Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Katolikus Válasz

1297 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kezdőkép: Ferenc pápa aláírja a "Fratelli tutti" kezdetű enciklikáját Assisi Szent Ferenc sírja fölött, 2020. október 3-án (forrás: Vatican Media). Az alábbiakban kommentár nélkül idézzük Ferenc pápa Fratelli tutti ("Mindnyájan testvérek") kezdetű enciklikájának Assisi Szent Ferenc vallási…..
Ferenc pápa 2022. augusztus 29-30-ára tanácskozást (konzisztóriumot) hívott össze Rómában a bíborosi testület számára. Hasonló tanácskozásra utoljára nyolc évvel ezelőtt, 2014. februárjában került sor, ahol az Egyházban botrányt és megosztottságot okozva Walter Kasper bíboros a felkért…..
Az indiai Ernakulam-Angamaly érsekség mind a 456 szír-malabár katolikus papja közös levélben tudatta Ferenc pápával, hogy továbbra is a hívek felé fordulva kívánják bemutatni a szentmisét. A szentmise bemutatásának ezt a módját mindössze 50 évvel ezelőtt kezdték el gyakorolni egyes szír-malabár…..
Robert Sarah bíboros, az Istentiszteleti Kongregáció 2021. februárjáig szolgált prefektusa egy esszét tett közzé augusztus 14-én francia nyelven, a Le Figaro lap hasábjain. "Az Egyház hitelességéről" című írásában a volt prefektus bíboros világosan Ferenc pápa július 16-án kiadott "Traditionis…..
Hagyományos latin szentmisét mutatott volna be Thomas E. Gullickson érsek, Svájc és Lichtenstein 2020-ban nyugalmazott pápai nunciusa a Egyesült Államok fővárosában, Washington D.C.-ben található Szeplőtelen Fogantatás Bazilikában. A szentmisére az amerikai nemzeti kegyhelyen augusztus 14-én került…..
XVI. Benedek pápától vett idézetekkel fejezte ki egyet nem értését Robert Sarah bíboros, az Istentiszteleti Kongregáció idén nyugdíjazott prefektusa, Ferenc pápa "Traditionis custodes" rendelkezésével szemben. Összefoglalónk Ferenc pápa július 16-án kiadott rendelkezéséről itt olvasható. Sarah…..
Kép: Szent V. Piusz pápa, Giovanni Gasparro festménye, 2015. [A]postoli hatalmunk erejénél fogva engedélyezzük és mindörökre megengedjük, hogy a szentmise bármely szentegyházban történő énekléséhez, vagy mondásához teljesen ezt a Misekönyvet követhessék ezentúl, és a lelkiismeret minden aggálya…..
Kép: XVI. Benedek pápa trienti rítusú szentmise bemutatása közben, a római Szent Péter Bazilikában. Ferenc pápa a 2021. július 16-án kelt "Traditionis custodes" kezdetű apostoli levelében és ahhoz írt kísérőlevelében világossá tette, hogy nem ismeri el a Szent V. Piusz pápa által 1570-ben…..
December 22-én a La Nuova Bussola olasz katolikus híroldal közlése nyomán mi is arról adtunk tájékoztatást, hogy Riga érseke a házasságon kívüli együttélések, köztük a homoszexuális párok együttéléseinek törvényi elismerését kérvényezte a lett parlament egyik meghallgatásán. Az erről szóló…..
FRISSÍTÉS, 2020.12.26.: Ahogy Stankevičs érsek és a lett püspöki kar jelezte, az alábbi hír eredetijéül szolgáló tudósításban a lett nemzeti hírügynökség (LETA) meghamisítva közölte az érsek és a püspökök álláspontját. A püspökök korrekciójáról EBBEN a december 26-ai cikkünkben írunk. A történeti…..
Az alábbi bejegyzést "Új Múlt Szerkesztőség" címmel november 24-én tettük közzé a Facebook oldalunkon. Leonardo Boff, felszabadításteológus, egykori ferences szerzetes és katolikus pap [1] (ld. a képen). 1985-ben a Hittani Kongregáció elítélte a teológiai tanításaiért. 1992-ben ismét. Ekkor…..
A többszázezer fős követői tábora előtt vonta kétségbe az amerikai Legfelsőbb Bíróság tagjának nemrég megválasztott Amy Coney Barrett katolikusságát James Martin LMBT-mozgalmár jezsuita pap, a Szentszék kommunikációs tanácsadója (a képen jobbra). Martin szerint a katolikus bírónő "semmibe vette a…..
Az ACI Press-nek október 28-án tett nyilatkozatában La Plata nyugalmazott érseke, Héctor Aguer (a képen) felidézte az argentin püspökök között 2010-ben lefolytatott vitát a homoszexuális együttélések törvényesítéséről. Az emeritus érsek Ferenc pápa "Francesco" filmben tett kijelentéseire is reagált.…..
Nem népszerű téma lévén a katolikus közvélemény is átsiklott afelett, hogy Ferenc pápa a Fratelli Tutti enciklika 242. lábjegyzetében azt írja: az "igazságos háború elvét" Szent Ágoston "találta ki", amit a mai korban többé már nem vallunk Ezzel szemben az "igazságos háború" elve az Egyház…..
A német katolikus egyház több megyéspüspöke is az elmúlt hónapokban kísérletezésbe kezdett a plébániai közösségek szerepköreinek átszervezésével. Az egyik ilyen kísérlet, hogy egyes plébániák gazdasági és operatív vezetését is világi híveknek - férfiaknak és nőknek; lásd pl. a kezdőképen - adják át,…..
Sharon Kabel, egy fiatal katolikus könyvtáros, a saját weboldalán készített statisztikákat az egyes pápák által kiadott tanítóhivatali dokumentumok hivatkozásairól. Ezekben Kabel kategóriákra osztva gyűjtötte össze, kikre és hányszor hivatkoznak a pápák a tanításaikban. Az alábbiakban megmutatjuk…..
A katolikus.ma oldal "Francesco c. film: Manipulálták Ferenc pápa nyilatkozatát?!" címmel közölt releváns részleteket Ferenc pápa szavainak "Francesco" című portréfilmbe történt beszerkesztéséről. A cikkükkel kapcsolatban az alábbi bejegyzést tettük közzé a Facebook oldalunkon. (Manipulálták Ferenc…..
Amit meg kell alkotnunk, az a polgári együttélésről szóló törvény. Ily módon jogilag rendeződik a kérdésük. A fentieket Ferenc pápa a homoszexuális élettársakról mondta 2019-ben (forrás: Magyar Kurír), egy csak néhány napja, a "Francesco" című portréfilmben nyilvánosságra került televíziós…..
Az amerikai Raymond Leo Burke bíboros a saját honlapján reagált Ferenc pápa kiállására a homoszexuális élettársi kapcsolatok törvényesítése mellett. Az alábbiakban a bíboros közleményét teljes terjedelmében közöljük. *** A világsajtó nagy hangsúlyt fektetve rá, irányváltásként adott hírt arról,…..
Egy nappal azután, hogy a "Francesco" film nagy médiavihart kavart, amiért benne Ferenc pápa a homoszexuális együttélések törvényesítése mellett állt ki, a film rendezője a Vatikáni Kertekben vehette át alkotásáért a "Kinéo Film az Emberiségért" díjat. A díjátadón több vatikáni hivatalnok is részt…..
A 2019-es Alazraki-interjúból származik az a "Francesco" portréfilmbe került interjúrészlet, amelyben Ferenc pápa a homoszexuális együttélések törvényi elfogadása mellett áll ki. A Valentina Alazraki újságírónővel folytatott beszélgetésnek ezt a részletét 2019-ben a mexikói televízióban leadott…..
Carlo Maria Viganò érsek, az Egyesült Államok korábbi pápai nunciusa nyílt levélben reagált Ferenc pápának a homoszexuális élettársi kapcsolatok törvényesítését szorgalmazó mondataira, amelyek egy október 21-én Rómában bemutatott új portréfilmben hangzottak el a pápától. Az alábbiakban Viganò érsek…..
Máté evangéliumában Jézus ezt mondja az utolsó ítéletről (ld. Mt 25,31-46): Amikor eljön dicsőségében az Emberfia és vele minden angyal, helyet foglal fönséges trónján. Elébe gyűlnek mind a nemzetek, ő pedig különválasztja őket egymástól, ahogy a pásztor különválasztja a juhokat a kosoktól. A…..
2020. október 20-án az alábbi üzenetet osztotta meg Ferenc pápa a Twitter oldalán: „Elég!” (Lk 22,38), mondja Jézus, amikor a passió előtt a tanítványok megmutatják neki a két kardot. „Elég!”: félreérthetetlen válasz mindennemű erőszakra. Jézusnak e szava átível az évszázadokon, és ma is erővel…..
A homoszexuálisoknak jogukban áll egy család részévé válni. Ők Isten gyermekei, és joguk van a családhoz. Senkit sem szabadna megvetni vagy megnyomorítani emiatt. Törvényt kellene alkotni a bejegyzett élettársi kapcsolatról. Ilyen módon jogilag is védetté válnának. Én kiálltam emellett. A fenti…..