Regisztráció Blogot indítok
Adatok
CasioGitti

40 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
   Egy jó alapanyagnál szeretjük, ha átjárja a krémet és a tésztát is az íze! Ezért rajongtam mindig édesanyám diótortájáért, mert ö pont ennek tudatában készítette el! A krémhez és a tésztához is egyaránt diót használt.    Vannak bizonyos alapanyagok, amik leginkább egy - egy évszakhoz kötődnek,…..
Nagyon előkelően hangzik, elegáns - mint általában a franciás fogások - és nagyon egyszerű az elkészítése. Ünnepi alkalmakra biztos siker a quiche (ejtsd: kis), azaz a francia töltött pite. Ha pedig rákkal készítjük, garantáltan finom lesz. Argentin vörös rákot vettem elő a mélyhűtőmből: nagyon…..
Szép idő volt ma, és ha már az van, akkor noteszem felkapva egy tavalyi emlékkép miatt kerestem meg ezt a kis kellemes hangulatú és hamar addikciót okozó kis helyet. No de ne szaladjunk ennyire előre, lássuk mivel is szolgál ez a kis hely!..
    Ha rákeresünk arra, hogy Ikeás Svéd Mandulatorta rengeteg receptet találunk! Nem véletlenül, ugyanis amikor berobbant ez a hihetetlenül finom édesség hazánkban ezer és ezer ember szívét ejtette rabul! Így az enyémet is! :) Amikor egy szigorú diéta miatt az olajosmagvakról is le kellett mondanom…..
Már egy másik blogbejegyzésemben (itt) is írtam egy igen sokoldalú és értékes alapanyagról, amit az elmúlt időszakban többször is használtam és többféleképpen. Ha beírjuk a keresőbe az interneten, ráakadhatunk pár helyre ahonnan már magunk is beszerezhetjük! Azt gondolom ez is hasonló utat fog…..
CasioGitti 2021.11.14 20:11:31
@Gábor Révész: Kedves Gábor! Én végigolvastam újból a bejegyzésemet és nem maradt ki. További információként azt is megjegyeztem a hozzávalók felsorólásánál, hogy a növényi tejfölt ki lehet hagyni, mert anélkül is jó állagú tésztát kapunk! Lehet, hogy ez zavarta meg Önt!
CasioGitti 2021.11.14 20:20:32
@inebhedj - szerintem: Kedves inebhedj - szerintem! Köszönöm szépen! Érdekelne, hogy mire gondolt, amikor azt írta, hogy nem egyeztethető össze az ökotudatos étkezéssel? Szüleim termelik, vegyszer nélkül a yamot és a lepucolt héj mehet a komposztba, lebomlik, majd újra belekerül a földjükbe természetes trágyaként. Esetleg másra gondolt?
CasioGitti 2022.02.10 20:36:32
@inebhedj - szerintem: Köszönöm, hogy válaszolt! Én is próbáltam az ökotudatosságnak picit jobban utána nézni, hogy képben legyek. Fontos tényleg, hogy minél tudatosabban álljunk hozzá a környezetünkhöz és minél kevesebb kárt okozzunk! Ebben az évben a műanyagzacskók használatát szeretném teljesen kiiktatni és helyette vászonból készülteket használi. Illetve figyelni, hogy a boltokban bármi amit veszek a tároló, csomagolópapírja mennyire környezetbarát, milyen mértékben újrahasznosítható?! Erről is (magáról az ökotudatásságról) jó lenne egy átfogó írást olvasni! Illetve, hogy az ökotudatosság hól tud összekapcsolódni a bio termékekkel, bio gazdálkodással? Én a jamot egészség miatt eszem, mert anyagcserezavarnál kifejezetten hasznos növény! Remélem majd itthon is nagyobb keletje lesz és jobban beindul a termesztése is! Mindenesetre tényleg igyekszem mostantól az ökotudatosságra is odafigyelni a saját háztartásomban! Ez ígérhetem! :) Köszönöm még egyszer, hogy felhívta rá a figyelmemet!
    Sokan (köztük a barátom is) a palacsintára inkább, mint deszertre nem pedig , mint főételre tekintenek. Holott ha a megfelelő töltelékkel (gondoljunk a Hortobágyi húsos palacsintára) tálaljuk igazán ütős és tartalmas második fogást hozhatunk ki belőle. Nem beszélve arról, ha maga a tészta is egy…..
Emlékszem, amikor gyerekként a nyári vakációnkon a nagypapám minden reggel elment a közeli kisboltba friss kifliért, hogy kedvezzen nekünk unokáknak! :) Kivettük a hivogatóan illatozó kifliket a papírzacskóból, ami teljesen átmelegedett a forró kifliktől. Előkerült még mellé a szatyorból az…..
   Legelőször az Autoimmun Protokoll diéta során találkoztam a hosszan főtt húslevessel. Már az első kanál után tudtam, hogy a kedvenc ételeim között mindig ott lesz ez a leves! Hihetetlenül mély, intenzív íze van a hosszú főzési idő miatt, beltartalmi értékeit pedig végnélkül lehetne felsorolni! A…..
CasioGitti 2021.10.08 13:59:16
Kedves egyinges, mtg, Sólyom Tomi, brtv24!

Ahogy az elején is írtam ez egy speciális leves, ami egy egy speciális étkezés (AIP = Autoimmun Protokoll) része. Leginkább (a neve is mutatja) autoimmun betegséggel küzdő emberek számára lett kifejlesztve, egy doktornő által; Terry Wahls. A blog bejegyzés végén ott látható a könyvének a címe is. Ezeknél a betegeknél annyira sérült az immunrendszerük, hogy egy adalékanyag, ízfokozó, sőt még a cukor is többet ronthat az amúgy is leromlott szervezetükön ezért egy szimpla szárított zöldségkeverék, amik a boltokban kaphatók (Vegeta van leginkább elterjedve a háztartásokban, ezért is ezt jegyeztem meg) számukra nem opció. Viszont a házit mi magunk rakjuk össze, amiről tudjuk (jobb esetben), hogy miből van. Nekem szerencsém van, mert szüleim által termesztett zöldségekből készíti édesanyám, amiket semmilyen vegyszerrel nem kezeltek! Azt is írtam, hogy ha tud az ember kocsonyás (zselatinos) részt beszerezni, akkor nincs szükség lapzselatinra. Viszont, ha csak mondjuk marha oldalast kapott nem fog belőle kifőni a megfelelő mennyiségű kollagén (zselatin) még a hosszú főzési idő ellenére sem! Sőt van olyan, aki annak ellenére, hogy bőven tett bele jó minőségű zselatinos húst még felturbózza plusz zselatin hozzáadásával (ez is teljesen elfogadott, sőt javasolt ebben a diétában), mert ennél a levesnél a beltartalmi értékek a lényegesek! A zöldségek is adnak hozzá, de leginkább a jó minőségű, ellenőrzött gazdaságból származó húsokon van a lényeg és a hosszú főzési időn, ami segíti, hogy az értékes anyagok kiváljanak a csontokból, húsokból, izületekből. 4 lábú állatoknál nem ritka a 24 - 36 órás főzési idő is, mert ennyi idő kell ahoz, hogy megkapjuk a "terápiás csontlevest"! Több neve is van; a Zsidó Penicillin onnan jön, hogy a zsidó gasztronómiai kultúrában ez a hosszan főtt húsleves már régebb óta jelen van, minthogy a tudósok foglalkoztak volna a jelentőségével! Náluk például már az elején hozzáadják a zöldségeket és a végén, amikor minden ízüket kiadták a levesbe, egyszerűen kidobják és csak a levét isszák meg! Igen, a sárgarépát mi is roppanósan szeretjük és a végén tesszük hozzá ahogy írtam is, a lágyszárúakat pedig a legeslegvégén (petrezselyemzöld). Lényeg, hogy csupán a húsok, fokhagyma, só valamint a hosszú főzési idő is megadja a finom, mély ízét és beltartalmi értékét.
Remélem, így már érthetőbb?!

Köszönönöm a hozzászólásokat, további szép napot kívánok!
CasioGitti 2021.10.10 18:10:15
@Leooo: Kedves Leooo, köszönöm szépen a figyelmes hozzászólásodat!
CasioGitti 2021.11.16 12:40:40
@Kyria: Kedves Kyria! Igen ők se eszik meg a disznóhúst, az úgynevezett kóser konyhájukban nagyon szigorú szabályok vonatkoznak az alapanyagokra is. Ha jól tudom tisztátalan állatnak tartják a sertést. Végül is a sárban dagonyázik. :) Persze ennek biztos mélyebb jelentése, oka van! Tényleg nem jó gyulladásos bélbetegségeknél (chrone, colitis) túl nagy rosttartalmú zöldségeket fogyasztani Igazad van és köszönöm, hogy leírtad ezt! Oda fogom írni ezt a blogbejegyzésembe kiegészítésként, hogy korrekt legyen a dolog!
Pedig nálam is ha az IBS kijön szintén kerülendő alapanyagok, amiket felsoróltál! Én is lebontanám a csempét olyankor! :) Egyébként írtam, hogy zöldségek nélkül is működik ez a leves, mert a hosszú főzési idő miatt lesz isteni az íze és jó a hatása a testre, a bélrendszerre. A glutation, a kollagén, ami kioldódik a húsokból gyógyítja a gyulladást a belekben. Szerencsére már nálunk is, még ha nem is sokan, de vannak olyan orvosok (példul az én dokinőm is), akik tisztában vannak az autoimmun étkezéssel (AIP) illetve ehez kapcsolódva a funkcionális étkezéssel, aminek része ez a terápiás csontleves is. Nálam mindig csodát művel a bélrendszeremmel és az egész szervezetemmel.
Igen, a vöröshagyma kimaradt a hozzávalók felsorolásából, pedig az is mehet bele, de nekem az a tapasztalatom, hogy elég a fokhagyma is! Egy részt jó ízt ad a levesnek illetve friss marad tőle a leves, nem lesz másnapos íze! A kombók, amiket fölsoróltál: húsos csont, hagyma,gyömbér..szerintem szintén jó egyvelegek, finom ízt adnak!
A kérdésedre pedig azt tudom javasólni neked, hogy a legkisebb lángon főzd mindig a húslevest és kb. 1 - 1,5 óra míg a hab (az a húsokból kiválló vérből keletkezik) folyamatosan feljön a leves felszínére, amit mindig le kell szedni, hogy szép, tiszta levest kapjál. Szóval a vér sajnos meg fog jelenni, de habbá fog válni. Tulajdonképpen a hab a megfőtt vér. Illetve én édesanyámtól tanultam, hogy nyers húst alaposan, folyóvíz alatt le kell mosni, így a vér nagy részét is el tudja az ember távolítani!
Én javaslom neked, hogy próbáld ki a paleo ketogént vagy az autoimmun protokollt, mert tényleg nagy mértékben javítható illetve teljesen elmulaszthatók ezek a betegségek! Sok colitis -es és chronos is van, akik ezzel jöttek rendbe teljesen! Persze szakember vezetése mindig kell hozzá; orvos - funkcionális étkezési terapeuta. Ha gondolod szívesen ajánlok orvost illetve étkezési tanácsadót, akik képzettek ebben!
Még egyszer köszönöm szépen a hasznos, tényleg lényeges infókat tartalmazó hozzászólásodat! Szép napot kívánok neked!
További meghitt megemlékezést kívánok...  ..
ÍZ DÖMPING Havas kifli. 2021.11.02 13:42:11
    Mindenszentek - Halottak napja után szinte röpül az idő és már az adventi időszakban találjuk magunkat. Ilyenkor már lelkesen ötletelünk a karácsonyi menü kialakításán illetve elkezdjük az ünnepkre hangolódást. Előkerülnek a szekrények mélyéről a mikulásos - karácsonyi bögrék. Téli teákat iszunk…..
  Mindenki érezte már azt az érzést, hogy enne valami finomat, de se kedve, se ideje nincs, hogy pepecseljen az elkészítésével! Ez a "kérek valami finomat, most azonnal" életérzés. :) Mi ilyenkor ezt a tényleg gyors finomságot szoktuk elkészíteni. Az elnevezése onnan jött, hogy amikor párom először…..
   Jó kipróbálni új ízeket, de néha nagyon vágyunk egy régi, megszokott étel ízére. Így vagyunk ezzel úgy gondolom mindannyian akár egészségesek vagyunk akár egy betegség folytán speciállis étrenden élők. 5 év glutén - és tejmentes étkezés után elmondhatom, hogy most már ne bánom, hogy így kell…..
Az idén főztem be először fügéből lekvárt. Örömömre gyorsan elkészíthető, és nagy sikerem lett vele a családnál! ... Aztán főztem még be paradicsomlét és kecsapot is még egyszer. A tárkonyos ragunak is nagy keletje lett, amit saját céklával tálaltam. Aztán mivel sok tojásfehérje gyűlt már össze a…..
CasioGitti 2021.09.17 08:30:26
@margit2: Szia! Akkor szoktuk fagyasztós zacsiba a mélyhűtőbe eltenni, ha kevés füge ért meg és így a száraz dunszt nem kivitelezhető. Igen, ízletes a "Hegyi rózsa" fajta!
ÍZ DÖMPING A kezdők tortája. 2021.09.12 16:00:00
   Rajongok a krémes süteményekért és tortákért. Arányaiban azt szeretem ha a krém duplája a tésztának, bár ha egy igazán finom piskótáról van szó kiegyezek az azonos arányokkal is! :)    Van egy alapanyag, amit mióta felfedeztem szinte mindenhez teszek belőle, legyen az sós vagy édes. Krémessé,…..
   Én úgy tapasztalom, hogy minden életmódváltásnál, ahol egy merőben új étrenddel és ezzel együtt új alapanyagokkal kell az embereknek szembenéznie valahogy a legtöbben a legelső kérdésként, amit feltesznek: na de mi lesz a kenyérrel? :)   Nekem az a kívételes szerencsém van, hogy egy olyan…..
  A túrós-sajtos csigákat bolti leveles tésztával készítettem. Ez gyors, a végeredmény pedig finom.Én a túrógombócokat csak pudinggal, de a fiúk habot is nyomtak rá, és úgy ették.Főztem be 9 liternyi paradicsomlét is.... Ez még kevés, szeretnék a héten még egyszer egy hasonló mennyiséget…..
   A gluténmentes lisztek között számomra a legnagyobb "mumus" a földimandula liszt volt. Pár hónapja tört meg vele szembe az elllenállásom. Húsok panírozásához isteni alapanyagnak bizonyult, de amikor süteményekhez használtam katasztrófális volt a végeredmény: mellék íz és durva, sercegő textúra.…..
   A borral való főzést keresztanyukámtól tanultam el. Egy nyári, kerti bográcsolás keretében ettem életem első vörösboros raguját. Ő marhahúst használt hozzá, amihez kifejezetten jól illik a vörösbor.    Később ha pörköltet vagy bármilyen ragut készítettem és épp volt itthon vörösbor már…..
Imádom a pisztáciát, de érdekes, ez nem függő ételem. Értem ez alatt azt, hogy képes vagyok bármikor leállni vele. A pisztáciakrémhez fűződő viszonyom azért még felülvizsgálom. Mindig is szerettem a pitéket és ahogy kb 10 éve elkapott a macaron-láz, hozzávetőlegesen akkorra datálható a…..
ÍZ DÖMPING Duplán dióstorta. 2021.07.28 16:24:00
   Névnapi köszöntésre készítette édesanyám ezt az igazán krémes tortát az ünnepeltnek, aki elégedetten falatozta az egyik szeletet a másik után. :) Vannak olyan fogások és édességek ahol egymástól nagyon eltérő étkezésűek is megtalálják a közös nevezőt. Ez a torta is ilyen, ahol egy asztalhoz…..
 Emlékszem elöszőr Nigella Lawson főzős tévésorozatában láttam a Pavlova tortát. Már akkor tudtam, hogy egyszer én is szeretném elkészíteni és megkóstolni ezt a látványos habos torta csodát. Én amúgyis úgy gondolom, hogy, aminek házi habcsók az alapja és egyszerű hozzávalókból áll az csak jó dolog…..
   Amikor a muffin divatba jött és egy kávéházban megkóstoltam nem ízlett, mert száraznak és egyhangúnak találtam, mind a tésztáját mind az ízvilágát. Tulajdonképpen egy üres piskótát kaptam, cukormázzal a tetején. Egyszer - kétszer még megpróbálkoztam más verzióival is, de túl nagy nyomot nem…..
Amíg Budapesten laktunk sokat vásároltunk arab árusoknál. Ott mindig volt rózsából készült üdítő és rózsaszirom lekvár is. Ez a 2 dolog biztosan a kosaramban landolt. Most, hogy vidéki városban lakunk van egy kis kertem, tele virággal és persze az illatos rózsákkal.eszembe jutott hogy milyen remek…..
   Amikor készítettem ezt a krémet eszembe jutott több idekapcsolódó édesség is. Az egyik ilyen volt az Amerikában közkedvelté vált Vörösbársony torta, harsogó bíbor színével. A másik az elmúlt egy - két év divatos kihívása: "ma egész nap lila/fekete stb...színű ételt ettem." Aztán még beugrott Li…..