Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pár család terápia

31 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy felmérés szerint a párkapcsolatban élők harmada nyilatkozott úgy, hogy megcsalta a párját. Ehhez érdemes hozzátenni, hogy a megcsalás rejtőzködő jószág. A hűtlenségről legtöbben azonnal a szexuális hűtlenségre asszociálnak. A terápiába jelentkezők majdnem fele ezzel a problémával fordul hozzánk.…..
Egy felmérés szerint a párkapcsolatban élők harmada nyilatkozott úgy, hogy megcsalta a párját. Ehhez érdemes hozzátenni, hogy a megcsalás rejtőzködő jószág.  A hűtlenségről legtöbben azonnal a szexuális hűtlenségre asszociálnak, a terápiába jelentkezők majdnem fele ezzel a problémával fordul…..
"Így, hogy több mint 40 éve űzöm ezt az őrületes szakmát, meglepett a felismerés : többé nem hiszek az emberben mint egyénben. Nem létezik olyan ember, aki egyedülálló. Családjaink letöredezett, sodródó darabjaiként keringünk és kísérletezünk azzal, hogy éljük életünket. Miközben az élet teljes…..
A társfüggőség vagy kodependencia fogalma az alkoholizmussal küzdő családokkal végzett terápiák során fejlődött ki. Az ivás szükségképpen kihat az egész családra és a szétesés felé húzza a rendszert. A rendszer viszont egyensúlyra törekszik. Így az ivással párhuzamosan kialakul egyfajta ellensúly,…..
- Egyszerűen nem bírunk vele! Folyamatosan szájal, mindent jobban tud mindenkinél, ha idejönne egy NASA mérnök és beszélne a rakétákról, őt is lehülyézné, szerinte ahhoz is jobban ért. Végül annyira ideges lettem, hogy adtam neki egy pofont. Apám is így intézte el, és meg is tanultam, mi a rend és a…..
Természetesnek tűnik, hogy az embernek van életciklusa (csecsemőkortól öregkorig) és ez alapvetően meghatározza az életét. Az életciklus mindegyik szakaszához különböző feladatok, kihívások és lehetőségek tartoznak. De nem csak az egyénnek, hanem a családnak és a párkapcsolatnak is van életciklusa,…..
Egyszer megkérdezték Szókratésztól, hogy mi a helyesebb; megházasodni vagy nem megházasodni? Ő pedig lényeglátóan válaszolt: bármelyiket teszed, megbánod. A helyzet azóta sem változott, a fontos kérdések velünk maradtak: legyen párom? legyünk mi egy pár? házasodjuk össze? váljunk el? melyik döntés…..
Kötődés által világosan Amikor segítségért fordulnak hozzánk a párok, hoznak egy problémát. Ez sok formában megjelenhet az életükben, de elsősorban azért válhat problémává, mert nem érthető. Történik velünk valami amely alapvető hatással van a kettősünkre, a problémák súlyosak és homályosak. Miért…..
A kötődés fogalma és fontossága a legtöbbek számára ismerős. Főként szülőként találkozhatunk vele a kötődő nevelés és általában a gyermeknevelés kapcsán, de egyre többet lehet olvasni a párkapcsolatra vonatkozó alapvető hatásáról is. A hosszú távú kapcsolatokban újra és újra megjelennek krízisek,…..
-Bedobnád a szennyesbe a zoknid? -Persze! -Bedobnád a szennyesbe a zoknid?  -Ja, persze. Mindjárt, egy pillanat. -Bedobtad? -Mit?  -A zoknit. A zoknit! A Zoknit!! A ZOKNIT! A ZOKNIT!!! AZAKURVAZOKNIT!  -Veled csak ordibálni lehet!!!  (később, együtt: mégis ki a fenét érdekel az a hülye…..
X gyermekként függő családban nőtt fel, majd fiatal felnőtté válva teljesen szembefordult a szülői elvárásokkal. Amilyen erősnek érezte a kötődését a családjához, annyira intenzíven igyekezett távol kerülni tőlük. Végül X teljesen megszakította a kapcsolatot velük. Így több energiája maradt az…..
Este hazaérünk. Hülye főnök. De utálom ezt a függönyt! Túl sötétkék, persze anyáddal vetted, ő még ilyen sötét. Azt szereti. Miért nincs egyetlen önálló gondolatod? Már kinn is alszol? Soha nem vagyunk együtt. Este hazaérünk. Hülye BKV. Már megint veszekedni akar. Anyával vettem de én akartam.…..
Az alkoholizmus családi betegség. Ez a meglátás pedig közhely mindenkinek, aki így vagy úgy, de kapcsolatba került a függőséggel. Érdekes módon minél inkább  közhellyé vált, a valódi értelme és fontossága annál inkább elveszett. Mára csak annyit jelent, hogy az alkoholistának van családja.…..
Mindenkiben van egy könyv. A párkapcsolat idővel változik. Az elején még minden magától értetődő volt és tökéletesen működött. És milyen könnyen és örömmel mentek a dolgok! Nem kellett dolgozni a kapcsolaton, elég volt spontánnak lenni. „Perfectly balanced as all things should be”. Belülről…..
Mindig ugyanazt csináljuk. Újra és újra. Pedig egyikünk sem akarja. Hogyan lehet ebből kilépni? "Nem a családtagok viselkedésének merev megváltoztathatatlansága okozza a család számára az alapvető dilemmát. A család >>szabályaihoz<< való merev ragaszkodás mögött valójában védekezés…..
„Normálisak vagyunk? Mert ami nálunk megy az bármi lehet, csak nem normális. Valami bajunk van?” Sokszor felmerül a gyanú, hogy esetleg valaki beteg, valamilyen pszichés zavara van és ez az egyetlen ok ami miatt nem működik a kapcsolat.   Definíció szerint lelki zavarnak, betegségnek tekintjük a…..
A kérdések amelyek terápiába hozzák a párokat általában egy döntési helyzet mögé bújnak. "Mi legyen? Maradjunk együtt vagy szakítsunk? Költözzünk össze? Vállaljunk gyereket? Váljunk el?"  Ezek a kérdések és a hozzájuk tartozó döntések normális velejárói a kapcsolati életciklusnak. Ezzel…..
A napokban kezembe került egy régi mese, közelebbről Hyginus egyik fabulája: "A Gond átkel a folyón agyagban gazdag földet pillant meg, és megformálja azt. Majd felkéri a főistent, Jupitert, hogy leheljen lelket az agyagdarabba. Amint Gond el akarja nevezni az új teremtményt, Jupiter azt követeli,…..
Hogy mi az, amivel a leggyakrabban fordulnak hozzánk a kliensek?  Kommunikációs probléma.  A kapcsolat elején, amíg a szerelem minden nap minden órájában bontja rózsaszirmait, szavak nélkül is megértitek egymást, hiszen összetartoztok. "-Mindig kitalálja mire gondolok! ♥ -Nem is kell kitalálnom:…..
A párok, akik hozzánk fordulnak segítségért, általában eltávolodtak egymástól annyira, hogy a legtöbb dologban nem értenek egyet. Komoly erőfeszítéseket kell tenniük, hogy lehessen találni közös pontokat. Két kérdésben viszont egyet szoktak érteni: 1. Baj van, 2. Te vagy a hibás (néha kissé…..
"- Levegyem a cipőm?" Fontos kérdés. Majdhogynem sorsfordító...A küszöbnél sok minden eldől.Ha mondjuk először járok nálatok, és nagy tisztaság fogad, de én nem törődöm vele, és besétálokcipővel, akkor vajon én bunkó vagyok?Nem egyértelmű a válasz. Valaki szerint naná, más viszont azt gondolja, a…..
Ahogy minden embernek van életciklusa (csecsemő, gyerek, felnőtt, öreg), és ezekhez különböző életfeladatok, célok, kihívások tartoznak, úgy a családnak is van saját életciklusa, amely azokat az érzelmi és intellektuális szakaszokat tartalmazza, amelyek az önállóság és az életkornak megfelelő…..
„Járjon mindenki családterápiába!” – hirdette annak idején Virginia Satir, a családterápia történetének egyik kiemelkedő, úttörő gondolkodású alakja, aki hitt abban, hogy minden családban van erő, csak elő kell csalogatni. Ő úgy vélte, mindenkire pozitív hatással van, ha egy támogató, megtartó…..
A függőség családi betegség. Egyik fő tünete, hogy a betegség köré szerveződik nem csak a függő, hanem az egész család élete. A függőség szégyen, stigma, ami szigorú szabályokat kényszerít a családra. Ezek a szabályok sincsenek kimondva, mégis vasmarokkal tartják egyben őket és nem csak a külvilág…..
Miért szükséges a felépülési munkába beilleszteni a családterápiát? A függőség családi betegség. A pár-és családterápia segíti a közös felépülést. A függőség nem véletlenül alakul ki, szerepe és jelentése van. Nem csak a függőre hat, a környezetére is erőteljesen hatással van. A függőség központi…..