Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SonAj

0 bejegyzést írt és 41 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves Barátaink Ez alkalommal Kiss Dávid bajtársunk készített interjút Kiss Zsolttal, aki hivatásos törzsőrmesterként a szolnoki MN3100 alakulatnál, azaz a 34. Önálló Mélységi Felderítő Zászlóaljnál, mint csoportparancsnok szolgált, majd a rövid életű „Kettős Rendeltetésű Század” ejtőernyős…..
SonAj 2019.05.13 13:48:51
Kedves Barátaink Ez alkalommal Kiss Dávid bajtársunk készített interjút Kiss Zsolttal, aki hivatásos törzsőrmesterként a szolnoki MN3100 alakulatnál, azaz a 34. Önálló Mélységi Felderítő Zászlóaljnál, mint csoportparancsnok szolgált, majd a rövid életű „Kettős Rendeltetésű Század” ejtőernyős…..
A Légiót újabb tragédiák érték. A brazil srác, aki egy éve ment ki a szakaszomból Guyanára, kint motorbaleset áldozata lett. Engem kérdezett még meg anno Guyanáról, én javasoltam neki a kiküldetést, és jól is érezte kint magát… a motorral nem számoltam. Egy másik brazil srác a szakaszunkból…..
Kedves Barátaink! Bemutatkozik: a "gólyafészek". Az 1970-ben rendszeresített 70M rohamsisakok nem csak a Magyar Néphadsereget szolgálták ki, hanem 1990 után a Magyar Honvédségben is használatban maradtak (igaz ekkor már teljesen elavulttá váltak). Az 1993-ban létrehozott 88. légimozgékonyságú,…..
Kedves Barátaink! Hosszas egyeztetés és szervezés után került sor az alábbi interjúra, melyben Dér Zsolttal, a szolnoki MN 34. Önálló Mélységi Felderítő Zászlóalj (fedőszáma: MN3100) egykori katonájával, a horvátországi és boszniai harcok veteránjával beszélget Kiss Dávid bajtársunk a sorkatonai…..
Kedves Barátaink! Az alábbiakban Berkesi Balázs bajtársunk tanulmánya olvasható, melyben részletesen bemutatásra kerül a magyar légimozgékonyságú képesség koncepciójának fejlődéstörténete mellett az ilyen képességgel bíró alakulatok saját története, struktúrája és felszerelése is. Jó szórakozást…..
SonAj 2019.01.02 09:23:36
Egy lájk Gránátosnak :-) Emlékszem a "kockás fülű nyúl" elnevezésre, de a "léginyúl" is beugrott most.
Még egy rövid saját történet: én civilben ugrottam, katonaként nem. Az LMZ-nél nem volt sok embernek ugrása, sőt, a tisztek is még akkor kapogatták a kiképzést. Egy nap mindenkit felsorakoztattak az alakulótéren, majd odajött hozzám egy főhadnagy, hogy áruljam már el, hogy nyitás után miért van az, hogy állandóan forog a hossztengelye körül oda-vissza és ez addig tart, amíg el nem hal a lendület és ez nagyon zavaró. Jelentettem neki, hogy hajtogatáskor figyeljen arra, hogy a zsinórok legyenek végig párhuzamosak és amikor a gumifülecsekbe tömködi a maroknyi zsinórzatot, akkor ne tekerjen rajta mindig egyet, mert akkor ez a jelenség adódik. Nagyon rendes tiszt volt, szívesen segítettem neki és reméltem hogy hasznos is volt a válaszom. Néhány nap múlva hívat egy őrmester, hogy úgy tudja van ugrásom és van számomra egy eje felvarrója, ha gondolom, varrjam fel a gyakorlózubbonyomra. Örömmel elfogadtam és még aznap felvarrtam. A surranótársaim szemében ez olaj volt a tűzre, elindult a zrikálás, hogy mi lennék én, meg "ez a frenki...?" (akkori benti szóhasználat a "menő" kifejezésre). Persze ez egyszerű gyerekek irigysége volt csupán, ami érthető is volt végülis, mivel a sorkatonai rendszer csapatmunka volt és aki valamiért kilógott, azt nem tolerálták, betámadták. Másnapig bírtam, majd levettem a felvarrót, eltettem, és máig egy képkeretben pihen otthon. Úgy éreztem, hogy jó nekem inkább elvegyülve a tömegben, nem kell a feltűnősködés :-)
Augusztus közepén többnapos hadműveletet kezdtünk a környéken. Az első két nap bevettük magunkat a városba, őrjáratoztunk, ellenőrző pontokat állítottunk fel, éjszaka meg házakat kutattunk át. De csak üreseket és elhagyatottakat, nehogy felzaklassuk a lakosságot, így nem csoda, hogy nem lett semmi…..
SonAj 2018.02.19 15:13:19
@mortX: Hali! Igazából a kérdésedre a választ nem tudom. De ha megnézzük a képeket, néhány dologból lehet következtetni, hogy golyóálló-e vagy nem. Takar-e rendesen a létfontosságú szerveknél? A katonáknak szabadon van a nyakuk, a lapocka rész, az ágyék, a derék. Ezek alapján nem mondanám hogy az. Azért a kis felületért, ami takarva van, azért nem éri meg a betétet cipelni. A komolyabb mellények szemmel látható védelmet nyújtanak, főleg az előbb említett részek vonatkozásában (bár az első Irakban elesett magyar hősi halotton volt mellény, de a repesz a hóna alatt ment be és végzetes is lett sajnos). Aztán vannak mellények, amik kényelmesek, meg kicsik, de azok annyit is érnek, nem harctéri körülményekre vannak, hanem utcára, ahol max pisztolyból kap be az ember. Feltételezem, hogy a Legion katonáinak komolyabb felszereléseket adnak, ilyen golyóálló mellényben nem adnának álságos biztonságérzetet. A repeszállóság már talán-talán feltételezhető a képek alapján, de az is csak a mellény tartóiban elhelyezett felszereléseknek köszönhető, vagy annak sem.
Aztán kíváncsi vagyok, hogy mit mondanak azok, aki tudják is a választ... :-)
SonAj 2018.02.20 07:37:21
@Balazs_: Akkor hát ismét beigazolódott a régi mondás, hogy a látszat néha csal :-)
A bázisunk mellett a mali hadsereg egyik egysége állomásozott, nem voltunk tőlük elragadtatva. Még egységes egyenruhájuk sem volt, úgy néztek ki, mint akik egy katonai turkálóból öltöztek fel. A lábbelik még ennél is változatosabbak voltak, volt ott a különböző bakancsoktól kezdev a sportcipőn át a…..
SonAj 2018.01.16 16:30:11
@mortX: Kerestem az indexen ma, de már nem találtam meg. Sajnos nem csináltam róla képet, nem gondoltam hogy szükség lehet rá. Igazából semmi félrevezető vagy valótlan nem volt benne, egy az egyben leközölték névvel, képpel, szöveggel, csak a kommentek hiányoztak alóla.

Egyben hozzászólnék a blog beszüntetéséről szóló eszmecseréhez is. Szerintem sokan vagyunk, akik valamilyen okból nem tudnak (már) vagy nem akarnak jelentkezni, de van bennünk egy bizonyos tudásvágy, vagy csak úgy jó ezekről olvasni. Én ha nethez jutok, a kötelező oldalak után (e-mail, hírek, napiszar :-) stb) mindig feljövök ide és elolvasom az új hozzászólásokat is, ha tudok, néha bele is okoskodok. Hiába volt Balázs hónapokig Afrikában, volt téma mindig és nem telt el úgy egy hét, hogy valaki ne dobjon fel valami témát (persze kicsit sok volt a "hánykor nyit a párizsi toborzó iroda" meg a "hordhatok-e Kelvin Klein boxert a kiképzés alatt" jellegű terelő kérdés is, de ilyennek is lenni kell). Jók a könyvek is, de felgyorsult a világ, gyorsabban jönnek az információk és ez a blog ezt eddig teljesen kiszolgálta. Felmerült egy (értelmes) kérdés, másnap már volt rá (értelmes) válasz. Szóval én személy szerint sajnálnám ha vége lenne. És 10 évet sem akarnék várni az újra, amikor itt van ez és működik :-)
A mi szakaszunk az ország legészakibb francia helyőrségébe érkezett, szinte az algériai határ mellé. A bázisunk a sivatag közepén volt, az utánpótlást repülővel kaptuk. Klimatizált sátrakban laktunk, mindenkinek volt egy 4 m2-es szobája. Vízből nem jutott sok, néha ásványvízben kellett zuhanyoznunk.…..
SonAj 2017.10.26 08:21:04
@mortX: Az embernek nem természetes közege a levegőben való lét. Valaki vagy ki mer ugrani, vagy nem, kényszeríteni nem lehet. Azaz lehet, de csak egyszer. Aztán fel sem veszi többet a hátára az ejtőernyőt. Volt olyan, akinek a 2-3. ugrásnál a repülőn jutott az eszébe, hogy ő mégsem, a repülőben kinyitotta az ernyőt és jelezte, hogy bocs, nem tud ugrani. Majd soha többet nem erőltette (sportoló volt, megtehette). Ha valakire számítanak hogy ugrik, majd az ajtóban meggondolja magát, pár másodperc alatt a repülőgép már nem az ugrózóna felett van, és a mögötte lévő emberekkel máris ki van b@szva. Szóval kell az önkéntesség, hogy amikor kell, gondolkodás nélkül menj a többi után (ha éppen nem az első vagy :-)) Hogy képes vagy-e rá, az pedig csak fent derül ki.
Üdv
SonAj 2017.10.26 12:32:19
@mortX: Érdekes témát feszegetsz, én speciel soha nem gondolkodtam el azon, hogy meg lehet-e változtatni valakinek az ejtőernyőzéshez fűződő nézeteit. Főleg hogy érdemes-e ezzel egyáltalán foglalkozni, időt pazarolni rá. Nem tudom, de sok értelmét nem látom.
Minden esetre szerintem az ember máshogy dolgozza fel a rövid időn belül kapott nagy izgalmat (pl. ugrás) és máshogy a hosszabb ideig tartó fenyegetettség érzését (pl. háború). Utóbbi valszeg tényleg fejleszthető. Úgy gondolom, hogy az ejtőernyőzés olyan "egyszer kipróbálnám" dolog, erre találták fel a tandemet. Nulláról odamész és kipróbálod, az egész egy óra hossza. Aztán eldöntöd, hogy jó volt-e, vagy Isten őrizzen attól, hogy többet ilyet csinálj. Bár én nem jártam klasszikus harci körülmények között (csak valami fogalmam van róla), de szerintem az az érzés (az állandó fenyegetettség) némileg másabb. Erről itt Dobri biztosan többet tud mesélni, talán meg is teszi :-)
Hol lehet jelentkezni az Idegenlégióba? A franciaországi toborzóirodákban (pontos címek és térképek: http://www.legion-recrute.com/mdl/info_liste_a.php?article_theme=23&titre=o-249-s-engager&block=23). Aki nem akarja vesztegetni az idejét, az jelentkezzen az aubagnei központban. A…..
SonAj 2017.10.17 15:31:26
@Ferenc Farkasferenc:
Engedjetek meg pár gondolatot erről. Ez a hajó már tényleg elment, de nincs ez rosszul kitalálva. Én is 42 vagyok és elmondhatom, hogy mind fizikailag, mind egészségügyileg jobb állapotban vagyok (sőt aktív BM állományban), mint mondjuk 25 évesen voltam. Ez is volt az oka többek között, hogy én megmaradtam az idegenlégió gondolati síkjában. Nem lettem volna rá képes akkor. Most meg nem főleg fizikailag tudnának lenyomni, hanem inkább szellemileg nem tudnám feldolgozni azt a sok impulzust, ami érne. Egyszerűen idősebben az ember máshogy gondolkozik, máshogy él és szerintem az idegenlégiónak nincs ideje ezzel már foglalkozni. Persze vannak negyven feletti katonák, de azok már valamit elértek, ők már nem újoncok, őket nem kell "lerombolni" és újra "felépíteni". Lényeg, hogy szerintem a légió is olyan, hogy fiatalon kell rajta "átesni".
Gondoljunk csak a sorkatonaságra. Azok az ismerőseim, akik 18-20 évesen vonultak be, többnyire jó bulinak tartották. Akik 24-25 évesen voltak bent, már majdnem egytől egyik kidobott időként tartották számon. Pedig csak 4-5 év a korkülönbség. 25 évesen mégis már a család, munka, pénz a lényeg, nem hogy valami nálamnál fiatalabb takony őrvezető mondja meg hogy mikor és hányszor mossak fel. Szóval nem kell sajnálni azt a hajót, hagy menjen csak jó messzire... :-)
SonAj 2017.10.18 13:32:47
@Dobri: Engem is érdekel a kérdés. Alapvetően nem tartottak "rendszerellenesnek", hogy idegen hadseregben szolgáltál évekig? Csak simán berántottak?
SonAj 2017.10.19 07:47:30
@Dobri: Világos és köszi hogy megosztottad velünk.
A következő említésre méltó eseményre egy hónapot kellett várni, ekkor néhányan a svájci határ mellett lévő slabor laktanyába mentünk, hogy letegyük a jogsit VBHP-re. Ez egy páncélozott felderítő jármű, a luxus kategóriából. Volt benne Mercedes motor, automata váltó, 7 külső kamera a tolatáshoz és a…..
SonAj 2017.08.31 21:40:07
@bközép: Műbőr. Ennyi. Gyakorlatilag egy gumicsizmával egyenértékű, megfőzi a lábat. Nekem van egy szlovák katonai bakancsom, ami egy az egyben szerintem usa gyalogsági bakancs copy, meg szlovák, meg minden, de mégis jó viselni, mert echte bőr.
Fényévekkel távol áll tőlem a kötözködés, de lehet valami német licensz, ha a kivitelező gagyi, még ha nem is csipketerítőt gyártott előtte (tulajdonképpen a bakancsgyártásban nem is jeleskedtek):-). A Dacia pl. Renault licensz volt, mégis egy tárkocsi szarral volt egyenlő. Ja, a Renault is fos, ez rossz hasonlat volt :-))))
SonAj 2017.10.04 11:56:38
@Balazs_: Szerintem már jó páran várjuk :-) Üdv "itthon"!
SonAj 2017.10.13 11:57:35
@Nemesi Erik: Találtam egy linket:
foreignlegion.info/french-foreign-legion-eyesight-vision-requirements/
Elég részletesen le van írva hogy mit várnak el szemügyileg egy jelentkezőtől - angolul.
Szerintem jó hír hogy foglalkoznak a témával, rossz hír azonban, hogy - ahogy Dobri is írta - van miből válogatniuk. Egy blogban a kérdésedre biztosan nem kapsz tuti választ. Próbáld meg, sok szerencsét!
A következő terepemre csak néhány napot kellett várni. Egy másik századunk az olasz határra ment járőrözni, az első másfél hétben hiányzott tőlük egy rajparancsnok, és engem küldtek helyettesnek. A feladat a határsértő migránsok elfogása volt a csendőrökkel együttműködve. A hideg idő, a hegyes terep…..
SonAj 2017.04.20 07:43:52
@Dobri: Ismét köszi :-).
Konkrétan én is vettem részt olyan kiképzésen rendvédelmi szerven belül, ahol nem számított a rendfokozat, szívni kellett pár hétig, hogy a beosztotti állomány később elfogadjon. Illetve azt hiszem, hogy a Navy Seals-nél sem számít rf/előző beo. a kiképzés alatt, ha elit akar lenni valaki, ezt el kell viselni. Gondoltam, talán a légió is ilyen. Szóval de igen, komolyan gondoltam :-).
SonAj 2017.04.21 08:15:45
@Dobri: Kezdem érteni. A kulcsmondat a következő:
"A légió meg nem különleges alakulat, ne hasonlítsuk össze azokkal."
Eddigi olvasmányaim alapján a légiót körbevevő mítosz ennek pont az ellenkezőjét támasztotta alá (mindenhol nyomják hogy elit, speciális, stb.), de akkor ez csak a legendaképzés része.
Ezért jó hogy beszélünk, talán egyszer teljesen kitisztul a kép :-).
Jó hétvégét!