Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dr. Magyar Zsuzsanna

170 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Elfogadásra került 2023. január elsejétől a 30 év alatti anyák kedvezményéről szóló 596/2022. (XII. 28.) Korm. rendelet, amely módosítja az Szja törvényben található adóalap-kedvezményeket..
A munkabérből történő letiltás szabályai jelentősen megváltoznak 2023. január 01-jétől. Az 1994. évi LIII. törvény, a bírósági végrehajtásról (Vht.) 62. és 63. §-ai fontos módosításokat tartalmaznak.  ..
A december 9-i bértárgyaláson megállapodás született a jövő évi béremelkedésről. Ennek megfelelően a minimálbér 16%-kal, míg a garantált bérminimum 14%-kal nő...
Jelentős változások a Munka Törvénykönyvében 2023. január 01-jétől December 7-én elfogadásra került a Munka Törvénykönyvével kapcsolatban benyújtott módosító javaslat, így 2023-től lényeges változásokkal találkozhat mind a munkáltató, mind a munkavállaló. Két fontos uniós irányelv is…..
A hatályos társasági adó törvény értelmében az adóból a filmalkotás támogatására (a Tao. tv. 22.§ (2) bekezdése szerint), illetve látványcsapat sport támogatására (a Tao. tv. 22/C. § (1)-(1a) bekezdése szerint) felajánlás tehető. Az adózó havi vagy negyedéves társaságiadó-előlegének legfeljebb 80…..
A 2022. november 16-án tartott Kormányinfón bejelentésre került, hogy a kormány turisztikai akciótervet fogadott el, ennek egyik leglényegesebb eleme, hogy a turisztikai hozzájárulást elengedték az ágazatnak 2022. október 1-től 2023. március 31-ig...
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A Magyar Közlöny 192. számában jelent meg a 2022. évi XLV. törvény egyes adótörvények módosításáról, mely a jelenleg hatályos jogszabályainkat 2023. január 01-jétől változtatja...
A keddi, azaz a 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A Magyar Közlönyben a cikk írásáig még nem jelent meg a törvény, de hamarosan várható a megjelenés is. Ebben a cikkben az átalányadózást érintő változásokat foglalom össze!..
A keddi, azaz a 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A Magyar Közlönyben a cikk írásáig még nem jelent meg a törvény, de hamarosan várható a megjelenés is. A jövő évi adótörvény módosításokból szemezgetünk, mi várható, mire kell készülni!..
Magyarországon az a természetes személy, aki magyarországi lakcímmel rendelkezik, és nincs biztosítási jogviszonya, egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett. október 12-én a NAV közzétette, hogy a havi 8.400.- Ft/hó időarányosan napi 280 Ft/nap járulék 2023. január 1-től 9.600.-…..
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás keretében munkát végző dolgozók fizetendő közteher változása is. A 197/2022. (VI.4.) Kormányrendelet értelmében 2022. július 1-től a megemelt közteher befizetésekkel kell számolni.  ..
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján...
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás keretében munkát végző dolgozók fizetendő közteher változása is...
A Magyar Közlöny 229. számában megjelent a Kormány 703/2021. (XII. 15.) Korm. rendelete a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról.  ..
Korábbi cikkünkben kitértünk az átalányadó megváltozott szabályaira 2022-ben. Ebben a részben a választással, az adóelőleg megfizetésével és bevallásával, illetve megszűnés, megszüntetés kérdéseivel foglalkozunk.  ..
Az egyéni vállalkozónak az SZJA törvény szerinti átalányadózás lényegi szabályai évek óta nem módosultak, most viszont igen fontos változásokat tartalmaz a törvény 50. §-a. Az új szabályozásnak köszönhetően a tevékenységtől függően változnak az értékhatárok és az elszámolható költséghányadok,…..
A napokban az értesítési tárhelyekre érkező üzenetekben értesíti az adóhivatal azokat az adózókat, akiknek az előzetes kalkulációjuk alapján érdemes megfontolni a KIVA adózás választását. Ennek kapcsán érdemes áttekinteni, hogy melyek a választás legfontosabb szempontjai, mit érdemes szem előtt…..
2021. november 23-án benyújtásra került a Parlament elé a T/17668 iromány. A törvényjavaslat címe: A minimálbér és a garantált bérminimum 2022. évi emelésével összefüggésben szükséges adóintézkedésekről, valamint egyes más intézkedésekről. Összefoglaljuk a várható változásokat!  ..
A hatályos Szja törvény szerint az az egyéni vállalkozó, aki a vállalkozói szja szerint adózza a jövedelmét, a vállalkozói személyi jövedelemadóját csökkentheti a vállalkozói adókedvezménnyel. Milyen mértékben és hogyan, nézzük, lényeges módosítást tartalmaz a személyi jövedelemadóról szóló 1995.…..
A Magyar Közlöny 135. számában jelent meg júliusban a Kormány 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelete a veszélyhelyzetre tekintettel egyes általános forgalmi adóval összefüggő eltérő szabályok megállapításáról, melyben kihirdetésre került az áfa bevallási tervezetekkel kapcsolatos határidő kitolása...
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amely sok fontos változást hoz az adózással foglalkozó szakemberek számára. Ez alól nem kivétel az idei év sem, hiszen a 106-os (2021. évi LXIX. törvény egyes adótörvények módosításáról) és a 107-es (A…..
Május 11-én került benyújtásra a T/16208. számú törvényjavaslat az egyes adótörvények módosításáról, melynek részleteiből szemezgetünk. Természetesen a hatályba lépést követően részletesen fogunk foglalkozni az egyes változásokkal, azonban mindenképp érdemes előtte ezekről egy rövid áttekintést…..
2021. januártól az adózók adatszolgáltatási kötelezettsége kibővült a nem adóalanyok részére kibocsátott számlák adattartamával is. Ez azt jelenti, hogy egy adóalanynak valamennyi általa kibocsátott számláról és számlával egy tekintet alá tartozó okiratról adatot kell szolgáltatnia...
2021. február 1-jétől hatályos a 20/2021. (I. 28.) Korm. rendelet, amely a kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum megállapításáról szól. Ennek a részleteiről korábbi cikkünkben írtunk: https://perfekt.blog.hu/2021/02/01/februar_1-jetol_hatalyos_a_minimalber_rendelet_2021_evben Az év…..
A Magyar Közlöny 16. számában lényeges módosítás jelent meg a nehéz helyzetben lévő vállalkozások, illetve a veszélyeztetett ágazatban érdekelt cégek számára a bértámogatás igénylésével kapcsolatban. A 43/2021. (II. 2.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi…..