Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Konzervtigris

0 bejegyzést írt és 366 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az alábbi írás a Lighthouse Trails Research blogról származik, az eredeti cikk ide kattintva érhető el: Lectio Divina: What it is, What it is Not and Why it is a Dangerous Practice? Lectio divina – Egyre többet hallani róla napjainkban; tömegével jelennek meg erről szóló könyvek,…..
Konzervtigris 2024.03.21 10:50:44
Idézek az idei Szegedi Biblikus Konferencia meghívójából:
"A lectio divina „szent olvasmányt”, „szent olvasást” jelent. Kezdetben a Biblia szövegét zsidók és keresztények egyaránt isteni üzenetként olvasták. A Héber Biblia keresztény olvasói és az ókeresztény egyházatyák többek között a Homérosz-magyarázatokból örökölt allegorikus értelmezés révén keresték a szent üzenetet a bibliai szövegekben; az Újszövetség írói nem pusztán idézik, hanem új kontextusban értelmezik is a prófétai szövegeket (pl. ApCsel 8,26–39). Az ezekből kiinduló és később Nursiai Benedek (Kr.u. 480–547) által széles körben elterjesztett spirituális olvasási mód lectióval kezdődik, meditatióval és oratióval folytatódik, majd contemplatióval, valamint aktív cselekvéssel fejeződik be.
A felvilágosodás után aztán az olvasók egyre kevésbé csak szent üzenetet kerestek a bibliai szövegekben, hanem zsidó és keresztény történeti, néprajzi és vallástörténeti párhuzamokat, illetve a természettudományos világkép igazolását vagy cáfolatát. Jóllehet a modern exegézis módszereinek csírái a lelki olvasatban is felfedezhetők, a 19-20. században a történet-kritikai exegézis és a lectio divina gyakran konfrontálódott egymással: az előbbi az akadémiai oktatásban szinte kizárólagos elemző módszerré vált a rá épülő többi kritikai olvasat mellett, míg a lectio divina a szószéket uralta. Többek között erre a fájó ellentétre figyelmeztetett Joseph Ratzinger egy 1983-as munkája, majd a Biblikus Bizottság 1993-ban megjelent „Szentírás-magyarázat az egyházban” című vatikáni dokumentuma."

Tanulság, hogy a szó többet jelent, mint az az egyoldalú definíció, amit adsz rá. Számomra leginkább azt jelenti, hogy a Szentírást Istentől jövő üzenetként kell olvasnom, és nem profán szövegként.

Példa, hogy Vörösmarty Szózata esetében mondhatom azt az "itt élned, halnod kell"-sorra, hogy értem, de azért ennyire nem egyszerű. Nem bibliai bűn akár egy életre elköltözni Magyarországról. Amit a Szentírásaban olvasok, azzal nincs helye ilyen vitának. Ha értem, és nem úgy gondolom, a hiba biztosan bennem van.
Konzervtigris 2024.03.21 19:40:29
@Kéry Zsuzsanna: Szóval azt akartam mondani, hogy a "lectio divina"-ra, mint fogalomra max. ráült néhány keleti guru, de az elmúlt évezredekben annak a rögzítése volt, hogy mivel ez az Írás szent, nem úgy olvassuk, mint a többi szöveget.

Gondoljon bele, egy átlag könyvet 2-3 nap alatt "kiolvasunk", utána egy életre félretesszük. Na, a Szentírással nem bánhatunk így, eleve nem olvassuk "ki".

Leginkább verseskötetek azok, amikkel még így bánhatunk, tehát újra- és újra elővehetjük őket, de azért egy verseskötet esetében is van egy kb. egyenrangú író-olvasó párbeszéd, míg a Szentíráshoz ennél sokkal több alázat illik.

De persze ez, amit eddig írtam, még csak arról szól, hogyan ne olvassunk Szentírást. Hogy hogyan olvassunk, azzal kapcsolatos a "lectio divina". Először olvassuk el, utána próbáljuk nagyon pontosan megérteni, utána elmélkedjünk azon, hogyan szólít meg bennünket az aktuális élethelyzetünkben (különösen figyeljünk arra, ha ellenállás ébred bennünk, mert lehet, hogy pont ott van egy fontos, nekünk szóló üzenet), végül fakadjon belőle cselekvés.
  Szerző:Koronkai Zoltán SJ Ferenc pápa magyarországi látogatására készülve a napokban tartottuk Szólj be a pápának című programunkat. Ezen a Szólj be a papnak rendezvénysorozatból inspirálódva igyekeztünk válaszokat találni a fiatalok kérdéseire. Több mint 150 kérdés érkezett, és legtöbbjük a…..
„Maradtunk hát ketten [a béketáborban], Magyarország és a Vatikán”. Orbán Viktor kijelentése, mely a kormányfő Ukrajnával kapcsolatos retorikájának központi elemévé vált, Ferenc pápa látogatása előtt több szempontból is jelentőségteljes. Egyrészt látványos szakítás a korábbi évek hangvételével.…..
Régi és téves sztereotípia, hogy a macskák csak a kajáért vannak az ember mellett. Nyilván nekik is fontos a pocakjuk megtömése, de minden cicagazdi tud olyan sztorit mesélni, hogy a cicája vacsora után hogyan bújik hozzá, lefekvéskor mellé fekszik, napközben az ölébe ül, ezeknek pedig semmi közük…..
Konzervtigris 2023.03.14 21:04:47
@Gery87: Mondjuk, hogy másképp. Ha rendszeresen eteted, egy idő után elfogad, és megkedvel, de simogatni nem fogja hagyni magát úgy, mint egy szobamacska.
A felelőtlen műanyaghasználat talán a vizeinkre van a legsúlyosabb hatással: évente 14 millió tonna műanyag kerül az óceánokba, szüntelenül mérgezve az élővilágot. A hírhedt fotó fültisztító pálcikába kapaszkodó csikóhalról vagy a csomagolóanyagtól fulladozó teknősről ráadásul csak a jéghegy csúcsa…..
Konzervtigris 2023.03.10 22:10:31
@KékFény6: Nem lehet, hogy ezért csak 70%? Szóval hogy az alapozás a műanyag, a kopóréteg normál aszfalt?
Ha még nem jártál ott, hát képzeld el: a Koreai-félsziget egyik távoli csücskében, masszív kövekkel védett, régi falak mögül nézel le a náddal, rizsszalmával befödött, sárral tapasztott kunyhók tucatjaira, az 1300-as évekből itt ragadt apró falura. A neve Naganeupseong (낙안읍성, ejtsd: nágánüpszang), a…..
Konzervtigris 2022.05.05 08:56:24
A közvélekedés szerint Frei Tamás az emlékezetes moszkvai riportja után a médiában ellehetetlenült, ezért pályát kellett módosítania...
Még élnek néhányan jóval 80 év felett, akik emlékeznek gyerekkorukból a teljes pompájában tündöklő Drezdára, az évszázadok alatt csinosodott szász királyi fővárosra, melynek világszép belvárosát 1945. február 13. éjjelén (véletlenül, vagy sem: a Drezdához erősen kötődő Richard Wagner halálának…..
Könyvtacskó Nincs ok a pánikra?! 2022.01.31 08:57:46
 Amerikai, brit és német kutatások tudományos, egy olasz bestseller regény pedig érzelmi szempontból vizsgálta a Facebook és társai hatását a fiatalokra. Az írónő, a szülők, sőt a fiatalok is aggódnak. A szakértők viszont nyugalomra intenek...
téveszmék "Minden fejben dől el" 2022.01.24 00:11:02
  Ha nagyon le szeretnénk egyszerűsíteni a világot, azt mondhatnánk: három szférájáról tudunk. Az első az anyagi, fizikai dimenzió. A második a lélek, a tudat, a szellem síkja. A harmadik szektorba sorolhatunk mindent, ami mindezeken túli: Istent, karmát, sorsot, véletlent, természetfelettit.…..
Konzervtigris 2022.01.24 23:06:46
1962-ben három rab megszökött Amerika legszigorúbban őrzött börtönéből, Alcatraz szigetéről, amit addig lehetetlennek véltek a hatóságok. Az eset után a biztonsági szolgálatok váltig állították, hogy a szökevények biztosan belefulladtak a tengerbe... De mégsem ez történt? Adásunkban bemutatjuk a…..
Konzervtigris 2021.10.30 22:41:57
@fareszjó: Annak mindenképpen lehet örülni, ha túlélték és nem követtek el újabb bűncselekményt. Bár nyilván az is kérdés, hogy akiknek kárt okoztak, azok hány év alatt heverték ki a traumájukat. Mondjuk bankalkalmazottak, stb.

A poszt tök jó, megalapozza a Clint Eastwood film technikai állításait, de azért arról nem vagyok meggyőzve, hogy Morrisék tényleg olyan jófiúk és a társadalom szegény áldozatai voltak, mint ahogy Clint bemutatja.
Egy korábbi posztban már vizsgáltam, hogy mennyiben lehet hinni azoknak az adatoknak, miszerint tavasszal látszólag a világ összes országát megelőztük a halálozások fajlagos számában, de mivel a harmadik világ országait illetően voltak és vannak kétségeim, ezért inkább csak Európán belül…..
Konzervtigris 2021.08.08 06:42:34
Szerintem az egyetlen értelmes kérdés a többlethalálozás alakulása. És valóban, az euromomo mutat nálunk két kiugrást úgy, hogy másutt béke volt: www.euromomo.eu/graphs-and-maps

A kérdés az, hogy amikor pl. Hollandia ugrott ki hasonlóan, akkor a holland eü-rendszer teljesen szar volt, a miénk pedig kiváló, vagy van a járványnak egy természetes földrajzi hullámzása, amelyben hol jól járunk, hol megszívjuk?
Herman Wouk 1951-es háborús regénye a The Caine Mutiny (nálunk: "Zendülés a Caine hadihajón" [1973-ban először megjelenve]) kamaszkorom egyik legkedveltebb olvasmánya volt, melynek később filmes feldolgozásait is megnéztem, így az 1954-es verziót (Humphrey Bogart főszereplésével) és az 1988-a…..
Bár jelenleg még Európa legtöbb országában szigorú korlátozó intézkedések vannak érvényben, úgy fest a nyáron bizonyos feltételekkel már lehetőség nyílik autós kirándulásra. Mielőtt azonban nekivágnál egy külföldi utazásnak, nem árt, ha tisztában vagy az alábbi szabályokkal. Franciaország: a…..
Ez nem egy boldog cikk, írni sem volt könnyű, és olvasni sem lesz az. De nem is az a célom vele, hanem az, hogy megpróbáljam ismét felhívni a figyelmet arra, miért felelőtlen és rossz döntés kiengedni a cicánkat az utcára. A cikk végén szereplő képeket és tragédiákat látni mindig nehéz, de talán ha…..
Alig több mint 60 éve ért véget a madarak és három másik faj ellen hirdetett téboly a kommunista Kínában. A Négy Kártevő Kampányban a legyek, a szúnyogok, a patkányok mellett a szerencsétlen veréb is bekerült az irtandó fajok közé. De amíg az irdatlan populációjú legyeket, szúnyogokat vagy a hasznot…..
Konzervtigris 2021.04.14 15:08:34
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Jó, de mutass egy nem kommunista országot, ahol egy ilyen verébirtást végig lehet vinni! Ehhez súlyos állami terrorfenyegetés kell.
Habár Magellánhoz kötjük a Föld első megkerülését, ő maga csak az út feléig jutott el. Az expedíció során minden olyan dolog megtörtént, ami egy vérbeli hajós- vagy kalóztörténetben megtörténhet: volt lázadás, lakatlan sziget, kannibálok, éhezések és viharok. Hallgassátok meg adásunkat, hogy…..
Konzervtigris 2021.02.27 23:05:43
@pitcairn2: Ok, de a portugáloknak volt annyi eszük, hogy elhajtsák. Gondold meg: 5 hajóból 1 tért vissza. Jó, nem csak a 18 földkerülő maradt életben, de ez akkor is egy kalandorakció volt.
Konzervtigris 2021.03.20 19:21:26
@pitcairn2: Nyilván, a Fülöp-szigetek Magellán miatt lett spanyol gyarmat, de ettől még iszonyú felelőtlennek tartom a faszit. Komolyan vette Toscanelli térképét, és 5 hajót bízott erre a hülyeségre. Kolombuszt is hülyének tartom ugyanezért. A XV. század ufológusai voltak.

Józan, következetes projektje tényleg a portugáloknak volt, kb. össze is hozták volna mindazt a fölfedezést, amiben Kolombusz és Magellán csak néhány évvel előzte meg őket.
Konzervtigris 2021.03.20 19:24:20
@pitcairn2: Hát, igen, a szponzorokat kevésbé sajnálom, de ünneplünk itt egy fickót, aki 200 embert halálba küldött a felelőtlenségével.
Az izraeli Maszada erőd helyszínénél nehezebb lenyűgözőbbet találni: a Júdeai-sivatagban fekszik, közel a Holt-tengerhez, egy fennsík tetején, több száz méter magasan, mégis (részben) a tengerszint alatt. Itt vívtak szó szerint utolsó vérig menő csatát a rómaiak és a…..
Konzervtigris 2021.02.18 11:37:14
@István Kováts: Bennem azért fölmerül a kérdés, hogy ha 28 csontvázat találtak, akkor mi történt a többiekkel? Akár öngyilkosok lettek, akár nem.

Összesen 28 védő lett volna? Ez sehogysem kerek.
Köszönjük a hozzászólásokat, őszinte megosztásokat, amiket a Hol vannak templomainkból az egyházi iskolák diákjai? bejegyzés kapcsán kaptunk Instagramon, Facebookon és e-mailben. Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy rengeteg visszajelzést kaptunk. Ezek közül szeretnénk most idézni párat. Vannak akik, nem…..
Az a fránya gyomorégés... Mindhárom várandóságom alatt, de sokszor még most is rendszeresen küzdök a gyomorégéssel, bizonyos ételek fogyasztása után vagy ha olyan gyógyszert, antibiotikumot szedek, amit nem tolerál a gyomrom. A gyomorégés nem csak kellemetlen dolog, hanem nagyon sokszor megnehezíti…..
A Légion étrangère-t bemutatni, a Légióról írni teljes részletességgel ezeken az oldalakon, a téma szerteágazó és hatalmas történelmi távlatokat érintő terjedelme miatt, lehetetlen. Hiszen csak a hadtörténeti előzmények, melyeket oly sok hadtudós kutatott már, több kötetre rúgnak. No és nem…..
Szombat este végre kialakult az amerikai elnökválasztás végleges eredménye. Biden győzött, az öröm pedig hatalmas, mind a magyar ellenzékben, mind a nyugati mainstreamben. Ez teljesen érthető. Bár számomra erősen kérdéses lett volna, hogy elmenjek-e szavazni (ahogy 2016-ban is), valószínűnek tartom,…..
Sam Mendes háborús tematikájú filmjét – az 1917-et – jócskán megelőzte a hírneve. A különféle beszámolómorzsák alapján mesterműre számíthattunk, és bár ez a titulus technikai aspektusok felől vizsgálva nem érdemtelen, épp utóbbi erőssége miatt válik egyoldalúvá a végeredmény. Szociográf jellege okán…..