Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Control_

0 bejegyzést írt és 182 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az "Elkxrtuk" költségvetése meghaladja az 1,14 milliárd forintot, amihez az alkotók 343 millió forint társasági adókedvezményes, azaz közvetett állami támogatást vehetnek igénybe. Ennyi pénz megy el arra, hogy aztán a filmre, mint hiteles kordokumentumra hivatkozhassanak, amelyben kitalált (azaz…..
A történelem számtalan érdekes sztorit rejt, melyekre a filmvilág is gyakran "lecsap" egy-egy ütős és látványos filmet készítve a nagyközönségnek. Néha azonban a valóságot elferdítik ilyen vagy olyan okból és a végeredménynek már kevés köze van a tényleges eseményekhez. A napokban három ilyen…..
A jelenleg a magyar mozikban megtekinthető, Denis Villeneuve rendezte, 2021-es látvány-scifi-dráma, a Dűne, komoly műfaji előzményekkel bír: Frank Herbert 1965-ös, Nebula-díjas fantasy-regénye és David Linch 1984-es kísérlete képében. Ami a regényt, vagy regény-sorozatot illeti (mely nálunk először…..
Sokan vezetünk rendszeresen és legtöbben napi szinten autózunk a nagyvárosokban vagy a közutakon. Van, aki naponta száz kilométereket, a többség azért ennél valamivel kevesebbet tölt az utakon. Mindenesetre mindannyiunkban kialakul egy-egy markáns vélemény a többiekről, a többi autós vezetői…..
Az amerikai csapatkivonás kapcsán a hírekben folyamatosan szereplő Afganisztán etnikai szempontból sajátos képet mutat, ugyanis a legkevésbé sem tekinthető homogén országnak. Olyan, hogy "afgán nép" igazából nincs is, helyette pastuk, hazarák, tadzsikok, üzbégek, türkmének és kirgizek (illetve egyéb…..
Control_ 2021.08.23 20:47:21
@chrisred: Konkrétan elárulták a kurdokat. Az Iszlám Állam elleni harcban felhasználták őket és önálló hazát ígértek nekik, majd mikor már nem kellettek sorsukra hagyták őket és Erdogannak szabad kezet adtak velük szemben. A török diktátor meg ezrével ölte őket a török határok mentén (és azóta is tart a dolog, a sajtó távoltartásával). De a kurdok a keresztesek kora óta tudnak magukra vigyázni. (ott a nők is teljes értékű harcosok). Megvédik magukat és Észak-Irakban erősen birtokolnak egy parányi (egyharmad Magyarországnyi) kis autonóm területet.

Most a tádzsikokon a sor. Az amcsik 1996 óta "használják" őket a tálibok ellen. Most újra szükségük van rájuk. A tádzsikoknak annyi előnyük azért van, hogy az afgán határ túloldalán létezik egy szuverén Tádzsik állam (másfél Magyarországnyi területen), ahová visszavonulhatnak és ahonnan kaphatnak támogatást.
A világtörténelem kriminalisztikájának sajátos fejezetét jelentette az amerikai Ted Bundy és az orosz Andrej Csikatilo gyilkosság-sorozata a 70-es illetve 80-as években. Mindketten azonos időszakban követték el bűntetteiket (a hidegháború végén, 1974 és 1990 között), mindketten egy - egy akkori…..
A május 23-án földre kényszerített Ryanair gép kapcsán a "három nagy keleti diktatúra" - Oroszország, Törökország és Fehéroroszország - vezetőinek sajátos gondolkodásáról már nem csak azokból az esetekből kaphatunk képet, melyek például Putyin politikai ellenfeleinek (Voronyenkov, Magnyitszkij,…..
Eremita Adolf Hitler ellenségképe 2021.05.24 19:21:22
Adolf Hitler (1889-1945) a világtörténelem egyik legismertebb alakja, hiszen az emberiség krónikájának eddigi legpusztítóbb világégésében játszott kulcsszerepet, amikor Lengyelország 1939-es lerohanásával kirobbantotta a második világháborút. A történelem legnagyobb fegyveres küzdelme körülbelül…..
Meglehetősen friss hír, hogy május 14-én befejeződött végre a La casa de papel (A nagy pénzrablás) ötödik évadának forgatása. A spanyol sorozat jelenleg a Netflixen 4 évaddal, azaz 38 epizóddal tekinthető meg, de most itt az újabb adag szövevényes izgalom: számlálhatjuk a napokat, mert rövidesen…..
A világ két pontján is nagyon komoly háborús konfliktus van kialakulóban: az egyik Kína partjainál, Tajvan szigete közelében, a másik pedig Ukrajnában a Donyeck-Luhanszk szakadár területek mentén. Mindkét helyzet súlyos nemzetközi válságot, sőt háborús veszélyt hordoz, mert a Föld három legerősebb…..
Control_ 2021.04.13 20:36:20
@György Attila Révai: És az oroszoknak sincs keresnivójuk Ukrajnában. Kínaiknak Tajvanban.
A "háborús filmek" meghatározás meglehetősen tág kategóriát jelent, hiszen az ókori, középkori filmektől (Trója, Rettenthetetlen) egészen napjainkig terjedően ölelheti fel a különböző fegyveres konfliktusokat. Jelen poszt azonban kifejezetten csak a világháborúkra fókuszál, így kiesnek a XX. század…..
Előző posztunkban, mely nektek hála közel 15 ezres olvasottságot ért el, a történelem 4 legnagyobb vezetőjéről írtunk. Cikkünkben ígéretet tettünk arra, hogy következő írásunkban majd a 4 legnagyobb hadvezér listáját közöljük így most erről olvashattok a négyes blogon. Közkívánatra most is lesz egy…..
A súlyosan traumatizált Klara (Olga Kurylenko) egy katasztrófába torkolló bombamerénylet után tér haza édesanyjához és izgága kishúgához. Épphogy képes túlélni a mindennapjait, persze azt is csak töméntelen mennyiségű nyugtató segítségével. Egy napon húga ráveszi, hogy kísérje el őt egy buliba,…..
A "vezető" jelenthet államférfit, hadvezért, politikust és szellemi irány-mutatót is. Ebben a posztból ezúttal kihagyjuk a hadvezéreket, mert nekik egy külön posztot tervezünk szánni és szintén kimaradnak a nagy vallás-vezetők, próféták (Jézus, Buddha, Mohamed), mert nem fair a köztük történő…..
Péntek délelőtt óta nem tudjuk, mit akar csinálni a miniszterelnök.  A járvány legdurvább felfutó szakaszában jár, az előző hetihez képest szinte minden nap 50 %-kal több a fertőzött már lassan három hete. A második hullám se volt ilyen durva. Az iskolák zárnak-újranyitnak, teljes a fejetlenség,…..
Lassan minden magas tisztséget betöltő fideszes politikus megkapja a védőoltást, és többségük demonstratív módon a kínai vakcinát választja. Nem is lenne ezzel gond, hiszen saját akaratukból választották a Sinopharm-vakcinát, de az oltóanyag körüli vitáknak olyan politikai töltete van, ami messze…..
Noha valóban zajlanak Magyarországon vakcina-oltások és tényleg nagy mennyiségben érkezik hozzánk orosz illetve kínai oltóanyag (a csörgedező nyugati vakcinák [Pfizer, AstraZeneca, Moderna] mellé), a járvány harmadik hulláma óriási erővel csap le hazánkra. Az országos tisztifőorvos jelentése és az…..
Control_ 2021.02.28 20:27:43
@consul: Az első oltás utáni védettség minimális. A betegségen pedig a koronavirus.gov.hu szerint 319 691 fő esett át!!! Kurv@ra nem 4 millió. :))))))))))
Control_ 2021.03.01 00:47:44
@HARP3R: Az általános, országos IQ szintje szerintem nem éri el azt a szintet, hogy ezt a többség felfogja. :) Az észbontók országában be lehet adni például a többségnek, hogy a WC-n csak maszkban ücsöröghet. Lefogadom, hogy a lakosság 70% -a betartaná ezt, ha előírná a kormány. Mert elhinnék. Ennyi.
Control_ 2021.03.01 07:14:04
@HARP3R: Ja. Aztán elmennek a nagy bevásárlóközpontokba, ahol sorban álláskor megint egymás szájában vannak. De azért hazafelé az utcán felhúzzák a maszkot. Mert hogy ott leselkedik rájuk a koronavírus a levegőben repkedve. :)))
Kevéssé hangsúlyozott téma, de Európa a két világháború között a legkevésbé sem hasonlított egy demokratikus többségű kontinensre. Ami az egyes országokra jellemző politikai berendezkedéseket illeti, 4 típus volt jellemző: totális diktatúra, tekintélyuralmi rendszer, korlátozott parlamentarizmus és…..
Egy bizonyos kor felett már minden férfi emlékszik a Simsonokra, melyekkel a 70-es, 80-as és 90-es években is hasítottak az akkori tizenévesek. Jómagam sem voltam kivétel. Alig 17 évesen, 1990-ben kaptam meg életem első Simson kismotorját, rögtön egy Electronic típust. (Jó, bevallom, előtte volt egy…..
Az igazi Star Wars fanok és Csillagok háborúja mániásak (vagyis a komplett 2,3, 10 és 11 rajongói csoport) elfogadja azt a tényt, hogy a franchise egy olyan világot teremtett, mely meseszerű és amelyben nem érdemes belekötni a realitások hiányába. Ugyanakkor érdekes végiggondolni, hogy mi az az 5…..
Control_ 2020.11.13 10:09:36
@Lord_Valdez: @Túlélő_: A legtöbb szakértő szerint védőfelszerelés és szkafander nélkül egy ember 10-15 másodperc után leveszti az eszméletét és 60-120 másodperc után már nem hozható vissza az életbe. Azt viszont én sme értem, hogy miért ilyen tág a határ: 60 és 120 másodperc meghatározással. Gondolom a tüdőben lévő levegőmennyiségtől függ. A vérből nitrogén szabadul fel és a felfúvódik a test, miközben a belső szervek szinte szétrobbannak. A test persze egyben marad (mese hogy szétpukkadna).
Control_ 2020.11.13 10:11:27
@DarkFuture: Nagy gáz vagy ember. Inkább tologasd a csattogó lepkédet és folytasd a Micimackót, mert elfelejted hol tartottál. :)
Óriási várakozás előzte meg Christopher Nolan legújabb filmjét, a Tenet című akció-thrillert. A hazai mozikban jelenleg is futó különleges alkotás kicsit science fiction is, az alaptörténetben markánsan megjelenő "invertálás" és "entrópia" illetve "időugrás" fogalmak képbe hozásával. Ezek nem csupán…..