Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zoldzeller

0 bejegyzést írt és 761 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hat év hosszú idő, nem csak egy blog, de egy ember életében is, márpedig Orsi kevés híján ennyi ideje írta meg történetét. (Itt frissíthetitek fel az emlékeitek.) Akkor a története arról szólt, hogy elvégzett egy egyetemet Amerikában, majd hozott egy döntést… lássuk, mi történt vele azóta! (A…..
zoldzeller 2020.07.14 23:52:35
@Zsuzsi65: Zsuzsi - ez olyan mint mikor elmesz a baratod szulinapi bulijaba es elmondod hogy a te bulid is nagyon nagyon szep volt, es az is pont olyan szuper volt mint a tied. Oke, de ez most nem a te bulid, tegy meg mindent hogy ez is olyan sikeres legyen mint a tied.
Miert nincs latino kerdes? Szerintem van - en hallok errol eleg sokat. De a BLM mozgalom alapvetoen az elmult evekben megerosodott. Illetve a hispanok nem is indultak abbol a hatranybol ahonnet a feketek. Rajuk a szegregacio nem vonatkozott.
zoldzeller 2020.07.15 02:57:46
@Rayovac: arrol a szegregaciorol beszelek ahol a fekete gyerekek nem jarhattak a feherekkel egy iskolaba, nem hasznalhattak ugyan azt a wc-t. Aminek 1964-ben lett vege, Martin Luther King gondolom ismeros....
zoldzeller 2020.07.15 06:45:28
@Rayovac: nem akartalak kioktatni, csak arra akartam felhivni a figyelmet hogy milyen hosszu ut van a feketek mogott. Ertem hogy ma is van szegregacio es latinonak lenni sem idealis.
Mindig érdeklődve figyeltem, hogy a külföldön eltöltött évek (inkább évtizedek) alatt miként változik az egyes emberek kiejtése. Akad olyan ismerősöm, akinek az elején erős magyaros akcentusát valamennyire sikerült levetkőznie, cserébe most már a magyar kiejtésén érezni egyre inkább a másik nyelv…..
zoldzeller 2020.06.19 20:07:15
@SzZoole:
Nekem:
1. South African (meglepo a ferjem itt nott fel, lehet ragadt ram valami?),
2. English (England)
3. American (Standard)
zoldzeller 2020.06.19 20:09:18
@Mikkamak: Nehany eva egy finn csalad ult mogottem a repulon es hosszu percekig hallgattam oket, mert azt hittem magyarul beszelnek de megse ertettem amit mondanak.
zoldzeller 2020.06.19 23:03:43
@Rayovac: Ez izginek tunik. A hetvegen kiprobalom a fiukkal.:)
Terveket, karriereket, felépített vállalkozásokat tett és tesz tönkre a járvány és az azzal járó bezárkózás. Következzen három történet arról, külföldi magyarok hogyan próbálják meg túlélni ezt az időszakot...
zoldzeller 2020.04.19 19:30:52
@Zsuzsi65: ez egy marciusi blogposzt, nalunk akkor jelentettek be a shelter in place-t es tenyleg mindenki orult vasarlasba kezdett. Azota ez normalizalodott, es ujra lehet mindent kapni, bar neha sorba kell allni, de az is gyorsan megy.

A poszternek szerintem most biztos nem kell felnie, hogy elveszti a munkajat. 3 hete probalok feliratkozni az amazon fresh-re, (ugyan az mint amit a poszter csinal, csak ez az amazone) es egyszeruen nincs szabad idopont majus kozepeig.
Határátkelő A jólét csapdája 2020.04.14 06:30:00
Noha az Egyesült Államokban mai napig él az a mítosz, hogy nincsenek osztályok és mindenki a saját képességeinek, tehetségének és munkájának megfelelően boldogul, azért ez meglehetősen messze áll a valóságtól. Legalábbis ez derül ki Steve posztjából, ami voltaképpen egy Egyesült Államokba költözött…..
zoldzeller 2020.04.14 19:09:34
@Pink Petsch: "Mondjuk úgy, hogy véleményem szerint gáz, ha valaki csak azokat a dolgokat veszi figyelembe, amik a saját elképzeléseit támasztják alá, a többit meg ignorálja, mert nem férnek bele az elképzelésébe."
Pontosan ezt csinalod mindennel ami az USA-val kapcsolatos:)

Kepzeld ha azt mondanam, hogy az EU iskolarendszere egy fostalicska, hiszen a magyart (ugy ahogy) ismerem es az az en eszak kalifornia liberalis lelkemnek, bizony szar. Nahat te pont igy altalanositasz. 50 kulonbozo allamrol beszelunk.
zoldzeller 2020.04.14 19:45:23
@Pink Petsch: te viszont azt nem veszed figyelembe hogy peldaul az oktatas pont allamilag iranyitott es nem a kormany altal. Es meg az allamon belul is helyi iskolak vannak.
Nalunk peldaul nincsennek korzeti iskolak, ezzel probaljak elkerulni, hogy legyenek jo kornyekbeli sulik es szar kornyekbeliek. Zonak vannak es az adott zonaban barmelyik suliba kerulhet a gyerek.
zoldzeller 2020.04.14 20:05:28
@Pink Petsch: tudod hosszu ideig tenyleg barmi lehettel es sima gyari meloskent is megvotl a szep nagy haz, feher keritessel es otthon fozocskezo asszonnyal.
Az elmult 1-2 evtized eredmenye, hogy ez a bizonyos ollo ilyen nagyon elkezdett kinyilni.... Meg nem volt ido megszokni ezeket az Europban mar jol ismert kasztrendszert.
Azt mondják, a nemzetközi statisztika szerint minden tíz határátkelőből négy hazaköltözik. Nos, a mai poszt szerzője, Péter szinte biztosan nem lesz közöttük, hiszen, mint írja, nem is nagyon érti, miért döntenek egyesek a Magyarországra (vissza)költözés mellett. Hazaköltöztél vagy ellenkezőleg, te…..
zoldzeller 2020.03.10 22:15:24
@Csodabogár: mi anno megneztuk az oxfordi Dragon School mennyibe kerulne (par eve felmerult, hogy a kornyekre koltoznenk) es nem volt dragabb mint amit korabban az ovodaert fizettunk San Franciscoban;)
Most megneztem es Nagykovacsiban az amerikai iskola is nagyjabol ennyibe kerul.
Azt mondják, hétévente változik az ember, a hetes számban egyébként is van valami mágikus. Szóval valahol adja magát, hogy egy régi szerző, Magda (aki korábban itt és itt írt posztot) kicsit visszatekintett a brit fővárosban töltött első hét évére...
zoldzeller 2020.03.04 21:54:26
@zoldzeller: de az is lehet, hogy siman csak egy szorongo szemelyiseg aki panikrohamot kap ha el kell hagynia az altala ismert es biztonsagosnak velt kornyezetet, es talan nem is zsido.
zoldzeller 2020.03.04 21:56:54
@SzZoole: a shaksukat en is nagyon szeretem;) Csak a tojast valahoyg mindig rosszul teszem bele es megfol, pedig annak folyosnak kene lenni.
zoldzeller 2020.03.04 22:11:13
@Platonica: na akkor megprobalom meg egyszer, de szerintem nem ugyan arrol beszelunk;
Asszimiliacio az en szememben - pl Radnoti Miklos aki zsido csaladban szuletett, de vallasos katolikus volt es felvette a katolikus vallast, nem gyujtott penteken gyertyat, nem unnepelte a yom kipurt, stb. Asszimlialodott.

Asszimilacio a cikk szerint - megtartani a vallasi/kulturalis sokszinuseget de kozben hasznos tagjai lenni a tarsadalomnak.

A masodik felfogasnak termeszetesnek kene lenni. Az elso felfogasrol meg igazabol nincs velemenyem, nem vagyok annyira vallasos, hogy zavarjon a dolog, de semmi esetre sem pejorativ.
A kanadai Manitobában található Churchillt a „világ jegesmedve fővárosának” is nevezik és aligha lepek meg azzal bárkit, hogy még ezen a kevesebb, mint 1000 lelket számláló településen is élnek magyarok. Ráadásul nem csak élnek, de írnak a Határátkelőre is. Következzen Jakzolee és felesége nem…..
Sokak álma az amerikai zöldkártya, azonban annak megszerzése még akkor sem stresszmentes, ha az ember már kint van Amerikában. Az utolsó előtti résszel folytatódik Viktor története, melyből kiderül, neki milyen stresszt okozott a zöldkártya megszerzése, miként az is, milyen egy elitcégnél…..
zoldzeller 2019.12.17 23:13:51
@blackhairlady: Ezert is irtam az elso megjegyzesemben, hogy normalis munkaltato, normalis benefitekkel.
Nahat, szerintem ezt a temat alaposan kiveseztuk.:) Remeljuk, hogy Viktor idoben lepett es nem lett infarktusa.
zoldzeller 2019.12.18 00:00:47
@FutureFry: Tolem sokszor kerdezik regi ismerosok, hogy mi is olyan nagy hazban elunk, oriasi kerttel (kerites nelkul) mint a filmekben? Ilyenkor el szoktam mondani, hogy nem, mi egy sorhazban elunk. Amerikai szemmel egeszen aproban. De az utca vegen megy a villamos, ugyhogy ha nem akarok napokig vezetnem se kell.
Sokszor merül fel a kérdés, mi az, ami miatt hazaköltöznek magyarok külföldről. A válasz persze sok esetben egyénfüggő, mindenkinek megvan a maga története. Attila hét év Anglia után döntött úgy, hogy családjával visszaköltöznek Magyarországra. A döntést leginkább az anyagiak motiválták, érdemes…..
zoldzeller 2019.12.05 22:24:51
@Platonica: miert nem eri meg nekik a 600 font plusz havonta? Ha jol ertem a posztot akkor a srac fizetesebol elnek. Par sorral lentebb irta, hogy tavaly jo volt, mert akkor meg kaptak 300 + 135 font segelyt es az fasza volt, szepen gyult is a penz.
Akkor miert nem eri meg felallasban dolgozni? (az mar csak az en szemelyes velemenyem, hogy angolul ugy tudna a kedves feleseg megtanulni ha dolgozna es nem csak a gyerekeket nevelgetne.)
Még ha határátkelő is lett valaki, több év után is teljesen másként reagálja le Magyarországot és azon belül Budapestet, mint egy kisgyerek, akinek már az a természetes, amit külföldön élve tapasztalt. Így aztán különösen érdekes, milyennek látta egy 5 és egy 10 éves, Hollandiában élő gyerek a…..
Ma ismét egy (nagyon) régi történet folytatását ismerhetitek meg. Anno, 2012-ben jelent meg drk első posztja, amiben elmesélte, miként jutott ki Írországba és hogyan vetkőzte le az előítéleteit. Rákövetkező évben Amerika, méghozzá a Szilícium-völgy következett. Talán nem spoilerezem el a történetet,…..
zoldzeller 2019.08.22 19:53:05
@Arthamyr: nem te kerdezted, hogy hogy van az atmenet a ket matrac kozott?
zoldzeller 2019.08.22 19:56:22
@Arthamyr: nem vitatkozni szantam... csak lusta voltam mondjuk kulon London-nak es Pink-nek cimezni. :) Vedd a velemenyed megerositesekent.
zoldzeller 2019.08.22 20:12:17
@Zsuzsi65: te rarepulhetnel a negativ velemenyere az amerikai kulvarosokkal kapcsolatban;)
Meglehetősen szokatlan utat járt be Alíz, aki Ausztráliában kezdte meg határátkelő életét, ahol olyannyira sikerült beilleszkednie, hogy végül az állampolgárságot is sikerült megszereznie. A szíve azonban visszahúzta Európába, ahol Angliát választotta. Utólag úgy tűnik, rosszul tette…..
zoldzeller 2019.05.08 19:50:55
@Nagy kámpics: igen, abszolut. Nem csak akcentusuk lenne, de ha magyarul beszelnek is az angol szorendet kovetik.
zoldzeller 2019.05.08 19:54:51
@Nagy kámpics: How do you know me? - Hogy tudsz te engem? How do you know - hogy tudsz-ra forditani nagyon jellegzetes hibajuk.
zoldzeller 2019.05.08 20:38:33
@Platonica: Buszke lehetsz ra, ez csodas eredmeny:) Kizarolag angol iskolakba jart ha jol ertem?

Nalunk a helyzetet az is neheziti, hogy a ket nagymama is beszel angolul igy meg veluk sem kell erolkodni.
A hollandoknál kifejezetten erős az elfogadás, normális az is, ha két azonos nemű ember szereti egymást. Ugyanakkor azért ott sem fekete-fehér a helyzet, miként az kiderül Vera írásából, melyben emellett megnézzük azt is, mi a holland együttélés tíz szabálya...
zoldzeller 2019.03.28 22:58:05
@FutureFry: jo de gondolom 5 orokbeado anyabol
3 koveteli, hogy csak hetero parhoz,
1-nek mindegy csak jo helyre es
1 aki meg koveteli hogy homoszexualis parhoz keruljon a gyerek.

Es ez az arany szerintem boven tulzas...
zoldzeller 2019.03.28 22:59:34
@kék madár: a levego itt mar csak ilyen queer. Pedig nem is lakunk olyan kozel a Castrohoz;)
zoldzeller 2019.03.28 23:59:15
@Snedronningen: a kover es szemuveges gyerekek szulein is szamonkered hogy miert vallaltak gyereket hiszen konnyen celpontokka valnak?
Ritkán esik szó arról, mi a helyzet, amikor a (házas)pár két tagja között nincs egyetértés a menjünk vagy maradjunk kérdésben. Márpedig ez elég komoly probléma, mint azt a mai poszt szerzője, Péter is megtapasztalja. Ráadásul még azt is el kellene dönteni, hogy merre induljanak…..
zoldzeller 2018.12.12 20:04:52
@London2009: Tudod, ez olyan erdekes. A szuleim jol elnek, szep nagy lakas Budan, nehany ingatlan kiadva, utazgatnak, szinhazba jarnak, evek ota kizarolag magan orvoshoz jarnak es megis az elmult 1-2 evben egyre negativabbak. Nem tudom, hogy ez az oregedesnek a termeszetes resze, vagy akarhogy igyekeznek nem tudjak magukat kivonni a magyar politikai valosagbol.
Ugyhogy jovore mar csak kb 6 honapot terveznek Magyarorszagon tolteni....
zoldzeller 2018.12.12 20:32:28
@Arthamyr: lehet, hogy igazad van es tenyleg jo dolgukban nem tudjak mit csinaljanak. Ezert is irtam, hogy lehet, hogy ez egyutt jar azzal, hogy idosodnek es egyre tobb felszabadulo idejuk van amit unokak hianyaban nem tudnak hasznosan eltolteni... igy aztan anyukam inkabb skypon korrepetal raszorulo gyerekeket. :)
zoldzeller 2018.12.12 23:40:21
@London2009: Na jo, de nekem meg a noverem is kulfoldon el, ugyhogy az egyik feleben nincs unoka a kozelben akikre az energiaikat pazarolhatnak.

De amugy ez szemelyiseg kerdese is. Az anyosom gyerekkora ota alig elt Magyarorszagon es megis minden masnap kozli, hogy megnezi a hireket, hogy mit csinalnak mar megint azok az orult magyarok - maganak keresi a bajt, en tudom:)
Hogy micsoda a Los Angeles – London – Budapest tengely? Ha még nem hallottatok róla, akkor hallgassátok meg – ez ugyanis nem más, mint a Határátkelő vadonatúj kezdeményezése. Egy (reményeim szerint) rendszeresen jelentkező podcast-sorozatról van szó, amiben hárman beszélgetünk majd érdekes (és néha…..
zoldzeller 2018.12.01 20:26:59
@Csodabogár: @Bredpitt Monika: alig ismerek valakit aki Macys-be/NOrdstrom-be vagy akarmilyen department store-ba jarna vasarolni. (Macys-t en se szerettem soha minden ruha olyan volt mintha 50 eves titkarnoknek gyartanak, a butorokrol nem is beszelve) a Nordstromot szerettem/szeretem, de evek ota nem tettem be a labam az uzletbe.
Es nem azert haldokolnak mert szar a minoseg, hanem mert megvaltoztak a vasarlasi szokasok.

Jaaj Csodabogar ---jaaaaj, ismered a mondast? "you get what you pay for". Macy-s sose volt szuper minoseg, nagyjabol mint otthon az atlag plaza.Ezeket a ruhakat nem arra tervezik, hogy evekig hord, jo ha egy evet kibirnak;(
Ha ennel jobb minoseget akarsz tessek mennek a Neiman Marcus-ba.
Játékra szeretnélek invitálni ma titeket, aminek lényege, hogy megpróbáljuk megnézni, miként változnak (ha változnak egyáltalán) határátkelőként az ember médiafogyasztási szokásai. Honnan és milyen csatornákon tájékozódnak a külföldön élő (illetve az esetleg…..
zoldzeller 2018.11.30 23:40:42
@Arthamyr: Teged csak azert kevertelek bele, mert rolad tudom, hogy kevesebbet dolgozol mint a tobbseg es se gyereked, se kutyad nincs.
Csodabogar meg nyugdijas.

Nem tudom, hogy biztosan irigylem-e azokat az embereket akik ilyen melysegeben kepesek kovetni a hireket. Hat miert kell nekem arrol tudni, hogy egy anakonda egeszben lenyelt egy kukorcasban maszkalo not valahol Indoneziaban? Hat miert kell nekem errol tudni??
zoldzeller 2018.12.01 00:25:55
@Arthamyr: Piton volt es vetemenyes kert. Na tessek.
A tobbivel teljesen egyetertek. Az a mennyisegu hir ami eljut hozzam reggelente az npr-t hallgatva boven eleg. Ha valami erdekes annak kesobb utanna olvasok.

Sakkvilagbajnoksag? Tenyleg? Jaj, neha de irigyellek az elbaszando idomennyisegedert:))
Lojálisak, tiltakozók és kivonulók – ebbe a három fő csoportba sorolja a magyar fiatalok nagy részét egy nemrégiben megjelent tanulmánykötet. Magának a kiadványnak a sorsa is egyfajta lenyomata a mai Magyarországnak, de ennél minket jobban érdekel az, amit arról írnak, miért…..
zoldzeller 2018.11.15 02:54:46
@blackhairlady: nem ertem, Trump vagy Obama rendeleteket soroljak?
zoldzeller 2018.11.15 05:12:50
Mindannyiunknak megvannak a magunk kis szokásai, ezek nagy részét gyermekkorunkból hozzuk magunkkal. A szűkebb (család) és a tágabb (ország) környezet is sokban hozzájárul ahhoz, miként viselkedünk a mindennapokban. Aztán amikor külföldre költözve új környezetbe kerülünk, akkor bizonyos szokásokat…..
zoldzeller 2018.11.07 22:58:56
@Dikusz: nem szeretik a magyar izeket, ezt sajnalom. Talan idovel ez valtozik.

A magyar sutemenyek szerintem 100x finomabbak mint az itteniek, de a Dobos torta pont nem a kedvencem. En az Eszterhazy tortat szeretem;)
zoldzeller 2018.11.07 23:45:00
@Zsuzsi65: raadasul egy csomo alma farm is van, ahol szeptember -oktoberben lehet szedni.
zoldzeller 2018.11.08 18:28:22
@tamask: vicces Bernie Sanders-t szelsobalosnak nevezni. Svedorszagban csak egy mersekelt kozepvonalas politikus lenne. Amerikai mercevel tunik szelsosegesnek. (De az amerikai es az europai politika osszehasonlitgatasara kar idot vesztegetni.)

Fogorvos: Magyarorszagon az embereknek borzalmas allapotban vannak a fogaik az "ingyenes" ellatas ellenere. Az ismeroseim kozul mindenki magan fogorvoshoz jar. Mint ahogy otthon minden ismerosom most mar privat orvoshoz jar es sulyos penzeket fizet, hogy legalabb a vizsgalatok meglegyenek idoben.
Hazamenni, kint maradni, esetleg külföldön máshová költözni – a kérdés nyilván majdnem minden határátkelő fejében megfordul néha. A mai történet főszereplője döntött, és nem bánta meg. Más kérdés, hogy szerinte a nehezebb utat választotta, ami szerintem azért nem…..
zoldzeller 2018.10.20 03:11:06
@LepesMez: nahat, akkor Arthamyr a te embered;)) erdekes tendenciank tunik ez a programozoknal, hogy nem szeretnek futni. IT Knightot is meg kene kerdezni.
zoldzeller 2018.10.20 04:50:35
@kék madár: te is programozol????
Amugy igen az uszas az egyik legjobb sport. De en nagyon fazos vagyok.
zoldzeller 2018.10.20 04:51:44
@LepesMez: :)) Tenyleg igy volt?
Nyomulunk tovább keresztül Amerikán Zoli segítségével. Az elindulást követően megjártuk már a Vadnyugatot, az előző rész Arizonában ért véget. Most innen folytatjuk és csak az biztos, hogy nem akármilyen helyeket kalandozunk be...
zoldzeller 2018.10.18 18:54:50
@kék madár: miert nem ittal sort?
zoldzeller 2018.10.18 23:11:53
@kék madár: erre nem gondoltam;)
Új-Zéland klasszikusan az a hely, amiről sokan álmodoznak (álmodozunk), de eljutni csak viszonylag kevesen jutnak el oda, nem is beszélve a letelepedésről. M. Úrnak sikerült és az ország is nagyon bejön neki (ami engem illet, a fűtéshez való hozzáállásukat nehezen tudnám…..
zoldzeller 2018.10.12 23:14:35
@meatclone: szerintem ezek nem kifejezetten pizsik... lounge pants inkabb. En siman ebben ulok egesz nap ha epp nem megyek be az irodaba... es igen, a sarki kozertbe is kiszaladok benne, aludni viszont nem alszok benne;)
blog.barenecessities.com/decoding-comfort-sleepwear-vs-loungewear/
Amikor valaki az osztrák fővárosban kap munkát, az egyik nagy kérdés az: kiköltözzön vagy inkább ingázzon valamelyik határközeli magyar településről. Krisztián is ezt a kérdést boncolgatja írásában, meglehetősen elgondolkodtató módon és érvekkel...
zoldzeller 2018.09.28 21:21:00
@LepesMez: hova tervezel koltozni? Melyik a masik IT kanaan?
Zsékettő 12 éve dolgozik a vendéglátásban, ebből jó párat különböző hajókon húzott le, úgyhogy közelről ismeri ezt az egészen sajátos világot. Posztjában sok mindenről szó lesz, kiderül, milyenek a különböző nemzetiségű kollégák (köztük mi, agyarok) és vendégek,…..
zoldzeller 2018.09.18 23:25:47
@London2009: mi kiprobaltuk. Ugyhogy el tudom mondani az elmenyeimet. Sokan vannak... mindenhol.
Neked mi az a pénz, amiért már nem mennél el Magyarországról vagy amennyiért hazatérnél? – tettem fel a kérdést többször is a blogon, és érkeztek is a válaszok rá szépen emailben (is). Ezekből válogattam ki kilenc véleményt (természetesen ezek semmilyen reprezentatív…..
zoldzeller 2018.09.17 23:59:51
@dunántúli gyerek: abszolut elhiszem a statisztikat. Az egyetlen kerdesem az, hogy ezt vajon mi okozza? Jobbak vagyunk mint Nemetorszag, vagy Dania es ide akarnak jonni jol keresni a noverek, vagy azert mert meg mindig jobbak vagyunk mint Ukrajna ahol egy csomo allampolgarsagot kiosztottunk a hataron tuli magyaroknak akik elve a lehetoseggel ide koltoznek?
zoldzeller 2018.09.18 00:31:51
@dunántúli gyerek: Ne idegeskedj mert agyverzesed lesz.
Ki irt itt olyat, hogy nemzethalal lesz?
Nekem ebben az az erdekes, hogy mindenki ott dolgozhat ahol akar, megse latom, hogy a hollandok tomegesen vallalnanak munkat Magyarorszagon, pedig hat ugye a nyugat hanyatlik... meg a megelhetesi koltsegek stb.
zoldzeller 2018.09.18 01:22:14
@dunántúli gyerek: A cikkben szereplo eredmenyeket te Magyarorszagra nezve pozitiv eredmenynek erzed?
Nem ertem mit probaltal ezzel mondani.... hogy a V4 orszagok jobban teljesitenek? Es a cim miert mondana ellent a leirtaknak?
Alighanem mindenkiben él egy kép Kaliforniáról (Hollywood nem kegyelmez…), amiben a filmsztárok csillogó világa éppen úgy benne van, mint Los Angeles vagy éppen az óceánpart. Csakhogy az egyik legfontosabb amerikai állam ennél jóval több és változatosabb, nekünk pedig nagy…..