Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tourmand

77 bejegyzést írt és 102 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Aktív semmittevéssel szerettem volna tölteni a hétvégét. Január eleje óta készültem a férjmentes hetemre, lemondtam minden találkozót, már csütörtökön elintéztem az összes undok házimunkát, és frissítettem néhány új filmmel a netflixes listámat is. Péntek estére minden feltétel adott volt a…..
Tourmand 2019.02.05 11:05:17
@vanvelemenyem: Taníts mester, jól jönne egy szabad hétvége márciusban! :D

Szerintem nem elég lucskos a korvapuusti, ha kevesebb vajat teszel bele, de ahogy neked jólesik ...
Tourmand 2019.02.05 16:06:07
@ételizésítő: köszönöm a lektorálást.

Fül formája van, nekem így kínálták a kollégák a sztorit. Az etimológiai szótárt nem csaptam fel, majd megteszed helyettem, ha izgat a sztori.

A vicces pedig belsős poén, az egyik olvasómhoz szól.
Akinek nincs olyan szerencséje, hogy megoszthatja a konyhai szolgálatot valakivel a háztartásban, biztos érezte már úgy, hogy inkább enne egy kifőzdés agyonlisztezett ebédet, mint házi kelkáposztafőzeléket huszadjára is. Hiába imádom a nokedlis gulyáslevesemet, egy kisvendéglős gulyás sokszor jobban…..
Tourmand 2018.11.27 18:59:06
@cattaneo: a teát kipróbálnám pedig, jól hangzik.
A korianderért viszont sajnos a sarokba térdepeltetnének itthon
Tourmand 2018.11.28 08:09:16
@cattaneo: Dede. Pedig mindent megeszik, kivéve a koriandert és a lencsefőzeléket :D
Nem tudom, hogy személyes preferencia-e vagy kulturális hozadék, de leves nélkül nem teljes a napom. Ugyan az iskolai menzán nagyon próbálták kinevelni belőlünk a levesezést a hírhedt karalábészutyokkal, rántott förmedvénnyel és az egyéb bűntársaikkal, de a kötelező vasárnapi családi…..
Tourmand 2018.11.08 09:38:05
@cattaneo: A Biangban mi is szerettük volna kipróbálni a tésztát, de már elfogyott mire odaértünk. Helyette ettünk egy átlagosnál valaimvel jobb vacsorát retenetesen lassú kiszolgálással. Mit ettetek a Hehében?
Tourmand Iráni gasztrobakancslista 2018.10.31 16:00:00
A hétfő reggelek amúgy sem tartoznak a kedvenceim közé, de a tegnapelőtti hétkezdés a -10 fokjával, és korareggelre időzített irodai tűzriadójával kifejezetten utálatos húzása volt az univerzumnak. Vacogva vártuk a kollégákkal, hogy a csúcsforgalomban átvágja magát a tűzoltóautó a helsinki…..
Tourmand 2018.11.02 17:31:32
@mentolos lecsó: Ajánlom a bilagitot.
Tourmand 2018.11.02 20:02:11
@rukkolafagyi: Mmmm. Ash reshteh, az egyik kedvencem. Nincs benne semmi különleges hozzávaló, mégis mennyire ismeretlen ízvilág.
Szeretem az ázott gyapjúzokni-mosatlan láb ízvilágot
Bármennyire is felkészült vagy rugalmas az ember, a külföldre költözés minden esetben megváltoztatja az ember személyiségét. Ha más nem, az újoncnak vagy hozzá kell gyorsulnia az új ország ritmusához, vagy bele kell lassulnia a hétkoznapokba, de egész új konfliktuskezelési módszereket is meg kell…..
Tourmand 2018.09.13 13:45:23
@Boar.: A munkatársaimmal többnyire minden rendben. még munka után is összefutunk, ha úgy jön ki a lépés. De míg a finnekkel inkább tollaslabdázni és inni járunk, addig az ázsiai szekcióval vacsorázni.
Valóban kisebbségben vagyok a kulináris preferenciáimmal ebben az országban. Viszont szerintem inkább az "egyél szart, million légy nem tévedhet" esete forog fenn az autópályás hasonlat helyett.
Tourmand 2018.09.14 07:16:13
@Boar.: Nyafnyafnyaf. de haragszom.
Igenis vannak olyan napok, amikor nehezen élem meg, hogy nincs jó kávé, és hogy még a csipszet meg a sört is medvecukorral ízesítik. Nem hiszem hogy Hegyeshalomból Kelebiába költözve is ilyesmire kéne felkészülnöm.
Ezeket leszámítva, viszont sok pozitívumot is kaptam Finnországtól kulináris téren, de ez a cikk nem arról szól.
Tourmand 2018.09.14 11:10:33
@Öngerjesztő Erg: A medvecukor egyetlen formája, amit értékelni tudok :D Főleg a fagyasztóból.
De a haverok már szóltak, hogy ha lehet inkább mást hozzak legközelebb mutiba.
A minap Facebook értesített róla, hogy 5 éve költöztem fel északra. Mivel a közelgő érettségi találkozó miatt amúgyis meg kell gyónnom, hogy mi minden történt velem azután, hogy beköltöztem a tamperei loft szobámba, gondoltam megnézem már mi a helyzet az étkezés terén is. Igazából a budapesti…..
Tourmand 2017.08.25 14:34:44
@Attilajukkaja: nem eszem már kenyeret egyáltalán, mindegyik édes az én ízlésemnek itt. még a rozs és a magosok is. a kenyér annyira nem hiányzik, de a kifli meg a kakóscsiga nagyon :(
Tourmand 2018.09.13 11:56:15
@protézisesh: Ezek közül mindegyik jöhetne. Mondjuk a sajt nekem is hiányozna.
A Bangkokban dolgozó kollégámnak viszont magyar Coca-Colát és savanyú káposztát kellett vinnem amikor meglátogattam. Ízlések és pofonok :)
Minek mész te Iránba? Azt hittem csak gasztrohelyekre jársz! - szólt be viccesen a főnököm, amikor leadtam a szabikérő lapomat júniusban. Ráhagytam, gondoltam úgyis látja majd a beszámolómból, hogy mennyire benézte ezt a kommentárját. Irán ugyanis nem csak a legelvetemültebb világjáróknak lehet…..
Tourmand 2018.09.09 21:04:01
@Budapest a kutyaszar városa: Ez a halva valóba nem az a halva amit mi ismerünk, de attól még halvának hívják. Indiában például búzadarából készítik liszt helyett, de a fent leírt verzió megtalálható az azerieknél, örményeknél, és a szomáliaiaknál is.
Ugyanaz a sztori mint a nugátnál. Nekem a nugát krémes pörkölt mogyorós massza, ami legtöbbször valamilyen csoki tölelékeként tűnik fel. Míg a világ másik fele a fogbabeleragadós tojásfehérjéből és mandulából/pisztáciából készült édességet érti alatta.
Lement a visszaszámlálás, bepakoltuk a bikinit és a széntablettát a kofferba, átvészeltük az éjszakai átszállást is, megérkeztünk a szállásra, kifetrengtük magunkat a jetlagből, így végre indulhat az aktív semmittevés. Majd ha már annyit szörföztünk, búvárkodtunk, és robogóztunk a valótlanul…..
Tourmand 2018.08.02 12:58:06
@ComLo: Hirtelen azt hittem 110-120 Euroról beszélsz, már épp meg akartak kérni rá, hogy küldd át a linket, ha ilyet látsz. Annyiért még Lappföldre sem vonatozom el Helsinkiből :D
Balin szerencsére koncentrált a turistagettó. Ha nem tetszik a tömeg arrébb lehet gurulni, és ott is lesz pálma, majom meg szentély, csak éppen Will Goldfarb meg Potato Head nem lesz.
Nem tudom, hogy a proletár nagyszülők öröksége-e, vagy a tinédzserkoromban kinyúltra hallgatott CPg és QSS kazetták kondicionáltak-e arra, hogy a stukkós-csilláros-márványos luxustól instant kiverjen a víz, és ökölbe szoruljon a kezem. Eleinte azt hittem, hogy csak a gyarmatokról összelopkodott…..
Tourmand 2018.08.01 05:15:37
@bati67: Én erre azt szoktam mondani: "A kóstoló ízlett. Akkor az egyesből, hármasból és a négyesből szeretnék rendelni." :)

Amúgy lehet, hogy nem látszik a képeken, de ezek tényleg tisztességes felnőtt adagok voltak.
Az egyik vietnámi kollégám anyukája egy hónapra látogatóba érkezett Finnországba, és mivel két nap bőven elég Helsinki bevételére, ezért úgy döntöttek, hogy Párizsba is elrepülnek. Terepismerettel nem rendelkeztek, a francia gasztronómiát csak a cuki patkányos Pixar filmből(sic) ismerték, de nagyon…..
Tourmand 2018.07.21 10:27:41
@Kelly és a szexi dög: Minden szervezés kérdése. Viszont biztos segít neki a SoMes jelenléte is.
Beérkeztek az első pályaművek a gasztrofelhívásomra, amiben a külföldi Tourmand olvasók kedvenc éttermeiről szerettem volna többet megtudni. A kérésem az volt, hogy számoljatok be az új lakhelyetek legjobb kajáldáiról, kifőzdéiről, ahol biztos nem a tripadvisoros, és étteremkalauzt szorongató…..
Tourmand 2018.06.19 05:53:50
@stampoasis: Koszonjuk a tippet. Ha hozzacsapsz meg kettot akkor mar poszt is lehetne belole
A nagytöbbségnek az indonéz konyháról legfeljebb csak a nasi goreng és a satay jut eszébe, pedig a 260 millió fős ország kulináris kínálata ennél sokkal összetettebb. A mi szittya szívünkben is megforgatja a tőrt az ártatlanul hízelegni próbáló külföldi vendég, mikor a gulash és a magyar konyha közé…..
Tourmand 2018.06.01 11:15:08
@ComLo:
Ez érdekes. Életemben 3szor kaptam nagyon durva ételmérgezést. 1. jalapeno poppers Blaha Burger King, 2. anyukám babgulyása (mai napig nem értem, csak én kötöttem ki az ügyeleten), 3. Burger King Szöul szarvasgombás hamburger. Illetve egyszer a Finnair Helsinki járatán kaptam herpeszt.

Soha semmi bajunk nem volt Indonéziában, meg úgy általában Dél-Kelet Ázsiában. A férjem családjában se halt még meg senki, vagy került kórházba, pedig ők aztán tényleg nem főznek otthon.
Tourmand 2018.06.01 16:25:25
@Pondinye: Vagy egy félkádnyi rizs van a rempeyek alatt. ha jobban megnézed. De majd szólok, hogy kevesebb mie ayamot adjon nekem a hölgy legközelebb amikor betérek a kedvenc nasi pecelezőmbe.
Én meg még valóban nem voltam eleget Indonéziában, nyaggat is az anyósom, hogy csak évente látogatjuk meg a családot Jakartában.
Tourmand 2018.06.01 17:00:12
@ComLo:
Az utazás egészségre ártalmas tevékenység, óvatosan, felkészülve, körültekintően turistáskodva sem garantált hogy ép bőrrel megúszod. De ezt nem fogom minden cikk alá odaírni, mert mi mindannyian felelős felnőttek vagyunk, ugye?

Herra Jókuti munkásságát ismerem és kedvelem, de nem egyezik mindenben az ízlésünk. Amúgy meg épp ő írt rám, mikor látta, hogy Indonézia felé vettem az irányt, hogy ki ne hagyjam a martabakot, tehát annyira nem traumatizálhatta az élmény. Persze nem tudta, hogy én akkor már rég elvesztem, és csak a ragacsos édes vastag palacsintáról álmodozom hetek óta. Mellesleg ha maga Massimo Bottura húzná le nekem a martabakot, az sem érdekelne, fanatikus martabakista vagyok.

A komolytalan CNNes lista pedig 2011-es, csak újrahasznosították a lusta újságírók 2017-ben. Egyrészt nincsen rajta a tejfölös csirke nokedlival (meg úgy általában európai étel néhányat leszámítva), másrészt sok étel származása is rosszul van megadva vagy éppen a képek nem passzolnak teljesen,. Nem túl jól sikeredett kattintásvadász fércmű, azért a rendang ennél jobbat érdemel. De akkor is inkább a konrót választom, ha hústúladagolásra vágyom.

Ha ennyire képben vagy az indonéz bürokráciával, akkor elmesélhetnéd nekem, hogy a nyugati nyugdíjasokra kitalált vízumról mit lehet tudni? Még pár évtizedig nem aktuális, de azért álmodoznék egy keveset a hétvégén. :)
Albert Adriát nem hiszem, hogy bárkinek is be kell mutatnom, ő a legendás Adrià fivérek fiatalabbik fele, aki a bátyjával, Ferrannal ránkszabadította a molekuláris - polkorrektebb nevén - kísérleti gasztronómiát. Az elBulli 2011-es bezárása óta együtt és külön is több…..
Meglepően sok ember fejében él az a tévhit, ha valakit érdekel a gasztronómia, és hetesével lépegetve is fel tudja mondani a La Liste-t visszafelé, akkor semi más nem kerülhet a szervezetébe mint 1996-os Dom Perignon Rose Gold Methuselahés és iráni albinó beluga kaviár. Nálam ennyire azért nem…..
Vajon mi visz rá egy volt elBullis cukrászt, hogy a világ egyik legikonikusabb metropoljából, New Yorkból a több mint 16000 km-re lévő Bali szigetére költözzön, távol az eddig jólbejáratott városi életétől. Aki már látta a Netflixen futó Chef’s Table legújabb évadát, egész biztosan belefutott már…..
Tourmand 2018.05.19 11:02:14
@Étteremkritikus: Nem tudok nyilatkozni a Borkonyháról, és a Babelről egyelőre, minden bizonnyal én is ettem már jobb desszertet máshol, de így is nagyon kiváncsi voltam Will Goldfarb újítására, a balinéz meringuere élőben.
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878450X16300142
A héten visszaértem a háromhetes indonéz utamról, és vasárnapra már magamhoz is tértem az eddigi legmeredekebb jetlagemből, amin ezúttal az ebédkörnyéki szundival töltött fantomértekezletek sem segítettek. Így is megérte az út, hihetetlen mennyiségű élményt gyűjtöttem be a három hét alatt, viszont a…..
Tourmand 2018.05.02 06:06:39
@giedi prime: Ahogy @Kulics is írta, a felsorolásban megtalálható a nasi goreng, de a képek közül valóban hiányzik. Valahogy nekem a sült tészta mindig kívánatosabbnak tűnt a rizsnél.
Tourmand 2018.05.02 12:34:25
@giedi prime: a mie gorenget is különvehettem volna, épp annyira elterjedt, de mivel magukban csak ritkán állnak az éltapon, ezért inkább a tematikus bontásba tettem őket.
Vannak olyan ételek, amik nehezen prezentálhatók precízen és gusztusosan, de a világ legfinomabb és legnépszerűbb ételei közé sorolhatók. Erről épp most indított David Chang Netflixen dokusorozatot Ugly Delicious néven, de aki próbált már kedvet csinálni külföldieknek zsíros kenyérhez meg tojásos…..
Nem csak Budapest élvezhette a héten a kulináris világ legnagyobbjainak látogatását, ugyanis Makaóban épp ma leplezték le a San Pellegrino által összeállított Ázsia 50 legjobb éttermének a listáját olyan hires séfvendégek társaságában mint Gaggan Anand vagy André Chiang. Ez a rendezvény a főpróbája…..
Bármennyire is hihetetlen, de nem születtem kísérletezőkedvű gasztrofelderítőnek. Sőt, óvodásként, még a füstről leszedett friss kolbászt sem tudtam értékelni. Anyukám tisztességes magyaros konyhán nevelt belőlem súlylökőbajnoknak tűnő fiatal felnőttet. Majd elengedte a…..
Tourmand 2018.03.23 13:21:12
@Attilajukkaja: mert nem ismerik a szalonnát
Az elmúlt időszak utazásain lőtt gasztrofotókat pörgettem végig a minap és feltűnt, hogy bizony számos képről köszön vissza ugyanaz a tányér. Ha léteznek gaszrtronómiai trendek, akkor miért is ne lenne a terítéknek saját divatja. Az viszont valóban meglepett, hogy egymástól több ezer kilométerre…..
1 indonéz és 3 magyar húsimádó beül egy orosz vegán vacsorára... Ez nem egy vicc kezdete, hanem a szülinapi merényletem a családom ellen, legalábbis ők így látták a helyzetet, amikor bevallottam nekik, hogy feliratkoztam a nevükben Oroszország legjobb séfjének, Vladimir Muhkinnak a tematikus…..
Elnézést a kattintásvadász címért, agyzsibbasztó Excel-tologatós napom volt az irodában, amit csak az dobott fel valamicskét, hogy Bangkok után, már Tajpejnek is van mától Michelin étteremkalauza. Szerdától Tajvan is büszkélkedhet egy 3 Michelin-csillagos étteremmel, a kantoni konyhát képviselő Le…..
Múlt héten betalált egy kósza vírus, ami már többször megkörnyékezte sikertelenül az értékesítési osztály déli szárnyát, de az is lehet, hogy szimplán Vladimir Muhkin uborkás pálinkája küldte a parancsot az immunrendszeremnek az önmegsemmisítésre, mindenesetre a csütörtököt és a pénteket a kanapén…..
Pont a héten kérdezték meg tőlem a szintén kajapornóra fogékony barátaim, hogy hogyan választom ki az éttermeket az utazásaimhoz. Azt ugyan nem mertem nekik bevallani, hogy én bizony az éttermekhez választom az utazásaimat és nem fordítva, de van néha úgy, hogy csak szerencsés kísérőként, vagy…..
Tourmand 2018.03.12 06:03:31
@zsurzsenka: Hát igen, Kanada nem a Vadkelet. Viszont szerencsére a Five Guysért itt is csak át kellett menni a tér másik oldalára :)
Mégpedig nem is akármilyen, a francia gasztrolegenda Alain Ducasse egyik párizsi étterme, a Jules Verne, bújik meg 125 m magasan, a kilátó fölött egy emeletnyivel. Ha pedig amúgy is megnéznéd magadnak közelebbről a francia főváros ikonikus tornyát, akkor miért is ne ugranál be egy háromfogásos…..