Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ízeknyelvén

212 bejegyzést írt és 44 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A hét legvégére megérkeztem a Jamie Oliver szakácskönyvből választott harmadik recepttel: egy cézár salátával, amibe extraként édesburgonya is került, ettől lesz kiadós. Minden egy tepsiben sül, ami most is egyszerűsíti az elkészítést, mellé kell még egy nagy vágódeszka és egy késes aprító és egy…..
Folytatódik a Szakácskönyv kuckó sorozat. (Még mindig nem tudom, jó-e ez a név....Szerintetek?) A februárra választott könyvből itt a következő recept. A hétre végül a desszertet választottam, mert vérnarancs van benne, és ez elég rövid ideig elérhető, ezért szerettem volna veletek minél előbb…..
Tudtátok, hogy a farsangot lezáró nap, ami nálunk Húshagyókedd, az Angliában nem csak Shrove Tuesday, hanem Pancake day is? Azaz Palacsinta nap vagy Palacsinta kedd. A magyarázat egyszerű és logikus, ugyanis a böjti időszak előtt Húshagyókedd volt az utolsó nap, amikor tojást és zsírt lehetett enni,…..
Aki figyeli a blogomat, láthatta, hogy az elmúlt évben (najó, években) kicsit hullámzó volt a jelenlétem, kevesebb fényképes poszt és kevesebb recept született. Pedig még mindig szeretem ezt csinálni, nagyon jól esnek a visszajelzéseitek, sőt, nagyrészt azok motiválnak igazán! Valami miatt viszont…..
A szendvics összeállítás az egyik kedvenc műfajom, mindig szívesen halmoztam mindenféle finomságot egy szelet kenyérre, kombinálva színeket, ízeket, szószokat. Persze nem csak az útravaló, hideg hozzávalókat tartalmazó finomságokat szeretem, a melegszendvicseknél is meg vannak a már bevált…..
ízeknyelvén 2024.01.30 16:14:10
@Étteremkritikus: De jó! Meg tudom érteni, szuper hétvégi reggeli! Én is sokszor sütök rá tükörtojást, de nem sértődöm meg, ha épp nincs mellé...
Egy időben minden reggelire granolát ettem. Akkor szoktam rá az otthoni előállításra is, olcsóbb és sokkal jobb összetevőkkel rendelkezik, mint a bolti változat, ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni. A blogon találtok is pár receptet már. Bár mostanában ritkábban szerepel a reggelijeim között, néha…..
Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de én már elkezdtem fejben összerakni, miket készítek majd a karácsonyi ünnepek alatt.  Egyelőre én még nem nagyon tartok nagy ünnepi összejöveteleket, inkább a családot járjuk körbe, de sütni mindig szoktam, akár ajándékba, akár vendégségbe készül. Gondoltam, a…..
Évek óta a bakancslistámon van a házi leveles tészta elkészítés - pontosabban a croissant sütés - módjának elsajátítása. Emiatt is örültem annyira, mikor a Búzavirág Kovászműhely meghirdette a leveles tészta workshopot. Nagyon jó hangulatú és hasznos napot töltöttem a pékségükben a hétvégén, amiről…..
Ízek nyelvén Füge-alma lekvár 2023.10.09 14:03:19
Még egy szezonzáró recept, aztán ígérem jövök az őszi mindenfélékkel. Most már évek óta, rengeteg fügét kapok az egyik barátunktól, amit nagyon szeretek, szinte nem győzöm felhasználni. Egy pár üveg lekvárt mindig főzök belőle, nem nagy mennyiséget, inkább kóstoló céllal, szeretek kísérletezni az…..
A tavaly őszi Caprese galette receptem volt a kiindulópontja ennek a mostani szintén paradicsomos, de ezúttal feta sajttal készült változatnak. Bele is olvastam a tavalyi bejegyzésembe, nem semmi, milyen összevissza idő tud lenni, tavaly szeptemberben a vénasszonyok nyarát hiányoltam, és a novemberi…..
Nálam még tart a nyári hangulat, de ebbe a fagyiba csempésztem már egy pici őszt is: körtével és gyömbérrel megbolondított karamell fagylaltot készítettem David Lebovitz receptje alapján. Nekem ez olyan igazi vénasszonyok nyara desszert lett. Nagyon szeretem a házi fagylaltokat, és szeretek…..
Nagyon régóta ez az egyik kedvenc sütim. Anyukám mindig sütött ilyet, mikor eljött a szilvaszezon, ma is bármikor tudok neki örülni, mikor ezzel fogad minket. Egy nagyon egyszerű alap recept, most végre leírtam a mennyiségeket, hogy mindig meglegyen segítségnek, ha eszembe jut. ..
Régen jártam itt, régen volt új recept. Ennek az egyszerű sütinek, viszont olyan szép színe, isteni illata és fanyar de telt íze lett, hogy gondoltam megmutatom Nektek. Receptnek mértékkel mondanám, mert nagyon egyszerű, de azért leírom, hogy készítettem...
Kicsit nehezen indul be a tavasz, és én is nehezen találok vissza ide. Pár hónapja elköltöztünk, és belakni egy új otthont, hosszú folyamat, de persze alapvetően jó értelemben. Az biztos, hogy sok a teendő, és nehezen szakítok időt a kikapcsolódásra, ez esetben a főzésre, sütésre, fotózásra. Na de…..
Már nagyon hiányzott a fotózás, ezért gondoltam sütök valami egyszerű és gyors sütit, amin gyakorolhatok. A kész leveles tészta ilyenkor mindig jó választás, nagyon szeretek vele dolgozni. Maradékmentő megoldásnak is jó volt ez most, elnyelt némi mikulás és adventi naptár csokit, ezekből készült a…..
Egy részem már átkapcsolt karácsonyi üzemmódra... Amiről mindenképp fogok még részletesebben is mesélni, az az egy hete indult Telepocak karácsonyra jótékonysági kampányunk, aminek keretében rászoruló családok téli szüneti étkezésére gyűjtünk. A csapat által összeállított ebook(ok) megvásárlásával…..
Ahogy hűl az idő, egyre többször kívánok meg egy nagy bögre forró levest. Általában bögréből eszem a levest, jobban mondva a munkahelyemen mindig, de otthon is sokszor így tálalom. Valahogy jobban esik abból kanalazva. A hagymaleves lassan főzött francia változata pedig az egyik kedvencem, főleg…..
Későn érő fügével rendelkezők előnyben. Egy kedves barátnőm most szüreteli a kertjükben lévő füge bokorról a termést, és szerencsére tudja, mennyire szeretem, ezért múlt héten kaptam tőle egy nagy adagot. Volt még otthon néhány kallódó szilvám is, ami már kezdett puhulni, de sütibe még tökéletesen…..
Néhány hete már meséltem Nektek, hogy megjelent velem egy interjú és mellette négy receptem a Vidék Íze magazinban. Még mindig hihetetlen magam így nyomtatásban látni... Alapvetően egy elbújós típus vagyok, csak az ételeimet szeretem előtérbe helyezni, magamat kevésbé. Ez most egy nagyon jó…..
Mostanában, teljesen jogosan, kaptam olyan kritikát, hogy nincsenek új a húsos receptek a blogon. Ez sajnos valóban így van. Nem azért, mert nem csinálok ilyesmit, de megmondom őszintén, fotózni nekem sokkal-sokkal nehezebb, mint desszertet, kenyeret vagy például pitéket. Persze ezeket is gyakorolni…..
Ez az utolsó paradicsomos receptem a szezonra, azt hiszem… Mondtam, hogy nehezen búcsúzom a paradicsomtól, nagy kedvencem. Ebben a receptben pedig tényleg valami zseniális dolog történik. A végeredmény egyszerre édes, savanykás, sós és pikáns, a karamellizált lilahagyma, a sült paradicsom, a…..
Ízek nyelvén Caprese galette 2022.09.26 16:58:11
Szeptember végéhez képest elég masszív novemberi idő van kinn. Megmondom őszintén, azért még vártam a vénasszonyok nyarát, azt a kellemes őszi időt, mikor süt a nap, meleg van, és szép aranybarna és bordó a táj… Receptekben már elő van készítve néhány őszi darab, és vannak is mindenféle ötleteim.…..
Vannak kombinációk, amikre időszakosan teljesen rá tudok kattanni, ez most épp a körte, citrom és gyömbér hármasa. Nem is tudom honnan jött, lehet láttam vagy hallottam valahol, de teljesen megfogott. A héten készítettem lekvárt és ezt a süteményt, amibe használtam ezeket a hozzávalókat. És…..
Nem akartam sem a tökéletes, sem az alaprecept szavakat használni, hiszen a lecsó biztos azok között az ételek között szerepel, ami minden konyhában kicsit máshogy készül, mindenkinek meg van a saját kedvenc verziója. Ez most az enyém, illetve a miénk. Sok paradicsommal, egy kevés füstölt paprikával…..
ízeknyelvén 2022.09.13 08:20:02
@NemSam: Köszönöm az ötleteket. Cukkinivel főztem már hasonlót, tényleg úgyis nagyon finom, de patisszonnal még nem próbáltam, az is jól hangzik.
Régen nem jelentkeztem... Hosszú lenne leírni mi minden történt ez idő alatt, de most nem is ez a lényeg. Újfent megpróbálok visszatérni a főzés, a fotózás és a blog életébe. Pontosabban próbálom visszahozni a főzést, a fotózást és a blogot az én életembe. Hiányzott. Már egy pár hete (vagy inkább…..
ízeknyelvén 2022.09.06 10:51:40
@kovászoskenyér: Szerintem az a jó a mai világban, hogy mindenki megtalálja a számára legjobb formát a tanulásra. Én nagyon szeretem a személyes lehetőségeket, könnyebben és gyorsabban fejlődöm így, és még jó program is, így nem érzem a workshopot sem elvesztegetett időnek vagy pénznek. Klassz, hogy vannak már mindenféle facebook csoportok is, az is egy jó forma tud lenni, hogy segítsen elsajátítani például a kovásznevelést, kovászos kenyér sütését. Köszönöm az ajánlást.