Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mannhardt András

31 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
fáymiklós Jézus nem viccel 2023.03.18 07:21:58
A Régebben minden jobb volt című sorozatunkhoz szeretett volna csatlakozni Piero della Francesca a Sansepolcróban látható Feltámadással. Tényleg meglep, amikor a terembe lépek, hogy kisebb is a kép, mint amekkorára emlékeztem, meg sokkal világosabb. Szinte fakóbb. Azelőtt mintha a fekete hajnalból…..
fáymiklós Debussy angolul beszél 2023.01.23 04:04:13
Az egész azzal az ártatlansággal kezdődött, hogy Ránki Dezsőt hallgattam, egy régi vinilről, Debussyt játszik rajta. Még azt is tudom, miért vettem meg annak idején a lemezt. Egy folyóiratban olvastam Hubay Miklós novelláját, Harmodios… és meg kell dögleni, ez volt a címe, és abban volt egy…..
Mannhardt András 2023.01.23 04:55:31
Petrovics Eszter filmje (A mi Kodályunk – 2. rész) fölvet néhány helyesírási kérdést. Egyéb kérdést is, de csak a helyesírásnál maradva, nem tudok rájönni, hogy Hubay Jenő a gyönyörű betűkkel megírt feljelentő levelében vajon miért úgy ragozza Kodály nevét, hogy Kodályval. Egyszerűen így jött a…..
fáymiklós Ki az a Rudi? 2022.11.09 07:35:44
Új Bob Dylan-könyv jelent meg, szerintem az első a Nobel-díj óta, ami önmagában is érdekes. Végül is már akkor sem tudta az ember, hogy hogyan is van ez, Dylan kapta a Nobel-díjat, vagy a Nobel-díj kapta Dylant, hogy a díjbizottság rájött-e arra, hogy ha tényleg a tisztán irodalmi értékek alapján…..
Mannhardt András 2022.11.09 13:48:21
fáymiklós A harang dala 2022.07.20 08:15:51
Előbb hallottam, mint láttam a trieszti San Giusto harangját. Nem valóságosan, csak egy régi Pavarotti-lemezen rajta volt egy dal. Olyan nagyon nem foglalkoztam a szöveggel, inkább csak meghatott, hogy ezek az olaszok még szerelmesek is úgy lesznek, hogy közben a harangtornyok árnyai borulnak rájuk.…..
fáymiklós Icipici 2022.06.09 07:35:56
Izipizi nevű szemüvegeket árulnak a szomszédban, amiről valamiért mindig Szerb Antal jut az eszembe. Azt is tudom, hogy miért. Ő fordított egy Wodehouse-regényt, magyarul Rengeteg pénz a címe (az eredeti Big Money), amelyben az egyik szereplőt Kitchie Valentine-nak hívják. Szerb Antal egy darabig…..
fáymiklós Visszaesni Puskinba 2022.05.06 07:25:46
Bele vagyok esve Puskinba, pont úgy, mint kamasz koromban, ami, ennek megfelelően, nem jelenti az életmű mély és alapos ismeretét, csak valami rendetlen lelkendezést, hogy hogyan is lehet valaki ennyire tehetséges és sokoldalú, és bármi, amihez nyúl, az rögtön a legmagasabb szintre kerül, és…..
fáymiklós Visszamaradtak 2022.02.05 07:45:22
Nyilván mindenkinek vannak szellemi visszamaradásai, az enyém többek között ez: várom az új Jackasst. Aki nem tudja, mi az, annak igaza van: néhány idétlen idősödő ember agyonvereti magát bokszolókkal, vagy hagyja, hogy kosok meg bikák ökleljék föl őket, legurulnak a lejtőn bevásárlókocsikkal. Fáj…..
fáymiklós Igekötői karrier 2021.03.26 06:58:08
Azt írta tegnap valaki üzenetben, hogy nem tudott eljönni a találkozóra, mert bealudt. Tíz éve nyilván még azt írta volna, hogy elaludt, de ez ma egy kicsit avíttnak hangzana, elaludni az alvási fázis legelején szokás. Vagy ha meghal valaki, arra mondják talán, finoman, hogy elaludt. Mindenesetre…..
Mannhardt András 2021.03.26 15:23:51
„Tegnap délután olyan szinten bealudtam, hogy legalább tíz nem fogadott hívásom volt” – ezt a példamondatot Nádasdy Ádám idézi a Magyar Narancsban 2002-ben megjelent Besír, beröhög című, szórakoztató és szakszerű cikkében: mnytud.arts.unideb.hu/szleng/egyeb/nadasd02.htm
Vagyis a be-jelenség legalább húsz éves, a nyelvészek is sokat foglalkoztak már vele, példákat is gyűjtöttek, íme néhány: „egymást követték a neologizmusok: beszól (’rászól’ értelemben), benéz (’elnéz’), bealáz (’lealáz’), bealszik, beájul, beég, beelőz, behal, belassul, befigyel, bemódosít, behasonlít, bejósol, besért, bebüntet, befenyít, bekockáztat, bezavar (’megzavar vkit’) stb.”
Akit érdekel, itt egy jó kis összefoglaló tanulmány róla: Zimányi Árpád: Adalékok a be igekötő „újszerű” szerepéhez
publikacio.uni-eszterhazy.hu/2826/1/175-183_Zimanyi.pdf
„Mi az, mi embert boldoggá tehetne?” – kérdezi Vörösmarty Mihály A merengőhöz című gyönyörű versében, és nagyjából ugyanezt kérdezik a boldogságkutatással foglalkozó pszichológusok is. A kérdés egyszerű és örök, a válaszadás azonban, legalábbis tudományos igénnyel, nem is olyan könnyű. Nem könnyű,…..
Albert Schweitzer – a Nobel-békedíjas orvos, teológus, filozófus, orgonaművész – egyszer vett magának egy sast. A zavarba ejtő érzés, ami akkor eltöltötte, ma is millióknak okoz állandó kellemetlenséget. Schweitzer így ír erről az esetről Életem és gondolataim című, 1931-ben megjelent…..
Nagy ötlet volt, amikor a 20. század vége felé egyre több szokványos élelmiszerhez elkezdtek „egészségvédő” adalékanyagokat keverni. Megjelentek a vitaminozott csokoládék, az omega-3 zsírsavval adalékolt tejek, a luteinnel dúsított gyümölcslevek. A gond csak az volt, hogy ezek az egészségvédő…..
Van itt egy sor az Antonius és Kleopátrából. Nem is egy, inkább kettő. Vas Istvánnál így szól, hogy „Gyönyörein, akár delfineken nyargalt, így elemükből felmagaslott”. Mi van? Az eredeti azt mondja: „His delights were dolphin-like, they show’d his back above the element they liv’d in.” Van tehát…..
Mannhardt András 2020.05.10 15:10:12
Az ókor óta ismert, hogy a delfinek néha megmentik az embert, aláúsznak és a víz fölött tartják, hogy levegőhöz jusson. Ugyanezt csinálják egyébként a beteg társaikkal és az újszülött borjakkal is. Szerintem ez a kép, ez a gondolat van a Shakespeare-idézetben is: a vágyak tartják fenn és viszik előre Antoniust.
Azért arra felhívnám a figyelmet, hogy a szövegben az van, hogy „the element they liv’d in”, nem az, hogy „he lived in”, vagyis arról a közegről van szó, amiben a vágyak élnek, nem arról, amiben Antonius. Ha Antonius elmerülne a vágyak természetes közegében, megfulladna, de paradox módon épp a vágyakra támaszkodva tud kiemelkedni ebből.
Ugyanez a kép – talán Shakespeare-re is utalva? – jelenik meg Kormos István egyik legismertebb versében:

Kormos István: Vonszolnak piros delfinek

vonszolnak piros delfinek koromtengeren éjszaka
partra kicsapnak az a part szívem leomlott partfala
álmaim-rakta házadig onnan vakon is elmegyek
de kapud nyitott-kés-kapu ablakon küldő fényjelek
s kezek kezek kezek kezek küldő kezek taszítanak
hangtalan hang eresszelek hangtalan hang elhagyjalak
gyerekkorodba nem hagyod magadat visszarántani
vergődnek csak homlokodon kérlelő szavam szárnyai
szemed nem-lehet-fényei elmondják ami mondhatatlan
hogy nem leszel hogy nem leszek kerékbetört nevetés csattan
jövőnk a halvaszületett koromtengereken libeg
felfalják piros lovaim kik vonszoltak a delfinek
egy árva kutyaugatás nem engem szólít nevemen
fenn salétromos menny ragyog hűvösen lehajtom fejem
cella-magány jön hallgatok ki voltam istenek fia
alámerül Atlantiszom Párizs Marlotte Normandia
Valaki azt írta nekem, milyen érdekes, hogy franciául még az a dal is elviselhető, ami magyarul borzalmas. És elküldte a Millió rózsaszál feldolgozását:   Igazat kell adnom neki, de szerintem nem önmagában a francia nyelv a titok, hanem hogy Dominique Moisan zenekara áttette a dalt egy olyan…..
Azt hiszem, megvan a mindenkori karácsonyi tévéműsorok új sztenderd darabja. Az Instant család érzelmes, szívmelengető, sokszor vicces és végső soron az emberi helytállásról szól. Jó eséllyel minden generáció végig fogja bőgni néhányszor. Ráadásul eléggé szakszerű is – olyan, mintha a nevelőszülők…..
Az udvariassági szabályokat illetően a kritikus állandó törvényszegésben él. Ha tisztességesen akarja végezni a munkáját, újból és újból kellemetlen dolgokat kell nyilvánosan kimondania, olyasmit, amivel megbánthat másokat. Fáy Miklóst arról kérdeztem, hogyan kezeli ezt a furcsa helyzetet, nem…..
Heti pszichó A kiárusított Nóra 2018.07.14 07:42:30
Úgy tudom, Jane Austen Büszkeség és balítélet című regényéhez már több mint száz folytatást írtak különféle szerzők. Én csak egybe kezdtem bele, P. D. James A halál jár Pemberley-ben című bűnügyi regényébe, de eléggé hamar kiesett a kezemből, annyira kiábrándító volt, hogy a névről ismerős…..
Mannhardt András 2018.07.16 14:37:19
@ibsen: Igazad van, ez tényleg nem kritika, nem írtam sem a színészekről, sem a rendezésről, sem a díszletről, sem a jelmezekről. Most csak a folytatás egy-két tartalmi elemével szerettem volna foglalkozni.
Heti pszichó A félreértett Nóra 2017.12.24 13:55:14
A drámairodalom legismertebb karácsonyi történetét, Ibsen Nóráját sokan társadalmi drámának gondolják, mert a maga korában szokatlan módon kiállt a női szuverenitás mellett. Pedig a darab sokkal inkább azzal tart fogva minket, hogy olyan lélektani alaphelyzeteket mutat fel, amelyek mindenkit mélyen…..
Régi megfigyelés, hogy a szorongást keltő helyzetekben sokan enni kezdenek. A pszichoanalitikus szemléletű magyarázat szerint ez azért van így, mert az evés megnyugtatóan hat az emberre; a táplálkozással talán egyenesen a legnagyobb biztonságot nyújtó anyai ölbe tudjuk visszavarázsolni magunkat. Ám…..
  „Úgy gondolom, a nők gyönyörűek – abszolút gyönyörűek. Azt hiszem, minden nő érzett már szexuális vonzalmat egy másik nő iránt.” Ezt Cameron Diaz nyilatkozta a Glamour magazinnak, majd később egy televíziós talkshow-ban a riporter kérdésére azt is elmondta, hogy volt már viszonya nővel. Mindez…..
Ha van másfél perced, nézd meg ezt a videót, mely egy valódi pszichológiai kísérlet során készült. A lényeg, hogy az ősz hajú pasas nem veszi észre, hogy a fiatalembert, akivel beszélt, kicsrélték. Az ősz úr egyáltalán nem egyedi eset, a kísérleti alanyoknak mintegy a fele nem vette észre, hogy…..