegyesebb programra vágyódunk, így az alábbiakat kanalazzuk össze a SalzburgerLand kártyánkhoz kapott füzetkéből: reggeli frissítő kirándulás az Untersberg 1853 m  magas csúcsára a Salzburgi Skanzen 500 éves gerendaházai körséta a Stiegl…..
Kid Kalandok Észak Vatikánja 2022.04.05 18:33:12
Miután már tizedik napja kószálunk a Magas-Tauern, a Hochkönig és a Tennengebirge szikláin, rétjein és szurdokaiban, semmi meglepő nincs abban, hogy igényünk támad egy velejéig kultúrnapra, amire aligha lenne alkalmasabb hely Salzburg városánál. A következő látnivalók várnak minket: Hohensalzburg…..
A Salzburgtól 25 km-re délre eső Golling kempingjében vertük fel a tanyánkat, és az itt töltött első napon a szűkebb környék látnivalót kerestük fel. A faluról elnevezett vízesés kézenfekvő reggeli programnak ígérkezett, hiszen az odavezető ösvény rögtön a sátrunk mögött indult a hegyoldal irányába.…..
Felejthetetlen nyolc napot töltöttünk Salzburg-tartomány déli és nyugati szegleteiben, de elérkezett az idő, hogy északabbra helyezzük át bázisunkat, az ottani csodák felfedezéséhez. Ám, hogy a költözés napja se teljen tétlenül, felcsaptuk a SalzburgerLand-kártyánkhoz kapott füzetkét, és kilestük…..