Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Control_

15 bejegyzést írt és 197 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az ukrajnai háború február 24-én érkezik 1 éves évfordulójához, így időszerű lehet veszteségek terén valamiféle összegzést tenni. Ám minden hír, ami a harcokról tudósít fenntartásokkal kezelendő, hiszen mindkét harcoló fél "kozmetikázza" a veszteség-adatokat, az esetleges kudarcokat jelentéktelennek…..
Töri emelt Az ókor története 2023.02.06 17:27:29
1. AZ ÓKOR TÖRTÉNETE (ÖSSZEFOGLALÓ)   Az ókor történeti korszakolása: Ókori kelet története Ókori Hellasz története és Nagy Sándor Az ókori Róma története I. AZ ÓKORI KELET Mezopotámia és a sumérok: A Tigris és az Eufrátesz folyók közti területet (mely ma Irak, a Közel-Keleten)…..
Habsburg uralom, Mária Terézia és II. József    A magyar nemesség kivívott jogai a Rákóczi-szabadságharc után: nemesi adómentességet élveztek a magyar nemesek (1222 óta meglévő jog, az Aranybulla alapján) újonc megajánlási jog => a magyar nemesek dönthettek arról, hogy mennyi parasztkatonát…..
A háborús filmek többsége egy-egy valós háborúhoz kapcsolódó eseménysorozatot, csatát, hadjáratot mutat be, kiemelve a háború borzalmait és a központi karakterek hősiességét. Bár a közeg, melyben a cselekmény játszódik egy megtörtént háború, maga a történet lehet kitalált vagy valós is. Kitalált…..
9. A Rákóczi-szabadságharc   A magyar lakosság sérelmei:  A török kiűzése után az osztrák hadsereg megszállva tartotta az országot és erős elnyomás vette kezdetét. Hazánkat fegyverrel meghódított gyarmatként kezelte. A nemesek és a parasztok is "nyögtek" az osztrák uralom alatt, főleg az adók,…..
8. A török idők (1526-1699)   A mohácsi csatában a törökök gyors győzelmet arattak, az ütközetben elesett 28 főúr, hét főpap és II. Lajos is. A csatát követően a török feldúlta Budát, majd az országot legyőzöttnek minősítve kivonult hazánkból. Szulejmán innentől Magyarországot sajátjának,…..
7. Reformáció és ellenreformáció   Reformáció fogalma: A reformáció egy olyan 16. századi vallási megújulási folyamat volt, mely a katolikus egyház szakadását idézte elő, Luther Márton fellépése nyomán. I.Luther Márton  1.) Luther paraszti származású, Ágoston rendi szerzetes volt, aki a…..
6. A nagy felfedezések   A nagy földrajzi felfedezések okai: 1.) Aranyéhség. A keresztes háborúk után Ázsiával meginduló kereskedelem – mely fűszereket, porcelánt, selymet hozott Európába – rengeteg aranyat és ezüstöt igényelt. Ráadásul 15. század végére kimerültek Európa aranybányái is. Az…..
5. A török elleni harcok kezdetei Zsigmond korától   Luxemburgi Zsigmond török-politikája: 1.) A törökökkel szemben ütközőállamokat hozott létre, vagyis szövetségre lépett azokkal a fejedelemségekkel, melyek a déli határainknál feküdtek. (Pl.: Szerbia, Havasalföld, Bosznia) 2.) A déli végvári…..
4. Vegyes-házi királyok 2. (Hunyadiak és Jagellók)  A Hunyadi család: Vita: V. László (Albert fia) vagy I. Ulászló legyen a király! A vita polgárháborúvá fajult, melyben Albert fiát V. Lászlót a Habsburgok és a főnemesek, míg I. Ulászlót a Hunyadiak és a köznemesek támogatták. A döntő csata…..
3. Vegyes-házi királyok 1. (Az Anjouk és Zsigmond) Károly Róbert Az Árpád-ház utolsó szakaszának anarchikus viszonyait Károly Róbert stabilizálta. Történelmi szerepe jelentős, mert őt tekintjük a középkori magyar állam legfőbb konszolidálójának. Trónra kerülése előtti években a Magyar…..
Töri emelt 2. Az Árpád-kor 2. 2022.12.14 21:00:33
2. Az Árpád-kor 2. (Orseolo Pétertől az Árpád-ház kihalásáig) István halála után Orseolo Péter és az ország nádora, Aba Sámuel harcba szállt egymással. Aba Sámuel rövid időre (1041-1044) megszerezte a trónt. Ám Péter német segítséggel (III. Henrik) visszatért. Végül egy békési törzsfő, Vata…..
Töri emelt 1. Az Árpád - kor 1. 2022.12.12 16:54:42
1. Az Árpád-kor 1.  (Őstörténetünktől Szent Istvánig) 1.) A magyarok eredete: Eredetünkről csak feltételezéseink vannak. A nyelvészet a finnugorokra, a régészet és antropológia viszont türk elődökre utal. Reguly Antal a reformkor idején elutazott az Ural vidékére és az ott élő népektől…..
Számonkérő, ellenőrző tesztek a Redmenta rendszerében.  Az ókor története Árpád-kor 1 - Árpád-kor 2 teszt - Vegyesház 1 - Vegyesház 2 teszt - Török ellenes harcok kezdetei - A nagy földrajzi felfedezések - Reformáció és ellenreformáció teszt - Török idők Magyarországon (15216-1699)…..
Az első világháború a második nagy világégéshez képest kevésbé jelenik meg a filmes feldolgozásokban, noha ugyanúgy alkalmas (ha nem jobban) a háború jelentette iszonyú szenvedés bemutatására. A két nagy korszak közt számtalan dologban van különbség: az egyik, hogy a frontharcok az első világháború…..
Erdészet Meteorológia 2022.07.21 17:35:56
Általános meteorológiai ismeretek A meteorológia a légkörrel, az időjárással és az éghajlattal foglalkozó tudomány. A légkörben lejátszódó fizikai jelenségeket vizsgálja. Kutatja a jelenségek okait, azok kölcsönhatását az élő és az élettelen világon. Idő, időjárás fogalma: Az idő a légkör…..
Erdészet Talajtani ismeretek 2022.07.21 17:21:33
A talaj fogalma: Talajnak nevezzük a szilárd földkéreg legfelső, laza és termékeny takarórétegét. A növénytermesztés szempontjából legfontosabb jellemzője az, hogy a termesztendő növényeket a fejlődés ideje alatt képes vízzel és tápanyagokkal ellátni. Humusz: A talajban lévő, lebontott szerves…..
Az Erdészeti blogon legfőképp erdészettel, állatokkal, agráriummal kapcsolatos ismeretanyagokat találsz szakirányú tanulmányaidhoz. Ha kérdésed akadna, ezen az email címen érhetsz el: control1350@gmail.com  ..
Master Top Gun: Maverick 2022.06.12 15:07:22
Az 1986-os Top Gun az amerikai vadászpilóták egy csoportjának kalandjait mutatja be a hidegháborús világ sajátos fegyveres feszültségein és a fiatal pilóták versengésein keresztül. Mindez egy romantizált kapcsolat szenvedélyességét illetve egy tragikus véget érő barátság részleteit is elénk tárva.…..
Eremitha A T-34 harckocsi [26.] 2022.06.06 15:33:37
A történelem egyik legfontosabb fejezetében, a második világháborúban  meghatározó szerepet töltött be a szovjet hadsereg, így a Sztálin és Zsukov vezette haderő felszereltsége illetve sikerességének kérdése is döntő tényező, ha a korszakot vizsgáljuk. A vörös Hadsereg győzelme pedig (a Wehrmacht…..
Hét tenger Korfu hadművelet 2. 2022.05.10 09:05:39
Bár a részletes haditerv, mely megvilágíthatná, a Korfu hadműveletben melyik csoportnak mi volt a konkrét feladata, nem maradt fenn, a hajók elhelyezkedéséből néhány következtetést talán le lehet vonni. Bár mindenhol az otrantói zár elleni támadásként emlegetik, a Korfu hadművelet valódi célja…..
Control_ 2022.05.15 12:52:34
@AkosJaccik: @gigabursch: @Pájer Csaba: Látom a kritika-tűrés nagyon mélyen repül. Nem baj, ha el van kicsit baszarintva valami, ha javításra kerül. Kellene egy időben-térben elhelyezés, akkor is, ha egy poszt egy másik cikk folytatása. Ennyi. Évszám az elejére valahová a szakmai kontinuitásért. ... És most lehet megint elküldeni engem a pics@ba. Magasröptű kommentekkel gyerekek. :))))
Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin május 9-én ismét megtartotta a II. világháborús orosz diadalra emlékező győzelem napi ünnepség-sorozatát és katonai felvonulását Moszkvában, ám ezúttal a világ fokozott érdeklődéssel szemlélte az eseményeket (és az orosz vezető beszédét).  A kép forrása:…..
Paracord A gazemberség érdemérem 2022.05.01 00:09:01
Már ilyen is létezik bizony: "Gazemberség érdemérem". Azok kapják, akik az ukrajnai háborúban különösen nagy gazemberségeket követnek el, leginkább civilek és védtelenek ellen. Alapja egy aktus: Vlagyimir Putyin április 19-én kitüntette és előléptette az Azatbek Omurbekov alezredes vezette 64-es…..
Control_ 2022.05.02 09:42:06
@Nacked blade: Patrusev keményvonalas háború-párti, nyugatellenes politikus, aki egész éltét az USA és a NATO elleni hírszerzéssel töltötte. Ha ő lesz akkor is Putyin helyett, ha a diktátor távozna az örök harcmezőkre, nem járna jobban a világ.
Napjainkban teljesen megszokott dolog, hogy mindenkinek van vezeték- és keresztneve, azaz "örökölt" édesapjától (néha édesanyjától) egy családnevet, amihez a szülei által választott keresztnév társul. A teljes névben külföldön a keresztnév szerepel elöl, míg néhány ázsiai országban (pl Kínában és…..