Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Karolac

0 bejegyzést írt és 88 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bárhol esik szó fenntartható városstratégiáról, városüzemeltetésről, előbb-utóbb előkerül a kérdés, hogy az áruszállítás vajon hogyan oldható meg egy ilyen keretrendszerben. Milyen jó, hogy a kérdés lépten-nyomon előkerül, azonban a problémának van egy sokkal sötétebb oldala is: a válasz egyáltalán…..
Karolac 2023.08.24 17:05:52
@Motorogre: Az utolsó bekezdéshez... biztos, hogy így van? Ezt a véleményt az utálat/irigység, vagy mi okozza?
"Szeretem" a tömegközlekedést, különösen a kötöttpályás bármelyik válfaját, de közben ne kiáltsuk ki bűnösnek az autósokat. Megvannak azok amúgy is büntetve... Csakhogy mutassam a kivagyiságomat, két autóval vagyok kénytelen közlekedni. Kiindulási pont Kerepes, majd a kisebbikkel óvodába (KT) és munkahelyre BAH csomópont után. A másik útvonal a nagyobbal, iskola Káposztásmegyeren, majd munkahely Kaszásdűlőn. Vissza egy kicsit más, de nem az a lényeg. A kérdés, hogy kellene ezt BKV-val megoldani? Ötleteket díjazom :)
A Fogas idei újraindításának biztosan sok közlekedésbarát örült - még én is elmentem utazni egyet vele. Ezek a képek viszont még tavalyiak :) Semmi különlegességet nem ábrázolnak, csak egy napsütéses vasárnap pillanatait: A svábhegyi fogaskerekű 2022 márciusábanTavasz a "Nagy Piros Tehenek"…..
Karolac 2023.05.07 19:19:06
@nyelv-ész: Elvileg igen. Emlékeim szerint a fogasnak 110 ‰-os az emelkedése, míg Linzben a villamos 116 ‰-on kapaszkodik fel "fogak nélkül". Amennyiben így üzemelne, akkor biztos, hogy más fékrendszert kívánna meg, miközben a fogak elhagyása többszörös előnyt jelentene. Kiközlekedhetne (áramváltással) hagyományos pályára, nem kellene a speciális felépítésű váltó, amit a BKV se beszerezni, se legyártani nem tud...
1915. Haiti inváziója során egy amerikai katona halott felkelők mellett pózol..
Karolac 2022.09.12 10:22:53
@gigabursch: Ha nem lenne tételes magyarázat minden egyes alkalommal, akkor bizony hiányérzet lenne. Így viszont okosodhatunk... :)
Ha szerda, akkor jön az elmaradhatatlan katalógus. Az elmúlt időszakban az Estes rakátamodelleket tartalmazó kiadványait vettük sorba és a mai napon ismét egy ilyen katalógust osztok meg veletek.Ezúttal az 1973-as kiadvány átlapozására bíztatlak benneteket. Tartsatok velem ezúttal is és…..
Karolac 2022.07.17 22:01:08
Ha szerda, akkor az elmaradhatatlan régi katalógusokat bemutató napot tartjuk meg az oldalon. Ezúttal ismét az Estes egyik régi kiadványát osztom meg veletek.Ezúttal az 1972-es gyerekeknek készült rakétamodelleket tartalmazó kiadványt lapozgathatjátok át az oldalon. Tartsatok velem ezúttal is!..
Itt a nyár! Remélem Ti is sokan töltitek a hétvégét a szabadban, esetleg a vízparton és bízom benne, hogy nem ekkora tömegben, mint mai első fotónk szereplői. 1940. Tömeg a New York-i Coney Island strandján..
Karolac 2022.05.15 16:09:32
@¿Qué tapas hay?: Mesélj már erről egy kicsit (hsz. első fele) részletesen. Merthogy nálunk ilyen tuti biztos nem volt, nemhogy bizonyítványa kerülő bejegyzés.
Évente a honvédelmi napok keretében az MHSZ szervezésében járőrversenyeztünk, kispuskával célba lőttünk. Az iskola 4-5 legjobb eredményét elérő (köztük voltam két alkalommal) diákja ment a kerületi versenyre, majd onnét a budapesti, s ha csoda történt, akkor az országos versenyére.
1885. Kézikocsi, vitorla meghajtással német Délnyugat-Afrikában, a mai Namíbia területén..
2022. március 8-án látott napvilágot az Apple teljesen új és egyben korszakalkotó asztali Mac-je, a Mac Studio. Kiemelkedő teljesítményének és a rajta megtalálható számos, pontosabban 12 db csatlakoztatási lehetőségnek köszönhetően bármilyen munkakörnyezetedet könnyen újra gondolhatod és stúdióvá…..
Egyik kedvenc ételem a túrós tészta. Könnyen megvan, de mégis finom. Most viszont, ezzel az alkalommal (jó néhány nappal ezelőtt), kissé másként csináltam meg. Ha érdekel, akkor olvasd el ezt a bejegyzést és ha tetszik, akkor próbáld ki! Ami kell ehhez a kajához Szalonna (én császárszalonnát…..
Egy év után újra azt MTI Archívumának fotóiból készítettem a Napi érdekes válogatást! Az 1945-1990 közötti időszakból hoztam érdekes, ritkán látott képeket, mindjárt két tucatot! 1982. Kőszeg Ferenc tanár és szamizdat-szerkesztő, személyi követői elől fut Budapesten. A négy felvételből álló…..
Karolac 2022.02.21 10:51:11
@MIG-31: Nyilvántartás? Az volt a legkevesebb... Volt stencil és fény-másológépünk, amiket az írógépekkel együtt a Nagy Nemzeti Ünnepeink előtt külön helységben kellett elzárni, azt lepecsételni, a pecsétnyomót pecsétládába tenni és azt is pecsételni... Ezután a két kijelölt - természetesen megbízható - személy részére átadásra került. Az ünnepek után visszafelé játszottuk ezt el, hogy használatba vehessük az eszközöket.
Az NDK a berlini fal előtt sem volt szívderítő hely. Drága, gagyi termékek, ételhiány és háztömbkommandók mindenütt...
Karolac 2022.01.25 20:56:22
@PanelProli: "Figyelték a bankszámlákat " Igen, figyelték, csak nem úgy hívták, hogy bankszámla. Sparkassenbuch (még most is megvan, benne néhány DDM-val) volt a tisztességes neve, csak a cikkíró eltévesztette...
Karolac 2022.01.26 18:47:37
@Commandante Jayasuriya: Hehe! Én is így voltam vele.
Meghozták a korsó söröket egy merülőforralóval. Én meg néztem, hogy mi a fenét akarnak vele. Aztán felvilágosítottak, hogy a segítségével állíthatom be a sör hőfokát... A "tokosok" praktikussága :) szerint az asztalok alá felszereltek egy aljzatot, ami addig fel se tűnt és többek közt erre a célra szolgált.
Salamander cipők, italok, ruházati termékek, Praktica tartozékok, robotgépek, Piko modellek onnan kerültek beszerzésre. A 70-es években, és a 80-as évek közepéig magyarként (kint dolgozva) jó hely (Weißwasser, Cottbus, Boxberg) volt.
Pierre Kóstolgat Kiskakukk gyalog 2021.11.20 10:30:00
Talán azért lettem ilyen megátalkodott étterembejáró, mert kora kamasz koromban, amikor már felértem a kilincset, bemehettem az otthonomtól nem messze eső, Pozsonyi úti Kiskakukk étterembe. Elcsörömpölt a tizenötös villamos, én pedig óvatosan lépdelve a sárga keramitköveken benyitottam a sötét…..
Sült Párizsi Húsleves 2021.11.06 20:15:10
A hétvégén nem sikerült hazautazni, viszont hiányoznak az otthoni ízek? Esetleg a túlélőcsomag még nem érkezett meg? Ha netalán másnaposság gyötör vagy csak egyszerűen hiányzik anya vasárnapi húslevese mindenképp ki kell próbálnod ezt a receptet. Ha a vasárnapi ebédre gondololunk, mindenkinek…..
"Kedves Beosztottak! Mint tudjátok, cégünk vezetése stratégiai menedzsment workshop brainstorming elvonulással töltötte az előző hétvégét. Ennek eredményeként megszületett vállalatunk új menedzsment stratégiája, amit ezúton teszünk közkinccsé. Alapvető elvárásunk minden beosztott felé a következő…..
Karolac 2021.09.08 10:58:41
Visszatértünk! Remélem hiányoztunk. Túléltétek a nyarat? Akkor gyerünk vissza régi kerékvágásba! Máris itt az augusztusi ' Régi Magyar Gyárak' sorozat újabb darabja az Arcanumtól és hétvégén jön a vadiúj, 395. Napi érdekes! RITKÁN LÁTHATÓ TÖRTÉNELEM MÁR 8 ÉVE! - Jtom A Ganz-Mávag Magyarország…..
Karolac 2021.08.31 19:18:57
@kombi: Úgy bizony! Engem speciel "kiselejteztek" :)
A kérdés kettős. Egyrészt mint Budapest sorsáért aggódó civilek fiktív első személyben kérdezhetjük magunktól: városvezetőként mi mit tennénk, és hogyan tennénk, ha tényleg komolyan gondolnánk, hogy a fejlesztés ne csak a 2024-es kampányplakátokon, szép látványtervekben öltsön testet, hogy aztán…..
Karolac 2021.08.27 19:34:31
@kiskisutca: Nagyon szeretheted a kék járműveket :( Szét kellene nézni egy-két szomszédos ország egy-két városában (érdemes kiruccanni Pozsonyba, Prágába, Augsburgba, hogy néhány példát mondjak), ahol nem okoz - mily meglepő ! - problémát a szűk, kanyargós utcákban vezetett villamos nyomvonal... Én speciel élvezem ezeket a megoldásokat. De jó példák találhatók a hampage.hu oldalán is. Jól működik ez, csak valamikor az okos közlekedés mérnökeink kitalálták, hogy ez Budapesten nem megvalósítható. Muhahahaha...
Karolac 2021.08.27 19:45:21
@Vén motoros: álom-álom... Nagyot mondani könnyű, megvalósítani nehezebb, magyar viszonyok között meg egyenesen kínkeserves. És akkor még nem beszéltünk azokról, akiknek nem opció a felvázolt látomás. Mert speciel nehezen tudom elképzelni a 92 éves anyámat, vagy egy félkarú, mankós, vagy kitudja milyen problémával küzdő embert Bubin, e-rolleren száguldani. Azokat vagy autón viszik, vagy jobbik esetben tömegközlekedési eszközön.
Előző rész: a korszak BASF-jei A múltkori bejegyzés kommentjei közt említette valaki a BASF melletti talán másik legkomolyabb európai gyártót, az AGFA-t. Természetesen ez a márka is felbukkant nálunk a panelban. Sőt, talán már korábban is, amikor még öntött betonos (szerintem alagútzsalus) házban…..
Alaszkáról sokunknak alighanem a Miért éppen Alaszka című sorozat jut az eszünkbe, pedig az USA e különleges állama fantasztikusan sokszínű és érdekes hely. Az már más kérdés, hogy mi vonz valakit oda élni, de szerencsére Juditékat valami vonzotta, így megszületetett ez a poszt. (Hogy miért és…..
Karolac 2021.08.16 21:28:58
@Cicaszemű: Nem! Jó nő!
Pár héttel ezelőtt már csináltam két válogatás cikket a furcsa, bizarr vagy éppen groteszk figurák témakörében és már akkor is megígértem, hogy a dolog három részes lesz. Ma következik a befejező epizód, ahol megint olyan figurák szerepelnek majd, amelyek a külső megjelenésükkel, béna funkciójukkal…..
Biztosan észrevettétek, hogy mostanában nem voltak aktuális budapesti villamosos témájú bejegyzések. Ez azért van, mert új hobbit találtam magamnak: elkezdtem gyerekkorom audio kazettáit gyűjteni, nehezítésképpen bontatlan csomagolásban (már hogy a kazetták ne legyenek bontottak, bár voltaképp…..
Karolac 2021.07.12 20:59:16
@occam borotvája: Jól szóltál! Mondom én, mint Aiwa AD-F770 tulajdonosa. Lassan fél évszázada szolgál, igaz csak alkalmanként, de még most is lenyűgöző a teljesítménye. Anno nem telt a 990-re, így 770 lett, csak kellett egy kis konspiráció, hogy valaki (vietnámi egyetemista) megvegye az INTERTURIST boltjában, kb. 7 havi fizetésemnek megfelelő pénzért...