Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vegsozoltan

27 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ritmus és hang A mi Bélánk 2024.02.23 15:37:19
„Maradjunk itt örökre?” – kérdezi Béla Fleck a ráadás szám, a Stomping Grounds előtt. És hát ez nem is annyira vicc! Ekkor már két óra tömény zene és egy húszperces szünet volt mögöttünk, és olyan lendülettel csapott bele a zenekar a régi Flecktones dalba, hogy akár a nyitószám is lehetett volna.…..
Ritmus és hang A magnum opus 2024.01.31 15:44:59
A hírek szerint a hatodik albummal vált teljessé Cserepes Károly magnum opusa és a messze jövendővel komolyan összevetett múltkor végleg megtalálni látszik helyét a jelenben. Hogy érdemes Kölcseyt – még kissé szerencsétlenül is – iderángatni a Huszttal és valamelyest transzformálni a gondolatait,…..
Ritmus és hang A 44 nem mindig 44! 2021.12.04 10:24:13
Nehéz annak a kényszernek megfelelni, hogy Bartókot mindig tovább kell gondolni, miközben maga Bartók a továbbgondolás. Igazán furcsa, ha népzenészek jutnak el odáig, hogy Bartók műveit tekintik kiindulópontnak, és ahhoz viszonyítják az általuk is forrásanyagnak tekintett eredeti népzenét, vagy…..
Talán furcsán hat azt mondani, hogy mostanában zajlik Bartók Béla felszabadítása, de bizonyos szempontból erről van szó. Valahol, valakitől régen azt hallottam, hogy Bartókot igazán csak a krisztusi kor után van esélyünk megérteni, addigra növünk fel zenjéhez, és ha persze van is miért vitatni ezt a…..
Attacca – zenei műszó, azt jelenti, hogy megállás nélkül folytatjuk a következő tétellel. Rendszerint nem szükségszerű egy zenekar elnevezésével foglalkozni, de a világzene mégiscsak egy olyan közeg, ahol bizonyára fontosak az apró részletek, ha már ilyen beszédes az elnevezés. És ha kicsit…..
Különös tudást adhatnak azok a hanglemezek, amelyek a történelem egy szeletének feltárását tűzték ki célul. A zene mindig hordoz magában olyasmit, ami szóban nem elmondható és ami érthetőbbé tesz korszakokat, eseményeket...
Ritmus és hang Két csoda 2020.03.09 17:18:47
Azt hiszem, annál nagyobb meglepetés nem igazán érhetett, mint a Terra Profonda trió új lemeze. Gondoltam, megint egy fonós lemez, biztos ott lesz idővel valamelyik world music listán, egy újabb mutogatnivaló, már ha jól értem a kiadói büszkülés főbb csapásvonalait. Hát nem! Ezek a srácok nem…..
A világzene nagyon tudja a „Jaj, de elmennék oda” érzését nyújtani. Ha meghallgatjuk, pontosabban ha már csak az első hangjait meghalljuk a The Soul of Epirus lemeznek, ez az érzés fokozottan nyilall a szívünkbe. Görögország történelmi tájairól ehelyütt nehéz lenne bármiféle bölcsességgel szolgálni,…..
The audience will have the opportunity to listen to two relatively new, unique cross-border productions in Budapest Folk Fest. We talked to Lynn Dewitte, the label manager of Muziekpublique about the Vardan Hovanissian&Emre Gültekin duo (Fono Music Hall, May 25/Saturday) and the Refugees for…..
A Budapest Folk Fest keretében két, viszonylag új, különleges, határokon átívelő produkciót is meghallgathatunk. Vardan Hovanissian és Emre Gültekin duójáról (V. 25. szombat, Fonó), valamint a Refugees for Refugeesről (V.23. csütörtök, Hagyományok Háza) beszélgettünk Lynn Dewitte-tel, a…..
Ritmus és hang Az ifjúság édes 2019.05.08 18:51:02
Két, öt éve Budapesten alakult, fiatalokból álló együttes lemeze akadt a kezembe. Rögtön megfogalmazódnak kérdések, amelyekre nem is annyira magától értetődőek a válaszok. A lemezeket odafigyelve és háttérzeneként is hallgattam, ráadásul mindkét zenekart hallottam már élőben, koncerten is; nyugodtan…..
Megjelent a Söndörgő nyolcadik lemeze, ami, hát, nem hangzik túlságosan bombasztikusan. Lesz majd kilencedik és tízedik is, ki lehet hegyezni a söndörgősséget ennél a hírnél sokkal jobban is, a lemezbemutató koncert után mégis azt kell mondanunk: fontos állomáshoz érkezett a zenekar. Nem azért, mert…..
World Music Chart Europe hetedik hely, ez a jelenlegi siker. A nemzetközi porondon. Itthon azonban az Úzgint nem az elért eredményért szeretjük, de persze az új lemez, a Patak is olyan lemez, hogy ha csak ez az egy lenne, rögtön megszeretnénk a bandát. Igen, banda, mert hiába hirdetik weboldalukon…..
Tapasztalat, hogy nem lehet úgy két tetszőleges magyar népzenei, világzenei albumot a kezünkbe venni, hogy azok között ne lenne jelen valahol összekötőkapocsként Bartók és zenéje. De hogy van ez a jazzel? Ugyanígy! Az alább tárgyalt két lemez persze szándékoltan, koncepciójában és a zenészek teljes…..
Amikor Roberto Fonseca 11 éve saját nevén először Magyarországra érkezett (korábban Rubén González segítő zongoristájaként már járt Budapesten), még a Buena Vista Social Clubra (BVSC) lehetett fogni a teltházat. Teltház most is volt és persze a BVSC ma is olyan brand, aminek hallatán minden jó…..
Március 31-én a Pont Fesztiválon lép fel a Szardíniáról érkező Cuncordu e Tenore de Orosei. Orosei a szárd tenor éneklés ősi központja, ahol a mai napig eredeti formájában él a Cuncordu és a Tenore egyedülálló stílusa. Sabino Martiradonnát, az énekegyüttes menedzserét kértük, hogy világítsa meg az…..
Ritmus és hang Útkeresés közben 2018.03.02 15:49:14
Szép lemez, míves lemez, de hogy tényleg esszenciális volna, abban nem vagyok biztos. Egy ideje hallgatom, egy kis időre félre is tettem és miután újra elővettem, mintha lettek volna hangsúlybeli változások. Azt hiszem, ilyen a jó és élő zene: időről-időre változik, pontosabban hagyja, hogy a…..
Vannak koncertek, amelyek után - némi ülepedést követően - el kell gondolkodnunk, hogy hol is tartunk. Sona Jobarteh koncertje alap zenei értékeit tekintve hibátlan volt, mégis, Jobarteh, mint jelenség és a körítés, ami a világzenét valamiféle furcsa attrakcióvá silányítja, fejen kólintja az embert.…..
Ritmus és hang Keresztöltések 2018.01.25 15:06:13
Valahogy mintha elszoktunk volna az ilyen rövid lemezektől: 37 perc. Még csak túl kompaktnak sem mondanám, lehetett volna vele még dolgozni, csiszolgatni a koncepciót: azért ebben sokkal több van. Hiába emblematikus alakja a budapesti éjszakának Said Tichiti, hiába hallhattuk már tőle a Chalaban és…..
Ritmus és hang Aurora és borealis 2018.01.04 16:17:09
Az „Északi fény” sokkal jobb cím, mint amennyire didaktikus, úgyhogy ez ellen nem emelünk kifogást. Ahogy a duplakoncertes est teljes egésze ellen sem, hiszen remekül sikerült, még akkor is, ha a két fellépőnek voltak már jobb magyarországi fellépései. Ám az a jó tíz év, amíg sem a Värttinä, sem…..
Jó húsz évvel ezelőtt játékfilmet forgattunk Csenyétén, a mérhetetlen szegénységről és a reménytelenségről híres borsodi kis zsákfaluban, valahol a Cserehátban. Nekem egy kisebb szerep jutott, valamint a film zenéjét készítettem, amihez úgy döntöttünk a stábbal, megpróbálunk néhány helyi dalt…..
Amikor a jóisten a zenét teremtette, bizonyosan Malira szúrta le a mutató ujját. Tulajdonképpen furcsa a mali zenét világzenének nevezni, hiszen amit ma ott születő muzsikaként hallunk, könnyen előfordulhat, hogy azt ezer éve is ugyanolyan formában és tartalommal hallhatták az akkoriak. A világ…..
Ritmus és hang A magyar forrás 2017.11.10 09:01:28
Emlékszem még a 2000-es évek előtti Mediawave Fesztiválról egy koncertre; pontosabban nem igazán emlékszem, csak egy valami maradt meg bennem úgy, hogy az azóta is meghatározza a zenéhez való viszonyomat...
Ritmus és hang Ritmo szubjektív 2017.10.16 15:35:40
Fesztiválozni jó, függetlenül attól, milyen a fesztivál karaktere. A műfaji irányultság mellett fontos a megteremtett hangulat, hogy mennyire lehet elmélyülten figyelni a zenére, hogy van-e csevegésre alkalmas agora, van-e jó büfé, milyen a programsor. Minden szempontból hibátlan fesztivál talán…..
Nézem a borító grafikai tervén (hozzám így jutott el) a pottyantós budit. A budit is lehet szépen fotózni, a papír kicsit beállítva, de jó a kép, még éppen nem modoros, vidéki romantikánk azonban már kerekedik. De miért éppen a budi? Az első szám közben persze rögtön leesik; a budiba minden…..