Regisztráció Blogot indítok
Adatok
blerocs

0 bejegyzést írt és 165 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Válogathatnánk a veretes okosságok között, ha az elmúlt napok eseményeit akarnánk összefoglalni. Itt van mindjárt az egy üstben nem lehet két fejet főzni kezdetű azeri közmondás, vagy az a Nap előtt nem marad felhő kezdetű örmény bölcsesség. Mégis, az elmúlt napok…..
blerocs 2012.09.02 22:07:56
@Robinzon Kurzor: aha, jó, akkor milyen tantárgy keretében tanultak erről a kommentelő szakértők, hogy ilyen pengék lettek? Nemzetközi kiadatási egyezmények fakultáción?

"Kb. pont végtelenszer annyit, mint te"
nem hinném, de mindegy,
blerocs 2012.09.02 22:43:36
@Nyekenyóka.: nem tudom, nem vagyok olyan nagy szakértő, mint itt mindenki.
blerocs 2012.09.03 15:05:17
@fchris82:Lehet, utólag mindenki tudja, mit hogy kellene. Nem tudom, hogy előtte is ilyen egyértelmű volt-e, hogy baj lesz belőle és hogy el fogják engedni.
w In memoriam dr. D. S. K. 2011.05.17 06:00:00
Mielőtt a nyugati civilizáció erkölcsi összeomlását készpénznek vennénk, érdemes Dominique Strauss-Kahn esetét egészében vizsgálni. Ugyanis pont az ellenkezőjét bizonyítja. D. S. K. lehet, hogy molesztálta a szobalányt, de még nem biztos. Mivel van rá esély, hogy igen, D. S.…..
w Davaj csaszi 2010.11.25 00:09:00
Egyszer még választást is lehetett nyerni azzal a csekkel, amin a nyugdíjasoktól állítólag elvett 19 ezer forint szerepelt. Az akkori váltópárt lobogtatta, harsányan hirdetve, hogy ők majd megadják, amit a Fidesz nem - mert amúgy az a pénzt nem elvették, csak nem adták meg az…..
Tavasszal leszavaztam negyedik alkalommal is, a Fideszre, majd sietve külföldre távoztam, levegőt venni. Innen töltögetem a videókat, most éppen Tamás Gáspár Miklóst, meg Debreczeni Józsefet. És már megint a Bogár László jár a fejemben. Az a muksó rám addiktív hatással van.…..
A vörösiszap-ügy legfrissebb történései:a védőgát épül, Illés Zoltán sk. vezette fel a nemzetközi sajtót a tározó repedéseit 10 cm-ről bámulni; a MAL Zrt. vezetése bocsánatot kért, tagad valamit és másvalamit megerősít; a slaggal csapatós Bakonyit letartóztatták, Hende…..
blerocs 2010.10.12 10:50:07
@Virág et.: igen, ez teljesen igaz, az állami irányítás nem működik, de az sem, ha ugyanolyan magántulajdonnak tekintem a gyárat, mint a boltban kapható árucikkeket. Másképp kellene dönteni a sorsáról: valóban nem az államnak, de nem is azon az alapon, hogy pl. aki többet fizet érte, az megkapja, vagy az örökösök megkapják. Erre az utóbbira tipikus példa a mostanában elhíresült Bettencourt asszony, a francia örökösnő, az egyik leggazdagabb francia, akinek lövése sem volt sose semmihez, ami a gyárával kapcsolatos, de milliárdokról dönthet. Épp a kitartottjának is odaadhatja.
A gyár megalapítója természetesen teljeskörűen rendelkezhet a gyár felől, az övé, ő működteti, de az a kérdés, hogy mikor átadja másnak, ez hogyan történjen: sem az állam, sem a piac nem képes ezt jól megoldani, itt más megoldás kellene (erre pl. Bibó is utalt, aki nem volt a magántulajdon ellen).
blerocs 2010.10.12 11:06:36
@Virág et.: az állam feladata a jogrend megteremtése, ami mindenkire egyformán érvényes, a gazdasági élet megszervezése pedig az egyéni képességeken alapszik, ezért ebben az állam nem kompetens. De valahogy azt kellene elérni, hogy a tulajdonjog megszerzésekor a képességek számítsanak, és ne egyéb, pl. pénz, politikai, családi kapcsolatok. Nem tudom, ezt hogy kellene, de kell lennie vmi megoldásnak, hogy ebben valóban illetékesek dönthessenek.
Kedves Tibi!Egyik "jó tollú" haverom gyakorló angoltanárként "bloggol" a nyelvtanulás babonáiról, sok tapasztalattal, hasznos tanáccsal, könnyed stílusban (http://lingwing.blog.hu/). Egy bejegyzéséhez, amiben azt "bizonygatja", hogy nyelvérzéke igenis van…..
Hello!Jó egy éve már küldtem egy írást nektek, A modoros culágert. Itt a következő, ha kell :)Az lenne a kérésem, hogy mindenképpen yenoee-ként tüntessetek fel mint szerzőt, ezért a szösszenetért nem leszek túl közkedvelt szakmai berkekben, ha jól sejtem :)Üdv!  Az…..
Szőcs úr, a kultúráért felelős államtitkár szerintem a kormány leggyengébb láncszeme, fogalmunk sincs, hogy mit csinál, de össze-vissza beszél mindenféle hülyeséget (giccsadó, pornóadó, finnugor-elmélet és a genetika stb). Egy szép nagy portré az államtitkár úrról itt.…..
Kedves olvasó! Biztosan emlékszel a múlt hét péntekjén megjelent, és A mormon-összeesküvés címet viselő posztra itt, a konteóblogon; nos, annak a legvégén ezt írtam: "Nagyon tudnám értékelni, ha a bennfentesek (vagyis mormon vallású felebarátaink) közül is nyilatkozna…..
blerocs 2010.09.07 15:06:17
@khamul: nem reklámozni akarom, de pl. Mallász Gitta könyvének elején ez van: "Ez a könyv egy dokumentum. (...)Az olvasó fogadja el, ahogy van, vagy tegye félre."
Vagyis nem mondja, hogy ő az egyetlen igaz tudás letéteményese, nem erőlteti rád magát, hanem inkább hív, és rajtad múlik, hogy mész-e vagy sem.
Ebben az is benne van, hogy a "mennybe jutás" csak egyéni elhatározás lehet, és egyetértek Eugenie-vel abban, hogy nem kell hozzá közvetítés, legfeljebb útmutatás ahhoz, hogyan érjem el, de még az útmutatás is akadály lehet akkor, ha túlságosan azzal foglalkozok, és nem azzal, amire mutat.
De bocs, nem akarom elvenni a helyet a mormon egyház taglalásától...
blerocs 2010.09.07 15:20:46
@khamul: még ezt hadd linkeljem be, itt egy francia úr, Stephen Jourdain beszél a saját megvilágosodásáról. Egyáltalán nem mondja, hogy csak neki van igaza, azt se, hogy bárkinek is követnie kellene őt, de nekem pl. mégis segítség volt, amiket mond, előbbre vitt:

www.youtube.com/watch?v=AIAmM32BUy0&p=44D79F6516E43C6B&playnext=1&index=52

Ha megkérdezem, milyen "információt" mond, akkor az végső soron nem sok, gondolkozott a "gondolkozom, tehát vagyok" mondaton, és eljutott valahova. Ezzel így önmagában nem sokat lehet kezdeni, de az, ahogyan ezt tette, és elmondja, az érdekes.
  „Tilos tiltani!” (Falfirka a Sorbonne falán, 1968-ban)   1969. február 10-én Párizsban egy feltűnően csúnya, vastag szemüveges öregember mászott fel szuszogva a szószékre, hogy beszédet mondjon a forradalmi ifjúságnak. Legnagyobb döbbenetére egy…..
blerocs 2010.08.20 10:37:23
@mavo: jó felvetés, hozzátenném, hogy nemcsak a legelső, hanem általában semmilyen új alkotásnak sincs "oka", a kauzalitás értelmében. Beethoven megírta az örömódát, Goethe a Faustot, nem azért, mert ez valami szükségszerű láncolatból következik (pl. Goethe jól megebédelt és ivott egy pohárvörösbort: mi is ebédelünk és iszunk, mégse írjuk meg a Faustot).
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a "kész" dolgokat mindig megelőzi az alkotás, az alkotó pillanatnak további "okát" pedig nincs értelme kérdezni, mert épp azért alkotás, mert a semmiből jön, ha nem ilyen volna, akkor csak mechanikus következmény lenne.
Ezért minden igazi alkotás valószínűtlen.
Mandiner blog Az Árulás 2010.08.13 07:00:00
  „Eleinte azt hittem, hogy a mai nevek csak azért maradnak fenn, hogy azokat még ezer év múlva is leköpjék. De túl jól ismerem a magyarokat.” (Hamvas Béla)     Az árulás szó a magyarban az „áru” -ból származik: áru az, amit eladnak vagy…..
blerocs 2010.08.13 11:15:54
@bz249: Azért egy magyarosított Nagy-Magyarországnál sokkal életképesebb elképzelés volt sztem.
blerocs 2010.08.13 13:04:41
@bz249: jó, igaz, de... a walesiek nekem angolok, a bretonok franicák, de a románokból, szlovákokból sosem lettek volna magyarok.
  A sótlan Hayek nem örül Keynes beguruló luxuslimuzinjának   A fenti jelenet egy zseniális közgazdász rapvideóban látható, amit alább nézhetnek meg olvasóink. Nézzük, melyik iskola hogyan oldaná meg az egész világunkat sújtó gazdasági válságot?   Az amerikai…..
blerocs 2010.08.11 16:45:21
@jvizkeleti:
1. nem szerintem, hanem tényleg nem volt jó. Ezt a példát azért írtam le, nehogy azzal gyere, hogy milyen ködös fogalom ez a "képesség".
Persze, ha nem termel jól, nem lesz bevétele, de mi van azzal, aki tudna termelni, de lehetőséghez sem jut, mert nincs induló tőkéje? Sztem rengeteg ilyen ember van. De a másik oldalon is sok példa van: arra, hogy pénzért/örökbe nem volna szabad odaadni a tulajdonjogot: pl. aki megvesz egy gyárat, csak azért, hogy piacot vegyen, vagy a versenytársat tönkretegye. Vagy aki földet vesz spekuláció céljával. Vagy egyáltalán az öröklés maga. Te ismersz olyat, aki egy befolyásos családba beházasodva lett "sikeres üzletember"? Én nem is egyet, pedig tényleg nem a gzadasági élet a fő érdeklődési területem. A piacon messze nem ez történik.
2. igen, ez jó kérdés, én se tudom, valamilyen módon az érintettek köre, de az tuti biztos, hogy nem az állam, és nem a spekulánsok, részvényesek, akiknek semmi közük a céghez.
3. dehát épp ezt mondom, hogy a termeléshez szükséges összeget NE a részvényesektől kapja a vállalkozó, hanem más úton, éppen azért, mert így a részvényesek jövedelemhez jutnak a semmiért, csak azért, mert volt pénzük. Ennek önmagában nem szabadna bevételio forrásnak lennie.
blerocs 2010.08.13 08:41:49
@bolá: Köszi az idézetet, hát, Gesellé az egyik elképzelés a többi közül, én nem tudom megítélni, melyik működne és melyik nem.
De ha jól értem a példádban már te is helyi pénzekkel jössz. Vagy ez "államinak" tekintendő? Mert amit én írtam, azt is megvalósulhat olyan formában, hogy pl. egy gazdasági térség szereplői fognak össze a közös pénzzel. De mondom, ez az egész nekem nem világos.
Én kíváncsi lennék Veress véleményére, egyrészt mert ő még él, másrészt a közgázon anno szerettük az előadásait, mintha lett volna értelme annak, amit mond..
blerocs 2010.08.13 09:38:55
@Kassad: nézd, én sem vonom kétségbe, hogy Keynes és Hayek nálam sokkal okosabbak voltak, másrészt ha a valóságot nézem, látni kell, hogy az emberi ténykedés eredményeképp jött létre, nem természetes állapot, számos gond van vele. Az biztos, hogy nehéz úgy gondolkozni arról, min kellene változtatni, anélkül, hogy utópiákba esnénk, mindenesetre a pénz öregedésének vagy a kamatrendszer megáltoztatásának gondolata sztem egyáltalán nem önkényes, hanem inkább éppen az a furcsa és "természetellenes", ami most van.
  Igen sokan felháborodtak az Index turistaátkúrós videóján, joggal persze, pedig nem ez volt az első ilyen. Szinte minden közszolgálati és kereskedelmi tévé csinált ilyet, hol rejtett kamerával, hol provokatív kérdésekkel, sőt Zimmer Feri személyében játékfilmünk is van…..
blerocs 2010.08.09 09:36:41
@Grift:
bocs, de ez, hogy "az idelátogatók többsége munkanélküli, ócska proli", nem igaz. Nem tudom, miért kell ilyet írni.
Az a meggyőződés, hogy bizonyos (etnikai vagy vallási) csoportok embertársaik vérét használják fel rituális szertartásaikhoz, olyan régi, mint a humán civilizáció. Az elmélet kétségtelenül valós alapokon nyugszik, hiszen mindannyian tudjuk, hogy a történelem különböző…..
blerocs 2010.08.05 20:55:26
@Bluesmen: Nem, nem ismerős, ideírnád esetleg? Köszi.
Az elmúlt közel ötven évben a Beatles minden felsőfokú jelzőt megkapott, amit rockzenekar csak megkaphat. Ízléstől függetlenül jóformán mindenki kénytelen elismerni, hogy a négy liverpooli srác ott van azok között, akik egy intergalaktikus panoptikumban a huszadik század földi…..
blerocs 2010.07.31 14:58:56
@Tamáshida: És ezzel mit akarsz bizonyítani? Arany János is vett részt spiritiszta szeánszokon, Goethe egyenesen olyan tudósról írta a leghíresebb darabját, aki egyezséget köt az ördöggel, József Attila is írt olyat, amit egy jó katolikus aztán biztos töredelmesen meggyónna a papjának, ... Lennon dalszövegeiben nyoma sincs sátánizmusnak, még csak túlzott hedonizmusra se buzdít, hanem inkább elgondolkodtat.
blerocs 2010.07.31 19:03:20
@Tamáshida: Értem, tehát a Faust egy sátánista darab, nem is csoda, hogy olyan ritkán játsszák, nálunk is csak a bábszínházban adták elő mostanában.
Vastagbőr Kibaszott egy Balkán 2010.07.29 16:32:00
Szégyellem, hogy ebben a városban élek. Szégyellem, hogy megsértem a derék Balkánt, hogy hozzájuk hasonlítom ezt a várost. Szégyellem, a bennünk élő köcsög, lehúzós, átbaszós cigánymentalitást. Szégyellem a látványt a Keletiben, ami a szerencsétlen turistákat fogadja, akik…..
blerocs 2010.07.30 09:50:30
@misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott]:
"Miért nem alkalmaz a városvezetés angolul, vagy bármilyen idegen nyelven beszélő diákokat (Csinos lányokat (-:) igazolvánnyal, valami formaruhában, felirattal, hogy information, akármi. Sétálgatnának kettesével, hármasával, segítenének a bizonytalanoknak..."

Igen, normális helyen ezt kéne, vagy legalább a Keletinél egy bódé ingyen térképekkel, programfüzettel... találni kellene valakit a polgármesteri bürokráciában, aki belátja, hogy ez tényleg kéne.
Mandiner blog Párizs mikro 2010.07.17 08:01:00
  „A csöndes tóba hajított kő - mondta egy félszázad előtt Hajnik professzor a hallgatóinak - maga körül mély, távol sekélyebb köröket vet. Ilyen laposodó gyűrűkben terjednek az európai eszmék is. És ne feledjék az urak: a követ mindig Franciaországban dobták…..
Mi mindannyian egyéniségek, akarom mondani régi motorosok vagyunk a szakmában, ezért magabiztosan jelenthetjük ki, hogy híres emberek erőszakos halála szinte automatikusan vonzza a konteókat. Természetesen nem vagyunk ostobák: nem akarjuk azt állítani, hogy egy mezei, futottak még…..
Mandiner blog Egyensúlyt nekünk 2010.03.04 18:01:00
  Szerdán, 2010 március 3-án reggel a magyar szakértő értelmiségi, újabban konzervatív gondolkodás nagy formátumú ikonja, Bokros Lajos szerepelt az m1 közszolgálati televízióadó Ma Reggel című műsorában. Nagy elégedettségemre ismét megtudhattam, hogy nincs ingyenebéd…..
A konteósok (a Voynich-kézirattal foglalkozó poszt kommentjeinek tanúsága szerint) igencsak kedvelik a régi kéziratok megfejtésével összefüggő feladatokat. Mai kínálatunk egy hasonlót mutat be, noha ebben az esetben nem is az írás tartalma a kérdés (ezt már nagyjából…..
A maszkos hercegnőnek öltözött csajszik harcolnak, a velencei farsangról itt maradt gonosz ellen. ..
blerocs 2010.02.23 18:32:21
@Kravitz: Portugálul.