Regisztráció Blogot indítok
Adatok
blgblogger

50 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A filozófia az egyetlen olyan "tudományág", amely saját magára, önmaga mibenlétére, ebből kifolyólag akár saját hasznosságára is rákérdez. Azon túl, hogy már az is vita tárgya, hogy mi a filozófia; ki a filozófus és mit jelent az, hogy filozofálni, manapság is élénk diszkussziók szólnak a filozófia…..
BLGBlog Milyen nyelv a magyar? 2020.12.16 11:29:49
Imádom a magyar nyelvet. Nem csak azért, mert látszólag nem hasonlít semmilyen más nyelvhez, hanem mert... Igazából nem is tudom, miért. Ez az anyanyelvem. Magyarul beszélek, magyarul gondolkodom, magyarul álmodom. Imádom, amikor a kortárs költők-írók játszanak vele, puhítják, változtatják, kihozzák…..
blgblogger 2020.12.18 11:33:27
@TothLali: Tervezek egy olyan posztot, amely az embodied cognition különböző elméleteiről szólna. Én úgy vélem, hogy a gondolkodásunkban a testünk, a környezetünk és hangsúlyosan az érzéseink is részt vesznek. Nekem pl vannak olyan álmaim, amikben nincsenek szavak, csak hangulatok, érzések, s talán képek, de azokat hamar elfelejtem. Kérdés, hogy mennyire pontosan tudom visszaadni az adott álmot szavakkal, hiszen meg kell neveznem a dolgokat, amivel óhatatlanul egy másik világot teremtek. Érdekes kérdés ez.
Izlandon valósult meg minden könyvmoly álma: az északiak a Karácsonyt egyfajta könyvünneppé varázsolták. A szigetországban hagyománnyá vált, hogy Szenteste könyvet ajándékoznak egymásnak az emberek. El is nevezték ezt a tradíciót Jolabokaflod-nak, ami magyarul kábé azt jelenti: Karácsonyi…..
A címben feltett kérdésre természetesen többféle válasz és többféle megközelítés létezik. A mostani posztban nem szeretnék kitérni az egyéni okokra és nem is a pszichológiai válaszokat ismertetném. Egy olyan elméletet mutatnék be inkább, amely szerintem nagyon is valós problémákat feszeget, s amely…..
A cím egy kicsit hatásvadász, ugyanis e poszt (és videó) nem valami nagy leleplezésről szól, hanem egy olyan könyvről, amely a halált, pontosabban a halálszorongást, és annak lehetséges feloldásait tárgyalja. És amelynek szerzője Vona Gábor.  Pár hónappal ezelőtt jelent meg Vona könyve "Míg a…..
BLGBlog Boldogság kerestetik 2020.09.08 09:19:30
Mi a boldogság? Hogyan érhető el a boldog élet? Milyen útjai vannak a boldogság keresésének? A BLGBLOG új sorozatában ezeket a kérdéseket feszegetjük barátaimmal és kollégáimmal. Az második részben ezúttal Kocsis Anita Business és Life Coach fejti ki: nem kell a Google-nél dolgoznunk ahhoz, hogy…..
Mi a boldogság? Hogyan érhető el a boldog élet? Milyen útjai vannak a boldogság keresésének? A BLGBLOG új sorozatában ezeket a kérdéseket feszegetjük barátaimmal és kollégáimmal. Az első posztban Bekő Éva PhD-hallgató ír a Buddha és Nietzsche embereszményéről, de szóba kerül Hermann Hesse pusztai…..
Előre bocsátom: szörnyen igazságtalan leszek. Kiragadni öt gondolatot a mintegy 2500 éves filozófiai hagyományból s rájuk aggatni a világmegváltó - de legalábbis az életet megváltoztató - jelzőt csak önkényesen lehet. Ebből az következik, hogy alább egy szörnyen szubjektív listát olvashattok azokról…..
Egy ismerősöm írt rám nemrég, hogy elhunyt apukája egyik zárt szekrényében egy eredeti Bródy Sándor kéziratot talált. Azt mondta, nem tudja, hogy került oda, soha nem beszélt róla apukája. Kezdetben így kételkedtem is az eredetiségben, de aztán közelebbről is megvizsgálhattam a kéziratot. A…..
Amikor a karantén alatt elkezdtem online filobiblio csoportot szervezni, még magam sem tudtam, mi lesz belőle. Annyi volt csak világos számomra, hogy a filozófia és az irodalom hangsúlyos szerephez jut az életemben, s hogy ezzel talán nem vagyok egyedül. S talán az sem egyedi tapasztalat, hogy a…..
Nietzsche egyike azon filozófusoknak, akik a popkultúrában is jelen vannak. Mémek születnek róla, műveit dalokban és dalszövegekben is felhasználják, gondolatait sci-fi (például Star Trek: Enterprise) és most már képregényfilmekben (Igazság Ligája - Snyder vágás) is visszahalljuk. De vajon mik ezek…..
A címben feltett kérdésre egy határozott igen lehet a válasz, ha előtte definiáljuk, hogy mit is értünk terápián. A terápia szót ugyanis ma már inkább az orvoslással kapcsolatban emlegetik a legtöbbet, a görög therapeia kifejezés viszont gondoskodást is jelent. Az antik görög világban például…..
A keresők választ, a már válasszal rendelkezők pedig megerősítést kaphatnak Bhaktipád Dász november 21-i előadásán, amely 18 órakor keződik az Árpád fürdőben. A Krisna-tudatú szerzetes és vándortanító először tart előadást Székesfehérváron "Mi dolgom a világban" címmel. A Krisna-tudatú hívőkről…..
Négy polgármester-jelölt közül választhat magának vezetőt Székesfehérvár október 13-án, ekkor tartják ugyanis a 2019-es helyi önkormányzati választásokat. A négy jelölt (névsorrendben): Dr. Cser-Palkovics András (Fidesz), Horváth-Tancsa Ágnes (Szfért), Juhász László (Válasz Független Civilek) és Dr.…..
Négy polgármester-jelölt közül választhat magának vezetőt Székesfehérvár október 13-án, ekkor tartják ugyanis a 2019-es helyi önkormányzati választásokat. A négy jelölt (névsorrendben): Dr. Cser-Palkovics András (Fidesz), Horváth-Tancsa Ágnes (Szfért), Juhász László (Válasz Független Civilek) és Dr.…..
Négy polgármester-jelölt közül választhat magának vezetőt Székesfehérvár október 13-án, ekkor tartják ugyanis a 2019-es helyi önkormányzati választásokat. A négy jelölt (névsorrendben): Dr. Cser-Palkovics András (Fidesz), Horváth-Tancsa Ágnes (Szfért), Juhász László (Válasz Független Civilek) és Dr.…..
Fiers Gáborral 3-4 évvel ezelőtt találkoztam először, ami azért érdekes, mert elviekben sokszor keresztezhettük volna egymás útját, a sors mégis úgy hozta, hogy elkerültük a másikat. Mondjuk ez azért nem teljesen a véletlennek volt köszönhető: mikor én gyakornokként a Fehérvár TV-hez kerültem,…..
Nem szeretnék ítélkezni, sem politizálni, valamint azt sem gondolom, hogy én mondanám meg a tutit az állami (önkormányzati) és a magánbölcsődék versenyében. Csak a tapasztalataimat szeretném leírni, azt, hogy miként kötöttünk ki egy önkormányzati bölcsődében, miután már a magánszektorban is…..
Sylvester Mátyás Székesfehérváron és Veszprémben tart Wing Tsun edzéseket, szabadidejében pedig (meglepetés!) saját magát képzi tovább a kung fu-ban. Bár idejének jelentős részét az edzések teszik ki, Mátyás civilben az Arany János Általános Iskola és Szakiskola tanárainak munkáját segíti, mint…..
Izland legrégebbi könyvesboltja, stílszerűen csak a The Old Bookstore (vagyis Öreg Könyvesbolt) névre hallgató üzlet egy 180 fő által lakott kis településen található valahol a Westfjordson, vagyis a Nyugati Fjoroknál, mintegy 470 kilométerre a fővárostól, Reykjavíktól. A bolt több generáció óta…..
Az elmúlt időszakban többször is felmerült egy érdekes témakör a buddhizmus és a robotika kapcsolatáról, egészen konkrétan az, hogy összhangban áll-e a mesterséges intelligencia ezzel a keleti vallással. Mielőtt a mélyére ásnánk ennek a kérdésnek, jegyezzük meg, nem véletlen, hogy előkerült a téma,…..
Elárulok egy titkot: miközben Dmitry Glukhovsky Metró-trilógiáját olvastam, szabálytalan időközönként, ütemesen vertem a fejem a falba. No, nem azért, mert valamiféle Aha-élményt nyújtott volna a történet, hanem mert a kötet olvasása közben jöttem rá: saját előítéletem foglya voltam akkor, amikor…..
blgblogger 2019.08.17 12:18:46
@Pipas: tök jó, köszi ☺️
blgblogger 2019.08.17 12:42:31
@MaCS_70: nem, te írod le általánosságban. Ő egyes szám második személyben konkretizálta, hogy kit szólít meg, ráadásul egy olyan dologban, ami nem hangzott el.
blgblogger 2019.08.17 20:19:49
"Csakis olyan istenben hinnék, aki táncolni tudna."Friedrich Nietzsche: Így szólott Zarathustra Nekem körülbelül annyi közöm van a tánchoz, hogy néha olvasok róla pár sort (lásd a fenti idézetet Nietzsche remekművéből). Persze azért ifjúkoromban három sör után határozottan táncoslábúnak gondoltam…..
Nem, ezúttal nem az agyonhájpolt helyi cukrászmesterekről lesz szó, hanem egy közgazdászról. Pontosabban arról, hogy ez a közgazdász hogyan csinálta meg Fehérvár egyik legjobb fagyizóját. Még pontosabban arról, miként lehetséges az, hogy egy új szín jelenjen meg a már változatosságában is unalmas…..