Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dr. Magyar Zsuzsanna

160 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás keretében munkát végző dolgozók fizetendő közteher változása is. A 197/2022. (VI.4.) Kormányrendelet értelmében 2022. július 1-től a megemelt közteher befizetésekkel kell számolni.  ..
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján...
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás keretében munkát végző dolgozók fizetendő közteher változása is...
A Magyar Közlöny 229. számában megjelent a Kormány 703/2021. (XII. 15.) Korm. rendelete a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról.  ..
Korábbi cikkünkben kitértünk az átalányadó megváltozott szabályaira 2022-ben. Ebben a részben a választással, az adóelőleg megfizetésével és bevallásával, illetve megszűnés, megszüntetés kérdéseivel foglalkozunk.  ..
Az egyéni vállalkozónak az SZJA törvény szerinti átalányadózás lényegi szabályai évek óta nem módosultak, most viszont igen fontos változásokat tartalmaz a törvény 50. §-a. Az új szabályozásnak köszönhetően a tevékenységtől függően változnak az értékhatárok és az elszámolható költséghányadok,…..
A napokban az értesítési tárhelyekre érkező üzenetekben értesíti az adóhivatal azokat az adózókat, akiknek az előzetes kalkulációjuk alapján érdemes megfontolni a KIVA adózás választását. Ennek kapcsán érdemes áttekinteni, hogy melyek a választás legfontosabb szempontjai, mit érdemes szem előtt…..
2021. november 23-án benyújtásra került a Parlament elé a T/17668 iromány. A törvényjavaslat címe: A minimálbér és a garantált bérminimum 2022. évi emelésével összefüggésben szükséges adóintézkedésekről, valamint egyes más intézkedésekről. Összefoglaljuk a várható változásokat!  ..
A hatályos Szja törvény szerint az az egyéni vállalkozó, aki a vállalkozói szja szerint adózza a jövedelmét, a vállalkozói személyi jövedelemadóját csökkentheti a vállalkozói adókedvezménnyel. Milyen mértékben és hogyan, nézzük, lényeges módosítást tartalmaz a személyi jövedelemadóról szóló 1995.…..
A Magyar Közlöny 135. számában jelent meg júliusban a Kormány 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelete a veszélyhelyzetre tekintettel egyes általános forgalmi adóval összefüggő eltérő szabályok megállapításáról, melyben kihirdetésre került az áfa bevallási tervezetekkel kapcsolatos határidő kitolása...
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amely sok fontos változást hoz az adózással foglalkozó szakemberek számára. Ez alól nem kivétel az idei év sem, hiszen a 106-os (2021. évi LXIX. törvény egyes adótörvények módosításáról) és a 107-es (A…..
Május 11-én került benyújtásra a T/16208. számú törvényjavaslat az egyes adótörvények módosításáról, melynek részleteiből szemezgetünk. Természetesen a hatályba lépést követően részletesen fogunk foglalkozni az egyes változásokkal, azonban mindenképp érdemes előtte ezekről egy rövid áttekintést…..
2021. januártól az adózók adatszolgáltatási kötelezettsége kibővült a nem adóalanyok részére kibocsátott számlák adattartamával is. Ez azt jelenti, hogy egy adóalanynak valamennyi általa kibocsátott számláról és számlával egy tekintet alá tartozó okiratról adatot kell szolgáltatnia...
2021. február 1-jétől hatályos a 20/2021. (I. 28.) Korm. rendelet, amely a kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum megállapításáról szól. Ennek a részleteiről korábbi cikkünkben írtunk: https://perfekt.blog.hu/2021/02/01/februar_1-jetol_hatalyos_a_minimalber_rendelet_2021_evben Az év…..
A Magyar Közlöny 16. számában lényeges módosítás jelent meg a nehéz helyzetben lévő vállalkozások, illetve a veszélyeztetett ágazatban érdekelt cégek számára a bértámogatás igénylésével kapcsolatban. A 43/2021. (II. 2.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi…..
Még nem kezdődött el úgy adóév, és nem volt arra példa, hogy ugyanazon adóévben két eltérő összegű minimálbérrel, garantált bérminimummal kell számolni a foglalkozatónak, kifizetőnek. Mondhatnánk, hogy 2020. év mindenben egy kicsit más, ez az év ebből a szempontból is rendkívül furcsán ért véget,…..
A személyi jövedelemadó törvény 13. számú melléklete a kisvállalkozások adókedvezményére vonatkozóan jelentős változást tartalmaz 2021. január 1-jétől.   A módosítás lényege, a fent említett jogszabályhely 9 és 10. pontjában olvasható az alábbiak szerint: „A 250 főnél kevesebb alkalmazottat…..
2021-től a személyi kedvezmény igénybevétele jelentős változáson ment keresztül. Eddig adókedvezményként tudta az érintett magánszemély igénybe venni, azonban 2021. január 01-jétől hatályos SZJA törvény már más érvényesítést tesz lehetővé. Ennek okán, illetve a kedvezmények rendszerében elfoglalt…..
 A Kata tv. 2021. január 01-jétől hatályos módosítása jelentős többletkötelezettséget ír elő a korábbiakhoz képest, mind a kifizetőre, mind magára az adóalanyra...
A helyi adóról szóló törvény 2021. január 1-jétől igen jelentős változásokon megy keresztül, amely szinte valamennyi adózót érinti, érdemes ezeket a változásokat összefoglalni...
Novemberben már foglalkoztunk a témával, azonban a veszélyhelyzet további terjedése miatt a szabályok meghosszabbításáról, illetve más ágazatokra történő kiterjesztéséről döntött a Kormány...
Többször foglalkoztunk már a KATA jövő évi változásaival, azonban most elérkezett az idő, hogy minden lényeges változást összefoglaljunk, különös tekintettel arra, hogy bizonyos esetekben az adózóknak fontos döntést is kell hozni egy-egy jogviszonnyal kapcsolatban.  ..
2020. november 14-i hatállyal a Magyar Közlöny 246. számában az egyes, a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó gazdasági szabályokról szóló 498/2020. (XI. 13.) kormányrendeletben kihirdette a jogalkotó, hogy az elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített étel- és italforgalom a veszélyhelyzet…..
November 12-én publikált cikkünkben az egyes ágazatokra vonatkozó mentességeket, egyéb rendelkezéseket tekintettük át. A kihirdetett kormányrendeletben (485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet „A veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről”) azonban jogalkotó intézkedik az egyes…..
2020. november 10.-én éjszaka jelent meg a Magyar Közlöny 242-i számában a 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet „A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről, illetve a 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet „A veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi…..