Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Philadel fia

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Valaki egy régi interjújából vágott ki egy részletet. Népművészet az interneten:  ..
Philadel fia 2018.03.06 12:30:38
Philadel fia 2017.05.17 09:56:45
@wkker: Egyetértek veled, majdnem mindenben. A jogszabály átgondolatlansága, a szabályok kidolgozatlansága miatt alapvető problémák vannak más dolgok bevezetésében, de "lenyugtat", hogy bizonyára ez a törvényjavaslat is egyéni képviselői indítványként lett beadva. Tehát törvényszerű, hogy szarul van bevezetve. Szakmabelit vagy olyat, akinek végre is kell hajtani a szabályokat, nyilván ebbe sem vontak be. Közgazdászt sem, mert akkor talán valaki mondta volna, hogy ha hirtelen ekkora keresletet zúdítanak egy zárt piacra, akkor az meg fogja emelni az ingatlanárakat is, meg az építkezési költségeket is, beleértve a vállalkozók árait is. És a hasznát vagy azok fölözik le, akiknek amúgy is van pénzük lakásra vagy építkezni, meg az ingatlantulajdonosok és az építési vállalkozók járnak jól. De végső soron ők is magyar emberek, hát miért ne járnának jól a kedvezményezett családok kárára?
Philadel fia 2017.05.17 11:01:51
@Andy73: "állítólag" :) Ezen mosolyognom kell, erre alapozni valamilyen állítást. Nézd meg az élveszületések számát a statisztikákban, Mo-n, 2014: 91510; 2015: 91690; 2016: 93.100, ez utóbbi kékkel van a KSH honlapján, lehet, hogy még csak becsült szám. Ja, és vedd azt is figyelembe, hogy a 2016. évi gyerekek nagy részét 2015-ben kellett nemzeni, amikor még nem a CSOK alapján döntöttek és azt is, hogy minden 6. gyerek külföldön született.
A törvény elérte a célját, írod, de mi volt a célja? A gazdaság nem ettől lőtt ki, vagy ha ettől lőtt volna, akkor is egy elég szűk kör ennek a növekedésnek a haszonélvezője. Mint itt többen megállapították, a CSOK-osok mellett a telekeladók, használt ingatlanokat eladók, az építési vállalkozók.
Ha meg a népességnövelés volt a célja, azt meg te minősíted magad úgy: "már az is valami". Ennyi történt, pedig történhetett volna az egész sokkal értelmesebben.
Egyébként én is felneveltem három gyereket, és amikor építkeztünk 25 éve, akkor igénybe is vettem 2,7 millió forint támogatást, ami az akkori építési költségnek - egy 150 m2-es házzal számolva - 18-20 %-a volt. Nagyon jól jött.. :)
Philadel fia 2017.05.17 12:10:00
@Andy73: Nincs nagy vitánk, csak van ellentmondás abban, amit írsz. A gyerekvállalás elsősorban nem anyagi kérdés, ezt írod - egyébként ezzel egyetértek - de mégis anyagi természetű intézkedéseket hozol fel arra, hogy mitől is történt ez a növekedés. CSOK, családi adókedvezmény, reálbérnövekedés, mind sorolod.
2008-ban 99.149 élveszületés volt Magyarországon, és hasonló számok voltak 2007-ben és 2009-ben is. Ha így nézzük hosszabb távon - ami még mindig elég rövid - akkor egy nagy csökkenés van, ahonnan sehogy vagy alig sikerül feljebb kapaszkodni. Szóval, miért is kell megdicsérni ezt a kormányt? Azért, mert "ez is valami"? Hát nem túl sok, és az is elég rosszul bevezetve.
Hogy ösztönözni próbálják a több gyereket, az természetesen jó - bár anyagi intézkedésekkel, mivel elsősorban nem anyagi kérdés, az eredmény minimum kétséges - de hogy nem a középosztály oldja meg nálunk sem a népesedési kérdést, az tapasztalati tény.
Egyébként, természetesen nem kell adatokat böngészned, de nem szerencsés olyannal érvelni vagy olyan állításokat tenni, amiről csak "állítólagos" az információd.