Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gábor Sántha

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vajon kire lehet veszélyes az új párt? A Fideszre, az MSZP-re, vagy a kis ballib pártokra? Összeszedtük, mit gondolnak az elemzők erről az izgalmas politikai helyzetről.  ..
Gábor Sántha 2017.03.26 13:41:17
Az Olimpiaellenesség két alapvető tényezőre épül:
Nincs rendben az Oktatás, nincs rendben az egészségügy. Magyarország beleroppanna a rendezésbe, az Olimpia rendezésére kidobott pénzeket, illetve annak többségét úgyis lenyúlnák.Az Oktatás mennyiben rossz,azt megítélni nem tudom. De, ha az oktatás színvonala gyenge lenne, akkor nem értem, hogyan termelődhettek ki Magyarországon ilyen értelmes fiatalok, mint a mozgalom tagjai, és azok fiatal szimpatizánsai?
Egy rossz színvonalú oktatásból ilyen értelmes fiatalokat "kinevelni" nagyon nehéz.
Szlogen volt még az is, hogy a jövőnket játszuk el, ha az Olimpiát megrendezik. Definiálni nehéz, hogy itt mire gondoltak, de gyanítom, hogy az életszinvonal csökkenésére.Ez helyén is lenne, viszont: A rendszerváltás után a magyar gazdaság padlóra került, okait többé-kevésbé mindenki ismeri. Egy rossz privatizáció, egy feltartott kézzel aláírt Eu-s csatlakozás a legfőbb oka. További részletekbe nem mennék bele, hiszen nem vagyok se politikus, sem közgazdász. Laikus gondolataimat osztom meg.
Ami biztos, a privatizáció során padlóra került a könnyűipar, a mezőgazdaság, a gépgyártás stb... Az energiaszektor ( víz-gáz-áramszolgáltatás stb..) idegen kezekbe került. A kereskedelmet a beérkező külföldi áruházláncok majdnem teljesen tönkretették. A szolgáltatások körében is a külföldi cégek dominálnak, ahogy A bankrendszerben is a külföldi bankok vannak többségben.
Ezek alapján megállapítható, hogy ezek a külföldi cégek a magyar munkavállalók zömét foglalkoztatják. A bérszínvonal tehát tőlük erősen függ. azaz a jövőnk többségében az ő kezükben is van.
Viszont térjünk vissza arra, hogy álláspontom szerint milyen hozadékai lettek volna az Olimpia megrendezésének. Természetesen nem ismerem a teljes mechanizmust, a rendelkezésre álló anyagiak hátterét.
Jogos feltételezésnek tartom, hogy az Állam ebből veszteségesen jött volna ki, ahogy a tömegközlekedésből is - nemcsak Magyarországon-, az oktatás, egészségügy etc...etc...állami támogatásra szorul.
A haszon dolgában, nem teljeskörűen, az alábbi érveket tudom felhozni, azt is leszűkítve - mivel ezt a terepet ismerem- Szegedre:
Előreláthatólag Szegeden, a Maty éren rendezték volna a Kajak-kenu, evezős versenyeket, hiszen itt már egy világszinvonalú pálya létezik, amelyre nagyságrendi beruházás már nem szükséges. Ami szükségessé vált volna, egy olimpiai falu megépítése, melyet mobil házakkal, később másra felhasználhatóan megtudnánk építeni.
Ezekhez a munkálatokhoz szakemberek, egyéb munkaerők kellettek volna, pl. őrző-védő és egyébb rendezési feladatokat ellátó személyzetre.
Tehát, az olimpia megrendezésének pénzéből, mégha ideiglenesen is, de munkahelyek teremtődtek volna. Itt ki jár jól? Az ehhez kötődő munkálatokat elvégző cégek, azok munkavállalói. Az a munkás, aki addig vagy munkahely nélkül volt, vagy közmunkából élt, s valós hatékonysággal nemigen dolgozott.
Szeged közlekedési infrastrukturája síralmas. A körutak, sugárutak állapota jelenleg szégyenfolt. A turisták, a szurkolók, a sportolók, a válogatottakat kisérő személyzet, edzők, sportszakemberek, médiamunkások áradata szükségessé tette volna az utak felújítását, a közlekedési infrastruktúra - beleértve a személyszállítás- fejlesztését. A tömegközlekedés, a taxisok bevétele ez időben minimum nyereséget hoz, a befektetett tőke van ahol visszatérül. De, egyértleműen nyertek volna a szegediek, hiszen a modernebb tömegközlekedési eszközök, és felújított utak az Olimpia után is itt maradtak volna.
A városba érkező sportolóknak, kisérőknek, szurkolóknak, médiásoknak, egyéb turistáknak köszönhetően a meglévő és erre az alkalomra újonnan épített, és felújított szállodákat, moteleket, magánpanziókat, campingeket bevételhez juttatta volna. Azon felül plussz munkaerők felvétele is szükséges lett volna.
A Vendéglátás egyébb módon is nyereséges lett volna, hiszen az éttermek, csárdák, kávézók, cukrászdák stb... tetemes haszna kétséget kizáró.
A kereskedelem egyéb ágazata is hatalmas haszonhoz jutott volna. Arról nem beszélve, hogy a helyi gazdáknak is a friss húsok, tej, tojás, zöldségek megtermelése hasznot hozott volna.Itt teljes részletességbe nem tudok belemenni, mert más egyéb haszon is lehetett volna, ami után a helyi- és az állami adóbevétel sem lett volna elhanyagolható.
Arról nem beszélve, hogy 2024-ig olyan munkaerőhiány keletkezne, ami miatt, megfelelő bér esetén a külföldön dolgozó fiataljaink is hazajöttek volna.
De térjünk vissza a legfőbb olimpiai ellenzést okozó egészségügyre. Ugye, senki sem gondolja, hogy egy Olimpiát során a jelenlegi kórházi, egészsgéügyi állapotokkal lehet megrendezni?
Megfelelő egészségügyi háttért kellett volna hozzá felfejleszteni. Mentők, kórház, klinikák, helikopterek, modern orvosi műszerek, egyéb az egészségügyi ellátást biztosító eszközök beszerzése vált volna szükségessé, jól képzett személyzet (orvos, mentős, ápoló stb..) felvételére is. Az Olimpai végeztével ezek a modern technikai eszközök meg maradtak volna, természetesen itthon.