Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kávé53

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Saját, előre megfontolt szándékunkból bárkit elítélhetünk, s nyugodtan mondhatjuk rá, utállak, megvetlek, sőt gyűlöllek, te mocskos szemétláda. Ez emberi alapjog, illetve valami olyasmi, de inkább tapasszuk hozzá ehhez a sivár kifejezéshez a szabad választás lehetőségét, amellyel legtöbbször…..
kávé53 2020.09.09 18:59:43
@6.Lenin: igen, írhatok róla. Ön pedig eldöntheti, hogy az én művem, aki egy 45 évre itélt rablógyilkos valék, tetszik-e Önnek, 'hitelesnek' tartja-e, vagy sem. Esetleg tovább ajánl másnak, vagy abszolut elfordul tőlem és soha többé egy soromat sem olvassa el. A megítélés szubjektív (egyéni) műfaj. A művészt a művei miatt szeretjük/utáljuk, nem azért, mert a nekünk szimpatikus/antipatikus politikai oldal szószólója, vagy milyen a bőrszíne, veri-e otthon a párját, vagy babusgatja, kivel él (fiúval/lánnyal, vagy akár kecskével), stb.. Sőt, ha mindebből valami kiderül róla - hiszen az iterjúztató firkász dolga, hogy szenzációt írjon, mert az a qrva újságot rendszeresen meg kell töltse 'tartalommal' -akár igaz, akár nem, akár jóindulaú a bejegyzés, akár nem - nos, az általában az illető művész rajongói táborát érintően kontraproduktív lesz. Legalábbis nálam, a szubjektumnál. Óriási baj lenne, ha csak objektív ítészet létezne - ami voltaképp egy paradoxon, önmagában - bár erre léptem nyomon minden izmus kísérletet tesz, kb. száz éve. V.ö. József Attila, a 'proletár-költő'...
kávé53 2020.09.09 22:04:53
@6.Lenin: azt hiszem, elbeszélünk egymás mellett. Én a szubjektív döntés szabadságáról írtam és elutasítom a megmondóemberek által diktált 'vélemény-szabadságot', amiket jeles művészek, ítészek,stb. támogatnak, ahelyett, hogy azzal foglalkoznának, amihez tehetségük van. Herótom van a cimkéktől, amiket az arcunkba tol a média, lépten-nyomon... és újabbakat és újabbakat gyárt, minden évben (van is ilyen contest, ha jól emlékszem, valami ilyesmi, hogy az 'év új szava'). Nem nevezzük nevén azt, amit eddig a nevén neveztünk helyette kapunk másikat (többnyire cimkéket) és ezt a 'gyártók' progressziónak hívják. Ha Grass-szal kapcsolatban valaki a kamaszkori SS-múltjára fókuszál, ám tegye. Ettől nem lesz se nagyobb se kisebb író azok szemében, akik olvassák a műveit és tisztelik az írói munkásságát. Nem tudok szabadulni attól a rögeszmémtől, hogy a média által preferált cimkék, hangzatos felütések, blog-címek azoknak az embereknek valók, akiknek nincs idejük / nem érdekli őket / nem olvassák el a teljes cikket, mert kényelmesebb az említett cikkszerzői formulák alapján valamiről/valakiről 'tájékozódni' és a dolgot/személyt ezek alapján megítélni. Ez, persze, szégyen, de nem a média-fogyasztóra, hanem a médiára nézve, hogy itt tart az újságírás/blogolás/szakcikkezés, vagy, ha tetszik, akár az egész humán szakma. "Kiművelt emberfők sokasága ?" - ugyan már, 'progresszió' kell, mert az gyorsan kreálható és fogyasztható...szégyen.
Profigrammer's Emberiség 4.0 2019.09.30 19:58:44
A pattintott kőszerszámok és fegyverek kora óta csak egyvalami nem változott az ember életében: az agyunk működése. Számtalan tanulmány bizonyította, hogy mobiltelefonos ősemberek vagyunk. Igaz, annak kiválóak. Egy digitális marketingre szakosodott amerikai portál statisztikái szerint naponta…..
kávé53 2019.10.01 16:35:35
@enrikokaruszo: felteheteően a "globális társadalmi változás" elindítása, hiszen egy Gréta nevű lányka is ezt mondta ("...a vezető politikusok megbuktak...")...kérdés, hogy a Világ pénzhatalmi elitje mindezt ölbetett kézzel óhajtja-e nézni,. avagy iránítani akarja / irányítja / irányítani fogja...a régi jó 'vágyálom' a Világkormány létrehozása jegyében...
kávé53 2019.10.01 16:43:42
@Szalay Miklós: a 'meg kell tanulnunk szerényebben élni' - elv szöges ellentétben van a mostani, növekedésorientált gazdasági szemlélettel, ami azzal érvel, hogy a növekedés - a tőketulajdonosok zsebének duzzasztása mellett- új munkahelyeket hoz létre, a meglevő javaink újabbra/modernebbre/korszerűbbre való cseréjét ösztönzi - ezáltal a technikai fejlesztések motorja is, stb.-stb. Ha szerényebben akarunk élni, azzal visszavetjük a fogyasztásunkat, kevesebb output kell a gazdasági egységektől, kevesebb munkahely lesz, kevesebb pénz jut termék- és technológiafejlesztésekre, stb.-stb. Nem állítom, hogy a növekedés-orientált szemlélet az egyedül üdvözító, viszont jelenleg nem találtak ki helyette jobbat, hogy elkerüljék a tömeges munkanélküliséget és a vele együtt járó népharagot, lázadásokat, háborúkat, stb.
A mai bonyolult gazdasági és társadalmi viszonyok között egy ország számára a legfontosabb a kormányzás minősége. A kialakult demokráciákban a kormányokat az általános és titkos választásokon megválasztott képviselők bízzák meg, és ellenőrzik tevékenységét. Létfontosságú, hogy ezek a képviselők…..
kávé53 2018.12.31 10:28:54
abszolut rossz, pártkatonásdi-rendszer lenne. Viszont nem kell feltalálni a spanyolviaszt, hanem a német típusú kancellári rendszer helyett átvenni VÉGRE az angolszász rendszert - kétkamanarás, alsó és felsőházi parlamenttel. A Felsőházban foglalnának helyet a nemzetiségeink és a civilek (kb. 60ezer szervezet) delegáltjai. Ezek nem választott képviselők, a helyek a delegáló szervezetek szerzett jogai, vagyis "öröklödnek" és az itteni képviselők automatikusan lemondanak szavzati jogukról az alsóházi választásokat illetően. Nyilván véges számú helyről van szó a Felsőházban, ezek elosztása a delegáló szervezetek egyetértése mellett tötrténhet (pl. nemzetiségenként 1-1, stb.).Ők jelentenék az első alkotmányossági kontrollt a törvényhozásban - egyetértési és vétójoggal. Az államfői kontroll csak a második szint lenne. Az alsóházban NULLA pártkatonásdi, vagyis csak egyéni képviselői helyek vannak - aki egyéni körzetben 51%-kal nyer, bekerül. "Fegyencek, őrültek és a Felsőház tagjai nem szavazhatnak" ahogy a "Csengetett M'lord"-ban is elhangzik. Az alsóházi választás eredményeképpen a kormány-alakítást az együtt minimum 51%-ot elérő képviselők pártjai adják és ők választják a miniszterelnőköt is.. A két választás között legyen az egyéni képviselő VISSZAHÍVHATÓ - pl. a körzetében a választáskor leszavazott összes állampolgár (x db szavazat) 51 százaléka egyező akaratával és aláírásával (0,51x), a parlamenti ciklus bármelyik napján - ekkor új egyéni körzeti választást kell kiírni az (új) választási törvény alapján, automatikusan. Ez -persze- akár a kormány(koalíció) meggyengüléséhez, bizalmatlansági szavazás kezdeményezéséhez, stb. vezethet, de annyi baj legyen. TUDOM, ezt most fideszbarátnak tűnő rendszer lenne, de mivel egyéni körzetben BÁRKI nyerjet, én nem tartom annak, szemben a mostani listás helyezkedéssel és visszahívhatatlansággal. És az sem érv, hogy a törpepártoknak így nem lenne képviseletük. Ez sem igaz, nálunk pl. egy törpepárti képviselő ül most is a Parlamentben. Ezenkívúl én jobbnak tartom az alsóházi törpepártok helyett a civilek képviseletét és kontrollját a Felsőházban.
kávé53 2018.12.31 10:53:05
@DFK: ezért is jelenhetett meg a 'független', 'objektív', 'tárgyilagos', stb. Indexben.
kávé53 2018.12.31 10:56:30
@legyetek: kérem, olvassa el, amit írtam - pont erről.
Októberben lesz 100 éve, hogy a magyar közigazgatás kivonult az ország egyetlen igazi kikötőjéből, Fiuméből. Fiume, vagy horvát nevén Rijeka, különleges helyet foglal el a magyar történelemben. Egy eltűnt világ emlékét hordozza: a magyar tengeri világét...
kávé53 2018.08.21 12:04:55
@C. Lee Boss: magyar szívvel és magyar lélekkel (és ismerve történelmümket) én otthon érzem magam a Felvidéken, a Magas Tártában, Nedec váránál, Erdélyben és a Partiumban vagy akár az Adrián, egészen Záráig (vagy Trogir-ig). Ez nem azt jelenti, hogy kivont karddal vonulnék bárhova is, bármit is visszafogalalni - erre manapság semmi szükség nincs. A definit nem magyar többségű területeken (pl. Burgerland, az Adria, Horvátország/Szlovénia és Szlovákia nagy része) igyekszem a helyi lakossággal saját anyanyelvén (akár kézzel-lábbal is) szót érteni (szálláshelyek, éttermek). Sajnos ezeket a nyelveket (a német kivételével) nem tanították, nem tanítják az oskolákban. Talán majd 1x fogják, ha a pán-európai gondolkodás jegyében az É-D orientáció -számunkra itt, e régióban természetes módon - végre felül írja a K-Ny-it. A 100 + évvel ezelőtti kor tehetős emberei télen Tátráfüreden üdültek, nyáron pedig Abbáziában (jó levegő, gyógykúrák). Ma ez szerencsére sokaknak megadatik. Ahol járunk -én így gondolom- ott illik megismerni a hely történetét és a magyar történelem részeként megélt aranykorát. Ezért is külön hála ennek az írásnak.
Azzal semmi gond nincs, ha valaki vitatkozik azzal, amit az ember ír, képvisel. A gondok ott kezdődnek, amikor hiába próbálom kérlelni a drága olvasókat, hogy ezt azzal tegyék, ami a cikkben tényleg szerepel, amit egy rendezvény valóban képvisel, ne pedig azzal, amit a saját fantáziájukkal…..
A hazaköltözők pontos számáról nincsenek adatok. Nyilván azért, mert a kiköltőzőkéről sem, főleg - mivel egy korábbi posztomban utaltam rá - az sem minden esetben egyértelmű, kivándorlónak lehet-e tekinteni valakit. Azonban ha máshonnan nem, az ismeretségi körömben körülnézve azt látom, hogy a…..
Bolsevik módon, a propaganda nyelvét használva értelmezték az oroszországi forradalmat. „Száz éve történt a nagy októberi szocialista forradalom, ami nem volt se nagy, se októberi, se forradalom. Egy külföldről pénzelt kis novemberi államcsíny volt” – jelent meg a nyegle kijelentés november…..
kávé53 2017.11.08 11:16:21
@TBone: erre a kommentre ez a szakállas vicc jutott esezembe : ' a rabbi döbbenten észleli, hogy a Talmud-ot egy ismeretlen összefirkálta. Tesz ő is egy bejegyzést a firka mellé : " Más feleségét megkívánni és a Talmudot összefirkálni - mindkettő halálos bűn !". Másnap új bejegyzést tett valaki : 'Mindkettő kipróbálva : micsoda különbség !"
Fontosnak érzem megjegyezni, hogy az itt leírtak egy része személyes vélemény, és semmilyen, vagy csak kevéssé megerősített kutatás támasztja alá. Tehát nem feltétlenül csak tényeket fog olvasni a kedves olvasó, hanem az én személyes gondolataimat, következtetéseimet is. A másik, hogy nem vettem…..
kávé53 2017.03.18 09:04:00
moly.hu/konyvek/rath-vegh-istvan-szerelem-hazassag

ez egy könyv, találgatások és képzetek helyett ajánlom mindenki szíves figyelmébe.