Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lapetiteparisinne

0 bejegyzést írt és 121 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy igazán különleges poszt a mai, hiszen a nagy részét Móni évekkel ezelőtt írta, és már önmagában érdekes visszatekinteni ennyi idő elmúltával egy hazaköltözés tapasztalataira, az igazi súlyát azonban számomra mégis a vége adta meg: a tipródást, amit egy el- és hazaköltözés jelent. Te is…..
lapetiteparisinne 2019.05.21 09:02:59
@tsabus UAE: ezt nem lehet ìgy elmagyaràzni.. nagyon nehéz ez. Nekem is volt ilyen periodusom..
Élek a gyanúperrel, hogy a kérdésre adott válasz elsősorban életszemlélet, világlátás és persze nemzeti karakter kérdése. Nem biztos, hogy mondjuk a franciák élete annyival jobb a magyarokénál, mint amennyivel pozitívabban állnak sokszor az élethez. (Fotó: pixabay.com/pdpics)..
lapetiteparisinne 2019.04.07 10:43:25
@feketeeper: Hari Seldon eknal ez teljesen mas megfontolasbol van igy, mint amirol most szo van. Egyenetlen beosztasban dolgozo felnott mellett ( ejjel, hetvege alarmi) 3 gyereket mashogy nevelni egyszerüen lehetetlen. De ö nem kisbabaval van otthon, a lanyok mar nagyobbacskak. Itt most az otthonmaradas a nöre/ babara gyakorolt hatasat elemezte.. a klasszik GYES dolog. Szerintem teljesen mas
lapetiteparisinne 2019.04.07 10:45:16
@lapetiteparisinne: egyebkent felteszem, ha talalt volna ö is a szakmajaban munkat ( kello fizeteSsel) akkor mashogyan oldjak meg.
lapetiteparisinne 2019.04.07 12:28:08
@feketeeper: Ebben teljesen igazad van, az mindig egy csalàd/ nö belügye, hogy mikor megy vissza/ visszamegy e dolgozni. En csak arrol írtam, hogy nem tartom korrektnek, hogy külfoldrol sokan hazajönnek es ugy vesznek igénybe ellàtàsokat, hogy elötte nemigen fizettek be a kasszàba. Termeszetesen a nemzetközi hazassag is mindenkinek maganügye ( félreértesek elkerulese végett, az en gyermekeim apja sem magyar) ugyanakkor, szerintem unfair, hogy az en brutto fizetesem ( ami mar önmagaban alacsony) meg kevesebb nettoban, hogy legyen mibol ezeket fedezni, mikozben sokan ( pl posztolo) csak a juttatas reszt veszik igenybe, a befizetes mar annyira nem kellemes, ezert aktiv ( tehat gyerekszules elott) idöben kulfoldon dolgoznak - majd utana is visszamennek kulfoldre. Az a pàr év meg ugye jol jön, amig kicsik a gyerekek, a sok hulye had fizesse...
Az amerikai álom elérése Magyarországról indulva sem elérhetetlen, de ahogyan Sándor írja, nekik például 10-15 évnyi energiába került a kiköltözés és az új élet felépítése és nem kis szerencse is kellett hozzá. A poszt végén ráadásul felmerül egy érdekes kérdés is.…..
lapetiteparisinne 2019.02.26 09:21:23
@Golf2: hat siman!!!irja is : diakvizum+!nemi penz ( nyilvan)
Külföldről sok okból lehet hazaköltözni, ezek közül az egyik az, ha az ember a külföldi cégtől elsőre rendkívül jónak tűnő ajánlatot kap. Ez történt Dave-vel is, aki Ausztriában, a magyar határhoz közel kapott németországi anyacégén belül egy lehetőséget. Majd hazaköltöztek… Te is hazaköltöztél?…..
lapetiteparisinne 2019.02.19 07:33:12
@HakapesziM: hidd el, csúnyán neznek. En nagyon ritkan jarok vasarolni, tegnap bementem egy plazaba. Direkt eszemben volt, ha hatha mosolygok, kedves vagyok stb.. segit. Na- a ruhauzletben ( hangos koszones, mosoly :) - az egyik elado konkretan telefonalva kiment, mikor beleptem, a masik ruhakat pakolt, direkt megvartam, amig elrendez egy adagot, utana nagyon kedvesen szoltam, h segitseget kernek..- hat ne tudd meg azt a nézést+ hangnemet. Ha ritkan van valaki itthon, nyilvan ezt el lehet kerulni.
lapetiteparisinne 2019.02.19 07:34:38
@HakapesziM: amugy az orvosokkal nekem nem volt bajom ( csak magaval az eü vel..) a hivatalok pedig tenyleg valtoztak az utobbi idoben, ezt sokan mondjak.
Sok határátkelő megy ki pénzt keresni külföldre, sokan tervezgetik azt is, hogy az összegyűjtött pénzt majd Magyarországon fektetik be – már kérdés, hogy ez közülük hányaknak sikerül. A mai poszt szerzőjének, Józsuének igen. Te is hazaköltöztél? Mik a tapasztalataid?…..
lapetiteparisinne 2019.02.13 08:19:47
@Csodabogár: hàt igen, vélhetöleg szerencséd volt. Maradjon is ìgy. A gyerek meg ugye akkor kiesett. Az oktatas sokszor nagy hajtoero a kikoltozesre / kinnmaradasra.
Év végén szokás szerint rengeteg határátkelő látogat haza az ünnepekre, utána pedig mindig akad, aki megosztja így szerzett tapasztalatait. A Svájcban élő Katalin is hazalátogatott és komoly változásokat érzékelt a korábbiakhoz képest. (A kép másik oldala Balázs tegnapi posztja, azt is érdemes ide…..
lapetiteparisinne 2019.01.15 07:16:56
Számtalan oka lehet annak, hogy valakiből nem lesz határátkelő. Nyilvánvalóan a kérdés (miért nem megyünk külföldre?) nem is azokra vonatkozik, akik egyébként sem mennének, mert jól érzik magukat, megtalálták a számításukat, esetleg el sem tudják képzelni, hogy Magyarországon kívül máshol éljenek.…..
lapetiteparisinne 2018.12.06 07:13:01
@Hari Seldon 2: igen, ez jellemzö, mert valoban, otthon nagyon keves kreditet er a legtobb kurzus, ezert sok kell beloluk, itt ( v gondolom mashol is) nagy targyak vannak, sok kredit/ sok munka/ ert.
lapetiteparisinne 2018.12.06 07:14:33
@Hari Seldon 2: szoval, lemaradt, h megprobalod megtalalni az otthoni kurzusok kozul, ami megfelelne az itt elvegzettnek ( mert ugye csak akkor fogadjak el, ha a targya, tartalma azonos) es egy 15 kredites orabol lesz 3. Siman elofordul
Kicsit szokatlan téma lesz a blogon, hiszen ezúttal nem kifele lépnénk át a határt, és nem is született magyarországiak hazavándorlásának problémáiról van szó, hanem egy erdélyi magyar család Debrecenbe költözéséről, és az ezzel járó problémákról. Azért is adom közre János írását, hogy ha valaki tud…..
Mátéék történetében szerintem sokan magukra ismerhetnek. Kis pénzgyűjtés céljából költöztek ki Angliába, aztán hazatértek, ahol hamar világossá vált, hogy az élet meglehetősen bonyolult tud lenni… így aztán megint elmentek. Hogy miért, az kiderül az alábbiakból. Három legnagyobb sikerem…..
lapetiteparisinne 2018.11.27 08:54:28
@Benikuty: iszonyatosan izgulok. Amugy allasom mar van- vagy hat erre előre figyelmeztettek, h csak akkor menjek, ha van, mert egyebkent könnyen lehet, h nem találok. Ettől függetlenul - a gyerekek miatt- rettegek
lapetiteparisinne 2018.11.27 09:19:58
@Határátkelő: jaja.. mar regota erik a folytatas
lapetiteparisinne 2018.11.27 09:22:54
@Bredpitt Monika: Azt ne mondd, h TE IS indulni készülsz !!! Állásom van, mar vàrnak. A szüleim mondtak, h allas nélkül eszembe se jusson.. de a többi is eleg neheznek tűnik. Szerintem a fiam annyi idos, mint a kislanyod .. ( most lenne 8. O otthon.) mi a helyzet vele? Merre tovább?
Nem nagyon tudok mit írni Edith levele elé. Saját bevallása szerint Kanadában él több mint négy évtizede, én rengeteg keserűséget érzek ki a szavaiból, aminek persze nem tudom az okát – de talán ez az a helyzet, amikor jobb lenne máshol… Írását azért is adom közre, mert úgy gondolom, sokan élnek úgy…..
lapetiteparisinne 2018.11.12 09:20:45
@ChristineK: én is pont erre gondoltam, h aki annyi év utan is sovarog a kaja utan... az miert nem megy haza..? még sose voltam Kanadaban, mi ugye az USA ban éltünk egy darabig, szerintem elelmiszer szintjen. Nagyjabol azonos.. hat speciel az ennival sose hianyzott :)))Valszeg magányos lehet a posztiro, de az meg nem országfüggő.
Vajon merre tart az ország a határátkelés és a visszaköltözés szempontjából? Mit mutatnak az adatok és mit gondol minderről a szakember? Az elmúlt évtizedben kivándorló országgá vált Magyarországon marad a tendencia, vagy várható változás? Ezek a kérdéseket is boncolgatta a…..
lapetiteparisinne 2018.11.10 08:29:04
Hazamenni, kint maradni, esetleg külföldön máshová költözni – a kérdés nyilván majdnem minden határátkelő fejében megfordul néha. A mai történet főszereplője döntött, és nem bánta meg. Más kérdés, hogy szerinte a nehezebb utat választotta, ami szerintem azért nem…..
lapetiteparisinne 2018.10.17 08:55:25
@meatclone: ezen nekem is fennakadt a szemem.. mondjuk en meg pont azt szurtem le, h hat szegenynek akkor lenyegeben nem nagyon jott igy ossze semmi a maganeletben, ha Az anyukajat/ Clintonekat emeli ki :))
Új-Zéland klasszikusan az a hely, amiről sokan álmodoznak (álmodozunk), de eljutni csak viszonylag kevesen jutnak el oda, nem is beszélve a letelepedésről. M. Úrnak sikerült és az ország is nagyon bejön neki (ami engem illet, a fűtéshez való hozzáállásukat nehezen tudnám…..
A francia vidéket valahogy úgy képzeli el az ember, hogy gyönyörű dombok és folyók között kis települések bújnak meg, ahol baguette illata száll a levegőben. Nos, mint Eszter posztjából kiderül, valami nagyon hasonló tényleg létezik – neki pedig teljesült régi álma és ott…..
lapetiteparisinne 2018.10.08 12:15:38
@Pink Petsch: - sajnos az a helyzet, h nalam ilyen hàzkp- i fütes van, tehat az egesz epulet- együttesnek egyszerre kapcsoljak be. Gondolom, napi atlaghot neznek, ezert sajnos meg most sincs.. meg is vagyok fàzva( nem kicsit..)
lapetiteparisinne 2018.10.08 19:41:46
Több mint 1700 fiatal magyar kutató töltötte ki a Magyar Tudományos Akadémia felmérését, melyben rengeteg minden más mellett azt is megnézték, milyennek látják a jövőjüket, miért mennének el (vagy éppen költöznének haza) a 45 évnél fiatalabb tudósok...
lapetiteparisinne 2018.10.03 12:28:08
@London2009: én is pont ezt îrtam valakinek a múltkor, hogy nagyon nem mindegy, h gyerekkel/ gyerek nèlkül vagy.. karrier szempontbol valszeg nekem is jobb lehetőségeim lennének ( most mar) otthon, de arányaiban irgalmatlan pénzt emésztene fel a gyerekek normalis iskolába járatása/ ellátása.
Amikor valaki az osztrák fővárosban kap munkát, az egyik nagy kérdés az: kiköltözzön vagy inkább ingázzon valamelyik határközeli magyar településről. Krisztián is ezt a kérdést boncolgatja írásában, meglehetősen elgondolkodtató módon és érvekkel...
Mielőtt bárki félreértené, nincsen egyetlen legjobb tanács. Pontosabban mindenkinek van egyetlen legjobb tanácsa – és én ma éppen ezekre lennék kíváncsi. Magyarán, ha csak egyetlen dolgot tanácsolhatnál leendő határátkelőknek, mi lenne az, mit mondanál nekik? Kicsit segítek…..
Határátkelő Wales két év után 2018.09.10 06:30:00
Miért vág neki egy kormánytisztviselő apuka a külföldi fizikai munkának? Ez is kiderül József írásából, ami egy nem akármilyen történet, rengeteg tanulsággal és torokszorító pillanattal. Mutasd be te is a városod - hova érdemes menni, mit nem szabad kihagyni, mennyire könnyű…..
Határátkelő Mélyvíz 2018.09.05 06:30:00
A mai poszt a blogon megszokotthoz képest rövid lesz, de egyrészt aktualitása, másrészt (főleg) a történet üzenete miatt úgy gondoltam, abszolút itt a helye. Ha minden jól megy, a szerző, Judit hamarosan részletesebben is beszámol a történetükről. Mutasd be te is a városod -…..
Az emberek általában szeretik kicsit fényezni a valóságot, többnek láttatni akár magukat, akár a környezetüket, mint ami valójában. Különösen sokszor kapnak ilyen megjegyzést a külföldön élő magyarok – és lássuk be, néha nem teljesen alaptalanul. Az alábbi rövid, de annál érdekesebb véleményt Tibor…..
lapetiteparisinne 2018.04.23 07:06:45
@tsabus UAE: ez jó megközelítés :))persze, ez az egész téma olyan, h szegény emberek / akik nem megfelelően kezelik a pü- eket, mindenhol vannak. Szerintem az egyetemista lányka posztja viszont NEM erről szolt.
Az ő posztjának alapja pont az a feltevés, h ő dolgozna, meg élne normalisan otthon is/ x országban is. A nagy kérdés, h hol marad a rezsi/kaja/ közlekedes stb utan annyi, h legyen egy kavefozore valo. Erre meg - megegyszer : egy ovonői alapfizetést, sima közalkalmazotti bértabla szerint- vesz alapul. Nyilvan amugy ezer megoldas van erre is: van maganovo, Borsodban most all akkora az ovonő hiany, h lehet sokszazezret keresni, lehet menni SAP specialistanak ovónőként stb..
„Ha el kell mennem, hogy a gyerekeimet fel tudjam nevelni, akkor elmegyek” – írja posztjában az elvált, gyerekeit egyedül nevelő Juci, aki ápolónő volt Magyarországon, amikor egy komoly műtét előtt a fia arra kérte: költözzenek hozzá Angliába. Eldönteni persze könnyebb volt,…..
"Én azt mondom ilyenkor, hogy menjetek csak, dolgozzatok, mosogassatok, vigyázzatok az angolok gyerekeire, kell a tapasztalat, hogy utána értékeljétek az itthoni lehetőségeket."..
lapetiteparisinne 2018.04.12 20:54:16
@Mikk^: ugyanezt akartam irni. A cikk kulcsmondata: sok GYAKORNOK VAN AKIT 1 Ev utan elküldünk.. hat menjetek a bus p@ ba
Anita január óta él Finnországban, ahol erasmusos hallgatóként tanul egy Porvoo nevű településen. A 21 éves egyetemista alighanem a kultúrsokk abban a fázisában van, amikor jellemzően sok minden nem tetszik az embernek, ezeket szedte össze az alábbi posztban. A magam részéről csak…..
lapetiteparisinne 2018.04.10 07:05:00
@Arthamyr: joo.. azért az érthetö, h Finno ban, ahol minden ( itt egy diaknak: ennivalo, iskolaszer, pipere) nagyon draga+
Tömegközl nem müködik rendesen, posztolo szenved. Nyilvan nem a legfontosabb a penz, de igenis, alapszinten fontos!!