Regisztráció Blogot indítok
Adatok
maciblog

282 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Veszélyes időszak ez a mostani a sünöknek, erre hívja fel közösségi oldalán a figyelmet a Fővárosi Állat- és Növénykert. Ha ugyanis egy sün súlya novemberre nem éri el a 300 grammot, kevés esélye marad, hogy átvészelje a telet. A nagyobbacska állatoknak azonban nem kell segítség, sőt, a…..
Negyvenhat évesen elpusztult a világ legidősebb keskenyszájú orrszarvúja - adta hírül a német sajtó. Kilugani a berlini állatkert lakója volt. Számos betegségtől szenvedett, ezért gondozói jobbnak látták, ha elaltatják. A vadon élő orrszarvúak ritkán élnek 30 évnél tovább, ráadásul…..
Hátborzongató élmény várja Halloweenkor a budapesti Állatkert esti sétájára érkezőket! De félni nem kell! A járványügyi óvintézkedéseket betartva nem kell mástól megijedni, mint a baglyoktól, kígyóktól, békáktól, tatuktól… de tőlük sem igazán!  Az Állatkert halloweeni séta várja október 31-én…..
Babyboom az orángutánoknál: nem sokkal azután, hogy augusztusban megszületett Móric, a budapesti Állatkert legifjabb orángutánja, ismét gyermekáldásról adhatunk hírt az emberszabású majmoknál: Móricnak féltestvére született! Vagyis alig 10 héttel azután, hogy Lia augusztus 5-én életet…..
A budapesti Állatkert egy kevésbé ismert tevékenysége a vadállatmentés és az a munka, amely az állatmentő központban, a Sünispotályban folyik - a mentett állatok bemutatóközpontja Holnemvolt Várban található. Az állatkerti munkatársaknak köszönhetően sokféle sérült madár és kisemlős kap így második…..
Sokan voltak az Állatkerti Nevelőszülők Napján, bár a járványhelyzet miatt az évente kétszer megtartott eseményt a tavaszi alkalomhoz hasonlóan most ősszel is csak virtuálisan rendezték meg vasárnap az Állatkertben. A rendhagyó szülői értekezlet lényege azonban nem változott: az eseményt az…..
Negyvenedik születésnapját ünnepelte szeptember 27-én Golo, a budapesti Állatkert gorillája. Gondozói finom gyümölcstortával lepték meg őt. A tortán volt banán, barack, eper, málna és kiwi is - mind az ünnepelt kedvencei. Golo sokat változott, mióta 1989-ben nyurga kamaszként Budapestre került a…..
Szeptember 22-én ünneplik az orrszarvúk világnapját, így a születésnapja – január 21-e – mellett ünnep ez a nap Laylának, a budapesti Állatkert lakójának is.  Layla szélesszájú orrszarvúhölgy, aki 58 kilós súllyal jött a világra, most 13 évesen pedig másfél tonnát nyom, gondozói mégis "Kis…..
Közeledik az Állatkerti Nevelőszülők Napja, és noha az állatkert látogatható, a szervezők mégis úgy döntöttek, hogy ezt a jeles, mindin nagyon sok látogatót vonzó és fontos eseményt a járványhelyzet miatt virtuálisan, az állatkerti alapítvány facebook oldalán rendezik meg október negyedikén.…..
A Fővárosi Operatív Törzs tagjai keddi ülésükön konzultáltak Kincses Gyulával, a Magyar Orvosi Kamara elnökével arról, hogy milyen intézkedésekkel lassítható a járvány terjedése, mire kell kiemelt figyelmet fordítani a megelőzésnél, illetve tanulmányozták a kormány megrendelésére készült nyilvános…..
Egyelőre még csak a lábai kandikálnak ki néha anyja erszényéből. A sokáig kihaltnak hitt Parma-kengurukat csak idén kezdték el tartani az állatkertüben, de az egyik nőstény erszényében máris kölyök cseperedik.       ..
... ráadásul a budapesti állatkert lakója. Evita, a nőstény mhorr-gazella minden idők leghosszabb ideje élő példánya a vadonban már kihalt patások között. A legtöbb állatfaj esetében csak az állatkertben élő egyedek pontos születési adatai ismertek, így csak sejteni lehet, hogy a vadonban sincs…..
Az orángutánok világnapjára, augusztus 19-re időzítve hozta nyilvánosságra a budapesti Állatkert az egyik ifjú lakója, a kéthetes orángután kisfiú nevét, akinek születéséről itt, a blogon is írtunk nemrég. A szavazásra öt nap alatt több mint 16 ezer voks érkezett, s a legnépszerűbb, a Móric név…..
Rendszeresen adunk hírt a budapesti Állatkert lakóinak születésnapjáról, de ezúttal nem csak egy lakó, hanem mind ünnepelhetett, hiszen augusztus 9-én volt 154 éve, hogy otthonuk, a Fővárosi Állat- és Növénykert 1866-ban megnyitotta kapuit. A budapesti Állatkert az 1950-es évekig - a vidéki…..
Folytatódik a babyboom a budapesti Állatkertben: nemrég születtek fiókák a koronás darvaknál, a minap bővült a család a sörényes hangyászoknál, most pedig az orángutánoknál jött gyermekáldás. Az orángutánkölyök születése egybeesett az Állatkert 154. születésnapjával. A gondozók "szülinapi…..
Bejgli, Flódni és Guba - nem egy cukrászda vagy étterem kínálatából válogattuk az ínycsiklandozó édességeket, hanem a budapesti Állatkertből. A nagy kezdőbetűk pedig nem véletlen: ezek tulajdonnevek, és egy-egy cuki hangyászhoz tartoznak. Hagyomány, hogy a sörényes hangyász tenyészpár, Isabela és…..
Kölyök született a sörényes hangyászoknál. A kicsit - főként a délelőtti órákban -, már el hete csípni a kifutón. Az ideje nagy részét persze biztonságban megbújva, az anyja bundájába csimpaszkodva tölti. Neve még nincs a család legifjabb tagjának.  A szülei, a sörényes hangyász tenyészpár, a…..
Arany színű tollkorona, hosszú, elegáns nyak, pompás szárnyak és kecses tánclépések - ezt mind tudják a koronásdarvak. Ilyen pompás példányokká fejlődnek majd azok a pihés barna kis tollgombócok is, amelyek pár napja bújtak ki a tojásból a budapesti állatkertben. Menjetek és nézzétek meg őket minél…..
Természetesen az állatkertben található, és valóban a legek birodalma, az egyik legszínpompásabb, legegzotikusabb hely Budapesten, mintha gyermekkori álmaink elevenednének meg. Nem csigázom tovább a kedélyeket, újra várja látogatóit a Lepkekert, méghozzá több száz trópusi lepkével. Egy híján 20 …..
Július 5-én ünnepelte 28. születésnapját Sween, a budapesti Állatkert lakója. Sween hím borjúfóka, aki ugyan huszonévesként, emberi léptékkel szemtelenül fiatalnak számít, ám fajtársai között már idősnek. A borjúfókák átlagéletkora ugyanis 30 év, vagyis Sween-nek már kijár a "bácsi" megszólítás.…..
Az elmúlt hetekben egymás után keltek ki a budapesti Állatkert flamingókolóniájának legkisebb tagjai: eddig 19 rózsás flamingó fióka született, de ez a szám még nem végleges, mert újabb állatok bújnak ki a tojásokból. A budapesti rózsás flamingók az egyik legszaporább európai állatkerti csapat:…..
Janek - úgy hangzik, mint egy cseh sörmárka, ráadásul némi hasonlóság van is a budapesti Állatkert új lakója és az ital között. Janek ugyanis egy aranyszőrű takin, akinek a szőre színe hasonlít a frissen csapolt söréhez. Az újranyitás után nem sokkal érkezett a kertbe az aranyszőrű takin, ezzel…..
Nem most került oda, hanem éppen negyedszázada. Idén lesz 25 éves Köpsi, a sisakos kazuár. És, hogy miért a legveszélyesebb? Elég a csőrére és a lábára tekinteni, rögtön kiderült, hogy élete utolsó tévedését követheti el az, aki óvatlanul közelít ehhez az akár a 180 centis magasságot és 70 kilós…..
Brit kutatók arra jöttek rá, hogy a tollazat színe fontos szerepet játszik a madarak bonyolult társadalmi struktúrájában, a legrózsaszínűbb egyedek küzdenek a legagresszívebben a táplálékért.  A kutatók szerint az élénk rózsaszín tollazat a jó egészségi állapotot is jelzi. A flamingók nagy…..
Két hete újra látogatható az állatkert, ahol idén különösen szép és élettel teli a tavasz. Rengeteg új lakó született, tevecsikóval, tarvarjúval, feketehattyú-fiókákkal, kölyök ázsiai vadkutyákkal gyarapodott a park, érdemes felkeresni és persze örökbe fogadni őket. Néhány szabályt a látogatóknak be…..