Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Chill.dren

22 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az empátia lényegében azt jelenti, hogy “más szemével látni a világot és átérezni”. Képesség arra, hogy egy másik lény fájdalmát érezzük, de legalábbis el tudjuk képzelni, mit élhet át. Ezek a hasonló érzések késztetnek arra, hogy törődjünk vele, segítsünk neki. Alapja a szimpátiának, kedvességnek,…..
A nemek közti egyenlőség a 20. és 21. században központi szerepet kapott, kutatások, vizsgálatok, politikai, társadalmi, nevelési szinten is kiemelten foglalkoznak a kérdéssel. A nők egyenjogúsági törekvései, a férfiak családban betöltött szerepe a társadalmi és szociális normák változását hozta a…..
Gyakorló szülők tapasztalhatták, hogy szabályok nélkül nagyon gyorsan eluralkodik a káosz. De nem is kell szülőnek lenni, hiszen látjuk és így is élünk, a világban rengeteg szabály van, amelyeket be kell tartani, és számos határ, amelyeket nem lépünk át. Az iskolában, a munkahelyen, a boltban a…..
Chill.dren 2017.05.09 17:10:00
@Dekatlon: nem a megalázásról van szó, hanem arról, hogy a vita során felmerülő érveket a gyerekek nem egy felnőtt képességével értelmezik, és ha a szülők konszenzusra is jutnak, a gyermek nem feltétlenül érti meg a miérteket. Figyelembe kell venni, hogy az ő logikai és értelmező képességük nem olyan, mint egy felnőtté. Vagyis csak azt látja, hogy végül kinek lett igaza. Később, nagyjából 10 éves kor után pedig a természetesnek vehető manipulációk alapjaként szolgálnak a szülők vitája a gyereknevelési kérdésekben. Ahogy olvashattad, a kamaszokat már be lehet vonni a szabályalkotásba, de a nevelők egyetértése nélkül sokkal nehezebb lesz még egy harmadik, negyedik, ötödik résztvevővel. Úgy gondolom, hogy a családon belül a szülők, mint kapcsolatban lévő pár külön egységként is meg kell, hogy jelenjenek, az önálló vita/megbeszélés pedig teljesen normális.
Chill.dren 2017.05.24 09:01:00
@Dekatlon: Érdekes a sarkítás, de nem erre gondolok. A nevelési stratégia megvitatása nem a gyermekre tartozik, ahogy a pénzügyi és egyébként a szex kérdések sem. Arról nem beszélve, hogy a vita parázs vitává alakulhat. Amit írsz, igaz abban a tekintetben, hogy más témákban kifejezetten hasznos, ha a szülők értelmes, pozitív vitájának, érvelésének részese a gyermek.
Sokszor a legkisebb gesztusok a világot jelentik a kicsik-nagyok számára. Nincs annál nagyobb öröm, amikor látjuk, ahogyan csillognak a boldogságtól szemeik, megjelenik arcukon a meglepődés, vagy amikor az emlékektől mosolyogva hajtják álomra fejüket.  Íme 20 tipp az elkápráztatásukra: Hordd a…..
Elhiszed, hogy lehet hiszti, noszogatás, könyörgés nélkül, rohanás és fejetlenség helyett nyugodtan is kezdeni a reggelt? Azért, hogy hatékony, kellemes és vita nélküli legyen a készülődés, legfőképpen a szülőnek kell változtatnia. Néhány, könnyen kivitelezhető és megtanulható szokás segíthet…..
Gyermekkorom tapasztalatai után megfogadtam, még egészen fiatalon, hogy ha nekem gyerekem lesz, nem fog kiabálást hallani. Most itt vagyok felnőttként, és bizony komoly erőfeszítés és munka árán sikerült csak száműzni kis családunkból ezt a szörnyűséget. Előtte sokszor előfordult, hogy…..
Chill.dren 2017.05.04 13:52:04
@lovasjózsika: Ahogy minden szülő, mi is átmentünk az óvodás korszak nehézségein. Este 11 előtt nem aludt el, reggel nehezen kelt, a készülődés valóban idegőrlő, a többiről nem is beszélve. Elsőként a szülő hozzáállása a kérdés. Érdemes megfontolni a szemléletváltást és valódi megoldást keresni a problémára. Akaratos szülő akaratos gyermeket nevel, hiszen a kicsi is ezt látja, ezt utánozza le. Meg kell találni az utat, hogy a gyermek ezeket a teendőket örömmel végezze. Érdemes reggelre beiktatni egy 10 perces játékidőt, amikor például azt csináljátok, amit ő szeretne. Az étkezésről írtam már egy bejegyzést, érdemes lenne elolvasnotok, hátha segít egy kicsit. A fogmosást a szülőnek kell végeznie ilyen korban. Úgy kell beszélni a kicsivel, hogy megértse, mit miért tesztek és kell tennie. A fogmanók éjjel belepisilnek és belekakilnak a szájába, azt kell kipucolni, különben csúnya lesz a foga, ráadásul nagyon büdi a szája. Ilyen apróságokkal lehet megfogni őket, de nem könnyű valóban. És sajnos van egy rossz hírem, ahogy nőnek a gyerekek, bizony egyre nehezebb velük. Pontosan azért hoztam létre ezt a blogot, hogy átadjam tapasztalataim, mert hidd el, nekünk is voltak és vannak nehéz pillanataink. Elvált anyaként, eleven fiúgyerekkel dupla terhet vittem mindig a vállamon, de azt hiszem, jó irányba haladunk így kiscsaládként is. Nem, nem álomvilágban élünk, pláne nem álomgyerek a fiam, de a nevelési elvek, amiket alkalmazok sokkal kezelhetőbbé tette őt és az én világképem is megváltozott. Az első tehát, hogy a szülők vegyenek mély lélegzetet és akarjanak változni, mert anélkül sajnos nem lehet előrelépni. Több türelem és több tisztelet kell a gyermek felé, kiabálás, lefogás és kétségbeesés nélkül. Találsz a problémákra vonatkozóan több bejegyzést is, és még érinteni fogok egyéb, gyermeknevelési témakört is. Nemsokára elindul a honlap is, ahol konkrét tippek, trükkök lesznek megtalálhatók, illetve, ha konkrét kérdésed van, szívesen válaszolok rá, küldd el kérlek a kerdes@chilldren.hu emailcímre.
Sajnos a környezetemben egyre többször találkozom azzal a jelenséggel, hogy a gyermekek nem tudnak önállóan játszani. A családdal együtt töltött idő nagyon fontos, de egyrészt a megfelelő fejlődés szempontjából is, másrészt azért, mert a szülőknek is szükségük van “szabadidőre”, anélkül, hogy a…..
Vannak, akik szívesen ölelgetnek, de vannak, akik nem igazán szeretik a fizikai kontaktust. Álljon itt 5 érv, amiért mégis érdemes megtanulni ezt a nyelvezetet azoknak is, akik kevésbé bújósak. Boldogsághormonok termelődnek Az érintés hatására az agyban oxitocin termelődik. Ez a hormon fontos a…..
Szülőtől érkezett kérdés: Az engedékenység/szigorúság összefüggése a hisztivel és a gyermek hosszabb távú érdekeivel? A gyermek számára az egyetlen hosszú távú érdek az, ha olyan hiteles nevelési modellt alkalmazunk, amelyben az ő, mint tiszteletre méltó egyén egészséges fejlődése biztosítva…..
Az újrakeretezés az a nyelvezet, ahogy leírjuk és megbeszéljük a szituációkat. Amit mondunk, annak hatalmas ereje van. Azt közvetítjük, amit a saját keretünkön belül érzékelünk, ahogyan a világot mi látjuk. És ahogy jellemzünk valamit, úgy is érzünk, s ez befolyásolja a hozzáállásunkat is a…..
A gyerekek nem egyformák, egyéni tanulási tempóval, szellemi teljesítménnyel, vagy egyáltalán tanulási stílussal rendelkeznek. Tölcsérrel próbálják fejükbe beleönteni az országosan egységesített tankönyvek és tanmenet információit és azokat egységesített tesztekkel kérik számon. A cél, hogy ezeken a…..
A digitális média térhódítása ellenére a nyomtatott könyvek olvasása még mindig megmaradt az egyik legnagyszerűbb közös időtöltésnek. A mozgóképekkel ellentétben, melyeket csak nézni kell, mert valaki már mindent megálmodott és lerajzolt, könyvolvasáskor csak betűink vannak, vagy esetleg néhány kép,…..
Nagyjából két éve találkoztam először a dán Iben Sandahl pszichoterapeuta nevelési elméleteivel. Egy kis kutatás, sok olvasás, illetve előadások meghallgatása után tudtam, hogy ez az az irány, amelyet szeretnék én is kipróbálni, alkalmazni saját családomban. Dánia rendszeresen ott szerepel a világ…..
Chill.dren 2017.04.19 21:15:15
@Fehér Andor: Köszönöm szépen a rávilágítást egy nagyon fontos félreértési-lehetőségre, miszerint rossz értelmezéssel valóban torzító összefüggés hozható ki a szituációkból. Kiemelném, hogy ez nem csodaszer, hanem egy olyan segédeszköz, amellyel szélesíthetjük gyermekeink és saját látókörünket. Nem arról van szó, hogy elfordulunk a valós problémától, vagy szemet hunyunk felette, hanem a mellett, hogy felfogjuk és értelmezzük a negatív dolgokat, megpróbáljuk a pozitív hozadékokat is megkeresni. Az őszinteség, a hitelesség azt jelenti, hogy komolyan foglalkozunk a történésekkel, nem kendőzzük el sem a rossz sem a jó oldalát a dolgoknak. Nem mondom, hogy megérte a gyermekpornográfia, hanem azt mondom, ha már sajnálatos módon így alakult, amiről igenis lehet és kell is őszintén és nyíltan beszélni, észre veszem a betiltásának pozitív eredményeit és erre irányítom a beszélgetés fonalát - főleg gyermekek esetében. Hiszen a cél az, hogy több oldalról is meg tudják vizsgálni, mi történt, szélesebb látókörrel rendelkezzenek és saját problémáik esetén ne búskomorságba essenek, ne hisztizzenek, hanem tovább tudjanak lépni egy fejlődést jelentő irányba.
Chill.dren 2017.04.21 15:18:48
@Magdolna Nagy: Természetesen nem minden fiatal viselkedése ilyen, kivétel nélkül, hanem minden országban találkozni hasonló magatartással. Nagyon távol álljon tőlem az ítélkezés, ha nem volt a hozzászólásomban egyértelmű, akkor elnézést kérek. Magam is multikulti családból származom, gyermeknevelési tanácsadással foglalkozom, ezt a területet kutatom, tehát nem mondanám, hogy légből kapott kijelentésekkel dobálóznék. Mi több, éppen Erdélyből is kapok kérdéseket a kamaszok viselkedését illetően, így az Ön által említett általánosítással nagyon körültekintő lennék, ugyanis bizony ezen területről is sok problémás fiatal miatt fordulnak hozzám.
Chill.dren 2017.04.22 15:26:31
@Navarone: Sajnos azt kell, hogy mondjam, a jól nevelt, jól szocializált gyermekek fogalma csak elméletben létezik, gyakorlatban mindenki számára ez mást jelent és nem lehet általánosítani. Nevelésünkkel egy általunk helyesnek vélt kultúra tagjává próbálhatjuk formálni gyermekünket, de ő fogja felnőttként eldönteni, neki mit a kultúra és egyezik e a fogalmi hálója a miénkkel. Mi már nem a szüleink világában élünk, ami gyermekünkkel is így lesz. Dánia társadalma mégis arról híres, hogy 40 éve a világ legboldogabb embereiből áll, ezért érdemes megvizsgálni, mi át tudunk e emelni valamit tőlük. Természetesen nem életigazságokról van szó, nem érthet mindenki egyet. Az én családomban beváltak a módszerek, a mi szemléletünkkel abszolút összeegyeztethető dolgokat találtunk.
Chilldren.hu Kamaszok veszélyben 2017.04.20 10:14:05
A kamaszok viselkedése sokszor érthetetlen és a felnőttek számára rendkívül kétségbeejtő tud lenni. Ahhoz, hogy bármit is kezdeni tudjunk velük, fontos, hogy ismerjük a háttérben zajló folyamatokat, hiszen ezek tudatában fel tudjuk ismerni, milyen eszközökkel segíthetjük át őket és magunkat is ezen…..
A gyermek érkezését várakozással teli időszak előzi meg. Ma már egyre többen mennek el szülés-felkészítésre, csecsemőápolási gyorstanfolyamra, a védőnők csodálatos munkát végeznek, amiért szakszerűen megpróbálják tájékoztatni a szülőket az első nehézségekről és tennivalókról. Ám mégis, ami…..
Egy szülő kérdése: "3 éves fiú gyermekem nagyon válogat az ételekben, főleg a zöldségeket nehezen fogadja el. Van valami okos trükk az elfogadtatásra?"   Hogy miért is olyan nehéz a zöldségek elfogadtatása a kisgyerekekkel, nagyon gyakori probléma és kérdés. Mindenekelőtt meg kell értenünk, miért…..
Néha teljesen lehetetlen küldetésnek néz ki, hogy valahogy újrakapcsolódjunk a gyermekhez. Ez egy hosszú folyamat, ami munkával jár és rengeteg türelmet igényel. Az alábbi összefoglaló segít a gyermekhez való kapcsolódásban, de még mielőtt drasztikusan változtatnál szokásaidon és nevelési…..
Sajnos nincsen előre megírt recept ahhoz, hogyan biztosítsunk a gyermekek számára boldog életetet. De léteznek fontos hozzávalók, amelyek jelenléte szükséges lehet ahhoz, hogy a megfelelő körülményeket biztosítsunk a boldog vagy kielégítő irányú fejlődéshez. A legfontosabb, hogy gyermeked…..
A kérdésre a választ az alkalmazott nevelési módszerekben kell keresni. Az engedelmes, jól tanuló gyermekek egy ideálisnak tűnő állapotot mutatnak, és ha a mélyére nézünk, több pontot vizsgálva, kiderül, milyen jövőbeli kilátásai lesznek a gyermeknek. Az ideális, amikor a család tagjai kellően…..
Néha teljesen lehetetlen küldetésnek néz ki, hogy valahogy kapcsolódjunk a gyermekhez. Ahogy elérünk a kamaszkorhoz, drámai változás veszi kezdetét a gyermek viselkedését, hangulatait, kapcsolatait és önképét illetően. Nagyon sok szülő tapasztalja az eltávolodást és az az igazság, hogy mindez…..
Chilldren.hu A Játék varázslata 2017.04.09 13:14:28
Mindannyian szeretnénk, ha gyermekeink boldogak lennének. A boldogság receptje valahol ott van a skandinávok nagykönyvében, hiszen már több, mint 40 éve a világ legboldogabb országainak állandó dobogósai. Az, hogy ezt az állapotot tartósan fenn tudják tartani, azt jelenti, hogy már egészen kicsi…..
Chilldren.hu Hiteles szülők 2017.04.09 13:11:24
Felnőttként hajlamosak vagyunk elkendőzni bizonyos dolgokat a gyermekek elől, amivel óhatatlanul is hamis világképet mutatunk. Őszintének kell lennünk, akár jó, akár rossz dologról van szó. Az őszinteség természetesen nem kegyetlen igazság kimondása, hanem valótlanságok állításának elkerülése. Nem…..