Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Major Éva

36 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
HelloZemplén A gönci hordó 2023.11.07 11:57:24
A tokaj-hegyaljai borokat egy különleges hordótípusban, a gönci hordóban szállították Magyarországról egészen az orosz cár asztaláig. A borvidéken szorgalmas kádárok dolgoztak, az ezen a vidéken készített, jellegzetes hordó Gönc községről kapta a nevét.  A tokaji borokat már egészen korán, a 15.…..
Hetek óta látom a közösségi oldalakon és a népszerű túraajánlatokkal foglalkozó portálokon a kockás liliom fotókat, és alig győztem kivárni, hogy beszámolhassak róla, hogy nálunk is elindult a virágzás. Szóval aki lemaradt a zalai, zselici vagy beregi színpompáról, még a Csereháton készíthet…..
Furán alakult a nyár, de mindenképp vannak pozitív hozadékai. Például, hogy soha ennyien még nem kezdtek el kerékpár-túrázni, mint ezen az éven. Valamint az is nagyon üdvözlendő következmény, hogy kiugróan jól teljesített a belföldi turizmus és jobban megismertük kis hazánk népszerű vagy akár…..
Raguleveseknek inkább ősszel és télen van szezonja, de a hűvös tavasz nem vesz még rá minket a grillezésre, így akár most is elkészíthető ínyencséget mutatok be.  Aki járt már Telkibányán, remélhetőleg kóstolta is, aki pedig most tervezi az utazást, az pedig ne hagyja ki, mert ez a helyiek…..
Zrínyi Ilona Regéc várában alkalmazott házi szabályzatán sokan derülnek jókat, mert a modern világban már szinte elképzelhetetlen dolgok voltak tiltva a középkori udvartartásban. Egy pár hónappal ezelőtt még senki nem gondolta volna, hogy új udvari szabályokhoz kell alkalmazkodnunk várlátogatásaink…..
Rég tudjuk, hogy a Zempléni-hegység egy kincs, és azt is, hogy kincseket rejt, de mindenkinek más jelenti a kincset. Kincs az is, hogy a természetben, a kristálytiszta levegőn kirándulhatunk. Kincs az is, hogy bizonyos helyeken nincs térerő. Az alföldieknek kincs a hegyek látványa. De az a helyzet,…..
A romantika kapcsán nekem Jane Austen lányregényei jutnak először eszembe. Kb. számtalanszor olvastam már a Büszkeség és balítéletet, és azt kell mondjam, A szürke 50 árnyalata a nyomába sem érhet. Amikor romantikus elvonulásra készül az ember, akkor megpróbálja megkeresni a legzajmentesebb helyet:…..
Vannak a Zempléni-hegységben kevésbé ismert történelmi, spirituális és szakrális helyek. Az egyik leglátványosabb ezek közül a gönci pálos kolostor templomának romjai, és mindhármat megtestesíti.  Sokan Pálos kolostor-romként emlegetik, pedig a monostor épületéből nem maradt fenn semmi az utókor…..
Első rész Korán indultam reggel, mert a radarkép esőt jelzett délelőttre. Tervem a Rákóczi-fa és Makkoshotyka közötti rövid Kék szakasz (5.4km) letekerése volt. 7 óra után kellemes 10-12 fokban a Botkőn át a Tengerszem felé indultam, hogy később elérjem az OKT-t. A Botkő már viseli a Tengerszem…..
Bonyolult dolog a mezőgazdaság. A természet és az időjárás által befolyásolt iparágat sokáig kell tanulni, és soha nincs vége a tanulási folyamatnak. Minden év más, mindig dob egy újabb megoldandó feladatot az univerzum. Most pl. a jóslások arról szólnak, hogy kifejezetten aszályos időszak jön, és…..
A Gönci Barack termővidéken ilyenkor tavasszal minden az időjárásról szól. Várjuk az esőt, féljük a fagyot, vizsgáljuk a növényeket, és gyönyörködünk a virágzásban. Végignyargaltam tegnap a termőterület egy részén, és nagyon érdekes jelenség, hogy a domb tetején már szinte elvirágzott, míg a…..
El vagyunk kényelmesedve. Virtuálisan és elméletben szeretnénk átélni dolgokat, de pontosan tudjuk, hogy annak nincs texturája, nincs illata, nincs íze ... nem igazi. Ezer éve tervezem én is, hogy elmegyek egy bizonyos helyre, de valami mindig visszatart. Talán az, hogy ki kellene lépnem a…..
A vizsolyi református templommal kapcsolatban a legtöbb embernek az jut eszébe, hogy Károlyi Gáspár itt fordította magyarra a Bibliát. Leginkább ezért is kelsz útra meglátogatni a műemléket. Aztán az idegenvezetés alkalmával kapsz nagyon sok figyelemfelkeltő és izgalmas információt: mint például,…..
Nem is tudom, hogy van-e még olyan tájegysége az országnak, ahol ennyi látogatható vár található, mint a Zemplénben. Az év hátralévő része hosszú hétvégékben bővelkedik, így egy három-négy napos tartózkodás alatt akár mindegyik felfedezhető.   Boldogkői vár   Hét tündér vára izgalmas élményeket…..
Sok inspiráló női alak van a jelenben és a múltban. Sok a követendő példa - mostanában a kevésbé követendőből van több, viszont sokkal többen inspirálódnak belőlük. (ennyit az intrikáról) A regéci vár volt II. Rákóczi Ferenc gyermekkorának színhelye. Itt nevelte őt Zrínyi Ilona emberré, itt…..
Major Éva 2018.08.06 20:47:00
@winy: Nekem működik minden. Melyik link nem működik nálad?
Major Éva 2018.08.06 20:47:58
@winy: Ja már látom. A facebook oldalunk megváltozott www.facebook.com/hellozemplen/
Amikor meghallottam, hogy olyanunk van, amiből ötszáz km-en belül nincs másik, úgy gondoltam kamu. Nem létezhet, hogy pont itt, pont nekünk, én meg nem is tudok róla. És még mennyien nem tudnak róla ... Nem árulok zsákbamacskát, képzeljétek, nincs még egy látogatható aranybánya közel, s távol a…..
Mi határozzuk meg az életünk sebességét és tempóját, ez a slow life lényege. Az is igaz, hogy a világ felgyorsult, és muszáj lépést tartani, csak arra kell vigyáznunk, hogy egy kanyarban ki ne sodródjunk, mert életre szóló sérüléseket szerezhetünk. Szóval lassítsunk, és próbáljunk meg olyan…..
A királyi frigyek mindig lázban tartották az embereket. A legfrissebb angol királyi esküvőről is beszéltek a világ minden táján. Ez is egy újabb tündérmese, ahogy a herceg a köznép leányát választja párul magának, és élnek majd boldog hosszú házasságban. Erről jutott eszembe, hogy a mi Zemplénünkben…..
Gibárt nem az a település, aminek hallatán mindenkinek van egy története, viszont ha azt mondom, hogy egy pár éve még Encs településrésze volt, akkor már a legtöbb ember tudja hová tájolni. Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Abaúj vármegye kis községe, ami tele van izgalmas kikapcsolódási…..
Boldogkőváralját sokan sok minden miatt ismerik, kedvelik. A vár, a kastély, a Gönci Barack Vigasság, mind hozzájárulnak népszerűségéhez, viszont van itt egy kevésbé közismert kirándulóhely, ami megdobogtatja az újdonságra vágyók szívét. Angyal Bandi kunyhója a Cserák hegyen található, és fennen…..
Minden éven a tavaszt várom a legjobban. A szabadság ötven árnyalata nekem nem szürke, hanem gólyahír színű, tulipán-sárga, vagy jácint-lila, és barackvirág-rózsaszín. Megjön a tavasz, és levetheted a téli ruhát, a napfény simogatja az arcod, a langyos szellő puha takaróként ölel.forrás:…..
Érdekes dolog a sötétség. Legtöbbször negatív fennhangja van, akármilyen kontextusban használjuk. A gyerekek félnek a sötétben (sok felnőtt is); ha emberi tulajdonságként használjuk, megint csak nem dicsérünk meg vele senkit; ha egy rajzon vagy festményen sok a sötét szín, akkor lelki problémákat…..
A minap szembejött velem a Magyar Értéktár honlap, és hihetetlen büszkeséggel töltött el, hogy a Zempléni hegységben se szeri se száma a Hungarikumoknak és a kiemelkedő nemzeti értékeknek. Egymást érik a magyarság jelképei és el is döntöttem, hogy Hungarikum túrát fogok szervezni, de addig is így…..
Az abaúji gasztronómiai történelem nyomait kutatva arra a következtetésre jutottam, hogy italokban maradandóbbat tudunk alkotni, mint ételekben. Sőt igazán tájjellegű ételünk nem is nagyon van: igaz sokat használjuk a káposztát, de ezt például a szomszéd szlovákoktól hoztuk, és nem a sajátunk.…..
Abszolút aktualitása van annak a történetnek, amit a Református Betlehemben hallottam. Ahogy belépünk a templomkertben található Mantskovits Múzeum vincellér házába, egy lovasszekéren utazó kereskedővel, és a híres gönci hordókkal találjuk szembe magunkat. Magamtól végképp nem jöttem volna rá, hogy…..