Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Contrapasso

67 bejegyzést írt és 35 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  2021.augusztus 26-án a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetében (Svábhegyi Csillagvizsgáló), a Tudományos Újságírók Klubja által rendezett ünnepségen - 2017 után ismét - én is átvehettem a Juhari Zsuzsanna-díj elismerő oklevelét a Contrapasso…..
A XII. század Barbarossa Frigyes, Oroszlánszívű Richárd, III.Béla, Szalahaddin szultán, a II. és III.keresztes hadjárat évszázada. Vajon hogyan öltözködtek ebben a mozgalmas korban? Mik voltak a legjellemzőbb ruhadarabok?  Általánosan elmondható, hogy a korszak viseletei egyaránt magukon hordozták…..
Contrapasso 2017.09.18 18:22:23
@Jegyzettár: 2016. februárban egy hétig csak a középkori alsóneműkkel foglalkozott a facebook oldalam. Ha gondolod - menj fel rá, és az idővonalra feltett képeket pörgesd vissza, hátha találsz ott használhatót. :)
Contrapasso 2020.08.31 08:31:11
@Cicaszemű: A nők a középkorban a nehéz időkben összehajtogatott textileket használtak, amelyeket aztán cseréltek.
Contrapasso 2021.08.17 13:12:57
@Erzsébet Gulyás: Sajnos nem tudok róla, hogy nálunk ebből a korból fennmaradtak volna öltözékek, vagy akárcsak töredékek is. A címlapkép pedig egy nyugati típusú "bliaut" nevű oldalt szorosra fűzött öltözéknek a rekonstrukciója, amelynek a forrását a cikkben megtalálod. Hogy miért van a fotón a hölgy kezében rózsafűzér? Feltételezem (de tényleg csak feltételezem) azért, mert az elsőként rózsafűzért használó Szent Domonkos a XII-XIII.század fordulóján élt.
Contrapasso Egy lovag ruhatára 2018.02.18 20:23:38
Hősiesek, bátrak, megvédik a gyengéket, hódolattal viseltetnek a nők iránt. Ez a romantikus képzet él bennünk, ha meghalljuk ezt a szót, lovagok. A lovagság intézménye kb. a VIII.-IX.században jelent meg a Nyugat-Európai országokban, majd  elterjedt  Európa más országaiban is. Fénykorát a…..
Contrapasso 2021.02.14 19:59:40
@Ollé Katalin: Örülök neki. Én köszönöm. :)
  Az esküvő minden korban kiemelkedő eseménynek számított, amely nemcsak egy családjogi aktus volt, hanem két ember fogadalma is, hogy kitartanak egymás mellett jóban rosszban egy életen át. (A képen:Ilona waldeck-pyrmonti hercegnő,amikor 1882-ben hozzáment Lipót brit királyi…..
Az 1850-es évek igen mozgalmasan teltek. Európa ekkorra már túl volt az  Európán végig söprő forradalmakon, és a kolerajárványokon, dúlt a Krími háború, miközben Észak-Amerikában  készülődött a polgárháború. Nálunk Magyarországon pedig a Bach-korszak időszakát élték. A brit birodalomban Viktória…..
Nyáron a statisztikák szerint sokkal több az esküvő, mint más évszakban. Egy ilyen eseményt mindenki életre szólónak tervez, ezért igyekszik is emlékezetessé tenni. Már előző évben megjelennek a divatkatalógusok jövő évi menyegzői ruha trendjei, amiből a különleges alkalomra készülők tájékozódhatnak…..
Bizonyára mindenki szívesen gondol vissza a gyerekkori játékaira, a kis kedvenceire, így például arra a különösen fontos plüssmacira vagy babára, aminek az ölelése könnyebbé tette az álomba merülést. A gyerekeknek már az őskorban is voltak játékaik a leletek tanúsága szerint, s ez mit sem változott…..
Contrapasso Az art deco és a divat 2019.01.27 20:03:43
  A dekoratív művészet, azaz az art deco a XX.század talán legizgalmasabb stílusirányzata volt, mely napjainkban ismét hódít. Vonzó az eleganciája, a szimmetriára törekvése, a letisztult formavilága. Ugyanakkor a tárgyak egyfajta hűvös távolságtartást is sugároznak. Az art deco stílusirányzat…..
Hogy mennyi ezüst és arany ékszer, textil-remek, rajz-és kép, fegyver és műtárgy, egyszóval kincs halmozódott fel az évszázadok során az Esterházyak birtokain, nehéz lenne felsorolni. Nem véletlen, hogy a fraknói Esterházy vár kincstárát Kunst- und Wunderkammer jelzővel illetik. A definíció…..
Contrapasso 2019.01.26 13:37:41
  Manapság a közösségi média világában misem egyszerűbb, mint egy kattintással az összes ismerősünknek boldog új évet kívánni egy frappáns kép segítségével. Szinte csodabogárnak számít az, aki veszi a fáradtságot és a régi módszert választva, postán, egy szép képeslapot küld. Pedig a képeslapok…..
Contrapasso A Contrapasso ruhatára 2018.11.18 16:40:19
  Ahogyan a mesék szoktak kezdődni, egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Contrapasso Historikus Táncegyüttes. Úgy alakult, hogy 7 évig velük töltöttem minden szabadidőmet, tanultuk a táncokat, készültünk a fellépésekre. Emlékezetes műsorokat, több önálló estet követően azonban a tánccsoport…..
  Ha valaki az 1900-as évek elején azt állította volna egy társasági beszélgetés alkalmával, hogy harminc év múlva eltűnik a fűző a nők ruhatárából, a szoknyájuk térdig fog érni, sőt, egészen mini nadrágocskákat is felvesznek majd ujjatlan blúzokkal,  úszni, teniszezni, síelni, korcsolyázni is…..
  Eljött a szeptember, becsöngettek az iskolákban. A diákok táskáiban már ott lapulnak az új tankönyvek, füzetek, tolltartók, esetleg tabletek, okos telefonok, és mindenki vérmérséklete szerint lelkesen vagy kevésbé érdeklődve néz az új kihívások elé. Egy Századfordulós iskolai kép kapcsán…..
Contrapasso 2018.09.10 12:45:38
@vg123: Századforduló megnevezéssel, így nagy Sz-szel, többnyire a 19-20. század fordulóját, az 1890-től 1914-ig terjedő időszakot illetik. Szokták még Belle Époque-nak (szép korszaknak) is hívni. Ezért ez a cím.
Contrapasso 2018.09.11 20:09:34
@kugi: Bizony, így igaz. Nagyszüleim tanyasi tanítók voltak, ők meséltek hasonlókat.
Hegedű, cselló, nagybőgő- vágják rá a zenében kicsit is jártasak, ha azt kérik tőlük, soroljanak fel vonós hangszereket. A műveltebbek még hozzáteszik: brácsa. A régizene kedvelői sietve folytatják: viola da gamba. És itt megáll a tudomány. Pedig… Pompakedvelő Esterházy (I.) Miklós mesés vagyont…..
Contrapasso 2018.09.03 09:29:19
Az 1960-as évek öltözködési szokásai jól tükrözték vissza a korszak társadalmi változásait, s a legfontosabb események is hatással voltak az alakulására. Így elmondhatjuk, hogy talán még sosem volt olyan sokrétű és színes (szó szerint is) a divat, mint ebben az évtizedben, mert egymással egyidőben…..
  Itt a nyár, és itt vannak a különböző történelmi korokat idéző rendezvények, harci játékok, életmód bemutatók, esküvők, vásárok, forgatagok, az ilyen téma iránt érdeklődők legnagyobb örömére. Biztosan sokan megfordultatok táncházban is ennek kapcsán, vagy bármilyen más, akár magyar, moldvai, ír…..
Végérvényesen kitört a nyár, iskolai szünet van a gyerekeknek. A legtöbb család már eltervezte, hol tölti a nyaralását. Manapság már természetes, hogy sokan választják a vízparti pihenést, ahol nagyot lehet úszni a hűs habokban, pancsolva lehet játszani a sekélyebb vizekben, vagy csak napozni a…..
  Manapság nagy divatja van a múlt század fordulójának mindennapjait felidézni. A mai rohanó kor embere nosztalgiával nézegeti a régi fotókat, amin nagy kalapos hölgyek a lóverseny futamát nézik, vagy vidáman piknikeznek, vagy napernyő alatt hófehér ruhában korzóznak, esetleg öltönyös urak ülnek…..
Contrapasso 2018.06.18 06:37:47
@czerka: Köszönöm,javítottam. :)
 A francia forradalom (1789-1799) nemcsak Európa történelmét alakította jelentős mértékben, de a divatra is nagy hatást gyakorolt. Évszázadokon át a francia királyi udvar volt a divat irányítója, s a forradalom nemcsak a királyság intézményét söpörte el, hanem az udvarhoz köthető divatirányzatokat…..
Az 1880-as évekre Európa már túl volt az 1848-as forradalmak, a kolera járványok és a Krími háború okozta sokkon. A gazdasági fellendülés és a második ipari forradalom technikai vívmányai viszonylagos jólétet eredményeztek. Az iparosodás következtében a városok gyorsan fejlődtek, így a gazdag…..
  Az angol történelemben az utókor Tudor-kort VII.Henrik uralkodásának kezdetétől, 1485-től számítja egészen I. Erzsébet haláláig, 1603-ig. Ez alatt az időszak alatt Angliának öt uralkodója volt, a nagyapa, a fia és annak három gyermeke, VII.Henrik,VIII.Henrik, VI.Edvárd,Mária és I. Erzsébet. A …..
Betérve egy ruházati üzletbe, vagy cipőboltba, óhatatlanul is észre kell vennünk, hogy bizony az 1950-es évek sziluettjei köszönnek vissza ránk a bő szoknyák, csőszárú halásznadrágok vagy a lapos sarkú papucs cipők révén. Vajon mi foghatta meg a mai divattervezőket? Milyen is volt ekkoriban a…..
A XVI-XVII.században még nem beszélhetünk gyermekdivatról. A gyerekek ugyanolyan szabású, fazonú és díszítettségű ruhákat hordtak, mint amilyeneket a szüleik. Így aztán, ahogy a divat egyre bonyolultabb lett – gondoljunk csak a spanyol öltözködésre - az egyre kényelmetlenebbé vált a gyerekek…..
2017 júliusának végén és augusztusának első napjaiban a Vértesben és a Balaton környékén kirándultunk, ahol megnéztük többek között a gesztesi és gerencséri várak romjait, a vértesszentkereszti bencés apátságot, Csókakő várát, Fehérkő várát Kereki határában, a somogyvári bencés apátságot, a fonyódi…..
Az 1840-es években a divat ismét a régmúltból merített ihletet. Amíg az 1825-30-as évekre jellemző biedermeier korszak a XVI.század eleji reneszánsz formákat idézte, pl. az Itáliában akkor igen divatos nagy puffos ujjakat, addig ez az évtized már inkább a barokk stílusjegyek újragondolásáról szólt.…..