Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Rocinante93

0 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A szleng a mindennapjaink része, amely elkísér minket az ókortól napjainkig és valószínűleg majd azon is túl. Kisebb csoportoktól kezdve nagyobb szervezeteken át mindenhol megtalálható, például ilyenek a baráti társaságok, iskolák, hagyományőrző csoportok, rendőrség és a hadsereg. Cikkünk az…..
Meglehetősen nagy port kavart a minap az a poszt, melyben arról beszélgettünk Bandirepublickal, mi lenne, ha hirtelen hazaköltözne félmillió magyar. Nos, Orsi egyike azoknak, akik hazaköltöztek (ő ráadásul 10 év külföld után), tapasztalata tehát nagyon érdekes. Szerinted mi történne, ha…..
Rocinante93 2019.08.16 08:31:43
@Arthamyr: A te felfogásod szerint minden tanár, ápoló, kutató, vegyész, fizikus, stb. elrontotta. A teljes magyar értelmiség elrontotta. A rendőrök, tűzoltók, mentősök mind elrontották.

Valahol igazad van: rég ott kellett volna hagyniuk mindent, hagyni összedőlni szó szerint az egészségügyet, oktatást, életmentést, rendvédelmet, és csak akkor felvenni a munkát, amikor a nettójukat az azonos osztrák munkakör átlagfizetésének feléhez igazítja a kormány.

Még akkor is kétszer annyit keresnek a határ túloldalán, de az is biztos, hogy idehaza is kétszer-négyszer magasabb lenne a fizetésük.

Így meg marad az, hogy a kezdő tanárok, ápolók, rendőrök 120-150 nettót kapnak minden pótlékkal. 370-460 euró nettó.

Ebből halmozz fel milliós tartalékot, úgy, hogy egy keresetből albérletet se tud fenntartani, két keresős családnál meg egyik keresetből laknak, a másikból esznek.

Tartalékképzés? Miből?
Pad, a közéleti blog Asszonyfarm 2019.03.02 22:22:16
Ha valaki állattenyésztésre adja a fejét szukát, kancát – teljesen mindegy milyen állatról van is szó – szülni képes egyedet vesz. Nem kell hozzá más, mint egy hely az állatoknak, élelem és egy hím, aki megtermékenyíti a szülni képes egyedet. Ez így megy az állatvilágban. Az állat ösztönlény, nem…..
Rocinante93 2019.03.04 02:36:47
@szepipiktor: szerintem totál félreérted. Nem azokat tenyészkancázza le, akik több gyereket vállalnak. Az állam gondolkodását mutatja be, amelyik tenyészkancáknak akarja használni a nőket, hogy szüljenek.

Mennyiség kell csak, nem minőség.

Ez pedig még tenyészkanca szintet se éri el, mert ott fontos az, hogy milyen lesz a csikó.

A kormányt jelenleg csak az érdekli, hogy szüljenek a nők biorobotokat, akiket majd jól be lehet tolni a haveri cégek meg a német vállalatok futószalagja mellé.

Ugyanis az a kormány, amelyik üldözi az oktatást, és üdvözli a külföldi összeszerelő csarnokok érkezését, az egy ilyen programmal nem új Nobel-díjasokat és magasan kvalifikált szakembereket akar (mert az értelmes ember esetleg nem oda szavaz, ahova ők akarják), hanem rabszolgákat, akik kitermelik a milliárdokat a zsebükbe.
Rocinante93 2019.03.04 02:52:28
@Flúgatlan: " az egész fejlett világ egyik legnagyobb baja, hogy nincs elég ember, aki működtesse a gazdaságot. "

Az automatizáció azért szépen alakul. Azaz az állításod csak így érvényes:

" az egész fejlett világ egyik legnagyobb baja, hogy nincs elég szakképzett ember, aki működtesse a gazdaságot. "

Márpedig egyre kevesebb az igény a betanított munkásra, a kétkezi eperszedőre - amennyi kell, az bőséggel rendelkezésre áll, csak fizetés szükséges hozzá.

Ha viszont értelmiséget (humán, reál és szakmai értelmiséget egyaránt) akarsz, akkor nagyon rá kell feküdni az oktatás modernizálására - ahogy azt nyugaton sok helyen már megvalósították.

Amit sokan nem értenek egyik oldalon sem, az az, hogy a világon mindenütt csökken a gyermekvállalás mértéke a fejlett országokban, illetve a fejlett országok szegénységi küszöb felett élő rétegeiben.

Mindegy, hogy amerikai, német, magyar, kínai vagy japán a család, 1-2 gyerek a maximum a legtöbbüknél.

Egyedül ott látható népességnövekedés, ahol vagy iskolázatlanok a szülők, vagy vallási okból tagadják meg a fogamzásgátlást. Az iskolázott, dolgozó, adófizető, nem különösebben vallásos családoknál minimális arányban van jelen a három vagy annál is többgyermekes modell.

Az ok tehát nem az, hogy milyenek a kilátások, mennyi pénzt hoz haza a szülő, vagy stadion épül-e kórház helyett - habár tény, hogy minél rosszabbak a kilátások, annál kevesebben szülnek.

Érthető, hogy a kormány miért azokat próbálja támogatni, akik adófizetők - viszont a támogatás módja hibás. Hiába kapsz tízmilliós kölcsönt, ha egy gyerek havi költsége 50-100e forint, ha normális életet akarsz neki biztosítani. Három gyermeknél havi 150-300e a kiadás. Ha egy szülő dolgozik (az anya jellemzően legalább öt-hat évre kiesik a munkaerőpiacról), akkor legalább havonta fél millió nettóra volna szüksége, hogy tisztességes életet éljenek, ami nem a kuporgatásról szól. Ebből a gyermekek költsége legalább 150e, a két felnőtté további 100e, a lakáshitel/albérlet elvisz ekkora családnál 80-150e forintot, nyugdíjmegtakarítás, biztosítások további 50-60e. Pillanatok alatt elmegy félmillió úgy, hogy egyébként nem élnek nagy lábon, nincs luxusnyaralás meg tízmilliós verda.

Ehhez képest sokan még kétszáz nettót se kapnak kézhez, pedig nem árkot takarítanak.

A tízmilliós hitel helyett tehát a normális, európai bérek biztosítása volna a megoldás, hogy legalább azok vállaljanak több gyermeket, akik még nem pattantak meg nyugatra.
Almás Jóska Merre tovább, Apple? 2019.01.15 11:19:00
Amíg nem volt iPhone, addig a zenei piacot kellett letarolni ahhoz, hogy meglegyen az a dicső fény, ami sokak számára oly különlegessé tette a céget. Nem csak a design, de azzal együtt a funkciók és a működésmód újragondolása volt (többek között) az, ami miatt híressé vált az…..
Rocinante93 2019.01.16 22:39:34
@mindbender2: sok a kritikus elem a képletben, ez tény.
Rocinante93 2019.01.16 22:23:44
@Etniez: jelenleg? A Samsung jellemzően mindig legalább egy-két évvel járt az Apple előtt, sőt előbb volt 3 GB RAM Huaweiben, mint a másik két gyártónál. Mármint a megfizethető árkategóriában, nem a combos laptopok áráéban.

Azt se feledd, hogy az Apple még mindig nyomi kis minitelefonokat gyártott, amikor az androidosok már rég elkezdték kiszolgálni a nagyobb kezű célpiacot. Van, akinek 5,5" alatt kényelmetlen a telefon használata.
Rocinante93 2019.01.16 22:26:08
@mindbender2: kivéve, ha csak szokás szerint időszakos megzuhanás lesz, mert most bőven nincs akkora kitettség, mint 2008 előtt. Sok a hitel a piacon, alacsonyak a kamatok, alacsony az infláció, persze, hogy ez változni fog, de nem kerülnek világszerte milliók csődközelbe a hiteleik fizetésképtelensége miatt.
Amikor ilyen évfordulós cikkekhez szedem össze az anyagot az aktuális filmről, mindig elborzadok, hogy hogy rohan az idő. Nem fogok senkit az előbbihez hasonló közhelyekkel fárasztani, de tényleg 10 éve volt már, hogy Kirk Lazarus kioktatta Tugg Speedmant, és szállóigévé tette a „Sose nyomd fullba a…..
Rocinante93 2018.08.14 13:26:44
@furious ewok: pedig van erre megoldás, csak a szerzők/fordítók bsznk bele terepmunkát végezni vagy legalább egy tájnyelvi szótárat felütni és meghallgatni pár Kodály-felvételt.

"Az alaktani különbségek ritkábbak, de fontosak. Ilyen a nyugati nyelvjárásokat jellemző toldalékolás: zsebë, lova, könyvö és ëttë, atta, ütöttö, ilyen a csak az északi és keleti nyelvjárásokban található családi határozóragozás: bírónyi 'bíróékhoz', bírónott 'bíróéknél', Kovácsnól 'Kovácséktól', s ilyen a főként Erdélyben használatos elbeszélő múlt: jövék 'jöttem', hallám 'hallottam'. A mondattani különbségekre két példa: Erdélyben a lehet, szabad, kell után felszólítómód is áll, például bé lëhet mënynyek? = be lehet mennem? Északnyugaton ragozzák a kell segédigét: ki këllëttem mënnyi = ki kellett mennem."
  Ruby Rose 12 éves korában jött rá, hogy a csajokat szereti. Az ausztrál modellből lett színésznő, akit az Orange Is The New Black című Netflix-sorozatban vagy éppen a mozikban most futó Meg című filmben is láthatunk, soha nem csinált titkot szexuális orientációjából, mert hát minek is kellene…..
Rocinante93 2018.08.14 12:41:34
@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: egyáltalán nem ugyanaz. Hermione fiziológiai jellemzőit, amibe a bőrszín is beletartozik, a szerző egyértelműen meghatározta. Tehát Hermionét fehér csaj játszhatja egy hivatalos darabban és pont. Odahaza játszhatja felőlem nigériai féltuszu is, de ne okádjuk már pofán a szerzőt és a rajongók millióit.

Vagy ezzel az erővel Martin Luther Kinget játssza el egy ázsiai, Mulant pedig egy fekete. Aztán amikor - jogosan - felháborodik minden fekete és kínai, akkor megmondani nekik, hogy na, pont ezért nem játszhatja fekete Hermionét vagy éppen Rolandot a Setét toronyból.

Mert kibszottul egyértelműen meghatározott a külseje, azért.

Ja, Morpheust se játssza el egy thai fiúkurva, és Morgan Freeman vagy Will Smith szerepeit se egy inuit bálnavadász. Ha Jackie Chan filmet akarok nézni, akkor se egy fekete harlemi kosaras játékát akarom bámulni.

Azaz tartsuk tiszteletben a szerzők és a rajongók akaratát.
Rocinante93 2018.08.14 12:47:32
@Majom a farkával: az SJW egy nyíltan rasszista, fehérellenes, nihilista pszeudomozgalom, főként íratlan szabályokkal. Nem lennék meglepve, ha volna mögötte olyan szervező erő, mint a vegánoknál (PETA) vagy az amerikaellenes trolloknál (orosz kormány)
Smoking Barrels Bright (2017) 2017.12.22 12:00:00
A Bright létezése már több szempontból is felfoghatatlan: önmagában az a tény, hogy a kis képernyő jövőjét uraló Netflix egy 90 millió dolláros látványfilmmel landoljon a Star Wars-farvízén, hogy ebből az összegből majdnem rekordnak számító 3 milliót fizessenek az első szkriptje óta rosszabbnál…..
Rocinante93 2018.07.11 23:24:21
@Kimu: ha ismernéd a Shadowrun világát (elég ikonikus sci-fi világ, a kilencvenes és kétezres években vagy tucatnyi nagyregény jelent meg benne), akkor pontosan tudnád, hogy hűen adják vissza a filmben. Sztereotip? Naná, de ez harminc évvel ezelőtti társadalomkritika - ha most is érvényes, akkor a görbe tükör még mindig aktuális.
Rocinante93 2018.07.11 23:25:47
@Csokáv: ez viszont igaz. Nem is értettem, hogy egy ekkora, egyedi világ miért nem egy sorozatot kap, ahol van idő és mélység kifejteni mindent - plusz akkor már lehetne jobban SR, implantok, fegyverzet, sámánok, totemek síkja, stb.
A Válasz.hu vette észre, hogy egy lengyel sitcomban, a tavaly óta látható Ucho Prezesa (Az elnök füle) címűben, Orbánból csináltak hülyét az alkotók. A lengyel közélettel foglalkozó politikai szatíra a Youtube-on és a Showmax nevű streamingszolgáltatón látható, a nézettsége meg elég fasza, akad 3,6…..
Nem rég ért véget a jelenlegi televíziózás (sőt, inkább a jelen évtized) legjobb sci-fi sorozata, a The Expanse (magyar címén Térség, de ezt már most felejtsük el) második évada. Az eredeti könyvsorozatot képernyőre vivő Syfy csatorna meglepően magas színvonalú, ám hullámzó dinamikájú első évadot…..
Rocinante93 2017.05.04 02:02:48
Szerintem alapvetően a marketingesek cseszték el. Ez ugyanis nem űropera. Az űropera technoblalával teli könnyed sztori, egyszerű történetszálakkal, egyszerű szereplőkkel, akiket kb egy-egy jellemvonás különböztet meg másoktól, plusz erősen dialógusokkal dolgozik.

A Térség - és nyomában az Expanse - ezzel szemben hardcore sci-fi, ahol a fizika mellett jelentős hangsúlyt kap a többi reál és humán tudományág is. Szociológia, biológia, kémia, pszichológia mind jelen vannak. Belép a vallás is (harmadik kötet), és közben olyan témákat kínál fel, amik jelen korban aktuálisak a nyugati világban: homoszexuális párok elismertsége társadalmilag, gyerekvállalásuk és családként való elismertségük (harmadik kötet, leszbikus lelkésznő anyuka mint a kötet egyik női protagonistája), vagy éppen alapjövedelm és annak hatása az emberi társadalmakra (ötödik kötet).

És persze ott a sci-fi azon része is, hogy nem elég, ha egy faj képes a fizikai alaptörvényeit legalább helyileg módosítani, de milyen hatással van ez egy egész flottára? Miként lehet életben maradni egy olyan világon, ahol a földi táplálék nem terem meg, a helyi flóra és fauna pedig emészthetetlen az emberek számára? (negyedik kötet).

Hasonló a helyzet a főszereplőkkel (meg az egyes frakciók kiemelt arcaival): realisztikusak, saját motivációik szerint cselekszenek, és a nagy többségüknek esze ágában sincs hősnek lenni, sőt. A főszereplő még csak nem is Holden. Ő a fókuszpont, aki körül a történetszálak megcsavarodnak. Kissé Paul Atreides, de a kiválasztottság nem egy évezredes tudatos tenyésztés eredménye, hanem... és szerintem ebben is zseniális csavart hoztak az írók. Ismét csak tudományos alapon (neurológia és valóságérzékelés).

Szóval a Térség NEM űropera. Egy realisztikus hard-core scifi, kiváló karakterekkel és kevés, de nagyon durván ütős csavarral - a történet nagy részét ugyanis az egyes frakciók és főbb szereplők realisztikus lépései adják ki.

Miller pedig egyértelműen zseniális, ráadásul a Protogenes főkutató kivégzésével éppen úgy csavar a klasszikus szálon, mint Reynolds, amikor a verőembert a hajtóműbe rúgja a Fireflyban.

Szóval nézzétek és olvassátok úgy, mint a jelenkor egyik legjobb, vérbeli sci-fijét és ne dőljetek be az űroperás címkének!