Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Peklac

22 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Az, hogy az emberek kiket tartanak követendő példának nagyban meghatározza egy társadalom szerkezetét. A Cápák között, azért tölt be különleges szerepet a magyar köztudatban, mert lehetőséget biztosít arra, hogy az ötletgazdag, dolgozni akaró tehetséges emberek megvalósíthassák az álmukat. De…..
Tekintettel a szlovák külügyminiszter minap tett kijelentéseire, megpróbálom megfogalmazni azt az életérzést, amellyel egy magamfajta "felvidéki magyar" ember nap mint nap együtt él. Ezt a kísérletet egyrészt az önértelmezésem miatt tartom fontosnak, másrészt pedig azért, hogy megnyugtassam a…..
Manapság az egyik legfelkapottabb téma az önismeret. Bizony több ismert gondolkodó megjegyezte, hogy csak egy rosszul működő társadalomban keresi az ember az identitását és az érvényesülési lehetőségét. Az identitás válság egy reakció a bizonytalan világra. Csak azok keresik az identitásukat, akik…..
Condorcet alapvető tézise, hogy minden ember egyenlő, azonos jogokkal rendelkezik, és az életében meghozott szabad döntései által valósíthatja meg saját magát, éppen ezért a történelem legnagyobb bűnének azt tartja, hogy az emberiség két csoportra osztódott: tanítókra és tanítottakra. Condorcet…..
verum Konzervativizmus, mint hajlam 2020.10.04 13:45:58
Manapság sokat hallunk a haladást képviselő liberálisok és a maradi konzervatívok ideológiai harcáról, viszont arról kevés szó esik, hogy mit jelent “konzervatívnak lenni”. Mivel szinte lehetetlen felfejteni azokat az előítéleteket, amelyek a liberális és a konzervatív eszmékre tapadtak, ezért…..
verum Mi legitimálja a jogrendet? 2020.06.29 14:25:27
Manapság, mikor a különböző mozgalmak, civil szervezetek megkérdőjelezik a fennálló hatalom legitimációját, szükségesnek látszik megvizsgálni azt, hogy mi az ami legitimálhatja az adott társadalom jogrendjét.   Hogy egy adott társadalom milyen jogrendet választ, az függ a metafizikai képétől,…..
„Úgy gondolom, hogy a szárazföldi tengerész típusos esete fordult elő. Nyilván a testnevelőtanárt a jó szándék, a kreativitás vezette, de ilyen esetekben érdemes azért a veszélyérzettel is összehangolni az eseménysort”   Kásler Miklós így véleményezte a vasalódeszkán online úszás órát tartó…..
verum Foszlányok 2020.01.09 16:23:58
Kedves olvasóm! Összeszedtem néhány gondolatot számodra, hogy kedvedre válogathass. Nélküle  A kereszténység csupán egy vallás a sok közül, különösen manapság mikor megannyi alternatíva kínálkozik arra, hogy megvalósítsuk önmagunkat. Az, hogy számos vallás létezik egyben azt is jelenti, hogy…..
verum Poéta 2019.08.03 11:30:49
Az ember egyik legfőbb vágya, hogy megértesse magát a másikkal. Ebből fakad az is, hogy az ember nem csupán közvetlen közlés által szeretne megnyilatkozni, hanem azt is szeretné, hogy a másik ember az általa értelmezett világba is belelásson, erre szolgál a művészet. Ahhoz, viszont hogy a műben ne…..
verum Sokdimenziós ember 2019.05.05 15:02:43
A kilences buszon állok és zötykölődök hazafelé, a jómód finom parfüm illata és a hajléktalanság bűze kavarog a levegőben. Egyébként egy elegáns vendéglőben tartott előadás meghívott vendége voltam, ahol jól éreztem magam, és az előadást követő eszmecserék is nagyon inspirálóak voltak, úgy érzem, az…..
verum A szerelmes király 2019.03.24 16:40:22
Kedves olvasóm! Nem is olyan rég hallottam egy kedves mesét, amely számomra valóságosabbnak tűnt, mint némely őszintétlen mondat a közvetlen környezetemben, ezért úgy döntöttem, hogy veled is megosztom. Egy hatalmas és híres király, akitől a környékbeli országok lakói is rettegtek szerelmes…..
verum Jób szabad percei 2018.12.06 23:13:51
Kedves olvasóm! Kérlek jegyezd meg, hogy a következő történet csupán egy gondolatkísérlet, hiszen az életben nem kell mindent oly nagyon komolyan vennünk, és ha már ez így alakult, hadd játszadozzunk a gondolatokkal! Jób feddhetetlen, igaz, istenfélő és bűngyűlölő volt. Alapvetően szelíd, de ha…..
verum Számomra a nyár... 2018.09.06 21:59:29
Kedves olvasóm! A nyár napsütötte órái engem is magukkal ragadtak, ezért voltam képtelen bármit is leírni abból az intenzív élményáradatból, amely engem ért. Viszont mielőtt még belekomorodnánk az őszbe, szeretném veled megosztani néhány érdekes megfigyelésemet. Figyeltem, ahogy izgatott ifjak…..
verum Bulvárkodás 2018.06.14 00:55:28
Kedves olvasóm! Mivel tudom, hogy figyelemmel kíséred a hozzád intézett gondolataimat, ezért egyre nő az irántad érzett bizalmam. Ebből fakadóan pedig bátorkodom megosztani veled a gondolataimat arról a versről, amelyet minap egy ismerősöm fiókjában találtam. De ne várd azt, hogy irodalom tanárként…..
verum Egy pillanatban 2018.04.01 18:51:54
Kedves olvasóm! Bizony kíváncsi vagyok az észrevételeidre, hiszen így alakulhat ki köztünk a “párbeszéd”. Be is fogom ezt bizonyítani, méghozzá úgy, hogy folytatni fogom azt a történetet, amely kíváltképpen megragadta a figyelmedet, és ennek köszönhetően azt is meg fogod tudni, hogy az előbb…..
verum Flört volt? 2018.03.02 20:12:09
Kedves olvasóm ismét tollat ragadtam, pontosabban billentyűzetet nyomogattam azért, hogy bepillantàst adjak egy hétköznapi délutánom apró mozzanatába. Hiszen számomra is unalmas lenne a napok folyamatos körforgása, ha az emlékezetem nem ragadna meg egy-egy pillanatot, hogy értelmet kölcsönözzön…..
  Kedves olvasóm, ismét a figyelmedet szeretném felkelteni, méghozzá egy olyan témával, amely valamelyest mindannyiunkat érint. Biztos vagyok benne, hogy te is tisztában vagy azzal, hogy az Isten létezéséről szóló viták végigkísérték a történelmünket és manapság is éppen olyan aktualitásal bírnak,…..
verum Első randim 2018.02.03 23:50:53
Lehet, hogy furcsának találod azt, hogy ilyen személyes élményt osztok meg veled kedves olvasóm, miközben igazából nem is ismerlek – bevallom sokat töprengtem ezen, de végül arra jutottam, hogy egyrészt számomra hasznos lesz, ha a tételesen átgondolom, hogy mi is történt velem az utóbbi napokban,…..
Dosztojevszkij 1866-ban írta meg a Bűn és bűnhődés című művét, amelynek főhőse Raszkolnyikov. A könyv első felében Raszkolnyikov az élet igazságtalanságán őrlődve éppen hazafelé tartott, de közben betért egy kocsmába, ahol lehajtott egy kupica vodkát. Mivel régen nem ivott alkoholt, rögtön érezte a…..
verum Egy igaz barátság? 2017.12.10 22:10:46
Egy este Karinthy meglátogatta Kosztolányit budapesti lakásán. A két jóbarátot nagy örömmel töltötte el a négyesy féle stílusgyakorlatok emlékeinek a felelevenítése. A békés visszaemlékezés kellős közepén Kosztolányi hirtelen felugrott és olyan ihletett állapotba került, hogy Karinthy alig akart…..
Peklac 2017.12.11 10:32:04
  Sziszüphosz maga előtt görgeti a követ, mielőtt viszont a kővel felérne a hegy tetejére, a kő visszagurul a Tartaroszba.        Az istenek ítélete sújtotta Sziszüphoszt, mivel megvetette őket és kifecsegte titkaikat, a halált pedig egy csellel megkötözte. Sziszüphosz igazi esztétikus alkat…..
Annak érdekében, hogy a feltett kérdést valamelyest megvilágítsam, három olyan élethelyzetet ragadnék meg, amelyek hasonlóak ugyan, de főszereplőik bensőleg másképpen élik át az adott pillanatot.   Alapsztori: Egy fiú meglát egy lányt a könyvtárban, és "beleszeret". Előhang Manapság:…..